Avsnitt
-
Vilket pris ska du sätta på din tjänst? Prissättning upplevs ofta som utmanande. Ingen vill sätta fel pris, varken för lågt eller för högt. Men ofta känns lite för lågt, lite tryggare än lite för högt.
Även om jag inte tror att det finns ett rätt svar för din prissättning eller ett facit för oss alla så har jag över åren använt mig av några olika strategier.
I det här avsnittet får du fem viktiga aspekter att väga in i din prissättning:
Värdebaserad prissättning
Din valda målgrupp
Ditt varumärke och din position
Dina intäktsmål
Pris och tjänstematrisen
Det är ett bra tillfälle att reflektera över hur det ser ut idag i ditt företag och om du vill och är beredd att göra förändringar framåt -
Vad är den vanligaste övergripande utmaningen bland företagare? Att tjäna pengar. Att sälja tillräckligt mycket och att inte jobba jämt. Det är inte ett problem för alla men för många. För att få rätt mängd intäkter behöver vi både sälja tillräckligt mycket och ha rätt prissättning. Sälj kräver synlighet eftersom dina kunder kan inte köpa av dig om de inte vet om att du finns eller vad du kan hjälpa till med.
Men synlighet kommer inte enkelt för alla företagare. Ibland drar synligheten galet mycket energi från oss och tar emot i varje steg. Så hur kan du slippa brottas med dig själv varje gång du ska göra ett inlägg på LinkedIn eller skriva ett nyhetsbrev om dina tjänster? Svaret ligger i din förmåga att hantera dig själv och dina tankar kring det här. Och första steget är att förstå varför det tar emot så. -
Saknas det avsnitt?
-
Är du där du vill vara med ditt företag? Kanske tjänar du för lite pengar eller jobbar för mycket. Eller så har du nått dina mål och vill ta nästa steg.
Om du inte tycker att du kommer vidare så kan förklaringen ligga i din självbild. Dina tankar om dig själv, din förmåga och ditt värde styr ditt handlande och påverkar resultaten du skapar inom alla delar av ditt liv. Inte bara ditt företagande.
Lina Nilsson har kommit igen efter både utmattning och konkurs och omskapat sin egen självbild till att bli en som mer speglar riktningen framåt. Hör hur hon kom till insikt om vart hennes problem egentligen fanns och hur hon fann hjälpsamma strategier. Idag driver Lina framgångsrikt företaget Mahila VA-byrå. -
I det här avsnittet träffar vi Sara Hellberg från Affärskompetens Sverige, som delar med sig av sina värdefulla erfarenheter från att ha mött hundratals företagare genom åren. Vi pratar om hur en tydligt formulerad vision och konkreta mål inte bara hjälper dig att spara tid, utan också ger dig en klar riktning för ditt företag.
Sara ger praktiska tips för hur du kan börja skapa en vision som är förankrad i hur du vill leva ditt liv, och hur du kan använda den för att styra utvecklingen av ditt företag. Genom att veta vart du är på väg blir det enklare att fatta beslut och ta rätt steg för att nå dina mål. Missa inte dessa insiktsfulla råd som kan hjälpa dig att ta ditt företag dit du vill. -
Tvivlar du ibland på din egen förmåga? Kanske har du någon gång känt dig som att du bara leker expert inom ditt område och känt dig som en bluff.
Många av oss har någon gång jämfört oss med andra och känt att vi inte är tillräckligt bra, trots våra framgångar. Jag dyker ner i det här med blufftankar, varför det är så vanligt bland soloföretagare och kreatörer, och hur det kan påverka vår förmåga att hjälpa våra kunder.
I slutet av avsnittet delar jag med mig av tre kraftfulla steg för att hantera dessa känslor: att bli medveten om dina negativa tankar, se andras framgångar som bevis på vad som är möjligt, och flytta ditt fokus från dig själv till den du vill hjälpa.
Tänk om du redan är tillräckligt bra – och allt du behöver är att börja tro på det själv. -
Företagandet är en utvecklingsresa. Inte bara av oss som personer utan även av företaget i sig självt. Angelica Weston började som frisör och driver nu en framgångsrik onlineverksamhet där hon certifierar Kristallhealers i Sveriges första godkända yrkesutbildning. Innehållet i hennes företag har förändrats över tid och målgruppen har blivit en annan.
Angelica har testat många olika sätt att sälja online, alltifrån digitalt öppet hus till nu senast en masterclass. Hör henne dela sin resa om hur hon jobbar med sin synlighet, vilka strategier hon använder för sin säljet och hur hon utvecklat sina tjänster över tid. -
De flesta av oss som driver företag vill sälja mer. Vi vill ha fler kunder både för att få mer intäkter och för att vi genuint vill hjälpa till med våra kunskaper och erfarenheter. Men att gå från det till att en kund säger “ja” är inte helt enkelt.
Har du för lite kunder så kokar det ofta ner till två anledningar: För få personer ser dina erbjudanden och/eller ditt erbjudande är inte oemotståndligt utformat.
Det finns flera komponenter som gör ett oemotståndligt erbjudande och här pratar jag om några av de viktigaste, som inte handlar om priser och bonusar. -
Att driva företag är en intressant resa med många hinder, problem och möjligheter. Men hur är det att driva företag och ha adhd? Hör Jolanta Eriksson som är adhd-coach berätta om hur hon hittat sin egen väg för att bygga det företag som passar just henne. Jolanta fick diagnos adhd som vuxen och hade svårt att passa in i en traditionell anställning. Sedan ett par år tillbaka kör hon nu egen firma vilket passar henne perfekt.
Jolanta gick från att lyssna på alla råd om hur man driver företag online till att lägga dem åt sidan och köra sitt eget race. Idag har hon hittat sina strategier som lett fram till en framgångsrik coachingverksamhet, podcast och aktiv närvaro på LinkedIn som kontinuerligt -
Ett erbjudande i ditt företag är inte skrivet i sten och det gäller även medlemstjänster. Eller kanske i synnerhet medlemstjänster. När vi lanserar för första gången så testar vi en idé på riktiga kunder och vi kommer att göra oss många erfarenheter som ger bra vägledning om nästa steg.
Angelica Henriksson driver Yogaprenör och har utvecklat sina medlemskap i flera olika varianter och landat i en framgångsrik modell. Angelica berättar hur det fungerar idag och vilka varianter som funnits över tid. En intressant beskrivning av hur utvecklingen av ett erbjudande kan se ut. -
Har du hört talas om 10 000 timmars regeln? Att det skulle krävas så många timmar för att bli mästare på något? Antalet timmar är dock inte hela sanningen. Vi behöver absolut re
petitionerna men vi behöver också träna avsiktligt så att vi hela tiden lär oss vad som fungerar och vad som inte fungerar.
När vi jobbar online har vi möjlighet att göra det eftersom vi får statistik inom många områden direkt från våra potentiella kunder. Och om vi dessutom får feedback på säljsidan, inläggen eller lanseringsplanen av en mentor så går det ännu fortare. Men allt det här kräver ju att vi utgår från att vi kan lära oss, att vi är villiga att göra det där som vi känner oss obekvämt dåliga på. -
Det finns många saker som gör din medlemstjänst fantastiskt men de flesta hamnar inom fyra olika områden: Hur du välkomnar nya medlemmar, innehållet, communitystrategin och kommunikationsstrategin. I det här avsnittet går jag igenom vad du kan göra praktiskt inom varje strategi för att skapa en upplevelse som dina kunder älskar. Och som därmed gör att de vill stanna länge.
De här områdena gör att din medlemstjänst inte blir som att hälla vatten i en hink med hål i. Alltså att du behöver ragga nya medlemmar hela tiden eftersom de befintliga avslutar snabbt. Ju längre de stannar desto bättre lönsamhet får du. -
Hjälper du personer som påminner om en tidigare version av dig själv? Kanske har du redan löst de utmaningar de nu står inför, eller så ligger du bara några steg före dem på samma resa. Om du medvetet har valt att rikta dig till en specifik grupp människor, kan du anpassa ditt språk och dina budskap för att effektivt nå fram till dem i just deras fas.
Oavsett var de befinner sig, har du många värdefulla erfarenheter och insikter att dela. Genom att använda dina egna exempel kan du inte bara ge värde, utan också visa din kompetens och kunskap. Du kan också använda olika faser inom din målgrupp för att bygga en kundresa där nybörjare naturligt utvecklas till långsiktiga kunder hos dig. Eller om du föredrar att arbeta med mer erfarna personer, kan du rikta din kommunikation för att attrahera dem istället.
Vill du ge dina kunder mer stöd utan att fylla upp kalendern med ännu fler möten? Häng med på det här webinaret så får du veta hur du kan skapa en medlemstjänst för lansering till nyår:
https://www.solopreneur.nu/webinar/skapa-skalbart-aterkommande/register -
Många företagare jag möter har en rätt klar bild över vad en onlinekurs är. Men när det kommer till medlemstjänst så blir bilden ofta lite otydligare. Här delar jag fem vanliga farhågor kring att driva en prenumerationstjänst och varför de inte behöver vara ett problem. Eller varför utmaningarna inte gäller specifikt en medlemstjänst.
Hur mycket kundsupport blir det, vilka är de tekniska utmaningarna, och den ständiga pressen att skapa nytt innehåll - hur lösa det? Dessutom diskuterar jag mina erfarenheter av marknadsföring och sälj och de ekonomiska osäkerheterna som kan dyka upp.
Vill du ge dina kunder mer stöd utan att fylla upp kalendern med ännu fler möten? Häng med på det här webinaret så får du veta hur du kan skapa en medlemstjänst för lansering till nyår:
https://www.solopreneur.nu/webinar/skapa-skalbart-aterkommande/register -
Vi vill gärna att släkt och vänner ska tro på oss och våra idéer. När de inte backar upp oss som vi skulle vilja, så kan vi bli både frustrerade och sårade. Men saken är den att ingen behöver tror på våra idéer förutom vi.
När vi gör oss beroende av extern bekräftelse på att det kommer att fungera så skapar vi en ostadig grund för vårt företagande. Vi kan istället öva upp vår egen förmåga att skapa den övertygelse vi behöver för att agera i den riktning vi vill. På det viset blir vi inte beroende av goda eller mindre goda råd och åsikter från vår omgivning.
Att lägga tid på att backa upp oss själva är alltid en god investering. Men hur börjar vi egentligen att verkligen tro på något helt nytt? Den här metoden har fungerat för mig många gånger.
Vill du ge dina kunder mer stöd utan att fylla upp kalendern med ännu fler möten? Häng med på det här webinaret så får du veta hur du kan skapa en medlemstjänst för lansering till nyår:
https://www.solopreneur.nu/webinar/skapa-skalbart-aterkommande/register -
Offentlig verksamhet upphandlar för över 900 miljarder per år. Och du kan ta del av de pengarna om du har tjänster som kommuner, myndigheter och regioner efterfrågar.
Att lämna in ett anbud i en offentlig upphandling behöver inte vara byråkratiskt och krångligt. Och du kan börja med att kolla vilka upphandlingar som är aktuella inom de organisationer som finns i de län du vill jobba inom.
Monika Morling har jobbat med försäljning och upphandling i över trettio år. Hon har omfattande insikter och kunskaper kring hur det här fungerar och ser stora möjligheter även för soloföretagare att ta del av den här kakan. -
Hur gör du när du är introvert, högkänslig och har varit den blyga personen hela ditt liv och ska kliva fram med din kunskap och driva företag online? Anna Carlsander har gjort den resan. Hon är sjuksköterskan som startade eget för att hjälpa andra föräldrar utifrån sina egna erfarenheter.
En viktig framgångsfaktor för henne har varit att ta ut riktningen och formulera det större målet och sedan bryta ner det till mindre steg. Så små steg att det blir omöjligt att misslyckas.
Anna driver NPF-guiden och är föräldracoach och hon ser stora likheter mellan de råd hon ger föräldrarna och vad hon själv behöver göra i sitt företag. -
Att få tillgång till den bästa versionen av oss själva där vi skapar både som bäst och med störst lätthet är ju intressant för de flesta av oss. Att driva företag innebär ett ständigt framtagande av alltifrån innehåll i sociala medier till betalda tjänster bygger på produktion och leverans.
Därför är det angeläget att vi hittar vårt sätt att få kontakt med vår kreativitet och flow. Annika Elmeblom Holmberg driver företaget Heartful by nature och hon hjälper sina kunder med personlig utveckling med Human design som verktyg. Annika berättar om hur du kan använda din ursprungliga design för att få tillgång till all den förmåga du har. -
Nyhet! Livecoachning i podden. Var börjar du när du har en idé för ett nytt erbjudande? Häng med när jag livecoachar Malin Jansson som driver företaget Rofyllt rum. Vi går igenom de viktigaste frågorna att först svara på för att formulera en ny tjänst. Fokus ligger på kunden. Kundens problematiska nuläge så som de upplever det och vilken förändring de vill önskar.
Vi pratar om metoden för att åstadkomma förändringar och de tre nivåer av invändningar så vi behöver svara på när vi kommunicerar för att kunderna ska våga köpa. -
Sirpa Felhendler började som ofrivillig företagare redan 2008. Hade hon kunnat göra det hon brann för som anställd så hade hon valt det. Nu har hon skapat ett framgångsrikt företag både IRL och en växande del online. Sirpa är personlig tränare och klimaktiercoach.
Hör hur hon efter en skillsmässa behövde tjäna pengar från första månaden i sitt soloföretag och hur företaget växte under pandemin samtidigt som hon började erbjuda onlinetjänster så smått. Hon visste inget om freebies och nyhetsbrev men lyckades ändå dra igång en onlinetjänst inom en ny nisch och sälja den med webinar. -
Har du skapat det företag du älskar att jobba i? Eller är ditt företag egentligen en version av någon annans företag som du inte trivs med?
Agneta Wahlström Ihr berättar om hur hon som introvert hittade sin väg framåt och skapade utifrån sina behov. Att göra som alla andra gjorde fungerade inte för henne.
Genom att ha en stark drivkraft och lyssna på sin inre röst har hon lyckats ta sig över de motstånd som dykt upp inom henne. Att hitta det som är äkta och sant har blivit en av hennes viktigaste framgångsnycklar. Guidad av sin inre röst har hon steg för steg utvecklat sitt företag till vad det är nu. Och fler förändringar kommer på den här resan. - Visa fler