Andrew Derbidge Podcasts
-
FATTAR DU POÄNGEN? Hur poängsätter man egentligen whisky när allt under 70 poäng är vidrig smörja? Vi fortsätter via ett "köp Malt Whisky Yearbook" vidare till en ekstav i en flaska Fary Lochan, destilleriet Glasgow destillery och landar i veckans ord weeping. Lyssna och gråt.Vad var det i glaset?Jeroen pratade om den här som han inte hade i glaset:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ctMathias hade Ardnamurchans första whisky, AD 847.WK.495.P.837292739494842 eller vad den nu hette… Jo, AD/09.20:01. Såhär tyckte David:https://tjederswhisky.se/ardnamurchan-ad09-20-01/David hade Spearhead, en god whisky man skulle kunna prata länge om. Den är gjord på 100% mältat korn men är kolonndestillerad och måste därför enligt den skotska reglerna räkna som single grain, inte single malt. Den hette tidigare Loch Lomond single grain whisky. Här finns den på Systembolaget:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/spearhead-5563101/Poängsätta whiskyThomas Øhrbom verkar inte köra på separata betyg på doft smak eftersmak; mindes David fel kanske? https://www.whiskysaga.com/Tone Skavhaug på The Ladies’ share kör på separata betyg på whiskyns delar, som Mathias var inne på: http://www.theladiesshare.com/Henrik Aflodals The Spirits News:https://spiritsnews.se/Det här med whiskyhjul har vi i En trea whisky tydligen pratat om i två olika avsnitt – lyssna och följ en miljon länkar där om ni vill:https://www.entreawhisky.se/110https://www.entreawhisky.se/58scothwhisky.coms ”Tasting by numbers” av Dave Broom, 5/7 2017:https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15105/tasting-by-numbers/Serge Valentin resonerar liiiiiite om det där med hundrapoängskalan här:http://www.whiskyfun.com/faq.htmlAngus MacRaild är bra:https://whiskysponge.com/2015/11/23/settling-the-score/Den här texten utgör en intressant genomgång och en hel del vettig kritik:https://www.jasonbstanding.com/2018/09/grading-whiskies-out-of-100-a-composte/Som alltid finns det vettiga resonemang från Andrew Derbidge, inte minst ”My advice instead is to focus not on the score, but on the tasting notes.”https://www.whiskyandwisdom.com/scoring-whisky-does-it-really-add-up/Invändningar mot användandet av poäng överhuvudtaget från David, skrivet 2015:https://tjederswhisky.se/varfor-jag-inte-satter-poang-pa-whisky/Några andra texter (där några genom sina förklaringar av vad de menar med sina poäng oavsiktligt också visar hur godtycklig skalan är):https://thewhiskeyjug.com/how-to-score-whiskey/http://meademule.com/2018/07/17/rethinking-the-100-point-grading-scale/https://modernthirst.com/home/scoring-system/https://thewhiskylounge.com/grading-whiskies-out-of-100-doesnt-work/http://www.dramming.com/2009/11/03/how-to-rate-whisky-part-3-of-3-scoring/Whisky Weeklys resonemang hittar ni här:https://whiskyweekly.se/whisky-weeklys-100-poangsskala/501/Fary Lochan och ekstavenDavid hittar banne mig inte videon med Ralfy och ekstaven! Här är iallafall Ralfys kanal:https://www.youtube.com/user/ralfystuff/videosDen nya Malt whisky yearbook är här!https://www.maltwhiskyyearbook.com/Veckans destilleri: Glasgow distilleryhttps://www.glasgowdistillery.com/Big Country som får elgitarrer att låta som säckpipor: https://en.wikipedia.org/wiki/Big_CountryVeckans ord: weepinghttps://whatispiping.com/distillation-column-flooding-weeping-entrainment/https://www.aiche.org/academy/videos/weeping-distillation-columnhttps://www.quora.com/What-is-the-meaning-of-weeping-in-distillationHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
UNDAN FÖR ESS! Efter en liten snabbrecension av ett nytt whiskyglas kastar vi oss vindsnabbt in på hur man snabbar upp processen av att göra mogen, fin whisky på nolltid. Dessutom: Destilleriet Tullamore och ordet "Make", inte den goda new maken som vi alla (utom Mathias) älskar, utan bara make. Hittepå eller inte? Bara att lyssna! Swosh!Vad var det i glaset?David fortsätter dricka icke-whisky på grund av muskelavslappnande medicin men Mathias smuttade en 14 YO (!) Mackmyra från privatfat medan Jeroen körde Loch Lomond Inchmurrin 12 YO: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-inchmurrin-48501/Cradle glass: bra eller anus?Här kan ni kolla in glaset:https://www.cradleglass.com/…från destilleriet Cradle Mountain:https://www.cradlemountainwhisky.com/homeEtt av tusen exempel på köpta idiotartiklar som rekommenderar ett gäng skitglas har du förresten här:https://luxe.digital/lifestyle/home/best-whisky-glasses/Glaset Corkcicle Whiskey Wedge i den där artikeln kan kanske vara det dummaste som hänt i whiskyvärlden sedan Diageo blandade annat än Cardhu i Cardhu 12 YO och fortsatte buteljera den numera blended malten som Cardhu 12 YO. Göra whisky bra när den är ung: tips och tricks! Det minst sagt ensidigt positiva eftermälet efter Jim Swan som David menar borde problematiseras: https://www.alltomwhisky.se/2017/02/jim-swan-dod-en-av-de-stora-ar-borta/https://www.masterofmalt.com/blog/post/jim-swan-a-legacy-of-style.aspxhttps://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/12859/obituary-dr-jim-swan-1941-2017/https://whiskipedia.com/heroes/jim-swan/https://www.whiskyadvocate.com/remembering-dr-jim-swan/Andrew Derbidge om australiensisk whisky som ”under-matured yet over-oaked”: https://www.whiskyandwisdom.com/australian-whisky-has-an-image-problem/Det här med långa jäsningstider…Exempel på nya och gamla destillerier med långa jäsningstider är Arbikie, Ballindalloch,Glenfarclas, Glen Scotia, GlenWyvis, Kilchoman, Lindores Abbey och Oban.Och Laphroaig jäser förresten inte alls på 48 timmar men väl på de ordentligt korta 50–55 timmar.Fatfyllningsstyrka… Det japanska Fuji Gotemba heter numera Mt. Fuji fyller sina fat med för maltwhisky på superlåga 50,5, och när de framställer vad som skulle ha kallats bourbon om destilleriet låg i USA kör de med 55,5. Även svenska Agitator fyller på låga 55%.Egensinniga Benrinnes:https://www.malts.com/en-gb/brands/benrinnesVeckans ord: makeAlfred Barnards klassiska bok The whisky distilleries of the United Kingdom (1887) finns i hur många facsimilutgåvor som helst. Stora delar av boken är ofattbart astråkiga men i små doser är han ganska kul att läsa.Veckans destilleri: Tullamore (D.E.W.)Originaldestilleriet Tullamore grundades 1829 och lades ned 1954. Sedan gjordes whiskeyn på John’s Lane, innan det lades ned 1974. Efter det gjordes Tullamore D.E.W. på både Midleton och Bushmill’s men numera är det alltså William Grant & Sons som kokar spriten på sitt nya destilleri som kom i produktion 2014. Kapaciteten var inledningsvis på 1,8 miljoner liter ren sprit per år, en siffra som dubblades till 3,6 redan 2017. Numera har destilleriet fyra pannor för produktion både av maltwhiskey och single pot still whiskey, all trippeldestillerad. 2017 lades också ett graindestilleri med en kapacitet på åtta eller nio miljoner liter ren sprit per år till området.https://www.tullamoredew.com/en-gb/Här kan man läsa lite mer, om än kort:http://www.historyireland.com/volume-22/tullamore-d-e-w-distillery/Davids recension av Tullamore D.E.W. Cider cask finish från 2017:http://tjederswhisky.se/tullamore-dew-cider-cask-finish/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
HÄNDERNA PÅ TÄCKET med cornflakes och grahamsmjöl! Mathias verkar ha överlevt sin hot pot, men vi utmanar med varm newmake! För den omogne snackar vi kort om 1915 års immature spirits act. Också: Vad gör branschen rätt och fel? Vi har hela (nåja) listan! Snabbvisit på Pradlo för den bästa kommunistiska whiskyn och ordet OLA, eller RLA. Händerna på täcket sa vi! Vad var det i glaset?Jeroen drack luft men skulle ha kört Redbreast 15; Mathias smuttade på Finlaggan batch strength, och David smuttade på den härliga Laphroaig 16.Laphroaig grundades 1825:Marcel Van Gils, ”History”, 2007:http://www.laphroaigcollector.com/history.htmImmature Spirits ActHär kan man läsa den:https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1915/46/pdfs/ukpga19150046en.pdfDen sa att två år, inte tre, skulle gälla direkt men tre år från 1/1 1916.Jo, Corn Flakes var visst en del i medicineringen mot masturbation…På Snopes menas att grunden för påståendet om Kellogg och onanin kommer från 2019, vilket är tokstolligt, och granskningen är helt ärligt rätt rutten:https://www.snopes.com/fact-check/kelloggs-corn-flakes-masturbation/I själva verket är kopplingen synnerligen välbeforskad. Läs Peter Gardellas bok Innocent ecstasy (där ni också kan läsa om doktor Sylvester Graham och hans uppfinning Grahamsmjöl), eller Michael Masons The making of Victorian sexuality, hälsar fil. dr. i historia David Tjeder.Nosa på vatten vetja!Boken David läser och som är så himla bra:Phillip (Pip) Hills, Appreciating whisky (Glasgow: HarperCollins, 2000)Vad vill vi se mer och mindre av?Mathias ville gärna se mindre av specialutgåvor och mer core range / flaskor som alltid finns tillgängliga. Det här har faktiskt Andrew Derbidge skrivit rätt bra och intressant om, att det kan bli slitningar från producentens perspektiv; lägger du en massa energier på specialsläppen kanske core range blir lidande? Läs här:https://www.whiskyandwisdom.com/is-diversity-bringing-down-whisky-quality/Jeroen ville gärna se lite mer vardagsblended på mer än 40%, kanske med lite ålder på. Ballantine’s 17 YO på fatstyrka, eller iallafall bra mycket mer än 40%, vore bra, tyckte David:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ballantines-8693901/David ville att fler destillerier skulle buteljera flarror på 20 cl, som denna version av Glengoyne 21 YO:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glengoyne-31304/Veckans destilleri: PradloTom Bruce-Gardyne, ”HammerHead: The cold war whisky”, 3/5 2018:https://scotchwhisky.com/magazine/features/18864/hammerhead-the-cold-war-whisky/Tydligen har vi redan pratat en del om HammerHead tidigare här på ETW:https://www.entreawhisky.se/30För ett exempel på en provning, se Jason Juliers noter här:http://whiskyrover.blogspot.com/2014/03/taste-hammer-head-czech-vintage-single.html
Veckans ord: OLA (och RLA)Se till exempel här:https://www.marklittler.com/8-things-to-know-before-you-buy-a-cask/Och här:https://www.aceo.co.uk/ola-rlaOch här:https://dramfoolcasks.com/faqsHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
-
NEW MAKE BATTLE! Gott? Äckligt? Striden fortsätter. Veckans tema är stort som en byggnad med pagodtak, vi kör nämligen tema destilleri. Veckans ord avslöjar hur just DU kan hitta när innehållet i flaskan är producerat. Veckans destilleri är stora – och märkvärdigt vackra – Dalmunach. Lika vackert som new make är gott. Eller?
Vad var det i glaset?Mathias hade en Rusty Nail med Smögen Sherry project 1:4. Mer om Rusty Nail här:
https://en.wikipedia.org/wiki/RustyNail(cocktail)
Jeroen körde en High Coast Berg:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8237502/
David hade dels en single cask Ledaig från Signatory Vintage, närmare bestämt exakt denna:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/78067/ledaig-2005-sv
…och lite new make från Craigellachie. Det där om att det bränner ledde till många referenser till Ove Markström som dricker Klorin och försöker prata efteråt:
https://www.youtube.com/watch?v=VYJkXeqCjDA&abchannel=JovelarÄgandeförhållanden i whiskybranschen; vad händer med Distell
https://www.thespiritsbusiness.com/2021/05/heineken-in-talks-to-buy-majority-of-distell/
https://www.thespiritsbusiness.com/2021/08/distell-delays-dividend-as-heineken-talks-progress/
Det sista destilleriet Distell äger är förresten JUST Tobermory vars rökiga whisky heter Ledaig som David hade i glaset.Laliques flaskor åt Macallan
Här har vi ett exempel. To each their own men vi på ETW tycker ungefär jösses vad jävla fult:
https://www.lalique.com/en/world-of-lalique/news/when-worlds-of-mastery-unite-unveiling-the-macallan-72-years-old-in-lalique-the-genesis-decanterVad är ett destilleri?
Norrtelje brenneri: https://norrteljebrenneri.se/
Dallas Dhu, destilleriet som är ett museum:
https://www.historicenvironment.scot/visit-a-place/places/dallas-dhu-historic-distillery/
Kennetpans distillery grundades av whiskymagnaten John Stein 1777 och lades ned 1825. Du kan läsa lite om det här:
https://www.thedrinksbusiness.com/2015/01/whisky-mafia-distillery-to-get-funding/
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/20638/it-s-time-to-protect-whisky-s-history/
Vackra bilder finns här:
https://www.flickr.com/search/?text=kennetpans%20distillery
Foto: Brian Smith/FlickrDen bästa källan till nedlagda skotska destillerier är Brian Townsends bok Scotch missed, som kan starkt anbefallas som intressant läsning.
För ihopblandningen av destilleri och varumärke bör man läsa vad som helst om bourbon, gärna Bourbon, Straight av Chuck Cowdery.
Mackmyra: pilotdestilleriet var igång 1999–2002; de nya pannorna på samma plats användas 2002–2013; gravitationsdestilleriet invigdes och har varit igång sedan december 2011. Under en viss period hade alltså Mackmyra två destillerier igång samtidigt….!
Det där med Skånska spritfabriken kan man läsa mer om här:https://tjederswhisky.se/inget-mindre-an-en-skandal/
https://tjederswhisky.se/systembolaget-menar-att-ardbeg-kan-vara-svensk-whisky/
https://tjederswhisky.se/systembolagets-svar-angaende-svensk-whisky/
Andrew Derbidge har skrivit om detta med australiensiska destillerier och inköpandet av mäsk, även om David kan tycka att han just här är lite väl kritisk till inköpandet av mäsk utifrån, som om det är fusk att göra det:
https://www.whiskyandwisdom.com/australian-whiskys-beer-loophole/
Om David bara hade läst David före inspelningen hade han faktiskt hittat än mer grejer för att problematisera detta med vad ett destilleri är, bland annat hur exakt samma pannor kan användas på olika destillerier när något destilleri har nedlagts. Läs bara här:
https://tjederswhisky.se/vad-ar-ett-destilleri/Datering
Ardbeg Project:
http://www.ardbegproject.com/
Vi slutar aldrig länka till whiskybase:
https://whiskybase.com/
Som David förklarade, om du verkligen vill gå in på djupet, lätta på lädret och köp Collecting Scotch whisky av Emmanuel Dron:
https://www.collectingscotchwhisky.com/
Det finns massor mer att säga om datering, detta var verkligen bara ett skrapande på ytan. Här kan du läsa lite lite mer:
https://blog.whisky.auction/how-to/how-to-date-a-bottle/Veckans destilleri: Dalmunach
Här lite foton på gamla Imperial distillery som låg på platsen:
https://www.derelictplaces.co.uk/threads/imperial-distillery-speyside-march-2011.19401/
Veckans destilleri: Imperial på ETW avsnitt 32:
https://www.entreawhisky.se/32Dalmunach kom igång med produktionen 2015 och det ligger i Speyside. Destilleriet kostade tydligen 25 miljoner pund att bygga. Dalmunach har ingen egen hemsida, men här finns lite saker att läsa, om än inte uppdaterat:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2207/dalmunach/
De har faktiskt själva släpp en officiell buteljering, en 4 YO:https://whiskymag.com/story/exclusive:-first-whisky-released-from-dalmunach-distillery
Här har vi arkikekterna som ritade och byggde Dalmunach:https://norr.com/project/dalmunach-distillery/
Och här den ovannämnde Derbidge som besöker Dalmunach, med många matnyttiga detaljer för den nyfikne:
https://www.whiskyandwisdom.com/dalmunach-distillery/
Foto: Norr Architects
Foto: Martyn Jenkins/Flickr
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)