Bäckedals Folkhögskola Podcasts
-
Åsa Vilhemsson och Anders Assis bor på Haskens i Sillerbo, i Hälsingland. Här driver de en gård enligt regenerativa principer. Utöver den egna gården jobbar Åsa som folkhögskolelärare och Anders förvaltar ett lokalmuseum i trakten. Deras resa in i det regenerativa har gått genom deras gemensamma intresse för historia och arkeologi. Berättelser om hur bondgårdar fungerade förr i tiden är något som alltid fascinerat dem och fått dem att själva bli intresserade av lantbruk. Men det var först när de kom i kontakt med Allan Savorys läror om holistic management som de började förstå hur allting hänger ihop. Det var som att ett svartvitt fotografi plötsligt fylldes med färger och gav en djupare mening till vad de håller på med.
Den erfarenhet som de fått via sin egen verksamhet och den kunskap som de skapat tillsammans med andra regenerativa bönder fick Åsa och Anders att vilja utbilda och inspirera andra om dessa metoder. Därför har de nu startat en ett-årig utbildning i regenerativt lantbruk på Bäckedals folkhögskola i Sveg i Härjedalen. Kursen drivs av regenerativa pionjärer i Norden, och syftet är att tillsammans med andra lära sig förstå den komplexitet som finns i landskapet och den självorganiserande helhet som vi människor är en del av. I det här poddavsnitten diskuterar vi hur Åsas och Anders syn på lantbruk förändrats under åren men också om hur samspelet mellan människan, djuren, och jorden kommit att forma deras syn på sig själva och det landskap de är en del av.
Intervju: Maria Ehrnström-Fuentes
Editering: Magdalena Lindroos
-
Idag är det nog många som inspireras av de människor som gör slag i saken och följer sin dröm om att hoppa av ekorrhjulet och flytta till en gård på landet. Det var i princip vad Kristina och hennes familj gör just nu. När de flyttade ut till en gård och började bruka jorden började de resan mot att helt kunna leva av vad jorden ger. Idag driver Kristina ett regenerativt lantbruk och ser sig mer som en ekosystemförvaltare än en bonde. De har ett femtiotal djur som är kärnan i verksamheten, som inte bara bidrar till näringsrik mat utan framförallt till att matjorden, vattenkvaliteten och mångfalden i bygden bibehålls och regenereras.
Följ Kristina på hennes blogg: http://www.slaktarnsgård.se Du hittar henne på sociala medier på @slaktarstina
Kristina nämner även Bäckedals Folkhögskola: https://backedal.se och Nordiskt Nätverk för Regenerativt Lantbruk: https://www.regenerativtlantbruk.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.