Anna Pettersson Podcasts
-
För skådespelaren Staffan Westerberg var samarbetet med författaren Kristina Lugn unikt inspirerande med både skratt och allvar: Jag saknar henne förfärligt, hon är jämt närvarande i mina tankar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KRISTINA LUGN – FOLKKÄR POET OCH DRAMATIKERKristina Lugn (1948-2020) föddes i Tierp, men flyttade en del under uppväxten då pappan var militär. Hon läste och skrev tidigt och var sex år när hon fick sin första dikt publicerad i Kalle Anka. Hon bokdebuterade 1972, men det dröjde drygt tio år till det stora genombrottet, som kom med diktboken "Bekantskap önskas med äldre bildad herre". Med sina ofta drastiska och humoristiska dikter om ensamhet, kärlekslängtan och döden fick hon en stor publik och hon deltog under åren i mängder av TV- och radioprogram. Hon samarbetade också med flera tonsättare och musiker. Under 90-talet skrev Kristina Lugn mest dramatik och arbetade bland annat för Dramaten och Allan Edwall på teater Brunnsgatan 4. Efter Edwalls död tog Kristina Lugn över teatern. 2003 kom hennes sista diktsamling "Hej då och ha det så bra", tre år senare valdes hon in i Svenska Akademien. Kristina Lugn dog 2020, 71 år gammal.
STAFFAN WESTERBERG VAR LYCKLIG PÅ SCENEN MED KRISTINA LUGNStaffan Westerberg är skådespelare, författare och regissör. Han intresserade sig för teater redan som liten och utbildade sig till skådespelare de sista åren på 50-talet. Han har arbetat på flera teatrar, bland annat Norrköping-Linköping stadsteater, Riksteatern, Norrbottensteatern, Dramaten och Teater Brunnsgatan 4. På 70- och 80-talen blev han mycket känd för sina tv-produktioner för barn, till exempel "Herr ingentings funderingar", "Vilse i pannkakan", julkalendern "Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus" och "Lillstrumpa och Syster Yster på irrvägar" 1984. På Teater Brunnsgatan 4 arbetade han tillsammans med Kristina Lugn, som skrev publiksuccén "Titta en älg" 1999, där Staffan Westerber, Jane Friedman och Anna Pettersson medverkade. Han har gett ut flera böcker, bland annat "Elvaåringen: en självbiografisk resa", "Onyttingen", "Girafferna" och "Hoppla". Staffan Westerberg har prisats för sitt konstnärskap, han är hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet och 2006 tilldelades han medaljen Litteris et Artibus
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
När Anna Pettersson såg på nyheterna om människor som var tvungna att fly från sina husdjur när kriget kom till Ukraina ville hon göra något.
Därför erbjöd hon flyktingar att komma hem till henne och umgås med och gå med henne på skogspromenader tillsammans med hennes Lagotto-hundar.
– Vi som har hundar vet vilken nytta det kan göra bara av att vara i deras närhet, säger hon.
Och eftersom det är första avsnittet av Husdjurspodden får vi dessutom lära känna Annika och Cate som leder podden lite bättre.
-
Uppståndelsen kring statsminister Magdalena Anderssons städfirma har aktualiserat frågan om villkoren i städbranschen. Hur ser de ut egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad kan man göra som privatperson för att veta att firman man anlitar har schyssta villkor för personalen? Sedan många år tillbaka finns det en möjlighet för städföretag att ansöka om auktorisation, en sorts kvalitetsgaranti. Idag reder vi ut vad det innebär och om det är garanti för att allt går rätt till? Thomas Kolbe, ordförande för auktorisationsnämnden gästar programmet.
I förra veckan pratade vi om hur det går till att välja ärkebiskop i Sverige och då mindes Thomas olika ärkebiskopar från historien. Idag fördjupar vi oss i en av dem. Haquin Spegel född som Håkan Spegel i Ronneby 1645. Vad är det som har gett honom en plats i svensk litteraturhistoria psalmerna eller den trohjärtade skapelseberättelsen Guds verk och Hvila? Vi reder ut det tillsammans med Tommy Olofsson, författare och litteraturvetare. Thomas stämmer även upp psalm 243 tillsammans med Erland von Heijne på piano.
Vi har också bjudit in Anna Pettersson som är chef för Strindbergs intima teater. Vi vill ta reda på om platsen i salongen där Strindberg brukade sitta borde märkas ut eller om en viss vaghet är mer i skaldens anda?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman
-
Anna Pettersson, medicine doktor, leg. fysioterapeut och programdirektor för fysioterapeutprogrammet vid Karolinska Institutet, berättar om sina pedagogiska projekt och reflekterar över pandemins betydelse för det digitala lärandet, internationalisering och E-hälsa.
-
Fredrik Wadström berättar historien om den dramatik som funnits kring de sex litterära Nobelprisen, en dramatik förstärkt av det kalla kriget och av synen på kultur i Sovjetunionen.
Nobelprisets 115 år har sex ryskspråkiga författare tilldelats litteraturpriset, den senaste 2015 när Svetlana Aleksijevitj från Belarus får priset. De sex författarna har inte särskilt mycket gemensamt annat än att deras författar- och levnadsöden präglats av den politiska utvecklingen i Sovjetunionen. Flera av de sovjetiska litteraturprisen har också orsakat några av de största bråken i Nobelprisets historia. Den första ryskspråkiga pristagaren Ivan Bunin levde i exil i Frankrike när han mottog priset 1933. Boris Pasternak förföljdes i hemlandet och tvingades avstå Nobelpriset 1958. 1965 års pristagare Michail Sjolochov var de sovjetiska myndigheternas favorit. Aleksander Solzjenitsyn hindrades från att åka till Stockholm 1970 och utvisades till väst fyra år senare. Joseph Brodsky levde sedan många år tillbaka i USA när han mitt under perestrojkan fick ta emot nobelchecken 1987. Svetlana Aleksijevitj föddes i Sovjetunionen men blev känd för den stora publiken först i samband med den nya öppenheten på 1980-talet. Hon fick sitt stora internationella genombrott först efter sovjetimperiets sammanbrott.I programmet medverkar översättaren Hans Björkegren, ledamoten i Svenska Akademien Kjell Espmark och författaren Svetlana Aleksijevitj. Uppläsare: Anna Pettersson -
Det här avsnittet börjar med ett snack med Kerstin Eklund som med sin ascoola hund Miles vunnit guld i den individuella finalen på Nordiska mästerskapen i Lilleström, Norge!
Är vi hundägare generösa? Vad tror ni?
Gurgîn ringer Anna Pettersson och Anna Hilding från Hundsportens insamling som i år ska se till att bidra till Musikhjälpen 2014 som i är kämpar för att stoppa spridningen av det livshotande viruset hiv. Varje dag smittas 6000 personer med hiv och en stor del av dem är under 15 år. -
Vad tänker regissörer på när de regisserar? Hur kommunicerar de egentligen med skådespelarna under repetitionerna? Och hur ser de på sitt arbete? Anna Pettersson, själv skådespelerska och regissör driver ett forskningsprojekt i Stockholms Dramatiska högskolas regi, där hon tillsammans med skådespelare undersökt hur kommunikationen mellan pedagoger, regissörer och skådespelare fungerar. Nu har hon för Kulturradion samlat tre regissörer i studion: Kajsa Giertz, Måns Lagerlöf, och Ole Anders Tandberg för ett samtal om deras arbetssätt och hur de ser på gestaltningsögonblicket. Det har resulterat i två program som sänds i K1 med start den 9 maj, och med del två den 16 maj.
.