Alexa Podcasts
-
Inget lämnas åt slumpen, i veckans avsnitt går vi igenom dag för dag, fest för fest, vad du (eller i alla fall vi) ska ha på oss, Alexa play Santa baby 🎶💋 Häng med på ett fnittrigt avsnitt där julstämningen är PÅ TOPP 🎄
Kom ihåg att skänka till Vintagebössan i Musikhjälpen 👉 Vintagebössan (musikhjalpen.se) 🫶 Gör gott samtidigt som du är med och tävlar om ett presentkort på 500 kr på vår webshop Vintage Sphere 💜
Kolla in @vintagesphere.se på Insta för extramaterial och följ gärna våra egna konton @oliviarobertsdotter och @elina.livilou för daglig stilinspo!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi är tillbaka med en ny Loves is Blind-special! Den här gången om finalen och återträffen! Vilken deltagare förtjänade att få spö? Vem hade bäst glow-up? Vilket kompisgäng var svagast? Gjorde Bartise fel som hookade upp med en ”tall blond” dagen efter han dumpat Nancy?
Men också: Collees rädsla under reunionavsnittet. Hur Matt undvek att få en enda kritisk fråga om hans obehagliga och kontrollerande beteende. Varför Jon vänt sig mot Brennon och Alexa. Dessutom bjuds på potentiellt breaking news om Raven och SK. Och självklart går vi igenom allt med Zanab, Cole och det ökända cuties-situationen. Enjoy!
Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Händerna, och inte minst tummarna, har tjänat människan väl. Men den vår främsta väg in i världen på väg att förlora sin betydelse? Och vad händer då? Journalisten Anna Thulin reflekterar över saken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2020-06-03. Essän är inläst av Sofia Strandberg.
I en glasmonter på Paris naturhistoriska museum står hon, ett skelett under en oansenlig skylt med ordet ”primater”. Hon har något rätare ryggrad än sina närmaste släktingar som hukar bredvid, men annars tycks ganska få saker skilja henne från de andra. Förutom tiden så klart, miljontals år har utvecklat våra arter i olika riktning; en av oss fick en längre och rörligare tumme. Med tiden fick det stora konsekvenser.
Jag fingrar på glaset trots att man inte får, kan inte motstå instinkten att sträcka ut handen och röra. Den känslan drabbar mig ofta. Att pilla och peta på okända ytor, dyra målningar och klibbiga, kvarglömda rester i kylen. Barnsligt, jag vet, men finns det inte något djupare i denna drift? Som barnet rör vid allt när hon upptäcker världen, för att tillägna sig existensen med känselminnet.
På en annan plats i museet finns en skylt som informerar om tummen. Den är något alldeles exceptionellt och gemensam för de flesta primater. Det finns fem olika typer av leder i människokroppens skelett, och hos oss finns den två-axlade leden bara i tummen. Den gör att tummen går att vicka både fram och tillbaka och i sidled. En nätt liten rörelse som skapat djupgående vibrationer i mänsklighetens historia. Arkitektur, konst, nya uppfinningar… Allt vi har skapat och tagit oss för, har vi åstadkommit tack vare våra händer.
”I avsaknad av något annat bevis skulle tummen ensam övertyga mig om Guds existens”, ska Isaac Newton ha sagt, han som formulerade teorier om mycket större rörelser och universell gravitation. En tumme kan ha många innebörder, men i sociala medier ser vi den oftast som en stiliserad symbol. Tummen upp, gilla! Tummen ned, kommentarer överflödiga. Kanske är det snart våra egna händer, i hud och kött och blod, som blir överflödiga. Fler arbeten tas över av maskiner och blir automatiserade, vi tillägnar vi oss världen med ett enkelt tryck på skärmen. eller med rösten: Alexa, Siri, Google, vad blir det för väder idag?
Vad händer med handen när dess roll förminskas och ersätts av ny teknik? Det frågar sig Göran Lundborg, handkirurg och forskare, i boken ”Handen i den digitala världen”. Han konstaterar att vår hjärna innehåller fler än hundra miljarder nervceller – ungefär hälften så många som de stjärnor som ryms i vår egen galax Vintergatan – och att en stor del av dessa nervceller står i direkt kontakt med känslosinnet, inte minst våra händer. Lundborg ser hur handen marginaliseras i skolan, i vården och inom kreativt skapande yrken. Vi har på kort tid fått tillgång till digitala hjälpmedel och ny teknik, men det finns ännu ganska lite forskning om hur det påverkar oss på sikt. Vad innebär det för minnet och lärandet att små barn lär sig läsa och skriva via skärmar? Att patienter undersöks på distans, utan den fysiska kontakten? Finns det en risk att delar av vårt kulturarv går förlorat när handskrift och traditionellt hantverk blir en kunskap för de få? Alla dessa spörsmål är berättigade, men den fråga som verkligen fångar mig handlar om hur själva beröringen förändras i en digital tid.
Charles Spence, professor i experimentell psykologi vid Oxfords universitet, talar om att vi lever i en tid av beröringshunger. Vi är förvisso överstimulerade, men det gäller ögon, oljud, information. ”Allt är visuellt och auditivt, de rationella sinnena överstimulerar oss men de känslomässiga sinnena, känsel, doft och smak försummas.” Våra sinnen samspelar och när ett eller flera av dem förstärks, är det ofta på bekostnad av de andra. Det behöver inte vara av ondo. Blinda musiker kan utveckla ett makalöst ljudgehör. Läsare av punktskrift får en förfinad känsel. För den som har begränsad rörelseförmåga, till exempel i sina händer, är hjälpmedel såklart fantastiska. Men hur blir det för framtidens människor? Kommer vi att bli bättre på att avläsa bilder och tolka ljud när hörsel och syn premieras framför känsel? Eller kommer skaparna bakom den nya tekniken försöka omfamna fler sinnen i sina produkter?
Jag tror kanske mer på det senare. Redan nu utvecklas skärmar med olika textur för att skapa en mer behaglig läs- och känselupplevelse. Göran Lundborg nämner robotsälar som ska lugna äldre och försöken att utveckla maskiner som visar känslor. Men man behöver inte vara en teknikfientlig bakåtsträvare för att tycka att det senare är ett fattigt substitut för mänsklig beröring. Även om vi försöker byta ut handens förmåga att uppfatta världen med artificiell känsel och elektriska impulser, så går det inte att jämföra med känslan av hud mot hud. Tänk en värld utan fingertopparnas fina känselspröt. En rörelse över en älskades arm som får huden att knottra sig. Den lätta elektriska stöten som sätter själva själen i gungning.
Jag tänker på Sara Stridbergs roman ”Kärlekens Antarktis”, där huvudpersonen, en mördad kvinna, ständigt återkommer till två brytpunkter i sitt liv. Dels dödsögonblicket, där mördarens händer om halsen får en obehaglig och nästan intim känsla. Och dels när hon föder sina barn. Att få hålla själva livet i sina händer. Hud mot hud, möta den nyföddas suddiga blick.
Men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi rör vid varandra? I artikeln ”The Social Power of Touch”, skriver vetenskapsjournalisten Lydia Denworth om de nervtrådar som leder till vissa hårbeklädda hudpartier på kroppen, som handrygg, rygg och underarmar. Dessa specialiserade trådar kallas CT-nerver och går direkt till hjärnan och utsöndrar hormon som påverkar våra känslor och vårt välbefinnande. Alltså är beröringen en mycket direkt källa till närhet, intimitet och meningsskapande.
Vårt virtuella sökande efter närhet tycks inte skapa samma goda känslor. Ungefär en fjärdedel av alla svenskar uppger att deras tid på sociala medier känns meningsfull, ändå är mobilen nästan en förlängning av oss själva, en hand i handen, som orsakar fantomsmärtor om man glömmer den i andra rummet.
Exakt hur de kommer att förändras – vår kultur och kulturvärld, vårt minne och lärande – är som sagt ännu oklart. Men att de förändras vet vi, och vi vet också detta: Att värna om vårt taktila sinne handlar om att värna något som går djupare än det exklusivt mänskliga: förmågan att beröra och bli berörd.
Jag sträcker ut handen mot museets monterglas – nej, inte röra. Där är benen, som jag tänker mig som både svala och sträva, hårda och mjuka. Och ovanför dem händerna, som skapar, smeker, skadar och håller när de rör sig genom tiden.
Anna Thulin, journalist och författare
Inläst av kulturredaktionens Sofia StrandbergOmnämnt i essän:
”Handen i den digitala världen” av Göran Lundborg, Carlsson Bokförlag, 2019.
”The Social Power of Touch” av Lydia Denworth, Scientific American Mind, 2015.
”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg, Albert Bonniers Förlag, 2018.
”Svenskarna och Internet”, Internetstiftelsen i Sverige, 2019. (Uppdaterade siffror finns på: https://svenskarnaochinternet.se/)
Muséum national d’histoire naturelle ligger i den botaniska trädgården Jardin des Plantes i Paris.
-
Mot Noors rekommendation bestämmer sig Alexa för att ge J en ny chans. Under derasförsoningsdejt går dock inget som planerat. När kvällen börjar lida mot sitt slut ställs Alexainför flera svåra val. Medverkande: Margaux Dietz, Yasmine Seifi, Hanna Björn, ArdalanEsmaili, Francisco Sobrado, Peg Parnevik. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Alexa kan inte sluta tänka på J och överväger att återuppta kontakten. Vid sin sida har honNoor som försöker övertala henne att inte göra något hon skulle ångra. Samtidigt får Alexaett överraskande samtal som kan förändra allt. Medverkande: Margaux Dietz, Yasmine Seifi,Hanna Björn, Ardalan Esmaili, Pablo Leiva Wenger, Anders Timell. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Efter att sanningen kommit ut försöker J vinna tillbaka Alexa men hon är inte intresserad. För att distrahera sig själv bjuder hon in Noor och Linda till en tjejkväll. Saker går dock inte enligt plan. Medverkande: Margaux Dietz, Yasmine Seifi, Hanna Björn, Ardalan Esmaili, Penny Parnevik. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Alexa tar sig äntligen mod att ringa J men det blir inte som hon tänkt sig. Frustrerad beslutar hon sig för att istället göra ett oväntat besök. När J öppnar dörren upptäcker Alexa något chockerande. Medverkande: Margaux Dietz, Yasmine Seifi, Hanna Björn, Ardalan Esmaili, Adam Smith, Clara Henry, Daniel Paris. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Efter swingersfesten får Alexa ett mystiskt paket levererat till sin lägenhet. I paketet ligger något som markerar starten på en oförglömlig erotisk upplevelse. Är rollspel något som kan få Alexa på fall? Medverkande: Margaux Dietz, Yasmine Seifi, Hanna Björn, Francisco Sobrado, Kristoffer Triumf. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
För att få content till sin vlogg följer Alexa med Noor på swingersfest. Mitt i det exhibitionistiska vimlet möter hon en blick som får henne att släppa tankarna på J. Medverkande: Margaux Dietz, Yasmine Seifi, Hanna Björn, Ardalan Esmaili, Francisco Sobrado, Adam Schmidt, Joel Valois, Viktor Frisk. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Efter den katastrofala dejten med J behöver Alexa hjälp för att höja både humöret och självförtroendet. Lyckligtvis har hon sina vänner som gärna hjälper till. Det är dags för lite self-care, Alexa-style. Medverkande: Margaux Dietz, Yasmine Seifi, Hanna Björn, Ardalan Esmaili, Pablo Dalence, Olle Sarri, Dragomir Mrsic. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Välkommen till Alexas värld! Under en utekväll med sina bästa vänner – den vilda Noor och skenbart oskyldiga Linda – träffar Alexa någon som får henne på fall. Men kan man verkligen träffa Mr. Right på en nattbuss?Medverkande: Margaux Dietz, Yasmine Seifi, Hanna Björn, Ardalan Esmaili, Alexander Salzberger, Frida Boisen. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Premiär måndag 11 oktober!Alexas värld är berättelsen om Alexa, en ung kvinnas frigörelse och liv som singel i Stockholm. Det här är en unik poddbok baserad på Margaux Dietz debutroman om Alexa. I podcastens nio delar får romanen ett nytt fristående liv i ljudform där varje exklusivt avsnitt kretsar kring Alexas singelliv där hon möter kända och okända karaktärer i heta fysiska möten och samtal. Allt med en stor portion humor. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Alexas värld är berättelsen om Alexa, en ung kvinnas frigörelse och liv som singel i Stockholm.Det här är en unik poddbok baserad på Margaux Dietz debutroman om Alexa. I podcastens nio delar får romanen ett nytt fristående liv i ljudform där varje exklusivt avsnitt kretsar kring Alexas singelliv där hon möter kända och okända karaktärer i heta fysiska möten och samtal. Allt med en stor portion humor. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Spelas in den 18 Mars samtidigt som David troligen låg och sov.
Detta är avsnitt 158, och eftersom text-tv siden 158 ej är i sändning så handlar detta avsnitt om:
Feedback och backlog:* Innan försnacket så pratade vi om filmen ”Life of Brian” och vi måste tipsa om scenen när Brian skriver ”Romans, go home” på en stor vägg. http://montypython.50webs.com/scripts/Life_of_Brian/9.htm * Mats har gått över till den mörka sidan och börjat köra Mac den senaste veckan.
Microsoft:* Microsoft Teams har fyllt ett år och det har därför släppts en del nyheter * Teams kommer även komma som en PWA version * Mats pratar om coola saker i Office för Mac * BONUSLÄNK: Den här tråden diskuterar detta och länkar till en del information. Svårt att hitta komplett info dock. * Outlook.com får en uppdatering * Om man inte har antivirus så får man inga uppdateringar * Microsoft tvingar in Edge även om man valt en annan webbläsare
Apple:* iOS har buggar, vilket kan tyda på ett trendbrott där Apple inte längre är kvalitetens högborg
Google:* Google har släppt ”Routines” till Google home * Google Android är lika säkert som iOS BONUSLÄNK: statistik på fördelning mellan OS versioner BONUSLÄNK: statistik på Windows mellan olika versioner * Google och LG är på väg att släppa en VR display som kommer att ha 1441 PPI som upplösning
Övriga nyheter:* IKEA har släppt två blåtandshögtalare * Det kommer en app för att ringa till Alexa från en Android eller IOS enhet * Amazon ryktas komma in i Sverige under våren
Diskussionspunkt från Facebook tråd om hur vi testar Windows 10* Inga länkar här faktiskt…. Vi pratade en massa. * Det enda jag kan säga är att gå in på facebook-sidan och kommentera
Lyssnarfråga:* Den har vi pratat om i ett par veckor, men den hade löst sig så vi hoppade över den.
Pryllista:* Mats: https://far-cry.ubisoft.com/game/en-gb/home/ * Björn: https://www.kickstarter.com/projects/picolor/picolor-any-color-anywhere-anytime * Johan: https://globalpressroom.bose.com/us-en/pressrelease/view/1905 * David: https://bluecrate.com/products/desktop-punch-bag
Deltagare i avsnittet:* Johan: @JoPe72* Björn: @DiverseTips* Mats: @Mahu78
Frånvarande denna veckan:* David: @dlilja
Egna länkar* En Liten Pod Om IT på webben* En Liten Pod Om IT på Facebook
Länkar till podden:* Apple Podcaster (iTunes)* Overcast
-
Spelas in den 11 Mars samtidigt som Björns barn bråkade på övervåningen.
Detta är avsnitt 157, och eftersom Lager 157 i Ulricehamn öppnade 1999 så handlar detta avsnitt om:
Feedback och backlog:* BONUSLÄNK: https://www.youtube.com/watch?v=R6Ricxkiacg * Ali-express slutar skicka saker till Sverige * Björn gör en Apple om Project Soli-filmerna från förra veckan så var den ena en ny film som publicerades 1 mars 2018. Den andra filmen var från 29 maj 2015… Vaket från Patrik B som upptäckte detta och glatt påpekade detta i torsdags! * Equifax har läckt uppgifter om 2,4 miljoner personer till. * Google har gjort så man just nu kan få en Mario kart i Google kartan
Microsoft:* Uppdatering av Microsoft Launcher har kommit i en ny betaversion * Microsoft och Open source, keynote på Open Source Leadership Summit. * Cortana får stöd för IFTTT * Microsoft börjar med insider preview för appar * App för att överföra bilder från Android och iOS till Windows Photos * Surface hub 2, det har börja komma information om denna * Microsoft Pix scannar visitkort och lägger till folk på LinkedIn * OneNote för Windows 10 får lite nya funktioner
Apple:* rykten säger att Apple dumpar flärpen nästa år * Dyrt skall bli dyrare, ny höjs priserna * BONUSLÄNK: Fördelning av Apples försäljning per kvartal (2012 till 2018)
Google:* Android P får stöd för läppen * Asus har gjort en telefon med läppen * Google släpper in fler 3:e parter i Google Assistant * Android wear kanske får nytt namn till Wear OS
Övriga nyheter:* Intel funderar på att köpa Broadcom, som i sin tur tänkte köpa Qualcom * Nu skall det räcka med ett ”hey Alexa” * Fortnite kommer släppas på mobil
Lyssnarfråga:* Vi kan hoppas att David har bättre koll på USB än oss tre…
Pryllista:* Mats: En Alexa till bilen, fast med google istället * Björn: Bikeboot kickstarter * Johan: nytt tangentbord och ett par skitfula skor
Deltagare i avsnittet:* Johan: @JoPe72* Björn: @DiverseTips* Mats: @Mahu78
Frånvarande denna veckan:* David: @dlilja
Egna länkar* En Liten Pod Om IT på webben* En Liten Pod Om IT på Facebook
Länkar till podden:* Apple Podcaster (iTunes)* Overcast
- Visa fler