Avsnitt
-
I SvD:s nya poddserie Hacka livet får du handfasta råd för en enklare och roligare vardag.
Har du svårt att komma iväg till gymmet eller ut i löparspåret? Misströsta inte. Det är inte så viktigt att ta sig till gymmet som du trott. Nya rön om vardagsrörelsens enorma betydelse för ett (längre och) friskare liv har nämligen de senaste åren förbluffat den internationella forskarkåren.
Maj-Lis Hellenius, läkare och professor i folkhälsa och SvD:s vetenskapsreporter "https://www.svd.se/av/henrik-ennart"Henrik Ennart ger sina bästa tips på hur du enkelt kan få in mer rörelse i din vardag - även när du inte orkar släpa dig till gymmet.
Lyssna på hela avsnittet? Bli prenumerant på: "https://www.svd.se/hacka-livet"svd.se/hackalivet
Programledare: Yael Seligsohn
Producent: Moa Larsson
Redaktör: Elin Roumeliotou
Mix: Daniel Säfström
Klipp från: Youtube och BFI National Archive
Vi vill gärna ha feedback och önskemål!
Kontakta oss på: [email protected]
-
1 april. Utifrån Lena Anderssons nya roman ”Män och kvinnor” pratar Mattias Svensson med författaren om teman från boken som är talande för ”en tid som man kan stå oförstående inför men är dömd att leva i”. Bland annat om islamism, västerlandet och tillståndet i akademin.
-
Saknas det avsnitt?
-
31 mars. Johnny Bode var sångare, mytoman, bedragare, kollaboratör och festprisse. Men också, ett offer för det svenska 1900-talets mörkare kapitel. Detta enligt advokat- och författarparet Lena Ebervall och Per E Samuelsson som skrivit boken ”Strafflös: En roman om Johnny Bode”. De samtalar med Mattias Svensson.
-
28 mars. Ledarredaktionen sammanfattar veckan som gått. Består USA:s högsta ledning numera av klåpare? Hur ska Sveriges militära upprustning finansieras, med lån eller skatt på cannabis? Och underlättar valfriheten i välfärden för den organiserade brottsligheten? Mattias Svensson, Peter Wennblad och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
27 mars. Sverige och Europa rustar, och det behöver gå snabbt. Vilka lärdomar finns från Ukraina? Andreas Ericson gästas av Jörgen Berglund, riksdagsledamot för Moderaterna och ordförande i Försvarsberedningen, och Rutger Brattström från tankesmedjan Timbro.
-
26 mars. I Turkiet har president Erdoğan låtit fängsla oppositionsledaren Ekrem İmamoğlu. Innebär det slutet på det som finns kvar av landets demokrati? Vad kan Erdogans motståndare göra nu? Andreas Ericson gästas av Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms Universitet.
-
25 mars. I Göteborg anklagar oppositionen majoriteten för att missbruka den politiska makten i samband med en uppmärksammad fastighetsaffär i den så kallade Karlastaden. Vad ligger bakom anklagelserna? Andreas Ericson intervjuar Axel Darvik, oppositionskommunalråd för Liberalerna.
-
24 mars. TV-serien The White Lotus är inne på sin tredje säsong och prisas av såväl recensenter som tittare. Vad är det i de mörka semesterdramerna som fångar oss så? Och vad säger serien och dess framgångar om vår tid? Andreas Ericson diskuterar med Paulina Neuding och Essy Klingberg, biträdande kulturchef på SvD.
-
Kampen om orden är lika evig som politisk. Men de språkpoliser som ivrar för förbud och pekpinnar förlorar ofta både slagen och kriget. Tove Lifvendahl läser sin text "I ordkriget vinner verkligheten", publicerad i SvD 2025-03-23.
-
21 mars. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Hur stor ideologisk samsyn finns mellan USA:s och Rysslands ledning? Hur ska man tänka kring de höga matpriserna? Och vad händer i Turkiet? Mattias Svensson, Paulina Neuding och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
Christer A ägde den sista revolvern som skulle provskjutas – men lämnade aldrig in den. Flera Palmeutredare beskriver honom som intressantast av alla misstänkta. SvD har läst dokumenten som polisen aldrig fick se och pratat med källorna som de inte hörde. Det här är berättelsen om den misstänkte Palmemördaren som utredarna tappade bort.
En dokumentär om Palmemordet från Svenska Dagbladets podd Blenda. Lyssna på svd.se/blenda
-
20 mars. Ägarstrukturen på den svenska tidningsmarknaden har koncentrerats. Hur påverkar det innehållet? Andreas Ericson diskuterar med Anders Malmsten, författare och journalist, och Mart Ots, docent vid Jönköping International Business School, som låtit AI granska tidningarnas kvalitet.
-
19 mars. Hur ser en bra läroplan ut? Vilka är de bästa internationella förebilderna? Paulina Neuding talar med Inger Enkvist, professor och författare till många böcker om skolan, om läroplanerna i bland annat England och Singapore.
-
18 mars. Hur förberedda är vi när det gäller livsmedelsförsörjning om krisen eller kriget kommer? Andreas Ericson diskuterar med Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, och Camilla Eriksson, forskare vid FOI och ledare för Food Defence Research Centre.
-
17 mars. Den 31 mars ska ett nytt industriavtal finnas på plats. Det innebär att det så kallade ”märket” sätts, som bestämmer löneökningarna för stora delar av resten av de anställda. Andreas Ericson diskuterar årets avtalsrörelse med Per Hidesten från Industriarbetsgivarna, German Bender från Arena Idé och Charlotta Stern från Ratio.
-
14 mars. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Vad blir nästa Northvolt? Hur allvarligt är åtalet mot Landerholm för regeringen? Och omgärdas arkitekturdebatten av den sista åsiktskorridoren? Mattias Svensson, Paulina Neuding och Peter Wennblad står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
13 mars. Vilken verklighet döljer sig bakom SVT:s dramaserie om Jan Stenbecks liv? Andreas Ericson pratar med Susanna Popova som var chefredaktör för Stenbecks tidning Moderna tider, och Janerik Larsson som jobbade tillsammans med honom som vice vd på Kinnevik.
-
12 mars. I somras cyklade den pensionerade diplomaten Lars Peter Fredén 1 650 kilometer i Ukraina för att möta stridande längs fronten. Tack vare soldaternas gästfrihet och öppenhjärtighet fick han en unik inblick i krigets vardag, skador och umbäranden. Tove Lifvendahl har intervjuat honom om resan och iakttagelserna.
-
11 mars. Grundskolan ska få en ny läroplan. Regeringen vill ha ett ökat fokus på kunskap, och en tydligare lärarroll. Hur ska det åstadkommas? Hur ska den nya läroplanen se ut? Och vilken roll spelar egentligen läroplanen för resultaten i skolan? Andreas Ericson intervjuar Thomas Persson som utrett frågan.
-
10 mars. Kulturminister Parisa Liljestrand blev utbuad på Göteborgs filmfestival. Vad är det med filmpolitiken som gör den så brännande? Andreas Ericson diskuterar med Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare på Kulturdepartementet, och Karoline Eriksson, filmkritiker på Svenska Dagbladet.
- Visa fler