Alternativa fakta Podcasts
-
PROFESSOR I TEORETISK FILOSOFI, 56 år. Född i Göteborg, bosatt i Stockholm Debuterar som Sommarvärd
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Forskaren Åsa Wikforss pratar om kunskap, lögn och sanning. Men också om andra filosofiska frågor som berör oss alla – om tänkandet och känslorna, om längtan, om det moraliska modet och om lyckan och livets mening.
”Striden om verkligheten är i full gång.” Så inleder professorn i teoretisk filosofi Åsa Wikforss sitt Sommarprat. Förra året kom hennes bok Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender och i hennes program går hon igenom vad kunskap är, varför vi människor är så mottagliga för falska nyheter, och vad det är som gör att vi slår ifrån oss tillgänglig kunskap.
Hon berättar om syftet med falska nyheter (att tjäna pengar, driva en viss politisk agenda eller att skapa splittring i samhället) och att falska nyheter sprids sex gånger snabbare än sanna. Hon förklarar också varför vi är så benägna att tro på fejkade nyheter och sprida dem vidare. Skälen är flera, men det är när ”nyheter” når oss på en känslomässig nivå som vårt kritiska tänkande blockeras. ”Forskning visar också att även när vi accepterat att en nyhet är falsk så händer det att vi ändå håller fast vid dess ’budskap: Det kunde ju ha varit sant! Eller, som det har sagts, 'jag skiter i om det är falskt, det är för djävligt ändå!'.”
Åsa pratar också i sitt program om sin väg in i filosofin, hur det är att vara filosof och om när i livet vi är som lyckligast.
Om Åsa WikforssForskare som förra året kom ut med boken Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender som bland annat tar upp kunskapsresistens och falska nyheter.
Flitigt anlitad som föreläsare. Disputerade vid Columbia University i New York och blev 2008 en av Sveriges två första kvinnliga professorer i teoretisk filosofi. Har forskat om språk- och medvetandefilosofi och mänsklig kommunikation. Publicerat mängder av artiklar i vetenskapliga tidskrifter.
Medverkat i Filosofiska rummet och Kropp & själ i P1 samt Vetenskapens värld och Idévärlden i SVT.
Menar att bästa sättet att finna lycka är att engagera sig i andra människor och omvärlden.
Producent: Elin Claeson