Avsnitt
-
”Nära vårdsatsningen har hjälpt till att accelerera, stärka och sprida arbetet kring personcentrering.” ”Det är fortfarande för långa avstånd och det hänger inte riktigt ihop i beslutsfattandet och utförandet - det måste vi jobba med.” Uppföljning är nödvändig för att veta att rätt saker görs vid rätt tid och ger effekt. Lyssna till Kajsa Westling och Anders Printz, Hälsolabb om vilka slutsatser de drar om framgångsfaktorer och fortsatta utmaningar när de analyserar data i arbetet med Årsberättelsen för Nära vård 2023-2024 - en bild av hur den nära vården utvecklas runt om i landet.
-
I januari 2023 fick vi en lag om Sammanhållen vård och omsorgsdokumentation som ska öka, förbättra och förenkla kommunikationen mellan vårdgivare och omsorgsgivare. Det handlar i grunden om att vi ska få en jämlik, personcentrerad och säker vård där informationen följer vård- och omsorgstagaren sömlöst. Lyssna till: Johanna Bendtsen, Socialt Ansvarig Samordnare (SAS) och Belina Pllana, Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), Kristianstads kommun och Annelie Amigelius, samordningsfunktion Sammanhållen vård och omsorgsdokumentation på SKR.
-
Saknas det avsnitt?
-
Vi firar 200 med ett spännande avsnitt! Tack till alla som lyssnar och såklart till alla gäster, som så generöst delar sina insikter och perspektiv!
”Det här går helt i linje med omställningen till nära vård - vi får en skjuts i arbetet.” ”Vi ska jobba uppsökande, tidigt och hitta nya vägar att nå ut.” Nästa år beräknas en ny reviderad socialtjänstlag träda i kraft. Vad innebär detta för kommunerna och hur kopplar det till omställningen till Nära vård? Ulrika Vitalis, socialchef Hammarö kommun och Niklas Eriksson, handläggare på SKR berättar om hur de arbetar för att använda lagen som hävstång för utveckling framåt. -
”Vi har en skatt av klagomål och synpunkter som behöver lyftas fram och komma ut. Ett bra redskap för vården att komma närmare hur det är, egentligen.” Patientnämnderna, runt om i landet, är den instans som patienter och närstående kan vända sig till med klagomål för att utreda vad som gått fel och som också ger verksamheterna kunskap om vad som behöver förbättras. Lyssna till representanter för patientnämnderna i Västra Götaland, Susanne Tedsjö, Region Stockholm, Pia Bornevi och Region Uppsala, Kristina Holmberg när de berättar om arbetet.
-
”Personer som kommer tillbaka och berättar att de använt Naloxon och räddat livet på någon - det gör det värt allt arbete.” ”Det handlar om att hitta en enkel och nära väg in.” 27 000 personer beräknas leva i hemlöshet i Sverige. Det är en grupp där många lever med substansberoende och andra utmaningar. Att möta behov hos den här gruppen, som är en av de allra mest utsatta i samhället, kräver extra insatser där vård och omsorg måste komma nära. Daniel Thorsén, socionom och verksamhetsutvecklare inom Göteborgs stad och Sofia Lexén, specialistsjuksköterska och sektionsledare inom LARO, Sahlgrenska berättar om sitt arbete där regionala och kommunala vården samarbetar med civilsamhället.
-
”Den bästa hälsoinsatsen är den som inte behövs - den har 100 % effektivitet.” Hälsosamtal är ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet men idag når insatsen inte ut till alla. Hur ser vi till att alla får möjligheten att få sina behov tillgodosedda för att uppnå en bättre hälsa? Lyssna till Lars Jonsson, MAS inom funktionshinderomsorgen i Umeå kommun, som berättar hur de ändrat arbetssätt för att nå ut till personer som får stöd och hjälp inom LSS.
-
”Allmänläkarens roll är att se helheten och hela människans situation!” Lyssna till två nyblivna distriktsläkare som under våren har genomfört förbättringsarbeten i Nära vård i sin ST-utbildning. Det är en helt ny kurs där SKR står som värd för att ge läkare möjlighet att träna på förbättringsarbeten inom primärvården för en bättre och närmre vård där viktiga delar är kontinuitet, delaktighet, tillgänglighet och samordning.
Cecilia Niklasson och Maria Stenman har gått kursen och berättar om sina erfarenheter och den kunskap de fått. -
”Patienten ska inte behöva bry sig om vilken huvudman eller vårdnivå man färdas i och över utan patienten ska få den sömlösa vården.” I det personcentrerade arbetet är den fasta vårdkontakten den som ger trygghet och stabilitet och kan agera för att möta individens behov i kontakt med olika aktörer. Hur är det att vara fast vårdkontakt och varför är det viktigt? Lyssna till Camilla Johansson distriktsköterska Rosenlunds vårdcentral i Jönköping och Erika Johansson, professionspolitisk handläggare på Arbetsterapeuterna.
-
”Vad kan vi göra för att fler ska få leva ett gott liv?” Ida Texell är kommundirektör i Upplands-Bro och ordförande för Scouterna. Hon berättar om hur man kan få ett samhälle att hänga ihop, ha människan i centrum och göra det bästa vi kan och ta ansvar i våra uppdrag.
-
”Vi måste lyssna in och fråga hur vill du ha det? Jag tror inte att vi ska vara rädda för att öppna dörren!” Vårdcentraler och hälsocentraler har en avgörande roll, i sitt breda uppdrag, att möta invånare för att skapa bättre hälsa. Hur kan man lyckas med det och samtidigt skapa en arbetsmiljö där medarbetare mår bra och utvecklas? Inspireras av Ulrika Widerholm, verksamhetschef Nära vård och hälsa, Stenhagens Vårdcentral.
-
”Vi behöver få ut verktyg till alla så att de kan leva det liv de vill, även om man är sjuk.” Hur är det att vara ung och leva med kronisk sjukdom? Hur kan vi säkra en trygg och personcentrerad övergång mellan barn och vuxenvård? Lyssna till Tintin Forssbergs och Elin Cederbrants erfarenheter av att leva med diabetes typ 1, av sjukvården och egenvården, om svårigheter, utmaningar och hur vården behöver utvecklas.
-
”Vi vill ge en vård som människor upplever gör nytta och skillnad - en vård som syftar till att förbättra livskvaliteten så bra och länge som möjligt.” ”Nära vård handlar om att göra vården individanpassad och använda resurserna bättre.” Digitaliseringen är ett verktyg för Nära vård men hur kan det stödja en personcentrerad vård där patienter får en aktiv roll i sin vård och hälsa? Hur kan vi komma närmare patienter och närstående för en bättre, säkrare och effektivare vård? Lyssna till Maria Taranger, områdeschef Sahlgrenska universitetssjukhuset och Jenny Harrysdotter, digitaliseringsstrateg Region Uppsala.
-
”Personcentrering, egenvård, folkhälsa, distrikssköterskans roll och ledarskap ligger som hand i handsken i kursen för nära vård.”
Det är viktigt att nästa generations medarbetare får vara med och så väl utveckla som träna i de nya arbetssätten i omställningen. Lyssna till hur distriktssköterskeutbildningen vid Hälsohögskolan i Jönköping tagit fram kurser i Nära vård. Med Elin Anefur, student, Elzana ODzakovic, universitetslektor på hälsohögskolan och Lise-Lotte Jonasson, universitetslektor och docent på hälsohögskolan. -
”Jämlik vård handlar inte om att göra lika utan om att göra det som individen behöver för att nå sina mål.”
Nära vård handlar om att möta varje invånare som den unika person den är, förstå olika behov och möta behoven på bästa sätt för såväl individen som verksamheten.
Lyssna till Linda Björklund, verksamhetschef och Louise Palmqvist Liljehov, sjuksköterska på Näsby vårdcentral i Skåne när de berättar om arbetet med personcentrering över gränser och lagrum. -
”Sjukstugan har områdesansvaret - då måste vi se till att kunna hjälpa patienten på bästa sätt. Det är vi som finns från början och till slutet.” Glesbygdsmedicin och glesbygdsjukstugor är avgörande för att kunna erbjuda hälso- och sjukvård över hela landet men frågan är om det också är en modell för andra delar av landet som inte är glesbygd? Lyssna till Mante Hedman, distriktsläkare vid Storumans sjukstuga, lärare på Läkarprogrammet i Umeå och forskare på glesbygdssjukstugor.
-
”Vi ska hjälpa till så vi kan gå från ord till handling!” Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande för Nationella vårdkompetensrådet berättar om den nationell plan där rådet analyserat kompetensförsörjningsbehovet. Viktiga aspekter som betonas är behovet av ökad medicinsk kompetens inom den kommunala vården, VFU-platser i hela landet, fortbildning på arbetstid, tydliga karriärvägar, introduktionsprogram för nya medarbetare och tillvaratagande av senior kompetens.
-
”Vi vill ge bästa möjliga hälsa för befolkning. Invånarna ska få den vård de behöver när de behöver den - det kräver omställning till nära vård.” Hur tänker politiker om deras ansvar för att driva på omställningen till nära vård? Lyssna till Rachel De Basso regionstyrelsens ordförande (s) i Region Jönköpings län och ordförande i SKR:s Sjukvårdsdelegation och Tobias Smedberg, kommunalråd (v) Uppsala kommun och ordförande i SKR:s beredningen för primärvård och äldreomsorg.
-
”Informationskontinuiteten är det som vi behöver allra mest, egentligen.” I detta avsnitt diskuterar vi digitalisering, innovation och hoppet om att vi nu kan bygga en infrastruktur som ger stöd för en personcentrerad, sammanhållen nära vård för invånare, medarbetare och vårdgivare över hela landet. Ett samtal med Daniel Forslund som drivit dessa frågor i sina olika roller på regeringskansli, myndigheter, region och nu som utvecklingsansvarig på Vårdföretagarna.
-
”Många av utmaningarna vi står inför är inte specifika för Sverige utan vi har god grund för att vi måste bygga hälso- och sjukvården utifrån människors närmiljö, deras förutsättningar och att de ska vara delaktiga - det är bästa sättet att bygga en jämlik hälsa.” För fyra år sedan kom slutbetänkandet i utredningen om en God och nära vård. En utredning som lade grunden för mycket av det arbete med omställningen till Nära vård som pågår runt om i landet. Utredaren Anna Nergårdh ger i veckans podd sin syn på engagemanget i Nära vård, vad som hänt, var vi står idag och vad hon ser är vägen framåt.
-
”Ta inte för givet att människor fungerar på samma sätt - med en ökad medvetenhet kan vi göra anpassningar som gör det bättre för autister, vilket också är bra för andra, tror jag.”
Nära vård handlar om att du som person blir sedd, lyssnad till och får dina behov tillgodosedda utifrån dina förutsättningar och förmågor. Det handlar om: Vad som är viktigt för dig! Men hur möter vi dem som inte reagerar som vi är vana vid och hur ser vi till att vården är till även för dem? Lyssna till Clara Törnvall, författare, journalist och autist som bland annat skrivit boken ”Vanliga människor – autistens guide till galaxen”. Ett annat lästips för dig som vill lära dig mer är Maria Bühlers bok ”Att möta autister i vården”. Båda böckerna är från Natur och kultur. - Visa fler