Bangkok Podcasts
-
Vi ber om ursäkt för att poddversionen för förra veckans avsnitt ej kom ut i tid, men sent är bättre än aldrig! Filmen som avhandlas är den otroligt framgångsrika, mångfasetterade klassikern med rejält djup, givetvis Kung Fu Panda (2008). Efter en fantastisk sammanfattning av Malte (Känn dig ägd Edith) drar trion på en gång igång med en diskussion om Pos övervikt och hur detta representeras. Slutsats? Gör mer skada än nytta (men ändå ganska kul)! Olivia bjuder på en lek fylld av intro-repliker från diverse filmer som uppskattas av båda deltagarna! Tro inte att vi har lämnat våra queer-perspektiv bakom oss då Tai Lungs lila byxor med sitt prickiga spänne hamnar i fokus. Edith levererar som vanligt med överklass-fasoner med en anekdot om sin dramatiska flytt från Bangkok till Stockholm. Vill ni veta kopplingen till kung fu och djur? Ja då får ni ta och lyssna!
-
Utrikeskrönikan fredag 30 december 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bangkok, fredag.
Nära årsskiftet är det vanligt att man ska summerar vad vi tycker om året som gått och vad vi har varit med om. Det blir ofta en kavalkad av stora och små händelser, som ärligt talat, inte alltid är så intressanta. Men så finns det undantag som får det att snurra till i skallen.
Och apropå snurrigt. Något som jag inte trodde skulle hända var det beslut som togs av det thailändska parlamentet i juni. Thailand som för många är känt som ett land som delar ut stenhårda straff för narkotikasmuggling, innehav och användning av olagliga droger klubbade en lag som godkänner användning av cannabis. Det såg man inte komma.
Att genomförandet av lagen drevs på hårt av landets hälsominister var också lite av en överraskning tills det blev klart att han har stora ekonomiska intressen i cannabisodling runt om i landet.
Då lättade dimman för många.
Hälsoministern delade dessutom ut över en miljon cannabisplantor till dem som vill börja odla.
Enligt den thailändska handelskammaren kommer handeln med cannabis omsätta hisnande 12 miljarder kronor om tre år.
Den nya lagen godkänner alltså odling, användning och försäljning av cannabis som innehåller mindre än 0,2 viktprocent THC, som är den aktiva substansen som snurrar till det. Man kallar det medicinsk cannabis.
Sedan juni har det poppat upp hundratals cannabisbutiker runt om i Thailand. Jag har sett allt från små kyffen byggda av några plankor till supertrendiga shoppar där inredningen mer påminner om exklusiva märkesbutiker till ombyggda food-trucks som nu är cannabis-trucks.
En annan trend är att barer som är kända för att spela reggaemusik nu bygger speciella rökrum för cannabisanvändare.
Musik med lokala reggaeband har fått ett uppsving och plötsligt har flera gamla thailändska reggaehjältar, till fansens stora lycka, återförenats för att spela. Flera av musikerna har tidigare suttit i fängelse dömda för innehav av just cannabis, men blev fria vid den amnesti som infördes för cannabisrelaterade brott i samband med den nya lagen.
Nu ska du inte tro att det är fritt att tända på hur som helst och var som helst i Thailand. Det är fortfarande förbjudet att röka sin cannabis på allmän plats och att sälja till personer under 20 år och gravida kvinnor. Det finns också en paragraf om att man inte får röka i sitt hem om det stör någon eller på något sätt påverkar ordningen. Delar av lagen är öppen för bred tolkning som skapat problem för turister som köpt cannabis. Det händer att den thailändska polisen haffar turister som köpt och rökt sin cannabis på allmänplats eller brutit mot någon annan regel.
Själv har jag en granne som odlar cannabis på balkongen, men har ännu inte känt av någon doft eller märkt av något stök. Möjligen att jag hörde lite thai-reggae härom dagen...
Men det kan jag leva med.
Peder Gustafsson, Bangkok
[email protected] -
Svenska kyrkan återstartar sin verksamhet i Sydostasien
Efter några års frånvaro kommer Svenska kyrkan tillbaka till Sydostasien. I detta avsnitt träffar vi Marie Olsson som är gift med Olof Olsson som kommer att bli kyrkoherde i Sydostasien och de östra delarna av Asien De kommer tillsammans starta upp Svenska kyrkans verksamhet i Sydostasien. Resan börjar i Bangkok och sen får behovet i de olika länderna avgöra kyrkans närvaro.
Marie som tillsammans med sin man varit ute i många år med Svenska kyrkan berättar bland annat om hur det var att leva i Sao Paolo Brasilien, där man när mörkret lagt sig inte fick stanna med bilen vid trafikljusen när de slog om till rött och om hur de svarta sopsäckarna i Thailändska fängelser inte var skräp som Marie trodde. Men vi får också höra om hur kyrkans närvaro lyser upp i svåra stunder, hur våra svenska traditioner sitter djupt rotade och hur familjen på två gav sig iväg till ett nytt utlandsuppdrag kom tillbaka till Sverige som en familj på fem. I samtalet med Marie beskriver hon sig själv som en krukväxt och det är något som många av oss utlandsboende kan relatera till.
Ni som vill kontakta Marie inför flytten till Sydostasien, skriv till: [email protected]
Svenska Kyrkan i Utlandethttps://www.svenskakyrkan.se/iutlandet
Svenska Kyrkan i Utlandet på Facebookhttps://www.facebook.com/svenskakyrkaniutlandet
Svenska Kyrkan i Utlandet på Instagramhttps://www.instagram.com/utlandskyrkan/?hl=en
Berättelser om Svenska Kyrkan i Utlandethttps://blogg.svenskakyrkan.se/vart-jag-mig-i-varlden-vander/
SWEA-poddens team i detta ansnitt
Intervju: Maria Jacky (SWEA Rom) och Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)Redigering: Maria Jacky (SWEA Rom)Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)
-
Hej och välkommen till fredag! I dag blir det tjötiga käringar, mystiska kineser, maktfullkomliga småstadspoliser och världens sämste make.
Har du ett skvaller som fler borde få höra? Maila det till [email protected]
Missa inte vår månatliga systerpodd Cigarrummet. Bli prenumerant på www.underproduktion.se/cigarrummet
10:53 - The tjötkäring
17:21 - Solsemestern
27:40 - Kinesen med äpplena
31:16 - Chill i Bangkok
36:49 - Den patenterade spa-sömngångaren
42:45 - Finger gun Benny
48:48 - Den försvunne vikarien
53:50 - Favoritbarnet
55:55 - Kompa hem
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
S01E05 - Vad har kärleken att göra med det?
Träden släpper taget om sina löv och ser dem virvla mot den frusna marken i en långsam sista dans. Gnistorna från elden speglas mellan ögonen som vaktar den. Vintern penslar landskapet med en frostig glasyr medan björnar och igelkottar backar baklänges in i sina gömmor för att skeda varandras fluffiga hjärtan. I väntan på ljuset härdar vi ut i mörkret. I väntan på att bli valda i kärlek härdar vi ut på den inre fotbollsplanen.
(Innerst inne är vi fortfarande 10 år gamla och fasar inför att bli valda sist till laget i grusplanens dammiga beslutsångest)
Ashkan minns de sammanbitna käkarnas tyrranni medan han satt i den ringlande sorgekaraven på väg till möbelhusets museum av döda ting. Navid minns den franska tenniscoachens elektriska blick på nattbussen i Bangkok och de två läkarstudenternas putande läppar i den smutsiga baren i Amsterdam.
Hur gör du när du älskar?
Frågan ekar mellan bergsväggarna och lägger sig till slut för att ta en powernap i dalens stelfrusna buskage. Kärleken sparkar upp dörren från det trånga rummet där paret sitter rygg mot rygg i en förstelnad dans. Frimärksamlaren kliver ut från garagets dammiga hyllor och bländas av vintersolens skoningslösa pushnotiser.
De ovalda älskade pojkarna som gång på gång låser in allt och alla de inte kan kontrollera: i terrarier, slöjor och fängelser.
(Hör gör du när du älskar?)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utrikeskrönika 30 november 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bangkok onsdag.
Tänk dig följande. Du sitter i en båt som ska ta dig från en Indonesisk ö till en annan. Solens strålar glittrar i det turkosblå havet. På håll ser du den kritvita sandstranden som du närmar dig. Allt ser perfekt ut, till och med bättre än på bilderna du sett på nätet. När båten kommer allt närmare stranden ser du hur solen blänker i något som ser ut som diamanter utströdda längs vattenbrynet.
Men nära stranden ser du flaskor, påsar och annat skräp av plast som ligger i drivor längs vattenbrynet. Det var inte diamanter strösslade över sanden som reflekterade solens strålar. Det är plast.
Sydostasien är en av de platser i världen som drabbats värst av nedsmutsning av haven. Indonesien, Vietnam, Filippinerna, Kambodja, Malaysia och Thailand har alla långa kuster och har de senaste åren sett hur mängden skräp som sköljs upp på ständerna ökat markant.
Det är framför allt i samband med monsunregnen man ser hur illa det är. De kraftiga regnen spolar då med sig delar av eller hela soptippar ut i floder och vattendrag som sedan hamna i havet där avfallet spolas tillbaka upp längs kusten. På andra håll dumpas allt möjligt avfall, sopor och byggrester direkt på stranden. Tanken är att tidvattnet ska städa stranden under natten. Ett sopsystem som inte håller.
Det är inte bara de områden nära städer och bebyggelse som drabbas.
Raja Ampat i östra Indonesien, är ett glest befolkat område, ändå täcks många stränder av plast och sopor som kommer med vindar och strömmar i havet.
Det vi ser ovan ytan är bara en liten del av vad som finns i haven. Under de senaste åren har jag själv sett när jag dyker hur havsbotten och reven blir allt mer nedsmutsade av sopor.
För en tid sedan dök jag tillsammans med några Indoneser utanför Bali. Under ett enda dyk plockade vi upp sammanlagt 10 kilo skräp. Det är allt från plastpåsar, tandborstar, svarta sopsäckar, flipp-flopps till plastleksaker. Ja, allt du kan tänka dig.
Vi skar bort stora fiskenät av syntetmaterial som fastnat i reven och blir till dödliga fällor för fiskar, sköldpaddor och andra djur som lever bland korallen.
Flera studier har visat att det inte bara är plasten vi ser i haven som är dödlig. Små plastpartiklar, så små att man knappt kan se dem, flyter omkring i vattnet. Fiskar och andra djur tror det är mat och sväljer plasten som blir en dödlig diet. Ett exempel på djur som tydligt drabbas av plasten i havet är sköldpaddor. Nyligen hittades en död sköldpadda på en strand i Thailand. Den lokala veterinären beslutade att göra en obduktion av den 20 kilo tunga skalman. I magen hade sköldpaddan över 2 kilo skräp. Som proppar satt plasten i magen och ledde till en långsam död.
Vid klimatmötet i Egypten nyligen kom inga beslut om hur man ska stoppa nedskräpningen i haven. Men det man kom överens om var bland annat att en fond ska inrättas för skador och förluster, där fattigare länder som är offer för de extremväder som förvärras av de rikare ländernas utsläpp ska kompenseras. Frågan var omtvistad på mötet. Hur mycket pengar som ska gå in i fonden och vem som ska få ta del av dem. Frågan är också hur pengarna ska användas. Jag har en idé.
Om ”fattiga” länder inte får hjälp med utveckling och utbildning av sin befolkning om återvinning och sophantering av de rikare så går det snart åt helvete på riktigt. Och efter att ha sett med egna ögon hur det ser ut under havsytan är jag rädd för att ”Point of no return” redan är passerad.
Peder Gustafsson, Bangkok
[email protected] -
Matpriserna har ökat dramatiskt, fisk och mjölkprodukter framför allt. Orsakerna är flera, både kriget i Ukraina och klimatförändringar spelar in.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad leder de ökade priserna till, och hur hanteras de i olika länder? Finns det till och med saker som har blivit bättre, för att människor fått upp ögonen för att maten är värdeful?
Det pratar vi om i P4 Världen med Sara Heyman, korrespondent för global hälsa, som berättar om försörjningsläget i Afrika, där svält hotar på grund av kriget i Ukraina, och om varningsmärkning mot sjukdomar i spåren av dåliga matvanor i Latinamerika.
Vi hör också Peder Gustavsson i Bangkok om att K-pop nu följs av K-food, och Carina Holmberg om sockerskatten i Norge. Daniela Marquardt, utsänd i Tyskland, berättar om hur omdaningen av livsmedelsproduktionen i mer klimatvänlig riktning försvåras av Ukrainakriget.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Luise Steinberger
Tekniker: Behzad Mehrnoosh
-
Så är det överhuvudtaget att bo i en by. Det är annorlunda än att bo i en lägenhet eller i ett villaområde.
Om Ulla Gudmundson: Ulla Gudmundson är en nyfiken diplomat, frilansskribent, föreläsare och hundvän.Ulla bor i en by och ibland på en fäbod i Rättvik. Hon skriver och pratar om sådant som känns viktigt. Hon har tidigare bott i Bangkok och Bryssel, varit analyschef i UD och ambassadör i Vatikanen.Producent Dmitri Plax [email protected] -
Berättelsen om den skandalomsusade kronprinsen som växte upp i skuggan av en älskad kung, och som blev historiskt impopulär när han själv tog över tronen av Thailand.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Våren 2020 skakas Thailands huvudstad Bangkok av demonstrationer. Demonstranterna uttrycker sitt missnöje mot den sittande regeringen. Men de kraftiga protesterna innebär också ett nytt kapitel i Thailands historia. Trots att landets hårda majestätslagar innebär fängelse för den som uttalar sig negativt om kungafamiljen så riktas nu kritik och ilska öppet mot kungahuset. Anledningen stavas Maha Vajiralongkorn, eller Rama X, landets regent som tog över efter sin pappa, den omtyckte kung Bhumibol år 2016. Rama X är utbildad stridspilot och beryktad tjejtjusare. Han har anklagats för att hellre vistas på ett lyxhotell i södra Tyskland, omgiven av vackra kvinnor, än att synas och bry sig om folket i sitt hemland. Och på kort tid har han lyckats rasera sin pappa kung Bhumibols eftermäle. Det här är den, för många, okända berättelsen om ett land vars stormiga moderna historia går stick i stäv med bilden av ett sorglöst semesterparadis.
I avsnittet medverkar:
Karin Zackari, doktor i mänskliga rättigheter och expert på Thailands historia
Andrew MacGregor Marshall, journalist och författareAvsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius och Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från Sveriges Radio, France 24, The New York Times, Nine Network, Al Jazeera, Channel 4, CNA, Bloomberg, BBC, Thai PBS World, AP, VOA
Böckerna "A kingdom in crisis" och "The king never smiles" har varit till extra stor hjälp under researcharbetet
-
Har hon inte blivit lite slö? Jo. Det tycker grannen också, som har henne ibland. Men hon är tolv år på det trettonde.
Om Ulla Gudmundson: Ulla Gudmundson är en nyfiken diplomat, frilansskribent, föreläsare och hundvän.Ulla bor i en by och ibland på en fäbod i Rättvik. Hon skriver och pratar om sådant som känns viktigt. Hon har tidigare bott i Bangkok och Bryssel, varit analyschef i UD och ambassadör i Vatikanen.Producent Dmitri Plax [email protected] -
P4 Världen och radiokorrespondenterna om extremväder som en konsekvens av klimatkrisen. Dessutom om läget i Afghanistan efter ett år med talibanstyre, starka minnen från Ukrainakriget och så om Putin och Erdogans bromance.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Säsongens första P4 Världen är ett specialprogram med höjdpunkter från Sveriges Radios korrespondentdag på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm den 16 augusti 2022.
P4 Världen med Kajsa Boglind och radiokorrespondenternaDu hör utsnitt från dessa poddar i programmet:
Extremväder – det nya normala?
Med Marie-Louise Kristola (klimat), Naila Saleem (Sydasien) och Samuel Larsson (Danmark). Programledare: Claes Aronsson.Afghanistan – ett år med talibanerna
Med Naila Saleem (Sydasien), Peder Gustafsson (Bangkok) och Massood Qiam (reporter). Programledare: Jesper LindauMitt liv som korre: I krigets Ukraina
Med Lubna El-Shanti (Östersjön), Johan Mathias Sommarström (Mellanönstern) Maria Persson Löfgren (Ryssland), Caroline Kernen, (ungkorre), Richard Myrenberg, (Afrika). Programledare: Fredrik WadströmDärför behöver Putin och Erdogan varandra
Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström (Mellanöstern), Besir Kavak (reporter) på Ekot. Programledare: Jesper LindauProgramledare för P4 Världen: Kajsa Boglind
Klippning: Anna Flygel -
Ordet puterrot på tyska exempelvis. En god väns tysklärare sa att det ordet, det kunde man hoppa över. Men varför det?
Om Ulla Gudmundson: Ulla Gudmundson är en nyfiken diplomat, frilansskribent, föreläsare och hundvän.Ulla bor i en by och ibland på en fäbod i Rättvik. Hon skriver och pratar om sådant som känns viktigt. Hon har tidigare bott i Bangkok och Bryssel, varit analyschef i UD och ambassadör i Vatikanen.Producent Dmitri Plax [email protected] -
Björn Djurberg (Peking), Peder Gustafsson (Bangkok), Naila Saleem (Sydasien) och kinakommentatorn Hanna Sahlberg om de viktigaste händelserna i Kina i höst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här avsnittet av Kinapodden i P1 spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ”Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna”.
Programledare: HELENE BENNO.
-
Korrespondenterna Naila Saleem (Sydasien), Peder Gustafsson (Bangkok) och reportern Massood Qiam om situationen i Afghanistan idag.
Den här podden spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ”Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna”.
Programledare: JESPER LINDAU
-
Den israeliske författaren Amos Oz skrev i boken Att bota en fanatiker att för honom var skrivandet som att stå i en butik. Man öppnar klockan nio. Man stänger klockan sex.
Om Ulla Gudmundson: Ulla Gudmundson är en nyfiken diplomat, frilansskribent, föreläsare och hundvän.Ulla bor i en by och ibland på en fäbod i Rättvik. Hon skriver och pratar om sådant som känns viktigt. Hon har tidigare bott i Bangkok och Bryssel, varit analyschef i UD och ambassadör i Vatikanen.Producent Dmitri Plax [email protected] - Visa fler