Anders Wijkman Podcasts
-
LiseLotte Jernberg Bate, programledare och kultur- och hållbarhetschef på Granitor, reflekterar över det nya året och bjuder på godbitar från avsnitt under 2022. Du hör Pär Larshans, hållbarhetschef och ansvarig för affärsutveckling på Ragn-Sells, Elin Bergman, vice ordförande på Cradlenet och medgrundare av Nordic Cirkular Hotspot, Josefina Sallén, fokusområdesledare och coach för cirkulär omställning på RISE, John Ahlberg, en av grundarna av Kärnfull Next och Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör och tidigare bland annat generalsekreterare för Svenska Röda korset.
-
Anders Wijkman, författare, samhällsdebattör och tidigare bland annat generalsekreterare för Svenska Röda korset och EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om sitt livslånga engagemang för miljön och vad det betyder för honom. De samtalar om välfärdsindikatorer, bottom-up-lösningar, progressiva företagsledare och bristen på katalysatorer för att få genomslag för alla initiativ som tas när det gäller klimatomställningen.
-
Den nya regeringen säger att Sveriges klimatmål ligger fast. Men vägen till målen har ändrats. Leder den nya politiken till minskade utsläpp och hur ska miljöfrågorna ta plats i det nya departementet för klimat och näringsliv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i studiosamtalet: Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, Maria Wetterstrand, vd för konsultfirman Miltton Europe i Bryssel och tidigare språkrör för Miljöpartiet, Mikael Karlsson, Docent i miljövetenskap, universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen, Marie-Louise Kristola, Sveriges Radios klimatkorrespondent.
Medverkande inspelade på "band": Romina Pourmokhtari, (L) klimat- och miljöminister. Ebba Busch, (KD) energi- och näringsminister och blivande chef för nya departementet för klimat och näringsliv. Martin Kinnunen, (SD), klimatpolitisk talesperson. Reporter i Luxemburg är Andreas Liljeheden, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Varför bryr vi oss så lite om klimatet? Hur ska världen kunna äta sig mätt på ett hållbart sätt? Lyssna på Anders Wijkman, Henrik Brandão Jönsson och Daniel Lindvall i ett samtal som spelades in under Global Bar Talks.
Klimatkrisen är här, men några dagar efter varje ny larmrapport är allt som förr igen och vi återgår till våra vanliga liv.
I september genomförs FN:s Food System Summit. Kritiken är hård från bondeorganisationer runt om i världen som menar att FN går storföretagens ärenden. Samtidigt hotas miljoner människor av svält som en konsekvens av klimatförändringarna – en svält som världens miljardärer enkelt skulle kunna avhjälpa med bara en bråkdel av sina förmögenheter.
Hur gör vi för att åstadkomma långsiktiga förändringar? Eller är det ens meningsfullt att försöka om allt ändå är kört på längre sikt? Den 28/8 diskuterade vi mat och klimat under Global Bar Talks. Här kan du höra samtalet igen.
Medverkande:
Anders Wijkman, författare och debattör. Daniel Lindvall, författare till boken ”Upphettning, demokrati i klimatkrisens tid”. Henrik Brandao Jönsson, DN:s korrespondent i Latinamerika som bland annat rapporterat mycket om Amazonas.Programledare: Ylva Bergman.
Hur ska världen äta sig mätt på ett hållbart sätt?
-
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 17: genomförande och globalt partnerskap. Vi kan inte lyckas själva utan vi måste samarbeta för att kunna göra världen till en bättre plats. Eva Källander berättar om hur hon har blivit självförsörjande på frukt och grönt. Anders Wijkman reflekterar över problematiken tillväxt och hållbarhet.
-
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 9: hållbar industri, innovationer och infrastruktur. En väl fungerande och hållbar infrastruktur genererar flera positiva effekter och främjar ekonomisk tillväxt och utveckling. Anders Wijkman berättar om cirkulär ekonomi för en hållbar framtid.
-
SÅNGARE, LÅTSKRIVARE, 50 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Magnus Carlson är känd som sångare i bandet Weeping Willows. Han ägnar sitt Sommar åt att söka svar från olika experter på frågorna som oroar honom allt mer: Vad händer med klimatet?
Samma dag som Magnus Carlsons sommar sänds fyller han 50 år. I födelsedagspresent önskar han sig en välmående planet. Istället för att fokusera på erfarenheterna som sångare i Weeping Willows ägnar han därför sitt program åt att söka svar på frågorna som oroar honom.
Magnus Carlson ringer upp forskaren Elin Röös, metrologen och naturskadespecialisten Pär Holmgren, debattören och ordförande i företagsforumet Circular Sweden: Anders Wijkman och flera andra för att få svar på hur vi kan göra för att lösa de problem som hotar miljön. Svaren han får handlar om både vad man som enskild kan göra i det lilla, och hur man kan göra för att påverka beslutsfattare i de stora frågorna.
”Bara genom att leva i vårt samhälle, finns möjligheter att påverka och vissa saker som vi inte kan påverka. I mitt liv som sångare, turnerar jag runt om i Sverige och ibland utomlands. För mig har det blivit viktigt att försöka turnera så hållbart och klimatvänligt som möjligt”, säger han.
Om Magnus CarlsonHyllad sångare som fick sitt genombrott med indierockgruppen Weeping Willows och debutalbumet Broken Promise Land 1997. Låten Blue and Alone var ledmotiv i SVT-serien Pistvakt. Känd för den breda publiken som en av deltagarna i Så mycket bättre i TV4.
Spelar också i Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet och har gett ut flera soloalbum som Ett kungarike för en kram, Allt är bara du, du, du och Den långa vägen hem
Har haft en roll i filmen Gentlemen, och som SÄPO-anställd i filmen Call Girl.
Producent: John Swartling