Armand Duplantis Podcasts
-
En sammanfattning av viktiga händelser i Sverige under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Först ska det handla om alla unga män som har dött i Sverige.
Det var många nyheter om våldet mellan kriminella gäng i år. Väldigt många unga män och pojkar blev mördade. Över 60 personer har dött när de blivit skjutna med vapen i år. Det är fler än alla andra år som det gjorts mätningar av det dödliga våldet med vapen. Ofta beror morden på bråk mellan kriminella gäng.
Flera av morden var i Södertälje. En person som bor där sa att hon var rädd.
– Alltså jag, jag har bott här i 48 år. Jag aldrig har varit så här rädd som de här senaste åren. Aldrig. Det... jag känner inte igen Sverige. Det är hemskt.
Det var många andra nyheter om våld under året. Under påskhelgen var det våldsamma bråk i flera svenska städer. Det var bråk i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Malmö. Många människor kastade stenar mot poliser och förstörde polisbilar. Det kallas för upplopp. 300 poliser blev skadade. Bråken började för att högerextremisten Rasmus Paludan protesterade mot islam. Han skulle bränna upp koraner.
Mats Öhman är polis i Örebro. Han var rädd för att hans kollegor skulle dö när det var upplopp där. Han sa att upploppen var hemska i alla städer, men att det var värst i Örebro.
– Då var jag djupt oroad att jag skulle få meddelande om att det var döda eller riktigt svårt skadade arbetskamrater. Det var fruktansvärt det som hände i Norrköping. Fruktansvärt det som hände i Linköping. Stockholm, Malmö. Men den här attacken, den attacken som var här är den värsta svensk polis har upplevt.
Ungefär 40 personer har dömts till fängelse för brottet sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppen. Det betyder att man attackerar polis, räddningstjänst eller ambulanser. Några har också dömts till utvisning.
Två mord fick särskilt mycket uppmärksamhet i år. Det ena mordet var i Malmö. En 18-årig elev dödade två lärare på sin skola. Han dömdes till livstids fängelse för morden. Det är det hårdaste straffet man kan få i Sverige. Det var första gången en så ung person fick det straffet i Sverige. Förut fick personer mellan 18 och 20 år alltid kortare straff. Det ändrades i början av året.
Det andra mordet var på Gotland under Almedalsveckan i Visby. Där samlas många politiker och andra personer för att prata om viktiga samhällsfrågor. En man som heter Theodor Engström dödade en kvinna som hette Ing-Marie Wieselgren. Hon var känd eftersom hon jobbade med psykisk hälsa på den stora organisationen SKR. Hon brukade vara med på radio och tv.
Theodor Engström åtalades för terroristbrott och mord. Han dömdes för mord. Han dömdes också för brottet förberedelse till terroristbrott, eftersom han planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård, eftersom han var psykiskt sjuk vid mordet. Det betyder att han får vård i stället för fängelse.
Nu ska det handla om kriget i Ukraina, och hur det har påverkat Sverige.
Den 24:e februari invaderade Ryssland Ukraina. Det blev krig. Det har påverkat hela Europa och Sverige på många olika sätt.
Många ukrainare har flytt från kriget och kommit till Sverige. Nu bor ungefär 50 000 ukrainare här. Många ukrainska barn går i svenska skolor. Lev är en av dem. Han har lärt sig lite svenska.
– Jag pratar svenska i skolan.
Sverige har skickat vapen, pengar och utrustning för flera miljoner kronor till Ukraina för att hjälpa folket och soldaterna där. Svenska militärer har även utbildat nya ukrainska soldater.
Kriget gjorde att både politiker och vanliga människor i Sverige ändrade sig om Nato. Nato är en militär organisation som många västländer är med i. Före kriget ville den socialdemokratiska regeringen inte vara med i Nato. Men efter krigets början bestämde regeringen att Sverige skulle ansöka om att gå med. Nu vill nästan 70 procent av folket i Sverige också gå med i Nato. Det är många fler än före kriget.
Lilian Svensson tycker att det verkar bra att vara med i Nato. Sverige blir starkare då, säger hon.
– Vi är ju utanför annars. Och tillsammans med Finland och hela Skandinavien är vi jättestarka tror jag.
Sverige och Finland skickade in sina ansökningar tillsammans i maj. Sverige är inte med i Nato än för Turkiet har inte godkänt ansökan. Turkiet har flera krav för att släppa in Sverige i Nato.
Kriget påverkade även priset på bensin, diesel och el. Det blev mycket dyrare att tanka bilen och värma upp hus. Många personer fick svårt att betala sina elräkningar. Det blev även svårt för många företag.
Många andra saker blev också dyrare i år. Det var många nyheter om den ekonomiska krisen. Nyheterna handlade till exempel om inflation, dyr mat och höjd ränta.
Inflationen steg mycket i Sverige under året. Förra året var inflationen ungefär 2 procent. Det är normalt. I november i år var inflationen 9,5 procent.
Inflationen visar hur mycket priserna har ökat jämfört med för ett år sedan. Den höga inflationen beror bland annat på att el och mat är så dyrt. I början av året kostade ett paket smör ungefär 50 kronor. Nu kostar det nästan 70 kronor.
Vissa hade inte råd att köpa all mat de behövde i år. Fler personer än vanligt behövde hjälp för att klara sig. Antonio i Skövde fick mat av kyrkan.
– Det finns inga pengar kvar för att köpa mat. Tack och lov att det finns hjälp ifrån kyrkan så man kan ha lite mat.
Sveriges centralbank Riksbanken har försökt minska inflationen. Riksbanken har höjt sin ränta, som heter styrräntan. Då blir det dyrare för människor att låna pengar av vanliga banker. Det kan göra att folk handlar mindre, och då minskar inflationen. I år har Riksbanken höjt räntan till 2,50 procent. Det är den högsta räntan på 14 år.
Nu ska det handla om sjukdomar.
Det var inte lika många nyheter om coronapandemin i år som förra året. I februari slutade corona-reglerna att gälla. Då blev många glada. Man kunde till exempel ha fest och gå på fotbollsmatch eller konsert igen. Så här sa en tjej till P4 Halland.
– Jag tycker att det känns helt underbart att man äntligen får lov att vara fri till att göra vad man vill. Det jag menar är att om jag vill gå ut och dansa en lördag så kan jag gå och dansa. Eller om man vill gå på konsert.
I maj upptäcktes det första fallet av sjukdomen apkoppor i Sverige. Tidigare fanns sjukdomen mest i länder i Afrika. Det vanligaste var att djur smittade människor. Men i våras började sjukdomen spridas mellan människor i Europa.
Nu ska det handla om en gasläcka.
I september började det läcka gas från rör på botten av Östersjön. Rören heter Nord stream 1 och 2. De går från Ryssland till Europa. Experter märkte att det var explosioner i vattnet nära Sverige samtidigt som rören började läcka. Flera länder gjorde stora undersökningar i vattnet. Militärer åkte dit med båt och dykare fotograferade rören. Utredningarna visade att någon hade sprängt rören. Det är fortfarande ingen som vet vem som sprängde rören.
Sist ska det handla om sport.
Det har varit ett bra år för många svenska idrottare. Stavhopparen Armand Duplantis och skridskoåkaren Nils van der Poel slog världsrekord.
Armand Duplantis vann världsmästerskapen, VM, både inomhus och utomhus. Han slog nytt världsrekord när han hoppade 6,21 meter. Han hoppar högst stavhopp i hela världen.
Skridskoåkaren Nils van der Poel vann två OS-guld för Sverige. Han vann tävlingen på 5 000 meter och tävlingen på 10 000 meter. Han slog nytt världsrekord när han åkte 10 000 meter på 12 minuter och 30 sekunder. Det är snabbast i hela världen.
-
Farao Groth gästar podden!
Vi ger er tips på världens bästa festspel och pratar om allt från ''wankbanks'' i mobilen, när Farao snattade från Celine Dions hus, att undvika spicy mat på tredje dejten, vad som hände bakom kamerorna när vi spelade in Parneviks i Florida och Faraos akward möte med Armand Duplantis.
Missa inte att gå på Faraos standup på Kung Carl 17 december: https://kungcarl.lolcomedy.live/ Följ oss på: https://www.instagram.com/ittybittytittypodd/
-
Teodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott, i Almedalen i Visby Två personer som jobbade på ett vårdhem där en pojke dog fick sin dom idag Armand Duplantis utsedd till världens bäste manlige friidrottare i år
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Ingrid Forsberg. Reporter Ebba Fors.
-
Radiosportens Jerringkandidat Armand Duplantis är ohotad i toppen av stavhoppsvärlden. Säsongen gav VM-guld både inomhus och utomhus, guld i EM och tre nya världsrekord.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Nu är Jerringprisomröstningen igång för det heta sportåret 2022. Vem eller vilka tar hem Radiosportens pokal på Idrottsgalan? De nominerade ser du i en lista nedan och du kan webbrösta här. Ringrösta och rösta i Svt:s Duoapp går också bra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De nominerade, med telefonnummer, är:
Damstafettlaget, skidskytte 099-321 01
Armand Duplantis, friidrott 099-321 02
Lag Niklas Edin, curling 099-321 03
Marcus Ericsson, racing 099-321 04
Mattias Falck/Kristian Karlsson, bordtennis 099-321 05
Herrlandslaget, handboll 099-321 06
Sara Hector, alpint 099-321 07
Sandra Näslund, skicross 099-321 08
Sarah Sjöström, simning 099-321 09
Jonna Sundling, längdskidor 099-321 10
Nils van der Poel, skridsko 099-321 11
Henrik von Eckermann, ridsport 099-321 12
Walter Wallberg, puckelpist 099-321 13
Ebba Årsjö, alpint 099-321 14Vinnaren presenteras på Idrottsgalan 16 januari.
Nomineringarna och röstningsförfarandet på webben hittar du här.
Att ring-rösta kostar 9,90 kronor per samtal (plus ev trafikavgifter). 9,03 kr går till Idrottsgalans och Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än bara idrott” för att motverka psykisk ohälsa.
-
I dokumentären "Born to fly" möter vi Armand "Mondo" Duplantis på världsscenen men också i stunder av tvivel och tårar
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I intervjun med Björn Jansson berättar Armand Duplantis om morgonen när han skulle hoppa för OS-guld, och tårarna kom. Och om den viktiga motgången. Vi hör också hur han kan veta när det blir ett guld-hopp.
-
Från ett pittoreskt och soligt Öland sitter Jocke den här veckan uppkopplad ”på länk” och bjuder på onödig fakta i kubik, varvat med tävling och en fascination för Legohänder. Det spretar, det är festligt och det är i allra högsta grad fredag. Väl mött och ha en riktigt härlig helg! Vill du stödja poddens framtid? Vi […]
-
Publiken klappar i takt, tävlingen är redan avgjord. Nu ligger ribban på en höjd ingen stavhoppare klarat tidigare. 6,21 meter. Hör om resan hit och om vad som gör han till bäst i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare/ Producent: Niklas Jonsson
Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
Med ljud från Sveriges Radio, World Atletics
-
Om en månad tänds den olympiska elden inne på OS-stadion i Tokyo. Dagens gäst kommer att vara där. Men så är han också världens bästa stavhoppare. Fast Armand Duplantis har kanske hittat en andra idrottskarriär i golfen!
-
Nu avslöjas Lasse Granqvists oväntade meritlista!
Sporthuset i medieturbulensen runt Damkronornas kris.
Därför är Armand Duplantis motpolen till fotbollsstjärnorna!
Fängelsedömd domare dyker upp i Olyckspåsen och Lasse Lackar på ett särskilt allsvenskt domslut.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jonatan har lämnat sitt barn i en storm chippen har en solid spaning I sportens värld : Björn Ferry har en slags lösning på klimatkrisen En handbollsspelare har haft en psykopat som tränare Och ny info Armand Duplantis och hans inställande. Della Papa / Della Arte är under en kort period gratis i 7 dagar…
-
Jonatan har varit på film. Två gånger! Simon har varit med om en upplevelse som inte går att likna vid något då originalet är bättre än alla liknelser. I sportens värld har Magasinet Offside släppt en tung nyhet Ett fotbollslag har hamnat i ekonomisk kris men har snart löst det… Följtetongen om Armand Duplantis fortsätter.…