Avsnitt
-
Det är tuffa tider och vi pratar om vad vi egentligen håller på med. När det svajar behöver vi tänka på oss själva, vad vi står i och vilka vi vill vara. Vi behöver jobba på, hitta nya sätt och VILJA jobba i förskolan. Men först önskar vi alla en trevlig semester och ledighet!
www.forskolepodden.se
@forskolepodden
-
Vi har träffat förskollärarna Sofia Nockner och My Ekdal för att höra mer om deras arbete med aktionsforskning som metod för systematiskt kvalitetsarbete. Hur säkerställer vi att vi arbetar med utveckling och med vetenskaplig förankring? Det blev ett samtal om mod, nyfikenhet och vänskap.
Följ oss på sociala medier @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Saknas det avsnitt?
-
Böcker och läsning är en viktig del av våra dagar i förskolan, ett otroligt verktyg för att nå våra mål men också att skapa gemenskap och fina stunder tillsammans. Vi pratar om varför det är viktigt med böcker, hur vi gör och hur vi kan få till ett sammarbete med biblioteket - tillsammans blir vi bättre!
Följ oss på sociala medier @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Hur kan vi ta till oss nya sätt och ny kunskap och hur gör det skillnad för barnen? Vi samlar ihop våra tankar och reflektioner från SETT-dagarna tillsammans med Inspo-event. VIlka är det viktigaste nycklarna till förändring? Det blev ett samtal om mod, ödmjukhet och tillit. Om tid och om att göra, och som alltid om vikten av att reflektera tillsammans.
www.forskolepodden.se
@forskolepodden
-
Hur kan vi arbeta med progression i tex lärmiljöerna i förskolan? Hur tänker vi kring våra erbjudanden till barnen och pratar vi om det? Vi har träffat två försteförskollärare från Malmö, Matilda Nilsson och Tina Lindberg som verkligen har tänkt på det här med progression. De berättar om sitt arbete, vad som är nycklarna och vilka utmaningar som finns.
www.forskolepodden.se
@forskolepodden
-
Vad är kompetensutveckling och varför är det viktigt? Vi har träffat Anita Österberg, universitetsadjunkt vid Göteborgs universitet för att prata om hur vi kan arbeta med vårt uppdrag att utveckla vår egen roll och den utbildning vi bedriver. Det blir ett samtal om profession, om motivation och vikten av den vetenskapliga grunden.
www.forskolepodden.se
@forskolepodden
-
Barnkonventionen är lag och vi har ett viktigt uppdrag i förskolan. Vi har träffat Therése Hultman, rektor i förskolan i Stockholms stad för att prata om vad som egentligen är barnets bästa. Hur ska vi tänka kring barnens bästa kontra varje barns bästa? Vi söker nycklarna för att få arbetet att leva i vardagen och vara en del av allt vi gör.
www.forskolepodden.se
@forskolepodden
-
Vi brukar säga att det är vårt viktigaste arbetsverktyg. Som vår receptbok där vi samlar allt som varit gott, skriver noteringar om vad som behöver kryddas lite mer, utvecklas vidare. Vi pratar om vårt systematiska kvalitetsarbete. Något som genomsyrar hela styrkedjan och förskolan och blir synligt på alla nivåer. Lyssna till ett samtal med Ina Furtenbach, förvaltningschef förskola, om deras viktiga SKA-arbete som pågår i Borås stad. VAD, HUR och VARFÖR ett SKA-arbete?
www.forskolepodden.se
@forskolepodden
-
Många röster hörs i och om förskolan. Hur kan vi arbeta med flerstämmighet för att det ska ljuda i vacker harmoni och inte en falsk sång? Vi pratar om tankar, paraplyer och som alltid om vikten av systematik.
-
Tiden går fort och det är dags att se tillbaka, blicka framåt och tänka på vart vi är.
Det blir ett samtal om tankar, om vi verkligen ska tänka, om mod, tro och förtrogenhet.
Hur gör vi nu och hur ska vi ta oss igenom tuffa tider? Hur ska vi tänka och hur effektiviserar vi en verksamhet som jobbar med människor?
Följ oss på Facebook, Instagram och Linkedin @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Vi träffar Christian Eidevald och pratar om att i en föränderlig värld förändras också förskolan uppdrag. Vi har nya förutsättningar, nya möjligheter och nya utmaningar. Vad blir viktigt att fokusera på nu, och hur kan vi arbeta för att ha barnet i fokus i alla delar av utbildningen?
Följ oss på sociala medier @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Vi har träffat Sveriges lärares förbundsordförande, Johanna Jaara Åstrand. I ett föränderligt samhälle förändras också förskolan, något vi märker av nu. Vi undrar vad som händer, vad vi står i just nu och vad som känns hoppfullt? Vart är förskolan på väg.
-
Leken ska ha en central plats i förskolan! Vi träffar Elin Bjökén och pratar om leken. Vad är egentligen vårt uppdrag kring leken, det blir ett samtal om medvetenhet, fingertoppskänsla och närvaro.
www.forskolepodden.se
@forskolepodden
-
Vi har träffat Katinka Vikingsen för att prata om självledarskap. Det blev ett samtal kring omsorgbegreppet, människosyn och självdisciplin. Varför bemöter vi barn och vuxna olika? Hur kan vi fokusera på det vi ska göra och prioritera det som är viktigt? Och framför allt, vems är ansvaret?
Följ oss på socialmedier @forskolepodden
-
Är det alltid så kul att vara tillbaka på jobbet efter semestern? Nya tag och mycket förändringar. Hur gör vi när det inte känns så kul och när man helst hade velat ha ledigt längre? Vad är viktigt och hur hittar vi tillbaka till arbetsglädjen?
Följ oss på Facebook och Instagram @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Vad får plats under våra paraply? Vad ska vi värna om och vad kan få bli lite blött? Vi pratar om prioriteringar, kulturer och om förändringens vingar. Om att hålla i det som är hållbart och som alltid, vikten av att sätta barnen främst.
-
Vi träffar direktören för Göteborgs förskoleförvaltning - Johan Olofsson.
Vi pratar om förskolans utvecklingsresa, vad vi står i och vart vi är påväg.
En komplex samhällsutveckling där förskolan hamnar i kläm många gånger. Hur ska vi tänka och vad är viktigt för oss?
Vi fylls av framtidstro och stolthet över den skolform vi är. Vi tar tillvara på det som är bra och har hela tiden barnet i centrum.
Följ oss på facebook och instagram @forskolepodden
www.forskolepodden.se
-
Vad väljer vi att rama in? Vad har vi att förhålla oss till i förskolan och vad kan vi välja? Vi har träffat kvalitetssledare Erika Gudmundsson Olsson för att prata mer om syftet med att rama in vissa delar och vad det kan leda till.
-
"Bråkiga pojkar" är något av ett fenomen i förskolan - varför är det så?
Vi träffar fil.dr Fredrik Zimmerman som forskat inom området och hjälper oss att reda i frågan. Han ger oss nya strategier och verktyg för att vi ska ge bättre förutsättningar för pojkar att lyckas i utbildningssystemet.
Följ oss på sociala medier @forskolepodden
forskolepodden.se
- Visa fler