Avsnitt
-
Elin Berlin drömde redan som liten om att designa kläder, men ville inte bidra till konsumtionshetsen inom modevärlden. I stället blev hon stickdesigner och gör nu beskrivningar till användbara plagg som ska hålla länge.
Till sin första bok har hon skapat en hel garderob, så att du ska kunna klä dig i stickat från topp till tå. En spännande och lite annorlunda idé – och många snygga mönster som väcker sticksuget!
-
I det här avsnittet får vi sällskap av stickdesignern och författaren Erika Åberg. Vi dyker ner i hennes senaste bok, "Stickat från kust och strand", där hon tar oss med på en stickad resa till fyra inspirerande platser: Wales, Färöarna, Gotska Sandön och Stora Karlsö. Erika berättar även om plaggen i boken och sin designprocess. Du får också lära dig förstå vikten av ett humlesurr.
-
Norska stickboksförfattaren Nina Granlund Sæther har inte bara skrivit en bok om norsk stickhistoria som väger 1,8 kilo, hon gör också egna stickmönster i traditionell stil. Många vantar och sockor, men i sin senaste bok Genserstrikk har hon gjort moderna tröjor i mohair.
Häng med på en tur till Oslo och hör Nina berätta om när stickningen i Norge var på väg att dö ut, men räddades tre gånger i sista minuten. Precis som i sagorna.
-
Vi reste till Korsnäs i svenska Österbotten, Finland, för att vara med på den allra första Korsnäströjans dag. En oförglömlig upplevelse med vackra tröjor i långa rader! Korsnäströjan är helt unik då den är både virkad och stickad i fantastiska färger och mönster. Vilken nördig heldag!
Och med detta avsnitt nr 200 kan vi även fira både över en miljon nedladdningar av podden. Wohhoo! Tack alla som lyssnar! Tack och hurra!
-
I avsnitt 199 får du höra mer om vem Lilli Zickerman var och vad hon gjorde – det är spännande, vi lovar!
Det blir också en liten avrundning av vad vi haft för oss i sommar och vad som kommer framöver. Missa inte bilder och länkar på bloggen nordknit.blogspot.com -
Norska stickdesignern Kristin Wiola Ødegård stickar gärna av restgarner och är en mästare på att få färgerna att harmoniera. Sedan smyckar hon plaggen med sammetsband, broderier och vackra knappar.
Hör henne berätta om sin känsla för färg, varifrån hon får sin inspiration och varför hon egentligen inte vill bli klar med sina stickningar.
-
Ett avsnitt som rör sig mellan estlandssvensk stickningshistoria och materialsporten stickning (vissa stickor sticks!) Samt en sorts betraktelse över tidens gång och hur vi hanterar begreppet ”att hänga med”. På bloggen finns både boktips och bilder från det vi pratar om – missa inte det!
-
Lillemor Elfgren, mer känd som Limmo, är en kul och kunnig garnmänniska som gärna ullsplainar. Hon spinner och handfärgar egna garner, som hon sedan hittar på roliga namn till. Vem vill inte sticka i Runes partykofta eller Vad hände med Bengan?
-
Hej! Vi är tillbaka! Efter en välbehövlig paus mjukstartar vi med ett lättsamt samtal om vad vi stickat när vi inte har poddat. Det blir en uppdatering av både stort och smått. Flera halsdukar! Bingesockor! Ganseys! En blogg om stickning! Shetland och Yttre Hebriderna nämns. Flätor förekommer. Näverstickning och mössor. Missa inte alla länkar och bilder som hör till avsnittet på nordknit.blogspot.com
-
Dags att snacka sockor igen! Har det hänt något sedan sist vi gjorde ett sockavsnitt? Jomenvisst! I avsnittet nämns tips och trix, boktips och beskrivningar - precis som det ska vara i ett sockavsnitt. Och så får Heléne äntligen svaret på en gruvlig fråga hon möjligtvis funderat på sedan 2016.
-
Om någon tror att det inte finns så mycket att säga om vantar för att det är ett så litet, stickat plagg, så kan vi meddela att det är helt fel.
Vi har diskuterat vantar ända ner till masknivå med stickexperten Karin Kahnlund, som precis kommit ut med en ny bok med inspiration från traditionella svenska mönster.
Men med hjälp av boken kan du också komponera ett par helt egna, unika vantar. Så varför inte ta fram garn och stickor medan du lyssnar!
-
Birger Berge kan med rätta kallas för en stjärnornas man då stickade stjärnmönster är något han ständigt återkommer till. Johanne reste till Bergen och träffade Birger för en intervju. I avsnittet får du veta mer om Birger; hans nya bok, om stickhistoria, nordiska språk och garner samt "arvet från förr" och lusten att vilja skapa vackra saker.
-
Vi hade turen att få biljetter till Lærke Baggers Mega-workshop på Moderna Museet i Malmö i början av februari. Det var en mäktig upplevelse att sticka spännande provlappar tillsammans med 148 andra Lærke-fans – för hon är något av stickningens rock star.
Och vi fick en intervju!
-
Lotta Löthgren är stickdesigner, garnbutiksinnehavare och nu även stickboksförfattare. Boken heter Observationer och är lite speciell, för varje mönster hör ihop med en berättelse om naturen där Lotta bor och en årstid.
Och om du undrar varför Lottas garnbutik heter "Älgmarknadsgarn" så får du svaret i detta avsnitt.
-
Som utlovat kommer här del 2 av vår bokgenomgång. Det kommer blir fler avsnitt på temat då det ges ut så många fantastiska och fina böcker! I avsnittet pratar vi om nio nya böcker; två danska, tre svenska, två finska och två engelska. Länkar och mer infor finns på bloggen.
-
Så kom vi då äntligen till Oslo! Under december besökte Johanne både Bergen och Oslo på jobbuppdrag och Heléne var i Oslo en helg med goda vänner. I avsnittet hör du om våra upplevelser och möten. Vi kommer definitivt att återvända och längtar redan tillbaka. Ja vi elsker dette landet!
-
Nördic Knittings utsände har varit hemma hos Kaffe Fassett i hans hus i London och spelat in en intervju där denna levande sticklegend bjuder på sig själv och sitt liv.
Varför bytte han namna till Kaffe (och vad hette han innan)?
Vad fick honom att bara resa sig och lämna konstskolan för alltid?
Har han någon favoritfärg eller finns det någon färg han aldrig använder?
Skynda att se utställningen som Kaffe har kurerat av andra hantverkares tolkningar av hans verk. Den visas på Millesgården fram till den 28 januari.
-
Jaaa, det är dags igen! Nördic knittings årliga mysteriestickning - det årliga eventet där du genom att köpa en stickbeskrivning samtidigt samtidigt stöttar vårt arbete med podden.
Och i år är det INTE en mössa! I detta korta upptaktsavsnitt får du höra om inspirationen bakom och hur du kan tänka om färgsättningen. På bloggen finns bilder och fakta om masktäthet, garnförslag och annat väsentligt.
Del 1 i Fair Isle Följetong kommer publiceras på julafton med ytterligare åtta delar som kommer publiceras varannan dag. Du köper beskrivningen genom Ravelry (länk i bio).
Sedan våren 2015 gör vi Nördic Knitting utan sponsorer eller annonser, så detta är vårt sätt att täcka bland annat månadskostnaden för att publicera nya avsnitt och hålla de gamla avsnitten fortsatt tillgängliga. Om du tycker det är värt att stötta oss blir vi superglada!
-
Hur gör man sin andra bok? Som den första – fast bättre! Så måste Carina Olsson ha tänkt när hon planerade arbetet med boken ”Mer Fair Isle-stickning”. Vi träffade henne en lördag över en kopp te och de vackra plaggen från boken. Vi ville veta allt! Carina berättar bland annat om varför halsduken Lino är allra först i boken och hur hon hittade fram till den lilla gatstumpen i Lerwick som hon bara sett på ett foto från 1920-talet. På vår blogg hittar du bilder från vår träff – missa inte det!
-
Så många härliga stickböcker det har kommit i höst! Och alldeles lagom till önskelistorna ska skrivas kommer ett bokavsnitt från oss. I detta avsnitt hann vi med hälften av boktraven - så stay tuned för del 2! Böckerna vi pratar om finns listade på vår blogg nordknit.blogspot.com
- Visa fler