Avsnitt
-
Barnmorskorna Annichen Salo och Anna Stenström på Vasa centralsjukhus svarar i det här specialavsnittet på frågor som lyssnarna ställt gällande förlossningar.
Det finns tre avsnitt där Salo och Stenström svarar på frågor. I del tre av tre svarar de på följande frågor (vill du lyssna på svaret på en specifik fråga hittar du tidskoden inom parentes efter frågan):
1. Har barnmorskorna utbildning i att bemöta personer med trauma, till exempel en föderska med förlossningstrauma i bagaget? (3:00)
2. Hur ser dödlighetsprocenten på nyfödda i samband med förlossning ut i Finland jämfört med i Sverige och de övriga nordiska länderna? (6:07)
3. Kan man få elektivt snitt om man har förlossningsrädsla och en traumatisk tidigare förlossning? Hur tillmötesgående är ni med föderskans önskemål gällande detta? (8:17)
4. I vilket skede gör man beslut om kejsarsnitt om en igångsatt förlossning inte framskrider enligt plan? (9:02)
5. Är det farligt att föda vaginalt efter akut kejsarsnitt vid förra förlossningen? Vilka risker finns? (10:47)
6. Får jag som pappa vara med under ett kejsarsnitt? (13:16)
7. Varför säger barnmorskan att man under krystningsskedet ska sluta krysta? Är det för att i enskilda fall minska risken för att man spricker? (15:32)
8. Hur kontrollerar man att kvinnan inte spricker om man väljer att föda i vatten? Kan barnmorskorna ha koll på vävnaden ändå, och kan de hålla det där finska greppet som de annars gör om man föder i en säng? (17:12)
9. Vad är kriterierna för att få föda i vatten? (21:21)
10. Vad är risken med för högt blodtryck innan och under förlossning? (24:41)
11. Hur kontrollerar man om bebisen påverkats av graviditetsdiabetes? (26:04)
12. Varför måste det vara en vanlig sjukhussäng i förlossningssalen? Varför finns det ingenting att hålla sig fast i eller någonstans att klämma fast benen? (27:16)
13. Kan man säga nej och vägra när ni beordrar olika positioner, krysttekniker och interventioner under förlossningen? Är det inte bättre att föderskan får följa sina egna instinkter? (28:19)
14. Hur noga läser ni förlossningsbreven? Jag bad om tystnad under förlossningen i mitt förlossningsbrev, men barnmorskorna fortsatte viska sinsemellan. (31:31)
15. Vad är fördelarna med att ha en doula som stöd under graviditeten och förlossningen? (37:44)
16. Vilken är den längsta och kortaste förlossningen som ni varit med om? (39:42)
17. Strävar ni efter nollseparation på Vasa centralsjukhus? (43:09)
-
Barnmorskorna Annichen Salo och Anna Stenström på Vasa centralsjukhus svarar i det här specialavsnittet på frågor som lyssnarna ställt gällande förlossningar.
Det finns tre avsnitt där Salo och Stenström svarar på frågor. I del två av tre svarar de på följande frågor (vill du lyssna på svaret på en specifik fråga hittar du tidskoden inom parentes efter frågan):
1. Hur många väljer att föda utan smärtlindring och lustgas? (5:30)
2. Finns det alternativ till värkstimulerande dropp? Vad händer om föderskan vägrar använda det? (15:40)
3. Varför ges pitocin/konstgjort oxytocin som standard åt föderskan efter födseln? (25:09)
4. Kan jag utveckla förlossningsrädsla genom att läsa mera om hur en förlossning går till? Vad är liksom ”vettig mängd” info att läsa in sig på om hur en förlossning går till och när är det en risk att det blir ett stressmoment? (29:03)
5. Jag är nu i vecka 21 och har än så länge ingen rädsla inför förlossningen, men jag har inte heller läst på något om det ännu, eftersom jag velat vänta tills andra ultraljudet och att allt ser bra ut. Men allt såg bra ut, så nu funderar jag på hur jag ska börja ta mig an information om förlossningen som finns lite här och var, utan att börja odla någon rädsla. (29:03)
-
Saknas det avsnitt?
-
Barnmorskorna Annichen Salo och Anna Stenström på Vasa centralsjukhus svarar i det här specialavsnittet på frågor som lyssnarna ställt gällande förlossningar.
Det finns tre avsnitt där Salo och Stenström svarar på frågor. I del ett av tre svarar de på följande frågor (vill du lyssna på svaret på en specifik fråga hittar du tidskoden inom parentes efter frågan):
1. Under vilken månad föds det flest barn i Vasa? (5:00)
2. Har ni märkt av den sjunkande nativiteten på Vasa förlossningsavdelning? Har ni förslag på hur vi kan höja nativiteten i landet? (7:27)
3. När ska man åka senast till förlossningen? (11:22)
4. Vad innebär ett familjerum? (15:40)
5. Hur kan jag som partner stöda under förlossningen på bästa sätt? (21:14)
6. Pappor som känner sig vilsna, vad kan de göra under förlossningen? Man vill ju inte vara i vägen när ni utför ert arbete. (28:46)
7. Kände ni obehag innan förlossningen över att er sambo eventuellt skulle undersökas av en annan man? Hur kan man motverka denna känsla? (den här frågan var riktad till Jonny och Johannes, och de svarade på den tillsammans med Anna och Annichen). (30:46)
-
Jonny och Johannes har förberett ett spratt, och sprattet är synnerligen lyckat. Tomas blir arg, och sen mycket glad när han märker att det bara var ett skämt. Lyssna och se vad Johannes och Jonny lurar honom med.
De snackar även om rädslor. Jonnys son Wilfred är rädd för John Blund, och frågar varje kväll om dörrarna är låsta.
-
Ibland går saker och ting inte som planerat. När Alexander och Matilda väntade sitt andra barn var de inte förberedda på att det skulle bli bråttom. Så bråttom att Alexander fick axla rollen som barnmorska och förlösa sitt eget barn.
Lyssna på Alexanders berättelse om händelseförloppet, och vilka tankar han hade innan, under och efter förlossningen.
-
När man ser någon som försöker få in sitt gråtande och hysteriska barn i bilen känner man en uns av glädje att det den här gången inte hände åt en själv. Det tänkte säkert många som nyligen såg Johannes på dagisgården. Hans dotter ville definitivt inte in i bilen, och visade sitt missnöje med att ropa allt vad hon kunde. Jonny och Tomas kände igen sig, och håller med om att det är nästan omöjligt att få fast ett skrikande barn i en bilbarnstol.
Jonny berättar att han för tillfället identifierar sig som halv-Maxmobo. Det kan ha att göra med KAJ:s framgångar i Melodifestivalen.
Jonnys blev även överraskad under inspelningen. Han blev så paff att han nästan tappade talförmågan. Lyssna på vad som hände och vad som fick den annars så talföra Jonny att inte hitta orden.
-
Jonny berättar att han varit på en resa med sina killkompisar till Gdansk. En i resesällskapet föreslog att de skulle berätta varför de tycker om varandra. I tur och ordning fick de på en sunkig bar i Gdansk berätta varför vänskapen dem emellan är så viktig som den är.
Johannes och Tomas har en liknande erfarenhet från en svensexa. Det blev ett oväntat gråtkalas när de i tur och ordning berättade varför de tycker om personen som var på väg att gifta sig.
De snackar även om en undersökning gjord av Kamratposten som besvarades av nästan 1 700 barn i åldern 8–14 år. De hade bland annat ställt frågan: ”Vem vill du helst prata med när du är ledsen?”.
Största delen (46 procent) svarade att de pratar med mamma när de är ledsna, medan endast sju procent svarade att de pratar med pappa om det är något som tynger.
-
Johannes och Jonny har träffat niobarnsmamman Janina Peräsalo. Hon berättar om hur en typisk dag ser ut, vilka fördomar folk har om dem och vad som är det allra bästa under dagen. En av fördomarna hon har hört är att de har många barn eftersom de får många barnbidrag och således mycket pengar.
Janina berättar även om gången alla var sjuka och de hade spykalas. Det får de flesta andras mardrömssituationer att blekna.
Johannes var under hela intervjun imponerad. Han tycker att han är trött hela tiden och bränner propparna konstant när hans barn inte lyder. Antalet barn han vill få har sakta men säkert blivit färre. Men efter att Janina beskrivit hur deras liv ser ut och den fina relationen hennes barn har med varandra han har återgått till drömmen om en stor familj. Åtminstone för stunden.
-
Tomas och hans fru har varit på Tommy Nilsson konsert. Det här överraskade Johannes och Jonny, eftersom de trodde att han var mer av en Robert Wells-kille. Det här uppskattade inte Tomas.
I avsnitt 48 snackar de även en hel del om vardagssysslor. Enligt en studie är det bra för barn att i tidig ålder göra sysslor i hemmet.
De snackar också om vilka drömyrken de hade som barn. Tomas sade att han ville bli delfinskötare, men är glad över att han valde en annan väg här i livet.
-
Jonny berättar att han varit och köpt kläder med sin son. Han erkänner att inte hade full koll på barnens klädstorlek och måste ringa hem till sin fru för att fråga henne.
Det fanns en viss igenkänningsfaktor i Jonnys berättelse hos Tomas och Johannes. De har samma situation i hemmet, alltså deras respektive har hand om kläduppköpen.
Utöver att de blottar sin okunskap om barnens klädstorlek snackar de om vem de skulle ringa det sista samtalet till om liemannen knackar på dörren, om det är okej att svika sina vänner när man spelar brädspel och om att öppna duschdörren vid fel tillfälle.
-
I det här avsnittet snackar Jonny, Johannes och Tomas om att lämna barnen på dagis. Johannes har tagit hand om inskolningen för sin dotter, och var inte beredd på den känslostorm som uppstod när hon för första gången försvann runt hörnet på dagiset. Tomas känner igen sig i känslan, och säger att han kände samma när han lämnade av sin son. Han beskriver det som att något i honom brast.
De konstaterar att den här känslan kommer de att uppleva många gånger i framtiden och fasar över den dagen när ungarna lämnat boet och flyttar hemifrån. Tomas menar att man måste förbereda sig, och tipsar om att bygga ett gym i barnens rum medan de ännu bor hemma. Då blir avskedet inte lika abrupt och det tomma rummet är inte lika tomt.
-
I årets första Pappalandia-avsnitt snackar de om pengar. Johannes son ville ha en dyr leksak, men Johannes sade nej. Han önskade att han skulle ha fler euron på kontot och kunde köpa vad som helst åt sina barn, men förstår samtidigt att det inte är någon hållbar lösning och vill inte uppfostra sina barn på det sättet.
Tomas har varit med om samma dilemma många gånger. Enligt honom är det bra att hålla en hård linje och inte vela när man säger nej.
De blickar även framåt och listar vad de ser fram emot 2025. Tomas nämner våren och värmen, Johannes berättar att han ska gifta sig i sommar och Jonny ser fram emot lägre räntor och att ta i bruk säsongen på sommarstugan tidigare nu då barnen är lite äldre.
-
Johannes berättar att han varit på resa till Gran Canaria. De besökte en djurpark på ön och skärgårdspojke som han är gillade han mest fåglarna och fiskarna.
Jonny och Johannes har varit på jobbets julfest och där uppstod en intressant situation. Det slutade med att Johannes dansade bort några främlingar.
I och med att det är årets sista avsnitt så listar de även årets höjdpunkter.
-
Johannes, Jonny och Tomas blev kontaktade av Erika Wiklund-Mörn, hälsovårdare på Södra Ålands barnrådgivning. Hon frågade om det fanns möjlighet att de skulle skicka flyers med info om podden till dem.
Jonny och Johannes levererade dem personligen och nu får även blivande föräldrar på Åland information om Pappalandia.
När de var på Åland besökte Johannes och Jonny badhuset Mariebad. Där åkte de bland annat vattenrutschkana tillsammans, vilket Tomas tyckte var lite udda. Efter lite funderande höll Johannes och Jonny med.
-
Det är många som har problem med sömnen. Att sova en hel natt utan att vakna en enda gång när man har småbarn är nästan lika ovanligt som att du vinner på lotto. Just den kombinationen är Jonnys vardag.
Han öppnar i det här avsnittet upp om sina sömnproblem och om att han äntligen blivit kvitt den sömnmedicin han använt i flera år. Nu mår han bättre än vad han gjort på länge.
Johannes berättar att han blivit kallad värdelös av sina vänner. Kritiken och de hårda orden var inte helt obefogade, utan han var vid stunden faktiskt riktigt värdelös.
-
Johannes och Jonny gästas av Gustaf Westerholm. Han och hans fru Clara fick reda på att de väntar tvillingar, men resan fram till att tvillingarna flyttar hem är lång och påfrestande.
Gustaf säger att han ofta under graviditeten vaknade med en och samma tanke. Han tänkte att idag kan vara dagen då en eller båda dör.
Vi rekommenderar varmt att du lyssnar på Gustafs känslosamma berättelse om tvillingarna Björn och Henning.
-
Tomas har fått ryggskott. Hans bidrag till familjen har varit att han bär saker, och när han inte ens kan det är han enligt egen utsago en last.
Johannes och Jonny kan relatera.
För Johannes del känns det som att alla omkring honom kan allt. Han håller på att bygga en strandbod. När de hade talko var fästmöns bror och pappa på plats. De hoppade runt som bergsgetter och strandboden stod stadigti ett nafs. När han ska göra något praktiskt med någon som kan är självförtroendet inte på topp.
Jonny skulle sätta upp en hylla i hemmet. När han hade borrat hålet i väggen fick han panik eftersom han var rädd att han borrat igenom vattenrören. Efter ett samtal till en rörmokare lugnade han ner sig.
De pratar även om äckliga seriemördare, roliga saker som barn sagt och att man ska undersöka sina testiklar med jämna mellanrum.
-
I det här specialavsnittet träffar Johannes och Jonny Marcus Landgärds. Han blev först bonuspappa till Arnold och fick sen ett biologiskt barn.
Marcus berättar om första mötet med Arnold, hur man ska axla rollen som bonuspappa och vilken relation har han till Arnolds biologiska pappa.
-
Johannes och Jonny har träffat Peter Söderström. Han fick för fyra år sedan beskedet som ingen vill få – cancer.
Han upptäckte i duschen något underligt på den ena testikeln. Det visade sig vara testikelcancer. Peter tog kontakt med en läkare och endast tre veckor efteråt var den ena testikeln bortopererad.
Lyssna på hans resa om att få en cancerdiagnos till att friskförklaras och bli pappa.
- Visa fler