Astrid Lindgren Podcasts
-
Bli prenumerant för att se alla avsnitt här: https://anchor.fm/tfkvod/subscribe I detta avsnitt: Triangle of Sadness Hyra filmer Mike Myers Smörgåsen Regissörer Ruben Östlund Wes Anderson Sevärt Podcast Pär Lernström ropar på Brad Pitt Kvista träd Otäcka skadan Oscarsgalan Livestream Los Angeles Stjärntecken Semla Trans-operationer Hormonbalans och hälsa Problematiska konsekvenser av kroppsbyten Afrikanska matlagningstraditioner Google AI-chatbot "Bard" Chatbot-programmering och felaktiga svar Hemnet Anders Hansen 20% Snyggare Vår adress: Tack För Kaffet Wargentinsgatan 2 112 29 Stockholm Maila oss: [email protected]
-
1968 utkommer författaren Bo Balderson med sin första deckare. Statsrådet och Döden blir en omedelbar succé och startskottet för en deckarserie om elva böcker. Men bakom framgångarna döljer sig ett av litteratursveriges största mysterier: namnet Bo Balderson är en pseudonym, och än idag har den hemlige författaren inte gett sig tillkänna. I första avsnittet bestämmer sig radiojournalisten Axel Winqvist för att gå till botten med fallet Bo Balderson. Han bockar av de mest uppmärksammade teorierna om pseudonymen och intervjuar Astrid Lindgrens barnbarn, Olof Palmes son och vår före detta statsminister Ingvar Carlsson. Är det en svensk superkändis som ligger bakom Balderson – och finns det personer på bokförlaget Bonniers som känner till sanningen? Lever författaren fortfarande, eller planerar Balderson att gå i graven med sin hemlighet? Axel befinner sig snart i en labyrint av olika spår och bevis. Jakten på Bo Balderson görs av produktionsbolaget Studio Olga för Spotify Dok. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Är svenska medier för dåliga på att bevaka lant- och skogsbruksfrågor? Vad händer på Ny Teknik Group? Och vad var egentligen Småfolket för tidskrift? Svaren finns i nya avsnittet av Publicistpodden.
I det 141:a avsnittet av Publicistpodden har programledare Jonas Nordling gett Thomas Mattsson ledigt, men Helle Klein är som vanligt med och berättar om när Sveriges Tidskrifter nyligen mötte kulturminister Parisa Liljestrand.
Dessutom har vi bjudit in Camilla Olsson och Maria Gramer från Land Lantbruk och Land Skogsbruk för att höra mer om deras granskning av hur svenska nyhetsmedier bevakar skogs- och lantbruksfrågor.
Jonas Nordling har också hälsat på hos Ny Teknik Group och pratat med den relativt nyblivne ägaren Thomas Peterssohn om vad en medieveteran som han ser i detta förlag. Helle Klein avslöjar också om hur nära hon var att köpa en av Peterssohns nuvarande titlar.
Avslutningsvis får vi veta allt om arbetarrörelsens barntidning Småfolket som gavs ut 1978-1984. Kent Vilhelmsson från ETC, som har tittat närmare på Småfolkets historia, kom till studion och tog med den första chefredaktören Ulla Tengling, som fick Stora journalistprisets hedersdiplom för sin insats. Tillsammans berättar de hur Småfolket bland annat retade upp Astrid Lindgren, hur den bojkottades från väntrum och varför den lades ner.
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Bo Balderson har sålt över en miljon böcker - men vem står bakom pseudonymen? I Jakten på Bo Balderson letar journalisten Axel Winqvist efter Baldersons sanna identitet. Är det en spinndoktor, en före detta statsminister – eller en svensk superkändis? Axel intervjuar Astrid Lindgrens barnbarn, Olof Palmes son och en mängd “privatspanare” för att få klarhet i vem som skrivit böckerna – och varför han eller hon velat hålla sig gömd. Lever författaren fortfarande, eller planerar Balderson att gå i graven med sin hemlighet? Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Kompositören om det enda han kan: musik.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Georg Riedel har komponerat musiken till filmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker. Han har bland annat tonsatt ”Idas sommarvisa” och ”Du kära lille snickerbo”. Har även skrivit signaturmelodin till tv-serien om Alfons Åberg och medverkar på Jan Johanssons ”Jazz på svenska” – den mest sålda jazzskivan i Sverige. Georg Riedel föddes i forna Tjeckoslovakien. Mamman var judinna och familjen flyttade till Sverige för att undkomma nazisterna 1938.
Georg Riedel om sitt Vinterprat:- Mitt Vinterprogram handlar om det enda jag kan: musik! Om mina musikaliska förebilder, om Dvořák och Alfons Åberg, om min allra första komposition och om det viktigaste ackordet i Idas sommarvisa.
Producent: Samuel Åhman -
Ewa och Ofelia önskar God Jul och Gott Nytt 2023. Vi delar med oss av vår bästa läsning 2022:
När vargarna kom av Charlotte McConaghy
Gustave Eiffel och kärleken av Nicolas d'Estienne D'Orves
Vinternoveller av Ingrid H RIshoi
De förlorade minnenas ö av Yoko Ogawa
Städerskan av Nita Prose
Drömmarnas flod av Elisabet Nemert
Stjärnfall av Louise Boije af Gennäs
Böckerna om tant Gredelins vintage av Anna-Lena Stålnacke
Kristallklara nätter i juletid av Sarah Morgan
Hjärtat av Daniel Bergman
Kajsa Kavat och Nils Karlsson Pyssling av Astrid Lindgren
och många många fler härliga böcker har vi läst och älskat i år.
-
Välkomna till säsongens sista Lundströms! Man är ju faktiskt fri att fira året som gått redan nu och lite hur man vill. Vad var det som då hände här i studion under 2022?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tillsammans med Lundströms Bokradios producent Daniel Sjölin, summerar Marie Lundström bokåret som gått med utvalda klipp ur samtal och intervjuer.
Redan i början av året kom en bok som Marie hade mycket svårt att släppa ifrån sig, varpå författaren bjöds in till studion.
"Det visste vi inte då", säger Daniel Sjölin. "Men innan året var slut skulle Ia Genberg hålla tacktal på Konserthuset i Stockholm inför Augustprispubliken när hennes roman "Detaljerna" fick priset som årets skönlitterära bok."
Under våren skickade också lyssnarna in sina favoritkärleksdikter och så bokcirklade Mark Levengood och Lotta Olsson om Enid Blytons "Fem på rymmarstråt". Fem-böckerna firade nämligen 80 år.
"De har varit lika stenhårt kritiserade som de samtidigt varit älskade", säger Marie Lundström. "Min egen favorit i Fem-gänget var alltid hunden Timmy..."
Hösten rymde både bokmässan i Göteborg och årets Nobelpris i litteratur. Direkt efter tillkännagivandet klockan ett i Börssalen i Stockholm, sattes författarna Balsam Karam och Jesper Högström att sträckläsa "Omständigheter" av den nykläckta pristagaren Annie Ernaux. Sedan gick de rätt in studion och bokcirklade tillsammans med Marie Lundström.
"Det var ett experiment", säger Daniel Sjölin. "Det är inte alltid så lätt att tala om en bok man just har tryckt i sig, men det gick ju bra!"
Vilken bok från året med Lundströms passar då allra bäst till glögg och barr? Ja, i år är svaret enkelt: Norska Ingvild Rishøis "Stargate"!
Det är en berättelse om två flickor och deras pappa som dricker så pass mycket att flickorna får ta över hans jobb som julgransförsäljare. Här skildras både utsatthet men också mänsklig godhet.
"Nog märks det att Ingvild Rishöi har Astrid Lindgren som förebild", säger Marie Lundström.
Tack alla ni som lyssnar!
God jul och gott nytt år.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby, Andreas Magnell och Daniel Sjölin -
Kattis har lyssnat på Kate Bush på repeat, vilket öppnade dörren för en frigörande gråt och en känsla av att vara sig själv, sina föräldrar och sina barn på samma gång. För hur är det att leva med döden, när någon man älskar har gått bort?
Det blir ett känslosamt samtal om bokslut och hur olika det kan te sig. För Kattis skedde det i tysthet, medan Elin skrev ett frigörande brev till sina föräldrar. Det la grunden till en ny, djupare relation som förhoppningsvis fortsätter länge än.
Och så har vi fått en lyssnarfråga om Astrid Lindgren. Elin känner igen sig Lovis, farbror Melker, Madickens mamma och Emils pappa – för visst får de alla plats i en och samma människa? Men mest rör vi oss i hennes hemtrevliga världar och inser att det är nästan omöjligt att hitta namnet på scenograferna bakom alla klassiska tv-miljöer. Tack och lov har scenografiyrket fått ökad status och Elin tipsar om Catharina Nyqvist Ehrnrooth som ligger bakom miljöerna i filmerna om Hilma af Klint och Tove Jansson. Massor med härlig inredningsinspo!
Trevlig lyssning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett pepparkaksdoftande och julpyntat poddpaket. Häng med när Emilia och Pettson och Findus firar jul och hör Astrid Lindgren berätta en julsaga från Småland för längesen. Varning för julfeeling!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här poddpaketet innehåller utvalda sagor och inslag från Barnradion. Det är perfekt att ladda ner till resan, på lovet eller som mysig hemmalyssning.
I paketet hör du sagorna ”Emilias jul” skriven av Anna Dunér (Bonnier Carlsen) och uppläst av Morgan Larsson, ”Pettson får julbesök” skriven av Sven Nordqvist (Opal) och uppläst av Ann Petrén och ”En jul i Småland för längesen” skriven och uppläst av Astrid Lindgren (Rabén & Sjögren).
Producent poddpaketet: Klara Grape
Illustrationer bokomslag: -
Ett pepparkaksdoftande och julpyntat poddpaket. Häng med när Emilia och Pettson och Findus firar jul och hör Astrid Lindgren berätta en julsaga från Småland för längesen. Varning för julfeeling! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det här poddpaketet innehåller utvalda sagor och inslag från Barnradion. Det är perfekt att ladda ner till resan, på lovet eller som mysig hemmalyssning.I paketet hör du sagorna ”Emilias jul” skriven av Anna Dunér (Bonnier Carlsen) och uppläst av Morgan Larsson, ”Pettson får julbesök” skriven av Sven Nordqvist (Opal) och uppläst av Ann Petrén och ”En jul i Småland för längesen” skriven och uppläst av Astrid Lindgren (Rabén & Sjögren).Producent poddpaketet: Klara GrapeIllustrationer bokomslag:
-
Lillebror bara bråkar. För att han inte ska ställa till med hyss försöker storasyster berätta en saga. Men det är inte så lätt. Lillebror avbryter, kanske vill han helst berätta sagorna själv? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hör Astrid Lindgren läsa en av sina mindre kända noveller, om storasyster och lillebror, som inte vill höra några sagor.Mer om saganBerättelsen "Stora syster och lille bror" ingår i sagosamlingen Kajsa Kavat, en bok med 10 olika sagor av Astrid Lindgren, som gavs ut 1950.Den här inläsningen sändes för första gången i Sveriges Radio 1974.Text: Astrid LindgrenBerättare: Astrid LindgrenBilder i boken: Ilon WiklandExekutiv producent: Klara Grape
-
Vi är tillbaka efter sommaruppehållet, vad har vi gjort under sommaren? Oskar har bland annat varit på Astrid Lindgrens värld och Erik har tagit det lugnt på landet. Utöver det så lämnas Oskar mållös efter att Erik inför ett nytt segment för detta avsnitt. Glöm inte att lyssna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför heter podden som den gör? Och var kommer uttrycket "voffor då då?" ifrån? Adam Evertsson och Ella Shams reder ut bakgrunden till poddens namn, och berättar också hur de två träffades och hur det ena ledde fram till det andra som realiserade en av Adams gamla idéer.
Det blir historier om Ronja Rövardotter, om dess skapare Astrid Lindgren och ett urval av de uttryck som via bok, och framför allt film, letat sig in i svenska språket. Det är dock inte rövardottern Ronja som får komma till tals här. Nej, i stället är det uttryck som rumpnissarna, vildvittrorna och Ronjas föräldrar för sig med som blir det vi pratar om i det här avsnittet.
Uttryck som vi pratar om i det här poddavsnittet:
Voffor då då?Voffor gör di på dette viset?Nu blev det kvällenLilla vackra flickaNu ska blodet flyta!Syns inte, syns inte!Far åt pipsvängen!Ett extra tack till språkforskaren Bo Wendt som bistod med sin expertis, hjälp och lediga tid.
-
Du har PM är en rolig podd om den så kallade världsvida webben. Carin har varit på Ullared och Clara är avundsjuk. Vi får också veta att Prussiluskan var en ond soc-tant och att Astrid Lindgren var en riktigt sjuk jävel. God lyssning!
Podden klipps av Kim Simonsbacka.
Följ oss på Instagram
Carin @ihelveteheller
Clara @clarulk -
Astrid Lindgrens bästa vän och livslånga agent, Kerstin Kvint, gästar loungen! Om första mötet med Astrid Lindgren på Raben & Sjögren år 1952 och Kerstins 50 år vid Astrids sida. Om de hemliga utlandsförsäljningarna, den kreativa processen, varför Astrid kom att bli mer politisk på senare år, Pomperipossa i Monismanien och Socialdemokraternas fall, brevet till Michail Gorbatjov, mötet med Boris Jeltsin Astrids sista tid innan bortgången. Kerstin berättar också om de otroligt fascinerande historierna om hur Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Bröderna Lejonhjärta kom till.
Det här är ett alldeles speciellt samtal i LoungePoddens. En varm och unik inblick i Astrid Lindgrens liv tillsammans med den livslånga vännen Kerstin Kvint.
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
- Visa fler