Amineh Kakabaveh Podcasts
-
Hur rimligt är det att en politisk vilde kan ha makt att fälla en regering? Det demokratiska dilemmat politiska vildar är svårlöst men kanske är det system vi har det bästa möjliga?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Politiska vildar kan de facto rubba valresultat, och vildarna i kommunfullmäktige, regionstyrelser och riksdagen blir allt fler. Det beror bland annat på dålig personkännedom kring kandidaterna, både från partier och väljare, menar Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap. Men dilemmat är svårlöst, konstaterar David Karlsson, professor i offentlig förvaltning. Ledamöterna är ju valda både som personer och som representanter för sitt politiska parti. Och landets mest inflytelserika vilde hittills, Amineh Kakabaveh, försvarar att hon suttit kvar i riksdagen mandatperioden ut.
Medverkande: Amineh Kakabaveh, politisk vilde i riksdagen, tidigare Vänsterpartiet; David Karlsson, professor offentlig förvaltning Förvaltningshögskolan Göteborg; Magnus Hagevi, professor statsvetenskap Linnéuniversitetet Växjö.
Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Med minsta möjliga marginal fick regeringen igenom sin vårändringsbudget och allt hängde återigen Kakabaveh. Vem vann mest på budgetbråket?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Amineh Kakabaveh höll på sitt beslut in i det sista och stod sedan för avgörandet när regeringen vårdändringsbudget klubbades i riksdagen. Processen har varit unik, rörig och full av intriger och spel.
Varnar för lågkonjunkturKonjunkturinstitutet och regeringen flaggar för att sötebrödsdagarna definitivt är över och att det kan bli tuffa ekonomiska tider redan i år. Hur illa ställt är det och vad har politikerna att sätta emot?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Kristian Åström, ekonomikommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tobias Carlsson
-
Hur vill finansminister Mikael Damberg (S) hantera den höga inflationen? Hur ska han skapa ordning i budgetprocessen? Och är tystnad om förtryck i Turkiet priset man får betala för Nato-medlemskap?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I onsdags yrkade regeringen avslag på sitt egen budgetförslag eftersom kompromissförslaget om höjda pensioner hade stoppats av oppositionen. Två dagar senare lämnade regeringen in ett nytt budgetförslag där pensionsförslaget ingick.
För att regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen nästa vecka behöver de stöd från den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon har kommit med nya krav för att hon ska rösta ja nästa vecka, att Sverige lovar att inte exportera vapen till Turkiet och mer pengar till arbetet mot hedersförtryck. Hur säker är Mikael Damberg på att han får igenom sin budget?
Inflationen i Sverige steg till 7,2 procent under maj månad. Det är den högst uppmätta nivån sen 1991. Regeringen har fått kritik för att man lagt många extraändringsbudgetar och fört en mycket expansiv finanspolitik även efter att pandemikrisen tagit slut och ekonomin fått fart. I Ekots lördagsintervju kritiserar Finansministern i sin tur andra partier för att de kommer med löften till väljarna utan att tala om hur de ska finansieras.
– Det blir ett ganska brutalt och kallt uppvaknande efter valet, vi går mot tuffare tider, då måste vi i politiken prioritera mellan olika utgifter och medborgarna är alltmer plågsamt medvetna om att de också kommer att få en tuffare ekonomi framöver.
För att finansiera ökade försvarssatsningar vill han se en beredskapsskatt. Mikael Damberg efterlyser nu en diskussion med övriga partier om hur satsningen på försvaret ska finansieras, han har själv föreslagit en beredskapsskatt.
Om Mikael DambergNamn: Mikael Damberg, finansminister
Ålder: 50 år
Bakgrund: Uppväxt i Solna, läste förvaltningslinjen vid Stockholms universitet. 28 år gammal blev han ordförande i SSU. Valdes in i riksdagen 2002. Tio år senare blev han gruppledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. 2014 utsågs han till närings- och innovationsminister, 2019 till inrikesminister och när Magdalena Andersson blev statsminister 2021 fick han efterträda henne som finansminister.Gäst: Mikael Damberg, finansminister
Kommentar: Jonas Hinnfors, statsvetare Göteborgs universitet
Programledare: Erika Mårtensson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Partilöse Amineh Kakabaveh stod i fokus när hon i början av veckan fällde avgörandet i misstroendeomröstningen mot Justitieministern Morgon Johansson.
Hon planterar blommor vid fronten i Charkiv
Att en enda partilös riksdagsledamot skulle få så här mycket makt i Sveriges Riksdag är en unik händelse. Så hur bra är systemet med partilösa ledamöter för vår demokrati?Fortfarande sker dagligen attacker i Ukrainska Charkiv. Våra korrespondenter besökte frontområdena, där en liten skara människor försöker få vardagen att fungera så vanligt som möjligt igen- mellan de ryska luftattackerna.
Rekordmånga festivaler efter pandemin
Inte långt från ett granathål skapar Antonina Petrovna en rabatt med pioner och sommarblommor.
– Vi behöver lära oss leva igen, för man vet inte hur länge det här kommer att pågå, säger hon.Pandemin satte ju stopp för de flesta stora evenemangen, som musikfestivaler, när många restriktioner infördes för att begränsa smittspridningen. Men nu är musikfestivalerna tillbaka med kraft, och utbudet är större än någonsin tidigare, enligt branschorganisationen Svensk Live.
Men hur kommer publiken att möta det stora utbudet, och hur ser musikfestivalernas framtid ut efter pandemin?
Här är hela innehållet i programmet -
Timme ett:Snudd på regeringskris i veckan - hur blir inrikespolitiken fram till valet?
De politiska vildarnas inflytande större än nånsin tidigare
Reportage från fronten i Charkiv
Festivalsommaren i Sverige efter pandemin
krönika av Katarina Barrling
Panelen om veckans inrikespolitik
Timme två:
Oro i Taiwan för att Kina tar efter Rysslands strategi och invaderar
Parlamentsval i Frankrike
Public Service vårkrönika, det bästa av vårens satir
Kåseri av Emil Jensen
Programledare Jesper Lindau
Producent Ulrika Fjällborg
Tekniker Ludvig Widman -
Moa Wallin undrar hur bra den svenska demokratin mår när Amineh Kakabaveh får en avgörande roll i Sveriges riksdag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Amineh Kakabaveh fick än en gång fälla avgörandet i Sveriges riksdag. Moa Wallin analyserar i veckans avsnitt av Tankesmedjan.
- Personligen tycker jag att det är lite speciellt att det alltid är någon som ropar om hot mot demokratin så fort en politiker får en negativ kommentar på Instagram. Men när en politisk vilde med väldigt specifika politiska krav får styra regeringens beslut på ett sätt som får långtgående konsekvenser för landet så är det ingen som yppar ett ord om att demokratin inte mår toppen, säger Moa Wallin. -
DPS och USApodden live på Kristianstads teater. Om valrörelser, misstroendeomröstningar och amerikansk inverkan på svensk politik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Denna podd spelades in tillsammans med USApodden framför publik på teatern i Kristianstad.
Ett politiskt drama som få partier ville haPå tisdagen röstade riksdagen om Morgan Johanssons framtid som minister. Amineh Kakabaveh fällde den avgörande rösten och Johansson räddades kvar. Vem är vinnare efter dagens drama?
USA, Sverige och kulturkrigetBåde Sverige och USA går i valtider med riksdagsval här hemma i höst och kongressval i staterna. Vilka frågor står högst på agendan och hur tungt kommer moral- och värderingsfrågor att väga i respektive val?
Medverkande: Kajsa Boglind, tidigare Washingtonkorrespondent och Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund och Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
-
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson klarade sig undan misstroendehotet mot honom som SD väckte förra veckan. Det stod klart tidigare idag när rösterna i riksdagen räknats.
Högeroppositionen har länge varit missnöjda med hur ministern skött sitt uppdrag – dessutom innehåller hans ministerportfölj frågor som är några av de mest brännande i svensk inrikespolitik just nu. Utöver det har ministern också kritiserats av konstitutionsutskottet sedan tidigare.
Men hur kommer det sig att Sverigedemokraterna under en längre tid fokuserat på att utmåla Morgan Johansson som Sveriges sämsta minister i flera av sina kanaler? Varför är man villig att riskera en regeringskris med mindre än 100 dagar kvar till valet? Och hur tog SD emot beskedet att den politiska vilden Amineh Kakabaveh la ner sin röst och räddade kvar Morgan Johansson?
Det pratar vi om i det här extraavsnittet av Studio Expo.
Programledare: Erik Glaad
Medverkande: Morgan Finnsiö
Ansvarig utgivare: Daniel Poohl
Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!
Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. -
Sverige har med nöd och näppe avvärjt en tredje regeringskris på bara ett år.
Med en rösts marginal klarade sig den socialdemokratiska justitieminister Morgan Johansson igenom misstroendeomröstningen mot honom i riksdagen och får sitta kvar.
Men att det här misstroendet mot en minister kom att sätta hela Sveriges Natomedlemskap på spel var det ingen som hade räknat med. Lösningen satt i händerna på riksdagsledamoten och före detta Peshmerga-soldaten Amineh Kakabaveh.
Svensk politik har präglats av kriser och instabilitet under hela den här mandatperioden och med tre månader till riksdagsvalet skruvas tonläget upp ännu mer.
Nordenkorrespondent Lucas Dahlström analyserar de senaste svängarna i svensk politik i Nyhetspodden med Jonna Nupponen
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra.
Producent: Ami Lassila. Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
I Sverige får man sitta i rummet när kompisen äter, något Myndigheten för Psykologiskt Försvar utreder sanningshalten i. Pensionsåldern ökar, det pågår bajskrig på svenska gator och BBC har ändrat hur ett offer könar sin förövare.
I Sverige har 151 skjutningar skett på 151 dagar, Amber Heard förlorar den omtalade rättegången, Liberalerna fäktar mot väderkvarnar och Amineh Kakabaveh styr åter igen Sverige.
Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Generation YX.
https://www.nongrata.seHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om ännu en kris för statsministern och ännu en gång hur den politiska vilden kan lösa det, om bromance i regeringen, om politiker som får läsa upp taskiga tweets om sig själva i tv och om det som brukar kallas för opinionsmätningarnas Rolls Royce.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historiskt har vi haft 12 misstroendeförklaringar i Sverige, två stycken har gällt justitieminister Morgan Johansson. Statsminister Magdalena Anderson har sagt att om han fälls kommer hela S-regeringen att avgå, inklusive henne. Det är kris, 100 dagar före valet. Allt kan avgöras av den politiska vilden Amineh Kakabaveh.
Vi pratar om ett fenomen som vi anammat från USA med kändisar men i Sverige applicerat det på politiker, att de får läsa elaka tweets om sig själva på tv och reagera på dem.
Det kommer opinionsundersökningar titt som tätt men den absolut tyngsta är den från Statistiska Centralbyrån som precis kommit. Vi får höra hur det går till bland annat hos moderaterna när den släpps.
Moa har kollat hur det ligger till med vänskapsrelationerna i regeringen, och hittat förutom vem som är Magdas bästis, även ett par grabbduon bland ministrarna som verkligen hittat varandra.
Lyssnarfrågan kommer från Sofia som undrar vad en partisekreterares uppgifter egentligen är? Lova har mycket att berätta om det. Bland annat att det är den person inom partiet som har till uppgift att ta hand om alla interna bråk, skandaler och surdegar inom partiet, så att partiledaren slipper ta sånt tjafs.
David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.
Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Om ännu en kris för statsministern och ännu en gång hur den politiska vilden kan lösa det, om bromance i regeringen, om politiker som får läsa upp taskiga tweets om sig själva i tv och om det som brukar kallas för opinionsmätningarnas Rolls Royce. Historiskt har vi haft 12 misstroendeförklaringar i Sverige, två stycken har gällt justitieminister Morgan Johansson. Statsminister Magdalena Anderson har sagt att om han fälls kommer hela S-regeringen att avgå, inklusive henne. Det är kris, 100 dagar före valet. Allt kan avgöras av den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Vi pratar om ett fenomen som vi anammat från USA med kändisar men i Sverige applicerat det på politiker, att de får läsa elaka tweets om sig själva på tv och reagera på dem.Det kommer opinionsundersökningar titt som tätt men den absolut tyngsta är den från Statistiska Centralbyrån som precis kommit. Vi får höra hur det går till bland annat hos moderaterna när den släpps.Moa har kollat hur det ligger till med vänskapsrelationerna i regeringen, och hittat förutom vem som är Magdas bästis, även ett par grabbduon bland ministrarna som verkligen hittat varandra.Lyssnarfrågan kommer från Sofia som undrar vad en partisekreterares uppgifter egentligen är? Lova har mycket att berätta om det. Bland annat att det är den person inom partiet som har till uppgift att ta hand om alla interna bråk, skandaler och surdegar inom partiet, så att partiledaren slipper ta sånt tjafs.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Högeroppositionen vill avsätta justitieminister Morgan Johansson och om så blir fallet tänker även statsministern avgå. Nu är frågan hur den politiska vilden Amineh Kakabaveh tänker göra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På torsdagen väckte SD misstroende mot justitieminister Morgan Johansson. Statsminister Magdalena Andersson svarade med att även hon (och resten av regeringen) går om Johansson tvingas bort.
Centerpartiet vill inte haka på högeroppositionens initiativ. Återstår att se hur den politiska vilden Amineh Kakabaveh gör - och vad hon kräver.
Nya siffror skakar om L och MPSCB:s senaste stora mätning inför valet skakar om såväl Liberalerna som Miljöpartiet då ingen av småttingarna tar sig över riksdagsspärren. Vad kan detta få för konsekvenser för regeringsfrågan i höst? Det politiska spelet reder ut, siar och spekulerar.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mari Forssblad, politikreporter på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Maria Stillberg
-
Om politiska vildar i riksdagen, partiledare som kämpar för att visa att de bryr sig om idrott och några av de mest uppmärksammade klädesplaggen politikerna burit genom åren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nyligen kom nyheten att Feministiskt initiativ vill utesluta Gudrun Schyman för att hon vill starta ett nytt parti.
När Schyman var ledare för vänsterpartiet valde hon själv att hoppa av och bli politisk vilde. Mikael Jansson, SD:s förre partiledare, hoppade av på grund av natofrågan och Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist, fick nyligen igenom flera förslag som politiskt vilde, i utbyte mot att hon släppte fram två socialdemokratiska statsministrar.
Under OS har vår politiska satiriker Moa Wallin noterat att politikerna kämpar för att visa att de bryr sig om idrott – och hon funderar på vad som döljer sig bakom den sportintresserade fasaden.
Veckans lyssnarfråga handlar om politikernas kläder. Vår politiska reporter Lova Olsson går igenom några av de mest ikoniska klädesplaggen politiker burit. Exempelvis den dåvarande miljöministern Andreas Carlgrens (c) skinnjacka i talarstolen, som ledde till missnöje i riksdagen. Mona Sahlins (s) vita skjorta när hon höll ett av Sveriges mest uppmärksammade offentliga försvarstal under Tobleroneaffären. Mest uppmärksamhet av alla politikers kläder fick Carl Bildts (m) sidenkavaj med råttmönster.
David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.
Producent: Sukran KavakExekutiv producent: Ulla Svensson
Digital redaktör: Petrina Hinas
-
Om politiska vildar i riksdagen, partiledare som kämpar för att visa att de bryr sig om idrott och några av de mest uppmärksammade klädesplaggen politikerna burit genom åren. Nyligen kom nyheten att Feministiskt initiativ vill utesluta Gudrun Schyman för att hon vill starta ett nytt parti.När Schyman var ledare för vänsterpartiet valde hon själv att hoppa av och bli politisk vilde. Mikael Jansson, SD:s förre partiledare, hoppade av på grund av natofrågan och Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist, fick nyligen igenom flera förslag som politiskt vilde, i utbyte mot att hon släppte fram två socialdemokratiska statsministrar.Under OS har vår politiska satiriker Moa Wallin noterat att politikerna kämpar för att visa att de bryr sig om idrott och hon funderar på vad som döljer sig bakom den sportintresserade fasaden.Veckans lyssnarfråga handlar om politikernas kläder. Vår politiska reporter Lova Olsson går igenom några av de mest ikoniska klädesplaggen politiker burit. Exempelvis den dåvarande miljöministern Andreas Carlgrens (c) skinnjacka i talarstolen, som ledde till missnöje i riksdagen. Mona Sahlins (s) vita skjorta när hon höll ett av Sveriges mest uppmärksammade offentliga försvarstal under Tobleroneaffären. Mest uppmärksamhet av alla politikers kläder fick Carl Bildts (m) sidenkavaj med råttmönster.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakExekutiv producent: Ulla SvenssonDigital redaktör: Petrina Hinas
-
Radio Kamrat är tillbaka! Folkbildningspodden om kommunism som drivs av Rebecca Weidmo Uvell och nu i samarbete med den konservativa tankesmedjan Oikos. Avsnittet är ett lanseringsavsnitt och en julklapp till alla som väntat på nya avsnitt sedan november. Från och med den 19 januari återkommer Radio Kamrat varannan onsdag med nya avsnitt fram till valet 2022. I julklappsavsnittet tar vi med er till Kurdistan och de kommunistiska grupperna PKK och PYD, som aktualiserades av att Magdalena Andersson köpte en röst av den politiska vilden i riksdagen Amineh Kakabaveh mot stöd för just PYD.
---
Oikos Facebook
Oikos Instagram
Oikos YouTube
Läs mer på Oikos.se
- Visa fler