Ann Fernholm Podcasts
-
Det har varit mycket skriverier om den näringsfattiga vegan-maten när det kommer till halvfabrikat. Vi pratar om Ann Fernholm och Jonas Colting som ställer sig i ramljuset och tar lead för att äta näringstät och ren mat. Vi hjälper till på vårt sätt genom att prata om det i podden.
Det blir mycket prat kring förklimakteriet där Pernilla nu befinner sig. Hon berättar om sina symptom, vad hon känner rent kroppsligt och vi bollar tankar och idéer kring detta. Vi snackar GABA och Glysin som komplement.
Vad har du för erfarenhet av klimakteriet?
Dela gärna med dig till oss hur du hanterar denna period. Ju mer vi kan lära av varandra desto bättre. Glöm inte att gilla och sprida vår podd!!!
-
This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.vadvivet.se
Vi äter mer än någonsin men får i oss mindre än tidigare. Ja, ungefär så kan man beskriva svenskarnas matvanor nuförtiden. Samtidigt som vi debatterar hur många ägg man kan äta varje dag eller hur farligt potatis är för oss glömmer vi bort att prata om hur vår mat förändrats de senaste decennierna. Alltså inte bara i termer av fetthalter och sockerhalter, utan i hur det är mer adekvat att beskriva vår mat som konstruerad snarare än tillagad. Vad gör det med oss? Hur påverkas våra kroppar av denna moderna mat som är så långt ifrån naturens råvaror som den tycks kunna komma?
Någon som jag hoppas kan hjälpa mig svara på den frågan är Ann Fernholm. Hon disputerade en gång i tiden i molekylär bioteknik vid Uppsala Universitet innan hon sadlade om och blev vetenskapsjournalist. Hon har skrivit mycket om ultraprocessad mat och förra året kom hon ut med boken “Fejkmaten: så blir vi vilseledda” som fick välförtjänt mycket uppmärksamhet.
Så jag kontaktade henne för ett samtal om sönderslagna ingredienser, jakten på stärkelse, lightprodukter och funktionell mat - vad är det egentligen? Och så bad jag henne summera alla världens mirakelkurer - vad har alla de folkgrupper som lever längst och mår bäst gemensamt i matväg?
Bokrekommendationer:
Dopamine Nation - Anna Lembke
Tyst hav - Jakten på den sista matfisken - Isabella Lövin
Den odödliga Henrietta Lacks - Rebecca Skloot
Lidandets konung : historien om cancer - Siddhartha Mukherjee
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.se
Lås upp hela avsnittet och få full tillgång till alla Vad Vi Vets poddar på http://vadvivet.se/lyssnamer
-
Varför är det så svårt att hålla barnen undan från sötat yoghurt, juice och flingor? Vi vet ju att socker inte fyller någon som helst funktion för kroppen.
Hur bryter man invanda mönster? Och vad är det som gör sockret så farligt?
Gäst i det här avsnittet är Ann Fernholm, som bland annat skrivit boken ”Ett sötare blod”.
-
Vad styr forskningen om mat och varför har fett varit så förbjudet? Det finns ett motstånd inom kostforskningen inför att undersöka vissa områden. Dessutom: Vad är fejkad mat? Är kaffe nyttigt och ger ett långt liv. Konsten att vinna biggest loser. Smör och vispgrädde - inte så farligt som du tror. Ett mumsigt sista avsnitt för säsongen. Fokuspodden är tillbaka i början av augusti!
Gäster: Ann Fernholm, författare till boken Fejkmaten, Erik Hörstadius, redaktör Fokus och vinnare av Biggest Loser, samt Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
-
Ruttna fåglar i sälar - en inutisk delikatess! Förr tog man tillvara på ALLT! Men hur gick vi från det till dagens überprocessade fejk-mat? Vi bjuder in vår första gäst Ann Fernholm för att hjälpa oss svara på frågan! & hur är det med framtidens labbkött- kan man äta det som vegan?
För fler brain bubbles missa inte den redaktionella plattformen
https://bublication.com/
& Följ ‘Bublication’ officiella Instagramkonto:
@bublication
Personer i Podd-duo & Instagramkonton:
Ida-Sofia Klingspor - @idasofiakl
Kristin Bohman - @kristinbohman
‘Bublication’ är producerad av Silverdrake Förlag via Acast
www.silverdrakeförlag.se
Klippare:
Marcus Tigerdraake, [email protected]
@marcustigerdraake
Koordinator:
Victoria Tigerdraake, [email protected]
@victigerdraake
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ann Fernholm, doktor i molekylär bioteknik och vetenskaps journalist som sedan 10 år fokuserat på socker och kost. Hon har författat böcker som ”Det sötaste vi har”, ”Ett sötare blod” och nu senast ”Fejkmaten”. Missa inte varför hon tycker att tandstatus skulle vara ett utmärkt mått på hälsa.
Trevlig lyssning! -
Möt den inspirerande vetenskapsjournalisten Ann Fernholm i ett viktigt samtal om maten vi äter och hur den påverkar oss. Hur ska vi vanliga konsumenter navigera i den djungel av ingredienser som finns i dagens mat, vad är det egentligen vi äter och vad grundar sig forskningen om kostråd och hälsa på? Ett viktigt samtal för ett bättre liv!
-
Ann Fernholm är filosofie doktor i molekylär bioteknik, prisbelönad vetenskapsjournalist och författare till böcker som Fejkmaten och Det söta blodet. I många år har hon krigat mot vår sockerstinna kost och det dolda sockret i våra livsmedel. Hon kämpar också för att driva fram mer och bättre forskning om hur maten vi äter påverkar vår hälsa. Det här blev ett väldigt intressant samtal om hälsostress, processade veganhalvfabrikat och hur hälsosamma de egentligen är, känsliga egon i hälsodebatten, varför kvinnor är minst lämpade att äta processade veganska halvfabrikat, socker och barn, vikten av att äta sig mätt, tokiga kostråd till typ 2-diabetiker, godis med ”äkta frukt”, Oatlys vägran att ändra felaktigheter på sina förpackningar – och mycket mer.
Foto omslagsbild: Eva Lindblad/Natur & Kultur
Följ Maratonpodden i sociala medier:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpodden
Facebook: https://www.facebook.com/maratonpodden
Följ Petra:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpetra
Facebook: https://www.facebook.com/petra.manstrom
Vill du lyssna reklamfritt? Då är du välkommen till Spring med Petra & CO+. Det kostar 23 kronor i månaden plus moms (29 SEK ink moms) och du kan självklart avsluta din prenumeration när du vill. Läs mer här: https://plus.acast.com/s/maratonpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ann Fernholm tycker att det är dags att fokusera på "frånsatser" allt som försvunnit ur maten. Nya produkter skapas, men mycket av det nyttiga saknas. Det går till djurfoder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ann Fernholm är aktuell med boken Fejkmaten, om den ultraprocessade maten. Hon disputerade i molekylär bioteknik, men har i 20 år varit vetenskapsjournalist. I boken listar hon de 100 vanligaste ingredienserna. Socker är näst vanligast.
- Det är bara en tredjedel på listan som är naturlig mat, säger Ann.
- Vi har övergivit det som vi ätit under vår evolution. Nu äter vi helt annan mat.
- En pulversoppa kan bestå av mer palmfett, glukossirap och stärkelse än svamp, berättar hon.
Det mesta vi äter är processat. Mixa frukt till en smoothie är en process. Att koka potatis är en process. Att syra mjölk till fil är en process.
- I den ultraprocessade maten har mat brutit sönder maten till sina minsta beståndsdelar. Man kan ta potatisstärkelse, vatten, förtjockningsmedel, kryddor och protein från ärta och så gör man en vegokorv av det.
Ann har anmält flera produkter för att de marknadsförts med påståenden som hon menar inte stämmer. Hon har vunnit i flera fall, som "naturgodis" där vit choklad kallades yoghurt, och fil som kallats "hälsofil" trots att den innehållit mycket tillsatt socker.
- Maten blir inte ultraprocessat bara för att den gått igenom livsmedelsindustrin, säger Ann. Livsmedelsindustrin kan göra jättebra och näringsrik mat.
-
Hundratals konsumenter har anmält resebyrån Travellink till svenska myndigheter. Kunden Anders Rundkvist fick vänta över ett år på att få tillbaka pengar när hans resa blev inställd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fannys bostadsrättsförening gillrade en fälla för att avslöja att hon hyrde ut sin lägenhet via Airbnb - lyssna på reportaget om vad du ska tänka på om du vill hyra ut din bostad. Vi pratar också med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hennes nya bok Fejkmaten.
Vår juridiska expert Margareta Brattström svara på veckans lyssnarfrågor.
-
I avsnitt tre av Hälsoveckan by Tyngre så diskuteras två olika ämnen.
Först blir det en djupdykning kring en ny studie där man fått människor att sova lite bättre och det gav en förbättring på deras kroppsvikt med en viktnedgång.
Efter det följer en längre diskussion kring ett reportage i Filter kring Ann Fernholm som blandar och ger när det gäller bra och vilseledande information.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre
Hålltider
00:02:13 Extra sömn gav viktnedgång hos personer med övervikt 00:19:52 Reportage om Ann Fernholm i Filter med bra och dåliga saker -
Ann är grundaren till Kostfonden och har skrivit flera böcker som t.ex. ”Ett sötare blod”, ”Det sötaste vi har” och ”Stora boken om barn och mat”. Ann är utbildad journalist och docent i bioteknik. Ann har under flera år jobbat med kostfonden och med kost studier som och har gjort otroligt viktiga genombrott inom kosten för människor med många olika förutsättningar och livsstilar.
Ann kom in på vetenskapen om kost framförallt under en tid efter att hon hade fött sitt första barn och gått upp i vikt. Hon kom i kontakt med GI-kost till en början och efter att hon sett tydliga resultat så blev hon intresserad av kosten och insåg hur viktig kosten faktiskt var i stort.
Efter den insikten bestämde hon sig att börja studera vilka grunder som dagens kostråd faktiskt bygger på, och hennes efterforskningar gav ett dystert resultat.
Utifrån sina efterforskningar så har Ann lagt ner sin själ i att sätta ihop ny forskning för bland annat diabetes. Hennes nu ganska djuplodande kunskap kring mat och dess effekter har utöver ny förståelse för hur vi egentligen behöver äta utifrån våra olika utgångspunkter även tagit henne in i en värld där något som ”mörk materia” i maten kanske egentligen är det som är mest närande av allt.
Hör om allt detta och lite till i samtalet mellan Ann Fernholm och FIMHs ordförande Leena Källqvist.
Tack för att just du lyssnar på ”Både och, istället för antingen eller – en podd om Integrativ medicin och hälsa. Följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om det här var givande för dig. Prenumerera gärna på vår podd!
♥ Facebook: https://www.facebook.com/integrativmedicin♥ Youtube: https://www.youtube.com/user/integrativMedicin
-
Har du också funderat på varför våra politiker, myndigheter och sjukvård gör så lite för att vi inte ska bli sjuka. Nu är det snart val och vi kommer att få höra partierna kriga om vilket parti som ska satsa mest miljarder på sjukvården. Mer personal och fler sjukhus. Kommer något parti att berätta hur många miljarder de kommer att satsa på förebyggande verksamhet och stora informationskampanjer kring hur vi kan undvika att bli sjuka? Nej, inte en chans…
Idag får du möta den prisbelönta vetenskapsjournalisten, författaren och debattören Ann Fernholm. För dagen i högform. Dagens ämne är inte enbart socker, som hon är mest känd för, utan forskning. Ann berättar med stor entusiasm om sin skapelse Kostfonden, som är en av de få, eller kanske den enda, fonden som forskar kring hur vi kan undvika att bli sjuka. All annan forskning går i princip ut på att hitta patenterbara läkemedel. Ann berättar om varför hon tror det är så, och varför våra myndigheter och sjukvård kör på i gamla hjulspår och gammal forskning. Att läka med kost eller undvika sjukdom med kost, verkar vara en för enkel lösning.
Ann berättar om alla spännande projekt Kostfonden håller på med och kommer att starta. Hon berättar också om sin nya kommande bok, som bland annat tar upp sockerindustrins historia.
Har du tankar och synpunkter kring ämnet blir jag såklart glad om du delar med dig i kommentarerna.
Mycket spännande! Trevlig lyssning!
Ge gärna podden högsta betyg i din podapp. Så får fler möjligheten att lyssna.» Ann Fernholms hemsida
» Kostfondens hemsida
/Benny -
Sockerindustrins lobbying, propagandan under 1900-talet, efterföljande folkhälsosjukdomar, epidemier, diabetes, fetma och dagens marknadsföring mot barn som skapar högst osunda matvanor är en märklig historia.
Vetenskapsjournalisten, författaren och forskaren Ann Fernholm gästade LoungePodden för att berätta om sockerindustrins intressanta historia som sträcker sig tillbaka till Napoleon. Hur det kan ha blivit så att sockret blivit vår mest använda råvara, trots dess märkbart farliga baksidor? Hur kan Livsmedelsverket ha nyckelhålsmärkt tungt sockrade produkter fram till 2005 och varför fortsätter de ge kostråd baserade på undermålig & kritiserad forskning? Och varför görs inte bättre koststudier i allmänhet?
Det här är en ”favorit i repris” med den inspirerande Ann Fernholm som lyckats vända sin frustration till konstruktivt arbete. Ett arbete för att få livsmedelsindustrin att agera mer ärligt. Ann har, förutom sina granskningar och böcker, också startat Kostfonden, som b.la. initierat Europas största studie kring kost och typ-2 diabetes.
Nästa vecka är LoungePodden åter med nya avsnitt.
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ @loungepodden på alla sociala medier!
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
Instagram: https://www.instagram.com/loungepodden
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/loungepodden
Facebook: https://www.facebook.com/LoungePodden
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
-
Det är tack vare olika eldsjälar som granskar olika livsmedel och ifrågasätter innehållsförteckningar och livsmedelsbolagens marknadsföring, som vi konsumenter blir medvetna om hur mycket fusk som faktiskt förekommer. En av dessa eldsjälar är vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som ständigt gräver upp nya exempel på hur livsmedelsföretagen försöker förvirra oss konsumenter att betala för mer socker och konstiga tillsatser. Ann har även skrivit flera böcker bland annat Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret : att lära små barn äta mat.
I det här avsnittet pratar vi med Ann om några av hennes senaste granskningar, vi pratar om forskning och varför forskningen om just kostens påverkan på hälsan är så bristfällig. Vilket också har en påverkan på de nationella kostrekommendationerna bland annat.
Vi pratar också om socker och vad Ann kommer prata om på den sockerfria dagen som infaller den 12 oktober.
Mer information om Ann hittar du här: http://annfernholm.se
Här kan du stötta Ann via Patreon: https://www.patreon.com/annfernholm
Mer information och anmälan till online-eventet den Sockerfria Dagen hittar du på https://www.elitista.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler