Avsnitt
-
Amerikanska Fiba Technologies AB planerar en långsiktig investering i Trelleborg, vilket kan resultera i över 100 nya arbetstillfällen. Företaget fokuserar på tillväxten av vätgas och dess användning som bränsle i Europa och globalt. Trelleborgs strategiska läge, engagemang för vätgas och infrastruktur var avgörande för företagets beslut. Fiba Technologies tillverkar trycktankar för lagring och distribution av gas och kommer att fördubbla sin produktion med denna nya etablering.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det här är verkligen spännande nyheter för hållbara transporter i Sverige och specifikt för Göteborgs hamn. Användandet av vätgas som ett alternativ till fossila bränslen har varit i fokus på senare tid, och med Göteborgs hamns centrala roll inom Skandinavien kommer detta beslut utan tvekan att ha en stor påverkan på transportsektorn.
Det framhävs att vätgas har potential att ersätta fossil diesel inom flera transportslag. Detta innebär inte bara minskade koldioxidutsläpp, utan också att den lokala luftkvaliteten kan förbättras eftersom vätgas bara ger utsläpp av vattenånga.
Statkrafts engagemang i projektet stärker dess potential. Som Europas största leverantör av förnybar energi har de både kunskapen och resurserna för att bidra till framgångsrika och hållbara lösningar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Saknas det avsnitt?
-
År 2030 planeras nya vätgasdrivna Gotlandsfärjor att vara i drift, vilka kommer behöva 40-50.000 ton grön vätgas årligen. För närvarande finns inga system för försörjning av sådana mängder grön vätgas. Ett forskningsprojekt undersöker hur en kostnadseffektiv försörjningskedja ska designas, från produktion till ombordstigning på fartyget. Flera tekniska, ekonomiska och regulatoriska utmaningar finns i detta system.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Klimatförändringarna är en central fråga för vårt samhälle och Sverige står inför utmaningen att öka sin energiproduktion för att ersätta över 200 TWh fossila bränslen före 2030. Trots den tidigare omfattande stödpolitiken för förnybar energi i Sverige, verkar vätgas ha glömts bort i de senaste utlysningarna, vilket ifrågasätter teknikneutralitetsargumentet. Genom att följa USA:s och EU:s exempel på att ge produktionsstöd för fossilfri vätgas, kan Sverige stärka sin position inom den gröna omställningen. Förslaget är att regeringen snabbt initierar en utredning för att etablera ett tillfälligt produktionsstöd på 30 kr/kg för ren fossilfri vätgas. Vätgas har potentialen att stärka Sveriges konkurrenskraft, skapa nya arbetstillfällen och öka nationell försörjningstrygghet. Nu är det dags för Sverige att agera och inte förlora den globala klimatkapplöpningen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När vi talar om energisäkerhet och beroende av utländska resurser, fokuserar vi ofta på olja, gas och mineraler. Men det finns en annan kritisk resurs som ofta glöms bort: konstgödsel. Denna produkt, som är avgörande för vår livsmedelsproduktion, domineras av länder som Ryssland, vilket ger dem en otillbörlig inverkan på vår ekonomi och säkerhet. Enligt statistik från Jordbruksverket 2021 kom 22 procent av konstgödseln från Belarus och Ryssland. Det är dags att vi tar kontroll över vår egen gödselproduktion genom att utnyttja den potential som finns i vätgas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vätgas är på mångas läppar, här kommer de största trenderna för 2023 hittills:
Grön vätgasproduktion: Med ett växande fokus på hållbara energilösningar förväntades produktionen av grön vätgas, med hjälp av förnybara energikällor (som sol och vind) för att driva elektrolys av vatten, öka. Denna trend skulle minska koldioxidavtrycket kopplat till vätgasproduktion.
Utbyggnad av vätgasinfrastruktur: Med tanke på satsningen på vätgas som bränsle, skulle det troligen vara en fortsatt tillväxt i utvecklingen av tankningsstationer, särskilt i regioner som Europa, Japan och Kalifornien, som varit tidiga anhängare.
Vätgas inom transport: Fortsatta pilotprojekt och utrullningar av bränslecellsfordon för vätgas (FCV), bussar, tåg och även tidiga utvecklingssteg inom flyg och sjöfart.
Lagringslösningar för vätgas: När efterfrågan på vätgas ökar, skulle det finnas ett ökande behov av effektiva lagringslösningar.
Vätgas för Industriella Tillämpningar: Utöver transporter kan användningen av vätgas inom industrier, särskilt inom stål- och kemiproduktion, vara på uppgång.
Integration med förnybar energi: Använda vätgas som ett medel för att lagra överskott av förnybar energi (till exempel producera vätgas när det finns överskott av vind- eller solenergi) och sedan använda den vätgasen antingen direkt som bränsle eller omvandla den tillbaka till elektricitet under perioder med låg förnybar elproduktion..
Policy och Incitament: Många regeringar världen över kände igen potentialen av vätgas som en del av deras rena energimix. Således kan nya policys, subventioner och incitament för att främja vätgasteknik och infrastruktur vara aktuellt.
Internationellt Samarbete och Partnerskap: Länder kan komma samman för att samarbeta om vätgasprojekt, forskning och teknikutbyte.
Säkerhet med vätgas och allmän Medvetenhet: När vätgasteknologier blir mer mainstream, skulle det troligen vara ett fokus på att säkerställa säkerhetsprotokoll, standarder och höja allmänhetens medvetenhet om vätgasens potential och säkerhetsåtgärder.
Ansträngningar för kostnadsminskning: Kontinuerlig forskning och utveckling för att sänka kostnaden för vätgasproduktion, särskilt för grön vätgas, för att göra den konkurrenskraftig jämfört med andra energibärare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Luleå tekniska universitet står i spetsen för två av de fem nyligen godkända forskningsinitiativen om fossilfri vätgas i den nordiska energisektorn. Dessa projekt utforskar bland annat nordiska hamnstäder som centrala knutpunkter för vätgas och lösningar för de nuvarande utmaningarna med att införa vätgas i Norden. Dessa forskningsinsatser genomförs som en del av det gemensamma nordiska vätgasforskningsprogrammet, finansierat av Nordic Energy Research, med målet att främja vätgasforskning till nytta för hela Norden. Svenska deltagare får sin finansiering från Energimyndigheten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Green Irons verksamhetskoncept består av att omvandla industriavfall och biprodukter till basmaterial som ren stål och järn. De följer samma vätebaserade metod som är typisk för projekt som Hybrit och H2 Green Steel. Den första fullskaliga produktionsanläggningen, belägen i Sandviken, planeras att vara i funktion under 2024. Wallenberg-ägda FAM är en av de största ägarna i bolaget, och de har även attraherat finansiella giganter som Hans Stråberg och Carl-Henric Svanberg. Från och med mars är före detta Centerpartiets ledare, Annie Lööf, en del av Green Irons styrelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De två vindkraftverken som är under planering och vars kapacitet förväntas vara 15 GWh i Trelleborgs hamn har nu officiellt godkänts. Detta innebär att kommunens insatser för vätgas får nödvändigt momentum. Byggstarten för projektet är inplanerad till hösten 2023, medan vindkraftverken beräknas vara fullt fungerande under 2024.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
PowerCell har ingått ett kontrakt med Robert Bosch GmbH för tillverkning av bränslecellsstacken S3 för PowerCell. Detta möjliggör för PowerCell att öka sin produktionskapacitet avsevärt och koncentrera sig på att höja volymen på produktion och leveranser av bränslecellssystem, samt utveckla nästa generations bränslecellsstackar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vätgasbloggen släpper en ny intervju med den nyexaminerade elingenjören, David Danninger. Denna intervju fokuserar på vätgas och solceller som energikälla för fastigheter, ett ämne som blir alltmer relevant i dagens snabbt förändrade energilandskap.
David, som har gjort sitt examensarbete om just detta ämne, delar med sig av sin insikt och expertis. Han ger konkreta exempel på intressanta projekt där man använder vätgas för att driva fastigheter. Bland annat ”vätgasvillan” och en förskola i Mariestad.
Vi diskuterar de olika sätt man kan finansiera dessa typer av projekt och belyser också att trots den initiala kostnaden, kan dessa system vara ekonomiskt fördelaktiga på lång sikt.
När det gäller återbetalningstid, berättar David att det varierar beroende på flera faktorer. Dessa inkluderar kostnaden för installation, systemets storlek och effektivitet, och lokala elpriser. Men generellt sett, säger han, kan ägare av fastigheter som drivs med vätgas och solceller förvänta sig att återhämta sina investeringar på ganska lång sikt. Detta beror på att komponenter är relativt dyrt just nu, men utvecklingen gör att teknologin förhoppningsvis snart går ner i pris.
Denna intervju är en bra resurs för alla som är intresserade av framtiden för fastighetsdrift. Den visar att vätgas och solceller inte bara är hållbara val, utan också praktiska och ekonomiskt genomförbara lösningar.
Här är frågeställningarna:
Varför blev du intresserad av vätgas och varför ville du skriva om just detta ämne?
Hur fungerar vätgasproduktion och lagring med hjälp av solceller i enfastighet?
Hur ser möjligheten ut för att använda tekniken utifrån ekonomiskaförutsättningar?
Kan du berätta om några exempel som du har tittat närmare på vid examensarbetet?
Vilka slutsatser skulle du säga att ni har kommit fram till?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt träffar vi Pedro Raposo, en erfaren vätgasexpert hos Afry, i en intervju med Magnus Thulin på Vätgasbloggen. Pedro har arbetat med vätgas i Sverige i över ett decennium och har varit djupt involverad i utvecklingen av landets vätgassektor.
En av de mest diskuterade frågorna är begreppet "Power-to-X". Pedro förklarar att Power-to-X är ett paraplybegrepp som hänvisar till tekniker för att omvandla el till olika former av energilagring eller energibärare. Det kan vara väte (Power-to-Gas), flytande bränslen (Power-to-Liquid) eller till och med värme (Power-to-Heat).
Pedro nämner att det finns utmaningar med Power-to-X-teknologier. En stor utmaning är att göra tekniken kostnadseffektiv. För närvarande är omvandling av el till andra energiformer en energiintensiv process. En annan utmaning är infrastruktur. För att fullt ut dra nytta av dessa tekniker behöver vi robusta och omfattande elnät som kan hantera omvandling och lagring av dessa energiformer.
Pedro berättar också om pågående projekt i Sverige. Ett sådant projekt är Liquid Wind i norra Sverige, men också det intressanta projektet med Fortum i Finland.
Avsnittet med Pedro ger en spännande inblick i den nuvarande statusen och framtida potentialen för vätgas och Power-to-X teknologier i Sverige, och de utmaningar som branschen står inför. Men som Pedro påminner oss om, med rätt investeringar och politiskt stöd, kan dessa utmaningar övervinnas och vi kan flytta oss mot en mer hållbar energiframtid.
En annan utmaning som Pedro Raposo nämnar när är när det kommer till kompetens. För femton år sedan fanns det i princip ingen kompetens och personalbrist inom vätgas. Idag är detta en stor utmaning för branschen vilket gör att Afry tar hjälp av konsulter från t.ex. Spanien och Italien.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denna intervju träffar vi Anderas Bodén, CTO på PowerCell. PowerCell tillverkar bränsleceller för en rad olika applikationer, inklusive fordon och stationära kraftstationer.
Anderas Bodén delade sin insikt från hans långa erfarenhet av bränslecellsteknik. Han diskuterade företagets tekniska framsteg och framtidsutsikter, samt deras arbete med att göra tekniken mer tillgänglig och kostnadseffektiv.
Han talade om hur PowerCell är positionerat för att bidra till övergången till en mer hållbar energiinfrastruktur. Med dess förmåga att erbjuda en ren, effektiv och skalbar energilösning, kan bränsleceller potentiellt spela en nyckelroll i omställningen mot koldioxidfri transport och energiförsörjning. Bodén förklarade också de olika tillämpningarna av PowerCells teknik.
Förutom dess användning i fordon, såsom bilar, lastbilar, båtar, flygplan och bussar, diskuterade han även dess potential för stationära kraftstationer, som t.ex. kan driva en basstation för telekomutrustning eller sjukhus på platser som saknar tillgänglig infrastruktur för el. Genom att använda bränsleceller kan dessa anläggningar skapa ren el på plats, vilket tar bort beroendet av fossila bränslen så som diesel.
Intervjun gav en fascinerande inblick i det arbete som PowerCell och dess team gör för att driva på omställningen till mer hållbara energilösningar. Genom att tillhandahålla bränslecellsteknik för en mängd olika applikationer, visade Bodén att företaget är redo att ta ett ledande steg mot en grönare framtid.
Avslutningsvis delade Bodén hans vision om att göra grön vätgas till en central del av framtidens energisystem, och betonade vikten av samarbete mellan olika aktörer för att uppnå detta mål.
Vätgasbloggens intervju med Anderas Bodén ger förhoppningsvis tittare och lyssnare en möjlighet att få en djupare förståelse för den roll som bränsleceller kan spela i omställningen till en mer hållbar framtid. Den framhöll också vikten av innovation, regelförenklingar, policy och samarbeten mellan allt från näringslivet till myndigheter och riksdag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vätgasbloggen gästas av Mattias Goldmann, på 2030-sekretariatet. Denna intervju fokuserar på fyra centrala teman: klimatomställningen, EU:s klimatpaket, Sveriges ordförandeskap i EU och vätgasens roll i den gröna omställningen.
Mattias Goldmann, som är en respekterad expert och visionär inom klimatområdet, uttryckte sina tankar om klimatomställningen med tydlighet och insikt. Han understryker att vi står inför en utmaning som kräver en samhällsförändring både hur vi konsumerar, men även utifrån ett beteendeperspektiv. I sammanhanget betonar han vikten av att omvärdera vårt sätt att konsumera energi.
Samtalet handlar också om EU:s klimatpaket, som Mattias Goldmann beskriver som en nödvändig men komplex insats för att hantera klimatförändringarna. Han uppmärksammar att paketet innehåller en rad ambitiösa men samtidigt realistiska mål, som kommer att kräva betydande innovation och investeringar inom bla. transport- och energisektorn.
Avslutningsvis diskuterade vi vätgasens roll i energisystemet. Mattias Goldmann lyfter fram vätgasens potential att bidra till att avkarbonisera sektorn och hur vätgas kan fungera som en bro mellan förnybara energikällor och industriella applikationer som är svåra att elektrifiera. Han uppmärksammar dock att det finns utmaningar, inte minst gällande kostnader och infrastruktur, men uttryckter trots det en stark optimism över teknologins framtid.
Intervjun med Mattias Goldmann på Vätgasbloggen ger en inblick i några av de mest pressande ämnena inom dagens klimat- och energidiskussion. Det är tydligt att dessa utmaningar kommer att fortsätta vara i centrum för dialog och utveckling de kommande åren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt träffar vi Mikael Antonsson som arbetar som Sales & Business Developer Manager på Everfuel. Everfuel arbetar med hela värdekedjan inom vätgas, vilket innebär: vätgasproduktion, vätgasdistribution, vätgasmackar och vätgasstationer. Målet är att producera vätgas regionalt och därigenom distribuera till regionala vätgasmackar men även till industrin.
En vätgasmack är en anläggning där vätgasbilar och andra tunga fordon som drivs med vätgas (H2) kan tankas. Dessa är lika traditionella bensinstationer men med utrustning designad för hantering och lagring av vätgas. Vätgas är en lovande teknologi för ren energi, eftersom den enda utsläppet vid förbränning är vattenånga. Fordon som drivs med vätgas har också fördelen att de kan tankas snabbt, likt bensin- eller dieseldrivna fordon, vilket är en fördel jämfört med elbilar som kan ta flera timmar att ladda upp.
Trots dess potential är utbyggnaden av infrastrukturen för vätgas fortfarande en utmaning. Det kräver stora investeringar för att bygga vätgasmackar och för att producera, lagra och transportera vätgas på ett säkert och kostnadseffektivt sätt. Dessutom finns det ännu begränsat med vätgasbilar och tunga fordon på marknaden som drivs med vätgas, vilket gör att efterfrågan på vätgas som bränsle ännu är relativt låg. Men allteftersom tekniken utvecklas och blir billigare kan detta förändras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att producera vätgas med hjälp av energi från vindkraftverk är ett mycket aktuellt ämne.
I detta avsnitt av Vätgasbloggen har vi med Niklas Sondell som är co-founder på Njordr OffShore Wind.
Niklas är civilingenjör och meteorolog med en nästan två decennier lång karriär inom vindkraftssektorn. Hans gedigna kunskapsbas omfattar områden som vädersimuleringar och programmering, vilket ger honom en djupgående teknisk förståelse och en unik förmåga att lösningar på komplext tekniska utmaningar.
Han har haft äran att verka som huvudansvarig för vindanalys och turbinlayout vid byggnationen av Dudgeon Offshore Wind Farm i Storbritannien. Detta prestigefyllda projekt visade Niklas förmåga att leda och framgångsrikt genomföra betydande uppdrag inom vindkraftsindustrin. Hans breda erfarenhetsbas och specialiserade kompetens har gjort honom till en värdefull tillgång i denna snabbt växande och dynamiska bransch.
Vindkraft är en förnybar energikälla som omvandlar vindens kinetiska energi till elektricitet. Det är en miljövänlig och hållbar energikälla med potential att bidra betydligt till vårt globala energibehov. Vätgas är det enklaste och mest rikligt förekommande elementet i universum. När det används som en energibärare, kan det producera elektricitet med bara vatten som biprodukt, vilket gör det till en attraktiv lösning för en hållbar framtid.
Vindkraft till vätgas har potential att bli en viktig lösning för en hållbar energiframtid. Trots utmaningar finns det stora möjligheter och fördelar som den här tekniken kan erbjuda. Med förbättringar inom teknik, ekonomi och politiska åtgärder kan vindkraft till vätgas bli en nyckelspelare i den globala energimixen.
Genom att producera vätgas från vindkraft kan vi minska vårt beroende av fossila bränslen och därmed minska våra växthusgasutsläpp. Dessutom kan lagring av vätgas hjälpa till att stabilisera elnätet och möjliggöra en större användning av förnybar energi.
Framtiden ser ljus ut för vindkraft till vätgas. Med förbättrad teknik och större politiskt stöd kan denna teknik bli en viktig del av vår energiframtid. Den har potential att bidra till att uppnå våra klimatmål och skapa en hållbar och stabil energisektor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I den här intervjun diskuterar vi ett antal frågeställningar med Anders Fredriksson Kleine:
Kan du berätta lite kort om Öresundskraft och dig själv?Hur arbetar du med vätgas?Du är ordförande i en vätgasgrupp på Energiföretagen, vad är er uppgift?Hur ser vätgasens framtid ut i Sverige och lokalt hos er kring Helsingborg?Hur löser Sverige infrastrukturen för vätgas?Var tror du vi kommer se den mesta nyttan med vätgas?https://vatgasbloggen.se/om-vatgas-med-anders-fredriksson-kleine-pa-oresundskraft/
Vätgasbloggen.se är en svensk blogg som ägnar sig åt att sprida information och nyheter om vätgas och dess potential inom energi- och transportsektorn. Bloggen fokuserar på att belysa de senaste trenderna, forskningsframsteg, tekniska innovationer och miljöaspekter som rör vätgas och dess användning.
På Vätgasbloggen.se kan läsarna följa med på en upptäcktsresa genom vätgasens fascinerande värld och lära sig om dess unika egenskaper som en ren, effektiv och förnybar energikälla. Bloggen erbjuder artiklar om allt från hur vätgas produceras och lagras, till hur det används för att driva fordon och generera elektricitet.
Vätgasbloggen.se strävar efter att öka medvetenheten och förståelsen för vätgasens betydelse i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Genom att presentera konkreta exempel och framgångshistorier från både Sverige och resten av världen, inspirerar bloggen sina läsare att överväga vätgas som en del av framtidens energilösningar.
Bloggens innehåll riktar sig till både privatpersoner och företag som är intresserade av att lära sig mer om vätgas och dess möjligheter. Vare sig man är nybörjare eller expert inom området, finns det något för alla på Vätgasbloggen.se. Besökarna kan även delta i diskussioner och dela med sig av sina egna erfarenheter eller ställa frågor till experterna inom vätgasområdet.
Podcast theme music by Transistor.fm. Learn how to start a podcast here.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.