Avsnitt
-
Mauricio Rojas är riksdagsledamot för Liberalerna, tidigare kulturminister i Chile, docent i ekonomisk historia och aktuell med rapporten Irland- Ljuset i Europas tillväxtkris som är skriven för tankesmedjan Timbro.
-
Christian Sandström är docent vid Chalmers med inriktning på teoriutveckling om teknikskiften, digitalisering och politisk förändring. Christian r aktuell med böckerna Gröna bubblor 2 och 3.
-
Saknas det avsnitt?
-
Stockholms stad dras med en stor skuld som snabbt närmar sig 100 miljarder kronor. Vad beror skuldberget på och vad borde göras för att det inte ska bli ännu större? Skattebetalarnas podcast Uppskattat gästas av Chritofer Fjellner som är oppositionsborgarråd och gruppledare för Moderaterna i Stockholm stad.
-
Efter att regeringen presenterat budgetpropositionen duggar oppositionspartiernas skuggbudgetar tätt. Varje år analyserar Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe skuggbudgetarna och i år är inget undantag.
-
Den 19:e september bars budgetpropositionen över Riksbron och presenterades för riksdagen. En budget med sänkta marginalskatter och jobbskatteavdrag vilket berömts av bland annat Skattebetalarna. Men hur tänker finansministern och regeringen framåt? Uppskattat gästas av Elisabeth Svantesson, Sveriges finansminister.
-
Douglas Thor är ordförande för Moderata Ungdomsförbundet och har på senare tid varit en stark röst mot den industripolitik som manifesteras i dyra och tveksamma projekt, inte minst i norra Sverige.
-
Den 19:e september överlämnades budgetproposition, en lunta på cirka nio kilo den här gången. Vad var bra och vad var mindre bra och vad hade vi velat se mer av? För att diskutera de frågorna gästas podden av Skattebetalarnas chefekonom Erik Bengtzboe.
-
Stefan Fölster är nationalekonom och vd för tankesmedjan Better Future Economics. Fölster är aktuell med boken Lågskatteländer toppar välfärden - medan högskatteländer tappar, som han skrivit tillsammans med Nima Sanandaji på uppdrag av Skattebetalarnas Förening.
-
Gustaf Drougge driver tankesmedjan Synaps som beskriver sig som en framtidsoptimistisk och partipolitiskt obunden tankesmedja om sjukvård med ett medborgar- och marknadsliberalt perspektiv. Tankesmedjan är aktuella med kampanjen Vårdkris Stockholm.
-
Petter Danielsson är makroekonom och arbetar med makroprognoser och makroekonomisk analys för Svenskt Näringsliv. Han och Svenskt Näringsliv är aktuella med rapporten Samhällsekonomiska kostnader av arbetstidsförkortning.
-
Under våren 2022 tillsatte regeringen en utredning som fick i uppdrag att lämna förslag med syftet att förenkla de särskilda reglerna för utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag. Patrick Krassén har varit sakkunnig i utredningen.
-
Det är Almedalsvecka vilket lockar politiker, tjänstemän, opinionsbildare och journalister från hela landet till Visby. Men vad kostar egentligen Almedalen för skattebetalarna och är det värt pengarna? Uppskattat gästas av Slöseriombudsmannen Philip Syrén om kostnaderna för Almedalsveckan.
-
Skattebetalardagen är den dag på året då en medelinkomsttagare slutar att arbeta för sig själv – resten av årets alla inkomster går till skatt. I år infaller Skattebetalardagen på midsommarafton. För att berätta om Skattebetalardagen gästas Uppskattat av Erik Bengtzboe, som är chefekonom vid Skattebetalarna.
https://skattebetalarna.se/politik-paverkan/skattebetalardagen/ -
Benjamin Dousa har tidigare gästat Uppskattat i egenskap av vd för Tankesmedjan Timbro. Nu är han tillbaka, men denna gång som vd för Företagarna. Det blir ett samtal om företagande, skatter och tillväxt.
-
Jacob Lundberg är doktor i nationalekonomi och arbetar på Institutet för Näringslivsforskning (IFN). Han har tidigare arbetat på finansdepartementet och Timbro och skrivit boken Allt du behöver veta om skatter. Nu är Jacob aktuell med rapporten Skatterna och tillväxten, som han skrivit för Svenskt Näringsliv.
-
Susanne Spector är fil. dr. i nationalekonomi och arbetar som chef för makroekonomisk analys vid Nordea. Susanne gästar Uppskattat för att diskutera styrräntan. Vad är styrräntan och hur påverkar den svensk ekonomi?
-
Svensk produktivitetsutveckling har stagnerat vilket slår mot den ekonomiska tillväxten. Därför har intresset för produktivitet och produktivitetsutvecklingen ökat de senaste åren. Bland annat har Företagarna presenterat en ny rapport i ämnet som heter Produktivitetskarusellen: Så kan skattesystemet stärka tillväxten. Företagarnas policychef och skattepolitiska expert Patrick Krassén gästar Uppskattat för att berätta om rapporten.
-
Den 29 april överlämnade Produktivitetskommissionen ett delbetänkande där man lägger fram ett antal förslag för att höja produktiviteten i svensk ekonomi. Uppskattat gästas av kommissionens huvudsekreterare, Kristian Seth, som är tidigare departementsråd och avdelningschef vid Näringsdepartementet.
-
Snart kommer var fjärde människa i arbetsför ålder att vara indier. Medan andra länder pensionerar sig kliver Indien fram på den världspolitiska scenen och får ökad betydelse – både ekonomiskt och politiskt. Men parallellt med att välståndet ökar och medelklassen växer har det skett en urholkning av demokratin och inskränkningar i yttrandefriheten som väcker frågetecken. Jonas Hellman är bland mycket annat författare och journalist och nu aktuell med boken Indien är på väg – ekonomi, politik och samhälle i förändring som han skrivit för Timbro förlag.
-
Kunskapsverket har gjort en sammanställning av hur stat, kommuner och regioner genom politiska beslut väljer att använda våra skattepengar. Johanna Jeansson som är nationalekonom med bakgrund från Riksbanken och Dagens industri och idag arbetar som kanslichef för Kunskapsverket gästar Uppskattat för att berätta om rapporten.
- Visa fler