Anna Pella Podcasts
-
För inte så länge sen sågs barn med flerfunktionsnedsättning som människor som inte var bildningsbara. Idag har medicinska framsteg gjort att de här barnen lever längre och når vuxenåldern. Det har skapat en helt ny syn på livslångt lärande för och runt en grupp i samhället som vi historiskt inte har skapat läraktiviteter för. Det här vill Nationellt kompetenscentrum anhöriga sätta fokus på under sin konferens "Livets möjligheter" i oktober 2022, med temat Livslångt lärande.
I avsnitt 85 av Livslångt hör du Anna Pella berätta om sin dotter Agnes 19 år och om livet före och efter det att hon kom till familjen. Om hur hela inställningen till både liv, lärande och prestation omkullkastades och om varför den här konferensen är så viktig för henne och hela familjen. Då när Anna och hennes man hade ett litet barn med flerfunktionsnedsättning fanns varken nätverkan eller språket att mötas tillsammans i, för det lärande som sen följer i livet. Med andra fokus bortanför prestation och samhällsnytta.
Hör också Maria Ahlqvist, möjliggörare och praktiker på NKA berätta om lärande som en avgörande faktor för att vara och bli till som människa. Medverkar gör även Susanna Müller, logoped på Hammarlyck Rehab Team, om kommunikation och lärande. Programledare i Livslångt är Katarina Pietrzak, producent Sandra Löv.
Läs mer om konferensen Livets möjligheter 24-25 oktober 2022 här: https://anhoriga.se/livets-mojligheter-2022 och Anna Pellas bok Väntesorg och hennes andra böcker finns där böcker finns. På hemsidan hos Nationellt kompetenscentrum anhöriga NKA hittar du också fria stödresurser för lärande: https://anhoriga.se/viarmedpaketet. -
Vi lyfter ämnet flerfunktionsnedsättning och får besök i studion av funkismorsan och författaren Anna Pella, högaktuell med nya boken Väntesorg. Annas dotter Agnes har en medfödd svår hjärnskada som lett till flera olika funktionsnedsättningar, och även synnedsättning.
I Väntesorg börjar Agnes bli äldre och ska ta klivet ut i vuxenlivet. Samtidigt blir hennes allt försämrade andning en påminnelse om att sanden i hennes timglas håller på att rinna ut.
Nätverket Synskadade flerfunktionsnedsatta
Mer information om Anna Pellas författarskap: https://nardulerstannartiden.se/Vi samtalar med Ingela Olsson, sammankallade i Synskadades Riksförbunds eget nätverk Synskadade flerfunktionsnedsatta, SFF. Vill du kontakta nätverket, mejla till: [email protected] eller gå med i Facebookgruppen Nätverk Synskadade flerfunktionsnedsatta https://www.facebook.com/groups/412094610295668
Synpodden på GöteborgsoperanVi bjuds på ett inspirerande möte med översättarparet Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson strax före premiären av operan Brudköpet som de översatt till Göteborgsoperan. Reportaget handlar om allt från berättelsernas kraft, fjärilarna i magen inför premiären till hur översättaryrket fungerar med en synnedsättning.
Techpepp om problem i iOS 16Techpepp fokuserar på problemen i Apples senaste uppdatering iOS 16. Det går utmärkt att mejla Apple på svenska om de tillgänglighetsproblem du upplever i dina Appleprodukter. Adressen är [email protected] Mejla gärna en kopia till [email protected] så kan vi lättare följa upp de problem som påträffas.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Att sörja en person som är här, men ändå borta. I våra grannländer Danmark och Norge säger man ventesorg om den känsla man som anhörig kan känna för en person som är obotligt sjuk, som psykiskt har försvunnit eller som är uppslukad av ett mångårigt beroende.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Man skulle kunna ställa sig frågande till varför vi behöver ord att klä in alla tillstånd i. Men enligt filosofen Jonna Bornemark är det helt grundläggande.
– Det är viktigt att veta att världen är större än våra ord. Det finns alltid känslor som blivit underverbaliserade, säger hon.
Psykologen Christina Fischler är inne på samma spår.
– Om man kan få en inramning på det som händer kan vi förhålla oss till det. Många patienter kommer till terapin med en stor resväska fylld med osorterad tvätt, och varje sak man tar upp och granskar kan man lägga i en viss hög och ju mer man kan lägga samman och säga det här hör ihop med det här, så det som känts obegripligt kan då brytas ner till mindre pusselbitar och bilda en helhet som man kan förstå, förklarar hon.
En som känner igen sig i ordet ”väntesorg” är Anna Pella. Hon skriver just nu en bok med det namnet som handlar om hennes dotter Agnes som föddes med en hjärnskada läkarna inte trodde hon skulle överleva.
I dag är hon 18 år gammal, men familjen lever fortfarande med vetskapen om att hon inte kommer att leva så länge.
– Det har varit såhär från start, vi har aldrig haft det på något annat sätt med henne. Minsta förkylning kan bli livshotande. Varje morgon när vi går upp så vet vi inte hur det är, hennes andning blir sämre för varje dag som går.
Gäster i programmet: Jonna Bornemark, filosof, Christina Fischler, psykolog, Allan Linnér, psykolog och Anna Pella, journalist, författare och förälder till Agnes.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent är Alice Lööf.
Programmet sänds direkt.
-
Nu är Anna Pella tillbaka som gäst. Anna har tidigare varit med och pratat om sin familjesituation och om livet med Agnes. I det här avsnittet samtalar vi om Funkisfamiljen, en bokserie som Anna har skrivit med fem helt fantastiska böcker. Anna berättar historien bakom böckerna och vi samtalar om syskonrollen, om utsattheten när du inte har talat språk och hur svårt det kan vara att prata om framtiden.
Avsnittet har en magisk inledning som du inte vill missa där Anna läser direkt ur inledningen på Operation Framtiden.
Känn dig varmt välkommen att inspireras💕
Tycker du om det här avsnittet så får du gärna hjälpa till att sprida och dela det så att fler kan få inspiration och ta del av Annas kloka tankar.
Anna har tidigare varit med i avsnitt #40 som heter “När du ler stannar tiden” där hon berättar om livet med dottern Agnes.
Vill du titta på avsnittet och se material så kan du se det här på min youtubekanal.
-
Jag är så glad att kunna starta tredje säsongen av Maria inspireras av… med ett fint samtal med Anna Pella.
Anna har skrivit boken “När du ler stannar tiden” som handlar om livet med Agnes som har en funktionsnedsättning. Anna berättar om första tidens frågor till hur livet fungerar nu när Agnes har flyttat hemifrån. Vi samtalar om vad som är viktigt i livet och hur det kan omvärderas när något oväntat händer och du får nya perspektiv och insikter. Ett så viktigt samtal om att vara närvarande och leva här och nu i mötet med människor.
Känn dig varmt välkommen att inspireras💕
Tycker du om det här avsnittet så får du gärna hjälpa till att sprida och dela det så att fler kan få inspiration och ta del av Annas kloka tankar.
Vill du titta på avsnittet och se material så kan du se det här på min youtubekanal
-
Hur är det att leva med ett barn som föds svårt sjuk, som kommer att dö ung? I det här programmet berättar Anna Pella, vars dotter Agnes föddes med en svår hjärnskada, om tiden efter beskedet och hur hon hanterat det genom livet. Läkarna trodde först inte att Agnes skulle överleva. Idag är hon 16 år, men varje förkylning utgör fortfarande ett hot.