Avsnitt

  • Här kommer ett avsnitt med en kvinna som har ett enormt driv, målmedvetenhet och mod. Jag blir väldigt inspirerad av att lyssna på hennes resa som hon har gjort, och hennes resa som pågår.

    Jenny Gundersen är en 33-årig VD för bolagsgruppen A-Staffing med cirka 300 anställda, varav cirka 200 arbetar inom byggverksamheten A-Staffing Construction. Förutom detta har Jenny två barn själv på halvtid.

    Jenny har arbetat inom flera branscher och även testat räddningstjänst, men när det var dags att studera valde hon att läsa till personalvetare. Parallellt med studierna började hon också arbeta inom rekrytering. Av en slump fick Jenny kontakt med sin nuvarande arbetsgivare och fick jobb som personalare på stående fot.

    10 år senare är hon idag, sedan ett par år tillbaka, VD för bolagsgruppen och under dessa år har Jenny varit flitig, minst sagt. Förutom en spännande resa med jobb och karriär har hon parallellt haft en händelserik resa i sitt privatliv med att som ensam 24-årig tjej skaffa hus och att bli mamma med en tuff start i föräldraskapet och vilken omställning det innebär i livet.

    Jag gillar starkt hur öppen och transparent Jenny är med sin resa och erfarenheter, det gör att samtalet känns så genuint och äkta. Jag imponeras av hennes driv och mindset och hur hon orkar med allt och alla åtaganden som hennes olika roller innebär. Jag hoppas ni lyssnare känner er både inspirerade och peppade efter mitt och Jennys samtal, för det kände verkligen jag efteråt. Trevlig lyssning!

    Nyckelord: byggbranschen, personalvetare, ledarskap, målmedvetenhet, inspiration, mod, mindset, förebild, transparens

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • I detta avsnitt får ni träffa konstruktören Camilo Muñoz och under vårt samtal kommer vi att fokusera på byggmaterial, stommen och hållbarhet. Camilo, som har jobbat som konstruktör i 10 års tid, har konstruerat alltifrån bostadshus, kontorsbyggnader, lagerlokaler osv. och jag blir väldigt nyfiken på vilken roll konstruktören har i hållbarhetsfrågor, vilket Camilo kommer besvara mycket väl under detta avsnitt.

    Vad gäller hållbarhet så är det en mycket bred fråga, men Camilo lyfter fram flera intressanta och inte minst viktiga delar i hållbarhetsfrågorna: byggnadens stomme och olika typer av konstruktioner, återbruk, regelverk och byggnormer, materialval och kostnader och mycker mer.

    Jag uppskattar verkligen Camilos ärlighet där han är helt öppen och transparent med hur det ser ut på marknaden idag och vad som efterfrågas. Efter mitt samtal med Camilo har det blivit ännu mer tydligt för mig att vi behöver jobba på många olika fronter för att kunna minska våra koldioxidutsläpp, men det som skrämmer mig mest är att vi idag redan har tekniken och möjligheten att bygga mer i trä, vilket blir mer hållbart, men då återstår frågan - vem ska betala för det? Återigen faller vi tillbaka på grund av pengar.

    Efterfrågan på träkonstruktioner är hög men ändå är det byggnader av stål och betong som Camilo konstruerar mest av. På vägen försvinner träbyggnaden och ersätts av en stål- och betongbyggnad - på grund av pengar… Tack Camilo för din ärlighet och för att du vågar dela med dig. Jag hoppas att ni finner avsnittet intressant och lärorikt!

    Nyckelord: byggbranschen, konstruktion, konstruktör, hållbarhet, träbyggnader, byggmaterial, hållbart byggande, återbruk

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Här kommer ett avsnitt med en kvinna som inspirerar mig - Paulina Bilski har under sina drygt 10 år i anläggningsbranschen gått från att jobba som projektingenjör till att idag vara arbetschef för region Göteborg på ett av de större grundläggningsföretagen i Europa.

    Paulina är född och uppväxt i Polen men när hon fick möjlighet att fortsätta sina studier utomlands hamnade hon i Sverige, och här blev hon sedan kvar. Byggbranschen var till en början inget självklart val för henne då hon först började plugga ekonomi, men det var när hon gjorde sin praktik i Sverige, på det stora infrastrukturprojektet vid Hallandsåsen, som hon blev mycket inspirerad och hon kände att hon hade hittat hem. Efter två års studier i Sverige och med sin masterexamen fick Paulina jobb på Zueblin och började som projektingenjör på ett stort internationellt infrastrukturprojekt - Marieholmstunneln i Göteborg. Detta projekt kom att pågå i många år och Paulina var med hela vägen, fast i flera olika roller. Längs resan har Paulina vågat stå på sig och visat vad hon har velat, vilket har lett till att hon har fått ta många olika roller - projektingenjör, tidsplanerare, cost controller, blockchef, projektchef och nu arbetschef. Mer om hennes resa får ni lyssna till i avsnittet!

    Förutom att höra om Paulinas resa får vi veta lite mer om hennes vardag samt vad hon får möta för fördomar i egenskap att vara kvinna på en ledande position i en mansdominerad bransch. Som kvinna i rollen som arbetschef kan det vara ensamt ibland och hon stöter på vissa barriärer som inte alltid syns, exempelvis under möten och i olika nätverksforum. Detta leder oss till ämnet nätverkande och med Paulinas erfarenhet blir det tydligt att kvinnor inte lika lätt blir inkluderade… Önskar er en trevlig lyssning!

    Stort tack till min arbetsgivare CoForma som stöttar mig och mitt arbete på flera olika sätt för att bidra till en mer inkluderande byggbransch.Nyckelord: byggbranschen, grundläggning, infrastruktur, arbetschef, kultur, nätverk, ledarskap, mod, inkludering, förebilderFölj gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • En klok man sa till mig en gång ”Det vi tycker är viktigt kommer vi att lyckas med, för det är det som vi kommer att prioritera”. Denna man är Alf Brycke och han gästar podden i syfte att dela sina erfarenheter om sitt arbete med arbetsmiljö på byggena.Med de senaste dödsolyckorna i byggbranschen som bakgrund och med år 2023 som slutade som det dödligaste året på decennier i byggbranschen är jag, liksom många andra, väldigt berörd. Efter dessa händelser har det också hänt mycket på olika håll i branschen och frågan är uppe i politiken till och med, vilket är oerhört bra. Jag har funderat på hur jag kan bidra här och landat i att försöka hålla frågan vid liv och fokusera på hur vi kan göra skillnad på plats och i vår vardag. Olyckor på våra byggarbetsplatser får aldrig bli ett normalläge och vi får aldrig acceptera att det händer, men faktum är att det händer och det ökar till och med i vissa fall och här måste var och en av oss i branschen inse sitt eget ansvar i arbetsmiljöfrågor och fundera lite oftare på – vad är viktigt på riktigt? För att försöka hålla frågan vid liv så vill jag spela in samtal med BARA fokus på arbetsmiljö och prata om hur vi kan jobba för att förebygga olyckor och den första personen jag kom att tänka på som lämpade sig för detta samtal är min vän och branschkollega Alf Brycke.Alf har tillbringat 37 år i byggproduktionen, först många år som arbetande arbetsledare till att sedan inta rollen som biträdande platschef med fokus KMA på ett jättestort infrastrukturprojekt i Göteborg. Från ett stort infraprojekt till ett annat – Idag jobbar han på Västlänken, etapp korsvägen, i Göteborg och här han jobbar med hälsa och säkerhet.I detta avsnitt kommer Alf att berätta, utifrån sina erfarenheter, om hur han jobbar med arbetsmiljöfrågor i sin roll samt vilka brister han brukar se på byggena. Vi diskuterar hur vi ska förebygga olyckor på bästa sätt, vilken ände vi borde börja i samt vilken roll kultur och ledarskap spelar i arbetsmiljöfrågor. Önskar er en givande lyssning!Har du tips på någon person som tydligt agerat förebild för arbetsmiljön på din arbetsplats? Skicka gärna in namn och uppgifter på denna person så kan vi lyfta fler goda exempel och hålla samtalet vid liv.Stort tack till min arbetsgivare CoForma som stöttar mig och mitt arbete på flera olika sätt för att bidra till en mer inkluderande byggbransch. Nyckelord: byggbranschen, KMA, arbetsmiljö, säkerhet, hälsa, produktion, samarbete, ansvar, kultur, normer, ledarskap, goda exempel, förebilderFölj gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Hade du kunnat tänka dig att köpa en begagnad toalettstol till ditt hem eller sommarstuga? Varför? Eller varför inte?

    Bygg- och fastighetsbranschen står för en betydande del av samhällets miljöpåverkan. Det är hög tid att göra någonting annorlunda och våga utmana gamla normer som spär på vår miljöpåverkan och därmed behöver vi också ställa oss ibland obekväma frågor och börja efterfråga sådant som ännu inte har en marknad - för att vara med och skapa en ny marknad.

    Dennis Fredin kommer från Bräcke i Jämtland och skulle egentligen bli hockeyproffs, men blev snickare istället efter gymnasiet. Han har alltid haft ett stort intresse för miljöfrågor och kanske mycket tack vare hans morfar som drev en getgård i Jämtland, det var där Dennis fick sina första kunskaper om samspelet mellan människan och miljö som han senare byggde på med en kurs i kulturgeografi på Linköpings Universitet. Efter att ha pluggat kulturgeografi och sedan till byggingenjör så började Dennis jobba på Kålltorps Bygg och sedan 8 år tillbaka har han jobbat med KMA på företaget och nu det senaste har han varit med och startat återbruksplattformen REbygg.

    I detta avsnitt kommer Dennis att dela med sig av deras återbruksplattform, alltifrån hur allt startade till hur de driver denna plattform idag. Hur jobbar de tillsammans med fastighetsägarna och andra leverantörer? Vad har de för affärsmodell och hur följer de upp arbetet med sina samarbetspartners? Detta är några av frågorna som Dennis besvarar under vårt samtal och vår förhoppning med att dela med oss av denna kunskap är att fler ska få upp ögonen för återbruk och agera i frågan - antingen genom att ansluta sig och samarbeta med REbygg eller våga skapa en egen typ av plattform som utmanar branschen och vårt sätt att bygga. Dennis är mycket positiv inför framtiden och ser mycket möjligheter med att utveckla denna plattform som kan skapa en helt ny typ av marknad, men för att komma igång så gäller det att börja smått och bara göra något - och att vi tar hand materialet och det vi skapar. Trevlig lyssning!

    Jag vill också tillägna ett stort tack till min arbetsgivare CoForma som stöttar mig och mitt arbete på flera olika sätt för att bidra till en mer inkluderande byggbransch.

    Nyckelord: byggbranschen, KMA, hållbarhet, återbruk, cirkulär ekonomi, samarbete, partnerskap, normer, ledarskap, goda exempel, förebilder

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Vissa stannar upp och bromsar i uppförsbacke, medan vissa gasar, och här kommer nu ett riktigt inspirerande avsnitt som jag hoppas kan ge dig en härlig positiv boost, för det är, vad jag tror, många av oss som behöver det just nu. I detta avsnitt kommer ni att möta byggentreprenören Johan Johansen som har haft en spännande resa i byggbranschen de senaste 15 åren och som har en oerhört spännande resa framför sig - byggbolaget som han startade tillsammans med några kollegor för snart två år sedan börjar verkligen ta fart!Johan inledde sin karriär på SAAB Automobile och där jobbade han med inköpsfrågor i 10 år. Han kom sedan i kontakt med byggbranschen på olika sätt, både i sitt privatliv men också genom gamla kollegor som hade börjat på Skanska. Johan blev uppringd av rekryterare på Skanska och därigenom tog han sitt kliv in i byggbranschen. I 15 år jobbade Johan på Skanska där han framförallt jobbade mycket med inköp, konceptledning & partneringprojekt. Till slut kom Johan lite till vägs ände där han kände sig klar med att jobba som anställd. Johan bar på en dröm och något som var viktigt för honom var att kunna vara autentisk. Han ville skapa något där han kunde få vara Johan fullt ut och känna sig fri. Johan började med att starta ett litet bolag som konsult, men sedan när han började dela sina drömmar med kollegor visade det sig att de bar på samma dröm. Genom flera goda samtal och nyfikenhet tog detta en ny riktning och tillsammans med några kollegor startade Johan byggbolaget T3 (Tillsammans, Tillit och Transparens) som har fullt fokus på kundvärde genom partneringprojekt.I detta samtal kommer ni få höra mer ingående om Johans resa där han öppet och ärligt delar med sig av sina upplevelser och reflektioner. Vi får lyssna till hans syn på produktivitet och ledarskap, hans starka tro på partnering och flera gånger under vårt samtal återkommer vi till nätverkandet, delandet och vilka möjligheter det för med sig! Om vi vågar dela med oss, vara nyfikna och inlyssnande samt vågar ta hjälp så har vi otroliga möjligheter att följa våra drömmar! Trevlig lyssning!Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.Nyckelord: byggbranschen, entreprenörskap, partneringprojekt, förebild, goda exempel, värderingar, ledarskap, självledarskap, inkludering, perspektiv, nätverkande, inspiration

  • Genom att fokusera på kundupplevelsen, kulturen och digitaliseringen vill Daniel och Dryft förändra hela byggbranschen. Här kommer både ett berörande och inspirerande avsnitt med Daniel Lindgren, kultur- och kommunikationsansvarig på Hantverksbolaget Dryft.Daniel inträdde byggbranschen som målare år 2002 och branschen blev lite som Daniels räddning i hans stökiga ungdom. Daniel hade inga godkända gymnasiebetyg men fick gå som lärling på hans morbrors måleriföretag och här började hans resa i branschen. I närmare 15 år jobbade Daniel som målare för att sedan bli projektledare på ett måleriföretag, men redan tidigt i branschen kände han av en tydlig segregation i byggbranschen mellan hantverkare och tjänstemän - och här ville han göra skillnad.Daniels brinnande engagemang för att förändra och göra byggbranschen till en plats där alla ska trivas har lett till att han tillsammans med en kompanjon startade först Måleriteamet som sedan blev Dryft år 2020 - ett heltäckande hantverksbolag som riktar sig till privatmarknaden.Förutom att ni får ta del av Daniels resa i branschen kommer ni att få lyssna till hur han verkligen brinner för att skapa en inkluderande och modern bransch. Vi får ta del av hur Daniel jobbar med de "mjuka frågorna" och företagskulturen i bolaget samt vad han tror kan skapa engagerade medarbetare. Vi pratar också om hur vi kan jobba med fördomarna gentemot hantverkare samt hur vi kan attrahera nästa generation att välja hantverksyrket. Ett mycket inspirerande avsnitt, minst sagt, där Daniel och hans team utmanar vår bransch på flera sätt! Önskar er en riktigt trevlig lyssning och en härlig midsommar!Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.Nyckelord: byggbranschen, hantverkare, förebild, goda exempel, ledarskap, företagskultur, inkludering, jämställdhet, nästa generation, entreprenörskap, fördomar

  • Här kommer ett inspirerande avsnitt med projektledaren Malin Dahlstedt. Malins första möte med byggbranschen var år -89 när hon knackade dörr på ett bygge för att söka jobb. Hon mötte platschefen i dörren som var mitt i sitt ombyte och därefter fick hon sitt första jobb på ett byggprojekt - och hon blev kär i branschen direkt. Lite senare på 90-talet fick Malin dock söka sig till andra branscher pga krisen och hamnade på Volvo Aero som inköpare. Som väl var blev det bättre tider i byggbranschen och år 2004 hittade Malin tillbaks till branschen som hon var frälst i och började på Skanska. Därefter har hon tillbringat många år i byggproduktion för att sedan år 2018 förflytta sig till beställarsidan. Idag jobbar hon som projektledare på Trollhättan Energi och leder byggnationen av ett helt nytt vattenverk som ska försörja Trollhätteborna med rent dricksvatten i minst femtio år till.Förutom att lyssna till Malins spännande resa i branschen pratar vi om ledarskap och inkludering, fördomar om branschen, duktiga flicka-syndromet samt vad som definierar det goda projektet. Malin har till en stor del av sin verksamma tid i branschen jobbat i samverkans- och partneringprojekt och här delar hon mycket av sina goda erfarenheter från dessa projekt. Önskar er en trevlig lyssning!För mer info om det nya vattenverket som ska byggas, se länkarna nedan:

    Svar Direkt: Så bygger vi ett nytt vattenverk - YouTube

    Så ska ditt dricksvatten produceras i framtiden - YouTube

    Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.Nyckelord: byggbranschen, produktion, samverkan, projektering, projektledning, ledare, ledarskap, hållbarhet, fördomar, förebilder, byggbranschenskvinnor

  • Idag, på internationella kvinnodagen, kommer här ett avsnitt som jag hoppas ska inspirera och motivera människor, likväl som företag, att möta byggbranschens utmaningar och möjligheter, och Viveca Viso är det som intar podden!

    Viveca Viso har gjort en annorlunda resa i flera mansdominerade branscher. Idag jobbar hon som Head of Navian Tech Sweden, ett bolag som jobbar för att digitalisera fastighetsutveckling och fastighets-investeringsprocessen, men innan dess har hon arbetat på flera framgångsrika företag bl.a. inom finans och fastigheter.

    Viveca har hittills haft en otroligt spännande karriärresa, men hon har också stött på en del utmaningar. Viveca har ett enormt driv och mod, som också kantats av självtvivel och utmaningar kopplat till just detta… och då handlar det istället om “Fake it til you make it” som hon uttryckligen säger. Viveca har ingen traditionell bakgrund från Universitet eller Högskola på sitt CV och hon har haft lite andra förutsättningar att ta till sig information på, men har istället fått lära sig genom och av andra. Att vara ödmjuk inför andras kunskap och erfarenhet samt lyhörd har varit viktig delar i Vivecas karriär, men framförallt att hitta sina styrkor och verkligen utnyttja dem för att nå sin, och bolagen som hon har representerat, fulla potential.

    Viveca brinner för digitalisering, mångfald och inkludering och andra halvan av vårt samtal tar sin utgångspunkt i dessa frågor. För att lösa alla utmaningar som byggbranschen har, såsom kompetensförsörjning, hållbarhet och förluster i form av överskridande budgetar, byggskador och slöseri, finns ett stort behov av nytänkande och innovation och detta hör samman med andra perspektiv - därmed blir D&I-frågan otroligt vital. Mer om detta hör ni i detta avsnitt, önskar er en trevlig lyssning!

    Psst! Passande nog släpptes också nyligen rapporten “Utmaningar och drivkrafter för digitalisering av byggsektorn i Norden”, skriven av Radar och Unit4. Spana in denna rapport om du vill lära dig mer av det som Viveca pratar om i avsnitt 49 - UTMANINGAR OCH DRIVKRAFTER FÖR DIGITALISERING AV BYGGSEKTORN I NORDEN (unit4.com)

    Nyckelord: internationella kvinnodagen, byggbranschen, jämställdhet, mångfald, inkludering, digitalisering, förebild

    Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Med internationella kvinnodagen runt hörnet vill jag också släppa ett avsnitt med fokus på just det - jämställdhet. Så länge jämställdhet inte är en självklarhet bör egentligen alla dagar vara internationella kvinnodagen, alltså ämnet bör finnas på agendan - varje dag.

    I detta avsnitt pratar jag om jämställdhet i olika dimensioner, alltifrån konkret data till sådant som inte är lika lätt att se och mäta - normer, förväntningar och fördomar.

    Fördomar kan vi aldrig bli av med, men vi kan bli medvetna om dem. I detta avsnitt ger jag dessutom konkreta tips till vad just Du kan göra idag för att vara med och bidra till ett mer jämställt och inkluderande samhälle.

    Det är kunskap och medvetenhet som kommer att förändra människor och samhället, men allt börjar med dig. Trevlig lyssning!

    Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Här kommer ett avsnitt där jag pratar om mål och motivation. Vad krävs av oss själva för att vi ska vara tillräckligt motiverade för att sträva mot våra mål? Räcker det med motivation? Ett mål handlar oftast om någon typ av förändring. Att vi vill förändra något i vårt i liv eller åstadkomma någonting nytt, men förändringar är jobbigt och många gånger faller vi lätt tillbaka i gamla spår och mönster. I detta avsnitt vill jag dela med mig av hur jag jobbar mot mina mål, hur jag försöker leda mig själv och vart jag lägger mitt fokus. Jag hoppas att ni efter detta avsnitt kan känna er lite motiverade och målfokuserade - trevlig lyssning!

    Några snabba frågor som du kan ställa dig själv av när du formulerar dina mål:

    Varför ska jag ha detta målet? Vad är syftet? Varför är det viktigt att jag uppnår målet och vad kommer hända då?Är det mätbart? Kan jag sätta upp delmål? Finns det ett start och slut? Varför/ varför inte?Vad behöver jag för att lyckas? Vilka förutsättningar? Vad för vana behöver jag skapa eller ändra för att kunna lyckas? Börja gärna småskaligt, såsom “börja med en ny vana och sluta med en annan” Dela med dig av dina mål för andra och hitta några personer som kan peppa dig längs vägen

    Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

    Nyckelord: mål, motivation, vanor, rutiner, ledarskap, självledarskap, personlig utveckling

  • Ett kort avsnitt där jag delar med mig av mina tankar och reflektioner. Jag pratar lite om mitt syfte och poddens syfte samt hur jag ser på förebilder.

    Är du och ditt team, företag eller organisation nyfikna på mina föreläsningar är ni välkomna att skicka mig ett pm via instagram @byggbranschensforebilder eller Linked-In. Ni kan även kontakta mig på min mail - [email protected]

    Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Årets första avsnitt inleds med en projektledare från Uddevalla kommun - Birgitta Andersson.

    Birgitta har närmare 30 års erfarenhet av byggbranschen och hon har haft en otroligt spännande karriärresa hittills, minst sagt. Hon är utbildad trädgårdstekniker i grunden men har haft en mängd olika roller under sin resa där hon har jobbat med alltifrån besiktningar, varit med och projekterat Götatunnelns VA och fjärrvärme, drivit bolag i 13 år, blev sektionschef som sedan rekryterade sin egen chef när hon ville jobba i projekten igen. Sedan 2017 har Birgitta jobbat som projektledare på Uddevalla kommun. Längs resan har hon dessutom hunnit med två föräldraledigheter samt byggkrisen under 90-talet.

    Under mitt samtal med Birgitta får vi följa med på hennes tidsresa, vilka erfarenheter och lärdomar hon har fått med längs vägen. Vi pratar hennes upplevelse av att ha varit kvinna, och ofta ensam kvinna, i de allra flesta grupper. Birgitta har trivts bra men ändå omedvetet anpassat sig på olika sätt och hon ser även att kvinnor idag fortfarande behöver bevisa sig mycket mer och får möta fler barriärer i karriärlivet än vad de manliga kollegorna får göra. Vi pratar också om viktiga nyckelfaktorer i byggprojekt som hon har identifierat samt vikten av social hållbarhet för att attrahera och behålla nästa generation. Trevlig lyssning!

    Nyckelord: byggbranschen, produktion, konsult, projektering, projektledare, ledare, ledarskap, social hållbarhet, reflektion, fördomar, förebilder, byggbranschenskvinnor

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Här kommer ett avsnitt med en energisk och driven kvinna som brinner för digitalisering och hållbarhet – Lotta Wibeck.

    Lotta inledde sin karriär i byggbranschen i ung ålder men blev tvungen att byta inriktning då branschen kraschade under 90-talet. Lotta riktade istället in sig på IT och efter sina studier har Lotta jobbat med IT och digitalisering i flera olika branscher i över 20 år, men de senaste 10 åren har hon verkat i byggbranschen och här blev hon sedan kvar. Lotta har en riktigt spännande karriärresa bakom sig som hon givmilt delar med sig av och hon har en minst lika spännande resa framför sig då hon nu har startat eget för att driva digitaliseringsomställningen i byggbranschen och understödja hållbarheten på riktigt.

    I mitt spännande samtal med Lotta pratar vi om alltifrån ettor och nollor, vilka kompetenser som behövs nu och i framtiden, vilka utmaningar Lotta ser med digitaliseringen och den förändring som behövs, vilken roll techbolagen behöver ta för att byggbranschen ska kunna ställa om och mycket mer! Trevlig lyssning och önskar er även en god jul och ett gott nytt år!

    Nyckelord: byggbranschen, produktion, IT, digitalisering, ledarskap, tech, hållbarhet, smarta byggnader, förebilder, byggbranschenskvinnor

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Den 29 november korades vinnaren av “Årets VARM-förebild” - Derya Tumayer Silva från SGS Studentbostäder.

    Derya är en karismatisk person vars tankar och reflektioner man gärna lyssnar till. För Derya är det viktigt att ”walk the talk”. Hon är trygg i sina värderingar och hennes hjärta klappar extra mycket för den sociala hållbarheten. Hon brinner extra för att lyfta unga kvinnor, framför allt unga kvinnor med icke svensk bakgrund. Genom att vara ”bjussig” med sitt nätverk sätter hon samman unga talanger med erfarna personer inom branschen vilket möjliggjort för kvinnor att nå ledande positioner i en mansdominerad bransch. I sin roll som projektledare och hållbarhetsansvarig, är hon en frisk fläkt och utmanar gängse arbetsmetoder och normer i en bransch som länge präglats av en machokultur. Med yttersta respekt för olika individer och deras synpunkter värdesätter hon fördomsfritt olika åsikter och får alla att känna sig inkluderade. Derya är också avdelningsordförande i Byggchefernas avdelning väst. Där är hennes hjärtefråga starka, trygga och hållbara ledare som kan skapa möjligheter för sina medarbetare att utvecklas för att leverera resultat och bidra till social hållbarhet, särskilt nu när vi lever i en orolig tid. Derya omnämns ofta som ”liten men tuff”.

    Utifrån denna fina nominering röstade studenterna från V- och AE-sektionen på Chalmers fram Derya som Årets VARM-förebild. Detta är en livepodd-inspelning och ni kommer få höra en kort intervju med Derya där ni får veta lite mer om hennes bakgrund, hur hon ser på förebilder och hon ger lite tips på hur vi kan arbeta med inkludering och mångfald. Jag kan bara instämma med nomineringen - en karismatisk kvinna man bara vill lyssna till! Trevlig lyssning!

    Utmärkelsen Årets VARM-förebild är ett samarbete mellan podcast Byggbranschens Förebilder och VARM 2022. Utmärkelsen togs fram för att vi vill lyfta fram goda exempel och förebilder i branschen som verkar för en mer jämställd och inkluderande byggbransch. Förebilder är viktigt både för att behålla och attrahera kollegor till branschen och nu är det dessutom lite extra viktigt att sprida inspiration och motivation till alla studenter som snart ska inträda vår bransch. Hoppas på fortsatt fina samarbeten med VARM och andra aktörer som vill verka för en mer jämställd och inkluderande byggbranschen - tillsammans kan vi göra stor skillnad!

    VARM står för V-teknologsektionens och AE-sektionens årliga arbetsmarknadsmässa på Chalmers Tekniska Högskola.

    Nyckelord: byggbranschen, VARM, arbetsmarknadsmässa, Chalmers, studenter, inkludering, mångfald, jämställdhet, hållbarhet, fördomar, förebild, ledarskap, live-podd

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Ett viktigt samtal ute i podden med mannen som tidigt tog taktpinnen för jämställdhet i byggbranschen och han är en av initiativtagarna till Sila Snacket - Charlie Klang.

    Charlie har alltid tyckt om att arbeta med händerna och därmed valde han att utbilda sig till snickare efter gymnasiet, men så fort Charlie trädde in i branschen möttes han direkt av en hård attityd och jargong och han stannade inte längre än tre år. Charlie läste då istället genusvetenskap på Lunds universitet för att sedan komma tillbaka till byggbranschen för att förändra - och det har han verkligen lyckats med!

    För drygt ett år sedan började Charlie på TL bygg i egenskap att utföra ett projekt som skulle utvärdera hur alla medarbetare mådde kopplat till jargongen. Under tiden hade kollegan Roger Sandgren, marknads- och kommunikationsansvarig på TL Bygg, idén att starta initiativet Sila Snacket. Charlies projekt snabbt gav många lärdomar som också kunde användas i Sila Snacket och kort efter släpptes hans rapport under samma titel. Sedan initiativet släpptes för ett år sedan har den fått stort genomslag i hela branschen men även nått andra branscher, för de utmaningar vi har i byggbranschen är inget unikt. Sila Snacket ska vara tillgängligt för alla och idag jobbar Charlie med att föreläsa och håller i workshops för att bidra till mer inkluderande arbetsplatser.

    Charlie sitter på mycket erfarenhet med framförallt viktig kunskap som behöver nås ut till hela branschen och i vårt samtal kommer ni att få många bra svar till hur fler människor kan trivas i byggbranschen och hur exkluderande jargonger kan brytas. Vi pratar om vikten av att känna ägandeskap i frågan, att få bort “kvinno-ansvaret” i frågan, att det finns en gråzon i jargong och skämt, ledarskapet och vad viktigt gemenskap är för oss alla att det till och med kan leda till att vi inte vågar säga ifrån… Jag önskar att alla i branschen fick lyssna till detta viktiga samtal för det ger oss verktyg till hur just Du kan vara med och bidra till en bättre och inkluderande byggbransch. Trevlig lyssning!

    För initiativet Sila Snacket har TL bygg bland annat vunnit “Årets byggföretag 2022”, ett pris av Byggföretagen och Byggsandra, och nu är de finalister till Betonggalans jämställdhetspris. Stort grattis till er och lär mer om arbetet här: https://www.silasnacket.se/ Nyckelord: byggbranschen, jämställdhet, normer, jargong, inkludering, fördomar, förebilder, ledarskap, machokultur, jargong, silasnacket

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • Alla vägar kan leda till byggbranschen, om man så vill, och för Sofia von Hebel hade branschen alltid varit lockade. Sofia von Hebel har över 20 år i byggbranschen där hon haft många olika roller, alltifrån entreprenadingenjör på det stora byggbolaget till projektledare på kommunens fastighetsbolag som sedan ledde henne till konsultsidan och år 2019 var det dags för henne att starta eget konsultbolag. Sofia har en oerhört spännande karriärresa som hon delar med sig mycket öppet och givmilt av och hon berättar om sin upplevelse av att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

    Under Sofias resa har hon stött på många förebilder. Hon nämner bland annat en platschef i början på 00-talet som var bra på att få ihop sammanhållningen i gruppen och visade med tydligt ledarskap i vad som inte är okej på en byggarbetsplats, såsom kalendrar med nakna kvinnor. Sofia träffade också på en konstruktör som var mycket färgstark och inspirerade henne väldigt mycket eftersom hon blev påmind om att man får faktiskt se ut som man vill. Sofia berättar att hon, som enda kvinna i sammanhanget, har ofta fått svara upp för andra kvinnor och att man jobbar mycket för att passa in. En anpassning i form av kläder exempelvis, eftersom man ville inte sticka ut mer än vad man redan gjorde…

    Utifrån Sofias resa diskuterar vi kring många viktiga och intressanta frågor, såsom hur behåller vi fler kvinnor inom byggproduktionen och vad är egentligen viktigt för att man ska kunna växa i sin roll? Vad behöver vi göra för att attrahera och behålla nästa generation och vilket betydelse har nätverkandet? Vad fick henne att starta eget bolag och vad är viktigt att tänka på när man startar eget? Många bra svar till alla dessa frågor finner ni i detta inspirerande avsnitt. Trevlig lyssning!

    Nyckelord: byggbranschen, byggproduktion, ledarskap, inkludering, reflektion, egenföretagare, entreprenörskap, förebilder, inspiration, byggbranschenskvinnor

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • En lite extra speciell gäst får inta första avsnittet under namnet “Byggbranschens Förebilder” - Mattias Lindholm från organisationen MÄN. Innan sommaren bestämde jag mig för att ta kontakt med MÄN för här såg jag att vi i byggbranschen kan lära oss mycket sett till hur vi kan arbeta med inkludering och arbetsmiljö. Jag fick då kontakt med Mattias som dessutom har en bakgrund i byggbranschen, och vi hade mycket att prata om.

    I det här avsnittet fördjupar vi oss lite grann i vad organisationen MÄN sysslar med, men framförallt kommer ni att få lyssna till Mattias som började sitt yrkesliv som snickare men som sedan valde att lämna branschen för att plugga humaniora. Mattias trivdes ganska bra i branschen, men det var kroppen som sade ifrån och han fick välja en ny riktning. Idag när han tittar i backspegeln kan han dock se, med ett par andra “glasögon”, att det var en viss jargong som kunde ge honom en klump i magen ibland. Mattias har bl.a. reflekterat kring att det hände något med sina kollegors attityd när de var i större grupp kontra när de jobbade i mindre grupper…

    Vidare i avsnittet pratar vi mycket om jargonger och hur vi kan arbeta för att bryta machokultur, destruktiva mansnormer och våldet, både i samhället som stort men också vad varje enskild individ kan göra - och det är väldigt mycket! Vi kommer in på det våldsförebyggande arbetet som MÄN bedriver där det faktiskt finns en koppling mellan destruktiva mansnormer och våld, och där det finns machokultur löper också större risk för våld. Mattias har flera konkreta tips på hur vi kan förebygga våldet men också på hur vi ska våga bryta en machokultur och här fick jag till mig ny kunskap och en bredare syn på hur våld kan visa sig. Har du tänkt på att ord kan också vara en typ av våldshandling?

    Ett oerhört viktigt och lärorikt samtal har ni här och jag önskar er en trevlig lyssning!

    Nyckelord: byggbranschen, förebilder, MÄN, normer, mångfald, inkludering, jämställdhet, arbetsmiljö, machokultur, våldsprevention, reflektion

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

  • En kort trailer där jag berättar om bakgrund, om namnbytet och syftet med att driva denna podcast.

    Ser fram emot kommande inspelningar och att bidra till en mer inkluderande byggbransch - alltså en bransch för alla!

    Hör gärna av er till mig via Linked-In eller Instagram om ni lyfta en förebild i byggbranschen och som kanske till och med hade varit en intressant gäst till podden.

    Ni kan även följa podden och mitt arbete på instagram @byggbranschensforebilder samt på Facebookgruppen Byggbranschens Förebilder.

    Tack för att ni lyssnar!

  • Låt mig få presentera Karin Artling som gäst i podden - en genuin bondtös från Skaraborgs-schlätten. I våras blev hon utnämnd av Byggindustrin till en av byggbranschens 40 unga talanger och det var därigenom jag hittade henne.

    Karin är en autentisk och trygg kvinna som har varit verksam i byggbranschen sedan 2011 och i snart 9 år har hon jobbat inom Skanska-koncernen. Hon har gått från praktik- och traineetjänst till att jobba som produktionsingenjör och hanterat frågor som berör KMA, inköp och ekonomi, till att idag vara kommersiell chef över det stora projektet Citygate i Göteborg. Karins resa i branschen har dock varit lite krokig där hon berättar om en osäkerhet hon kände från början samt en del personliga händelser gjorde att hon mådde dåligt. I detta skede fick hon då även höra från kollegor att byggbranschen nog inte var något för henne… Men det bet dock inte på Karin utan väckte en glöd inom henne istället för att bevisa det motsatta och idag har hon bevisat för både sig själv och alla andra att hon hör hemma i denna bransch.

    Utöver Karins spännande resa i branschen pratar vi också mycket om byggbranschens utmaningar kring könskodade arbetsroller, hur samhällets könsnormer lyser igenom i branschen och hur ska vi jobba för att fler kvinnor vill arbeta i byggproduktionen? Karin berättar om hur hon ser på mångfalden i branschen och varför ledarskap är en viktig nyckel för varje medarbetares utveckling. En annan viktig och intressant del i avsnittet är när vi kommer in på normer och hur det kan kännas att vara avvikande från normen. För att bidra till en mer inkluderande bransch behöver det dock inte vara svårare än att få en ökad medvetenhet kring språk och kommunikation och här har Karin bra input som hon delar med sig av.

    Stort tack Karin för att du delade med dig av din resa och dina utmaningar längs vägen. Det är värdefullt för mig och hela branschen att få ta del av dina erfarenheter, lärdomar och insikter - ju fler vi är som vågar vara ärliga, autentiska och visa vilka vi verkligen är desto fler kommer vilja välja samma väg och byggbranschen kan då bli en bransch för alla!

    Nyckelord: byggbranschen, produktion, projektchef, ledare, ledarskap, jämställdhet, mångfald, normer, reflektion, fördomar, förebilder, byggbranschenskvinnor

    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @amandaaeklund samt min Facebookgrupp Samhällsbyggnadskvinnor.