Ante Podcasts
-
Vi killar är ensamma sa Pontus till Mia för 30 år sedan. Hon funderar nu på hur mansrollen förändrats i Sverige. Hur är det att vara man i ett land som uppmanar männen att bejaka sina mjukare sidor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Jag tror inte det är många som lyssnar på de unga männen, säger ståuppkomikern Pontus till Mia 1993 då hon porträtterar honom i sin allra första dokumentär i P1. Det är oftast unga kvinnor alla fixerar sig vid i tidningar och så där, fortsätter han.
I tre decennier har Mia skildrat Sverige och svenskarna och nu lägger hon ännu ett pussel med ett urval av sina dokumentärer för att skildra hur värderingar påverkar en samhällsutveckling. För vad är det att vara människa i kungadömet Sverige?
I det här programmet har Mia valt ut fem program från sin 30-åriga radioproduktion där hon pratar med just män:
1993: Unge ståuppkomikern Pontus om att vara en känslig kille och avundas kvinnor deras möjlighet att vara både starka och svaga.
2000: Pojken Paul som blev rånad och inte gjorde motstånd och som nu känner sig som en fegis. Nu ligger det stora hoppet till att rånarna ska åtalas.
2007: Stuntmannen Lars som varit med i flera James Bond-filmer och som får ett skrattanfall när Mia frågar om han hör dåligt.
2013: Tatueraren Martin som tatuerar Peter och deras tankar kring begreppet “kvinnohat” som då för 10 år sedan användes mer än frekvent.
2016: Ante som är funktionsnedsatt (eller handikappad som han själv föredrar att säga) som varit utsatt för både psykisk och fysisk misshandel i sina relationer.
Möt Pontus, Paul, Lars, Martin, Peter och Ante i det första avsnittet av Mia Blomgrens serie 30 års rapportering från Kungadömet Sverige.
Musiken i programmet är komponerad av Niklas Fernqvist och har titeln Sång för V och illustrationerna är gjorda av Klara Swantesson.
Programmet är gjort 2023. -
Christoffer om sina läckor till Fotbollskanalen, poddkändisar på Grandpa, både herr- och damlaget har premiärspelat och hur många mål kan man göra utan att bli ordinarie? Dessutom tar vi ett grepp om Jeremejeffs övergång till Panathinaikos med hjälp av Häcken och Panathinaikos supportern Ante.
-
Ante Tepic är förutom grundare och ordförande av Söderslätts TK även en riktigt stor eldsjäl som brinner för att göra tennisen tillgänglig för alla, överallt! Söderslätts TK bedriver tennisträningar i idrottshallar på Trelleborgs landsbygd och gör allt för att sänka trösklarna till att börja spela tennis.
I samtalet med Ante pratar vi om:
- tennisens nytta i samhället
- hur Söderslätt sprider ordet om tennis på bästa sätt
- vad Söderslätts TK är för klubb och syftet med den
- resan han gjort med Söderslätt och hur man gör för att starta en egen tennisförening
- vad det skulle betyda för svensk tennis om fler liknande initiativ startas på andra ställen i Sverige
- hur man bedriver en tennisverksamhet utan en egen hall -
Hur gör man när en kompis frågar om man ska umgås, men så vill man inte? Farzad och Ludvig svarar på frågan som den här veckan kommer från Ante 9 år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Nu är det jul igen och Anders och Ante guidar lyssnarna genom mysteriet om de tre vise männen. Vilka var de? Var de kungar? Var de tre? Var de visa? Var de kanske kineser, eller indianer? Svårt att veta, men A&A gör sitt allra bästa för att nysta ut frågan!
Trevlig lyssning, och god jul! -
Ett kortare, lite slappt avsnitt där Ante tar en konversationell promenad genom Göteborg med sin vän göteborgaren Artur Szandrowski. Det blir inte så mycket kungahistoria, men istället ett samtal om staden Artur växt upp i, som ju också fyller 400 år i år.
-
Augustpriset har gått av stapeln och vi gratulerar:
Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand,
Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur,
Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur!
Littpodden är lite sen på kakan men vi skickar ändå ut ett avsnitt tillägnat vilka av alla de nominerade som vi hejade lite extra på.
Utöver det bjuder vi på lite Strindberg-rants och saftig info kring vad Augustpriset är.
Vad är det för resa Emma ska på? Varför tycker Elin det är så kul?
Böckerna som nämns i avsnittet är:
När vi var samer, Mats Jonsson, Galago
Mitt i livet återtar Mats Jonsson sin glömda släkthistoria i serieromanens form. Med stilsäker tecknarhand vävs skogssamernas glömda och undanträngda historia samman med den självbiografiska jakten på författarens egen identitet. När vi var samer är expressiv och personlig folkbildning där torra fakta får liv i kraftfull dialog med det grafiska uttrycket.
Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.
Dante – den förste författaren, Anders Cullhed, Natur & Kultur
Lagom till 700-årsjubileet av Dante Alighieris bortgång har Anders Cullhed levererat en lika vitter som koncis framställning av den världsberömde poetens liv och den värld han levde i. Mot bakgrund av de sociala, politiska och religiösa omständigheterna i högmedeltidens Italien, och i respektfull dialog med aktuell forskning, introduceras läsaren inte bara till (den gudomliga) Komedin utan också till florentinarens övriga verk och förehavanden – som autodidakt, folkspråksförespråkare, kommunalpolitiker och slutligen landsflykting – liksom till hur synen på författaren Dante har förändrats över tid. En smakfullt illustrerad biografi med potential att bli ett standardverk.
Himlabrand, Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren
I Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli "trottoarsame"? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.
Övriga nominerade som nämns är även:
Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
Om du möter en björn, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam, Förlaget
Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Min mamma är snabbare än din!, Emma Virke & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget
(referens: https://www.augustpriset.se/augustpriset-genom-aren/nominerade-2021)
Häng på när Littpodden försöker bena ut detta prestigefyllda pris!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I den sista delen av serien om Gustav Vasa behandlar grabbarna grus hur Gustav Vasa var som landsfader, men också som familjefader! Anders berättar om hur Sverige till slut blev den arvsmonarki vi är idag, vad Västerås har att göra med den saken och diskuterar med Ante om vad den svenska modellen egentligen har att göra med 1500-talet. Ante går igenom Gustavs personliga liv och blir sugen på bergenfisk och pomeranser. Mycket nöje!
-
I del tre om Gustav Vasa fokuserar vi på kungen som tyrann, genom att zooma in på framför allt två väldigt viktiga uppror under hans tid som regent: krutkonspirationen och dackefejden. Eftersom KuPo är en cool indiepodd så lägger grabbarna grus framför allt ner krut på krutkonspirationen, för vad var det egentligen som hände?
Ante kommer ut som token b̶l̶a̶c̶k̶ ̶g̶u̶y̶ tysk/dansk/smålänning och Anders går igenom alla röda linjer han maniskt dragit mellan olika fotografier och tidningsutklipp på sin vägg för att komma fram till svaret på frågan vi alla ställer oss: Vilka var egentligen Melchior Rink och Bernhard Knipperdoling? -
Seriekunnige Jimmy Wallin är tillbaka för att visa sin tidningssamling. Pellefant, Peo, Pip, Pippi, Modde, Nacka, Mika, Katitzi, Ante, Dante, Bert, Kurt, diverse deckarduor och Lasse Holms porrplatta nämns.
-
Varma, murriga #165! I sann novemberanda!
Kolla bara vad vi erbjuder från smörgåsbordet; kannibaler, maggie gyllenhaal, argentinare (eller??), förhistorisk (?) ekorre, en helvetes massa snö, död snö, RÖD snö, Thomas von Brömssen, klamydia i halsen (!), Wales snyggaste filmstjärna, the first purge, indieklyschor i drivor, tack Kennedy och Ante, de perfekta julisarna att vinna i veckans dubbla (!) tävlingar, osv...osv...OSV!!! Herregud,du kan inte missa en minut av detta!
Dessutom kärleksbombar vi höstens, ja ÅRETS, kanske BÄSTA (??) tv-serie!! Snacka om sweettalk!! Men hur skulle vi kunna låta bli?!!? Damn vilken fullträff!!Veckans tack går som vanligt till Geniet Jerry - och till Universal Sony Pictures som förser oss med filmer och andra godsaker till inte mindre än TVÅ (2!!) tävlingar denna vecka!
Välkomna vintermörkret!
Get some!