Aftonbladet Daily Podcasts
-
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har på Aftonbladet Debatt gått ut och framfört sin skarpa kritik mot EU. Han skriver att ”EU:s inflytande över Sverige blivit för stort och att vi bör utvärdera vårt medlemskap”.
Åkessons parti har länge varit EU-fientligt och bara den senaste tiden har SD försökt förmå regeringen att sätta stopp för unionens nya asyl- och migrationspaket.
Men kravet att lämna EU står inte längre inskrivet i SD:s partiprogram.
Så varför kommer det här utspelet nu?
Vad är det med EU som får sverigedemokrater att slå bakut?
Kan detta leda till någon allvarlig spricka mellan Tidö-partierna?
Och kan det påverka debatten om EU i Sverige?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: My Rohwedder, Aftonbladet inrikespolitiska kommentator.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Salmonellalarmen duggar tätt och många butikshyllor gapar tomma.
Nyheter om återkallade ägg har med pumpats ut sedan man i december förra året konstaterade smitta hos Sveriges största äggproducent.
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik drabbades 1 137 personer av salmonella förra året i Sverige. 665 av dessa hade blivit smittade på hemmaplan.
Hur ovanligt är det med salmonellautbrott i Sverige?
Hur säkra är svenska ägg att äta?
Och hur kan man som konsument undvika att drabbas?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Våldsamheter pågår i Sudan, det var i helgen som det drog igång strider mellan två parallella militärmakter i landet och det är fortfarande oklart vem som drog igång striderna. Det handlar om Sudans armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces RSF. Genom en militärkupp år 2021 tog militärmakterna tillsammans över makten i landet och det är nu när det finns en ambition om att få till ett civilt styre som det blossat upp strider. Parterna har haft svårt att samarbeta och en fråga de är oense om är hur framtida armén ska se ut. Idag i Aftonbladet Daily så pratar vi om striderna i nordöstra Afrika. Varför händer det här nu? Hur hänger allt ihop? Vad händer med det civila styret? Och blir det inbördeskrig?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Ett avsnitt av vår systerpodd, Aftonbladet Daily.
Man kan minst sagt säga att det har varit ett omtumlande år för tennisstjärnan Boris Becker. I april 2022 så dömdes han till fängelse efter att ha dolt sina tillgångar efter en personlig konkurs. Boris Becker blev historisk när han 1985 som sjuttonåring vann Wimbledon, som turneringens yngste vinnare genom tiderna. I december släpptes han efter åtta månader i två av Storbritanniens tuffaste fängelser.
Hur hamnade Boris Becker i fängelse? Vad säger det här om hela tennisvärlden och vilket liv lever han i dag?
Gäst: Andreas Käck, reporter på Sportbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Under 2022 genomförde Nordkorea rekordmånga robottester.
Ledaren Kim Jong-Un har aviserat stora satsningar på försvaret även framåt. Vilket gör att Sydkorea svarat genom att kraftigt öka sin försvarsbudget.
De här spänningarna mellan grannarna skapar ständigt nya oroligheter både på och utanför Koreahalvön.
Exakt hur ansträngda är Nordkoreas relationer med omvärlden?
Riskerar situationen att förvärras?
Och varför visar Kim Jong-Un plötsligt upp sin dotter i offentligheten?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Niklas Swanström, Nordkoreakännare och chef på den fristående tankesmedjan ISDP (Institute for Security and Development Policy).
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Det finns en ny marknad för hyperrealistiska sexrobotar. Skräddarsydda från hår- och ögonfärg till storlek och utseende på bröstvårtorna – allt för att bli den perfekta partnern.
”Vi är botemedlet mot ensamhet”, säger en robottillverkare.
Tänk om fler och fler skulle välja att leva med en AI-Barbie i stället för en individ av kött och blod. Vad skulle det göra med idealen, kvinnosynen och de mänskliga relationerna?
Hur bekymrade ska vi vara – och vem är det egentligen som lägger 125 000 kronor på en sexrobot?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets utsända i New York.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Nytt år – ny ekonomi! Eller? Hur kommer ekonomin att bli år 2023 egentligen? Vi är i början av det nya året och hittills så verkar svenskarnas ekonomiska oro hänga kvar. Inflationen och dyra elpriser håller i sig, kriget fortsätter i Ukraina och Sveriges BNP väntas sjunka med 0,8 procent. Men enligt vissa så kan det faktiskt ljusna snart. Och för en del är kanske oron för ekonomin värre än de faktiska förlusterna? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Micael Dahlén om ekonomin 2023 och hur man kan hantera den oro som gnager i en.
Gäst: Micael Dahlén, författare, lyckoexpert och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Det har varit ett intensivt år för de svenska politikerna. Precis när pandemirestriktionerna lättade så bröt kriget i Ukraina ut. Därefter gick vi till val och nu står vi här, med skenande elpriser, en ny regering och en befolkning som oroar sig stort för framtiden som verkar stavas lågkonjunktur. Så hur har politikerna egentligen skött sig under året? Vad har varit de stora skrällarna och vem är årets politiska stjärna? Varför fick statsminister Ulf Kristersson så lågt betyg av svenska folket i den senaste demoskopundersökningen? Hur kommer den svenska politiken att segla in i år 2023? I dag i Aftonbladet Daily djupdyker vi i politikåret som gått och siar in i framtiden.
Gäst: Lena Mellin, politisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
I slutet av februari 2022 låg kylan isande över Europa och rädslan för att Ryssland skulle invadera Ukraina, höll världen i ett järngrepp. Och så blev det. Nu har tio månader gått av kriget och Europa är förändrat. Vi har tagit del om fruktansvärda vittnesmål om lidande och död och vi har sett den största flyktingvågen sedan andra världskriget. Hur väntat var det att Ryssland slutligen invaderade Ukraina? Vad händer i kriget just nu? Varför åker Putin på sällsynt besök i Belarus? Hur kommer kriget att fortsätta under 2023? I dagens Aftonbladet Daily dyker vi ner i krigets då och nu.
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Det lackar mot jul och vissa har kanske fullskalig panik över den senaste elräkningen. Och tyvärr så ser inte framtiden ljusare ut. Den som äger en villa eller ett radhus vars elräkning för två år sedan låg på runt femtusen kronor, kan nu komma att få betala över tjugotusen kronor för en månads elförbrukning. Hur har det kunnat gå så här långt? Vilka drabbas hårdast? Wolfgang Hansson, kolumnist på Aftonbladet, beskriver det som att “snart briserar den tickande bomben med full kraft” och “ur spillrorna kommer ett nytt och fattigare Sverige att träda fram” – vad menar han med det? Wolfgang har även tre egna förslag på hur det här problemet bäst bör angripas, hur ser de ut? Det får du höra i dagens Aftonbladet Daily.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator och kolumnist, Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Kan svamp lindra depression?
Det låter kanske flummigt, men forskningen kring psykedeliska substanser och deras användningsområden är högaktuell.
Techmiljardärer i exempelvis Silicon Valley investerar mångmiljonbelopp och många tror att just psykedeliska substanser kan vara framtiden vid behandling av depression och andra psykiska åkommor.
Andra menar att det här mest är en farlig lek med människors hjärnor.
Var går egentligen gränsen mellan drog och medicin?
Hur skulle en behandling med psykedelika se ut?
Vilka är de största riskerna?
Och hur långt befinner sig svampsubstansen psilocybin från svenska apotek?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet och styrelsemedlem i Osmond foundation.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Det har varit en enorm hajp inför Netflixdokumentären om prins Harry och Meghan Markle. Och det vare sig man gillar – eller ogillar – det skandalomsusade hertigparet. Ett par som uppenbarligen känner ett starkt behov av att dela med sig av sin historia och av att göra upp med brittiska kungahuset, brittiska medier och förlegade traditioner.
Det handlar om den intensiva och många gånger gränslösa mediebevakningen. Det handlar om rasism och om mobbing.
Det handlar också om parets kärlekshistoria.
Så: vad vill de egentligen uppnå med dokumentären?
Vem riktar de sina anklagelser mot?
Vad är sant och vad klingar falskt?
Hur ser prins Harrys relation till det övriga kungahuset ut nu?
Och vilka rubriker kan vi förvänta oss framåt, efter att de sista tre avsnitten har släppts?
Det ska vi prata om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Jenny Alexandersson, kunglig expert på Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Brevbomber har skickats ut runtom i Europa. Brev, fyllda med sprängämne, små metallkulor, eller djurögon har nått ukrainska ambassader och andra politiska ämbeten, till mångas stora skräck. Men avsändaren är fortfarande okänd. Polisen jobbar nu febrilt och vissa trådar har börjats nystas upp. Vad är det senaste spåret just nu i jakten på avsändaren? Det har kommit uppgifter om att brevbomberna skulle vara hemmagjorda, vad vet man om det? Har de utsatta länderna något gemensamt ? Bör vi vänta oss fler farliga brev framöver? I dagens Aftonbladet Daily dyker vi ned i det senaste om brevbomberna i Europa.
Gäst: Hans Brun, terrorforskare
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Den första snön har fallit över Ukraina. Samtidigt som vintern slår till så har miljontals invånare varit utan el och vatten efter ryska attacker på energisystem. För soldaterna på fältet väntar en tuff tid med blöta uniformer, kyla, lerig terräng med tjäle och snöoväder. Det kommer bli hårt. I dag i Aftonbladet Daily ska vi prata om vintern och hur den påverkar kriget i Ukraina. Hur tufft blir det för soldaterna på fältet? Om vi ser till historien, så har vintern kunnat utnyttjas i krig, kommer någon av sidorna att göra det i Ukrainakriget? Ryssland vädjade nyligen om en stunds vapenvila, vad handlade det om? Varför sa USA:s försvarschef Mark Milley att vintern vore ett bra tillfälle för att inleda förhandlingar med Ryssland?
Gäst: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och strategilärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Allt fler svenska barn får antidepressiva läkemedel.
Enligt Sveriges Radio Ekots granskning handlar det om tre gånger fler utskrivningar av recept än för femton år sedan.
Under 2021 fick nästan 33 000 svenska barn ett antidepressivt läkemedel utskrivet.
Det är dessutom tre gånger vanligare att svenska barn får antidepressiva läkemedel än norska och danska barn, visar forskning från Karolinska institutet.
Varför är det sådana stora skillnader?
Vad är det egentligen för tillstånd man behandlar?
Och vad tror forskarna om framtiden?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst är Johan Reutfors, överläkare och docent på Karolinska Institutet samt forskare på Centrum för läkemedelsepidemiologi.
Programledare: Olivia Svenson
Kontakt: [email protected]
- Visa fler