Avsnitt
-
Efter 22 år kommer konstnären Jockum Nordström tillbaka med en ny bilderbok om sjömannen Sailor och hunden Pekka. De lär sig mer om pengar och går på poesiuppläsning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Collagetekniken är ruffigare i nya boken men staden densamma. En stad med drag av Miami och Farsta Centrum med hamn men utan himmel i centrum där det är lätt att gå vilse. Den här gången köper Sailor och Pekka möglig korv och lyssnar på Snövsen som läser dikter på restaurang Vasco da Gama.
I mitten också en sedelärande historia vad som kan hända när man hugger ner sin skog för man vill bli rik.
Poeterna Bruno K Öijer och Johan Nordbeck har skrivit nya dikter direkt för nya boken ”Sailor och Pekka och pengarna”.
Ett reportage av Katarina Wikars.
-
Klimatförändringar och de utmaningar som väntar oss i framtiden, existentiella och samhälleliga, är teman som allt oftare skildras i konsten. I Dimitris Alevras roman Det här är ljuset är en fruktansvärd storm på väg att ödelägga Lund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Huvudpersonen Sofia återvänder till den gamla hemstaden för att försöka samla ihop spillrorna av sin olycksdrabbade familj.
Finns det något kvar att rädda innan katastrofen kommer och det är för sent?
P1 Kulturs reporter Anna Tullberg har träffat Dimitris Alevras för att prata med honom om ”Det här är ljuset” - och om författaren som en framtidens meteorolog.
-
Saknas det avsnitt?
-
Forskaren Vanja Hermele jobbade på Dramaten år 2017 när metoo kastade om tillvaron. Nu skildras denna tid i Antiorganisationen. Dramaten och metoo.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
-
Allt fler beskriver vår tid som avförtrollad. Men vad betyder det egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad händer med fantasin i en orolig tid? Kan man rentav bli av med förmågan att skapa inre bilder?
För författaren, dramatikern och regissören Petra Revenue ställdes frågan på sin spets förra året. En sommarmorgon vaknade hon kunde inte längre skriva. Det var som att hennes liv hade bytt genre, från färgglad magi till karg diskbänksrealism. Hon beskriver det som att hon var avförtrollad.
Och hon är inte ensam. Ordet avförtrollning dyker numera upp i texter överallt, som ett sätt att beskriva en känsla av att allt har blivit trivialt och meningslöst.
P1 Kulturs Emma Engström följde med författaren och regissören Petra Revenue på väg tillbaka till fantasin.
-
Mai Zetterling debuterade som filmregissör 1963 med Älskande par, fortsatte med Nattlek, som gjorde skandal i Venedig, och den på sin tid sågade Flickorna som nu fått kultstatus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon var skådespelerskan som avskydde sina roller, som av många ansågs obekväm och som hade svårt att finansiera sina sena projekt, som filmen om den globala världsstäderskan som gör rent i Europa inspirerad av Maja Ekelöfs ”Rapport från en skurhink”.
Hennes sista film i Sverige blev ”Amorosa” 1986 om författaren Agnes von Krusenstjerna. I början av 1980-talet kom hennes uppgörelse med barndomen, Hollywood och moderskapet - självbiografin ”Osminkat”.
Ett reportage av Katarina Wikars med filmvetaren Mariah Larsson, författaren Anneli Jordahl, filmproducenten Lisbeth Gabrielsson, skådespelaren Inga Landgré och Marianne Persson, som var produktionsledare på Amorosa.
”Mai Z och världens smuts” i en omarbetad version som sändes första gången våren 2010.
-
Han är toppjurist, professor i konstitutionell rätt och före detta justitieombudsman. Nu har Hans-Gunnar Axberger skrivit vad som verkar vara en nyckelroman i den juridiska maktens allra finaste palatskorridorer. Är det verkligen så här det går till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Domstolen” skildrar hur ett lands högsta domstol kan fungera. Det är den första, fristående delen i en ny romanserie om svenskt samhälls- och rättsliv under hundra år.
Hans-Gunnar Axbergers bok Statsministermordet nominerades till Augustpriset och belönades med Stora fackbokspriset. ”Domstolen” är hans skönlitterära debutverk.
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Estrid Holm -
Den vietnamesiska författaren och poeten Nguyen Phan Que Mai bearbetar upplevelser från kriget i sina romaner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Que Mai var bara två år vid krigsslutet 1975. Femtio år senare bearbetar hon sorgen hon ärvde över flera miljoner döda vietnameser.
En sorg landets kvinnor delar och vars erfarenheter hon skildrar i de båda romaner När Bergen Sjunger och Där Askan Blommar som båda finns översatta till svenska.
Frilansjournalisten Ric Wasserman har träffat henne.
-
Den mytomspunna domedagssekten Korpelarörelsen i 1930-talets Tornedalen skildras i första långfilmen på meänkieli.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Traumat och skammen efter att Korpelarörelsen urartade i slutet av 1930-talet har gjort det svårt att närma sig ämnet eller ens prata om det. Det har skrivits ett fåtal böcker och ett par pjäser har satts upp, men planerna på att göra film på temat har inte blivit av. Förrän nu.
Regissören Jon Blåhed växte upp i Tornedalen och hörde det viskas och pratas om rörelsens läskiga ritualer. Han ville ta reda på hur det egentligen låg till och har nu gjort den första långfilmen som handlar Korpelarörelsen. Filmen är också inspelad på tornedalsfinska, meänkieli.
Reporter: Helene Alm
-
Onsdagen den 30 april inleds rättegången mot journalisten Joakim Medin som nu suttit fängslad i en månad. Hur påverkar det här journalistiken?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör ett samtal med DN:s kulturchef Björn Wiman och kulturredaktionens Fredrik Wadström som under många år bevakat Östeuropa och Ryssland.
-
P1 Kultur kopplar upp sig mot Värnamo filmhistoriska festival, för att prata med den konstnärlige ledaren Kalle Boman en svensk filmikon som rört sig i skuggorna bakom alla från Bo Widerberg till Ruben Östlund. Men vad GÖR han egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Lisa Bergström
Reporter: Emma Engström
Producent: Henrik Arvidsson -
Den bioaktuella svenska dokumentären Zlatans näsa var från början tänkt som en true crime-dokumentär om vad som hände med näsan från den vandaliserade Zlatanstatyn i Malmö. Men filmarbetet tog snabbt en ny vändning...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Möt filmaren Nils Toftenow, som regisserat ”Zlatans näsa” tillsammans med brodern Olle Toftenow och Mathias Rosberg.
Ett reportage av Felicia Frithiof.
-
Ikonen berättar om döden och minnena - och skaparglädjen!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En makalös karriär har han haft - med 60 år på scen och en imponerande lista på samarbeten.
Nu släpper han nytt album ”Livet är mer än bara musik”.
Nu vill han göra musik för lyssnare i hans egen ålder.
[email protected] -
Det nya fjärde albumet handlar om tandlösa hundar, kött-män och kärlek. Men egentligen är allt politik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I snart tio år har de varit ett band, och nu släpps det fjärde albumet från rockbandet Viagra Boys.
I april inleds världsturnén på Coachella-festivalen i USA, som avrundas på hemmaplan på stora Avicii Arena i november.
P1 Kulturs Lisa Wall frågar Sebastian om den konstigaste textraden som någonsin inlett en rocklåt: ”I found a crouton underneath the futon”.
-
Rapparen Petter berättar om nya släppet, samarbetet med yngre rappare, tankar om att själv bli äldre och om en musikscen i förändring.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kulturnytts Tanja Ulriksson träffade artisten Petter som nu efter 27 år som artist förverkligar en dröm han haft länge. På nya EP:n ”Petter med Getter” har han bjudit in ADAAM, Imenella, B Baby och BELL - en yngre generation rappare. Han berättar att det varit viktigt för honom att inte gå in i samarbetet som någon slags mentor utan istället möta artisterna i deras världar och vara öppen och ödmjuk inför allt nytt.
-
Inom svenska polisen finns en liten grupp vars uppgift är att skydda demokratin och underlätta för människor att uttrycka sig på gator och torg. Möt gänget bakom och framför kameran i bioaktuella dokumentären Dialogpolisen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regissören Susanna Edwards följer gruppens arbete under ett år av valrörelse, klimataktioner, antivaccin-demos och politiska våldsdåd.
Hon gästar P1 Kultur tillsammans med två av dialogpoliserna: tidigare skådespelaren Jimmy Endeley och kollegan Carl Johan Ahlström.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Gör sin första soloutställning i Skandinavien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den amerikanska konstnären Robert Longo är känd för sina stora hyperrealistiska kolteckningar. Hans mest kända verk är ”Men in the cities” från 1980 – svartvita porträtt på män och kvinnor i kostym men de tycks uppslukade i nån slags extatisk dans – eller är de kanske i fritt fall? Nu är Robert Longo aktuell med sin första soloutställning i Skandinavien, på konstmuseet Louisiana i Danmark.
-
2020 diagnosticeras konstnären och serieskaparen Linda Spåmans pappa Walter med sjukdomen ALS. Ett år av apokalyptiskt tänkande är en mörk komedi om Walters sista år i livet, en tragikomisk feelbad om döden, livet och kärleken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Striden om Hilma af Klints verk rasar vidare ska verken bara visas för andliga sökare eller vem som helst? Möt Johan af Klint som skrivit en ny bok om Hilmas livsfilosofi. Finns svaret där?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har stormat kring arvet efter konstnären Hilma af Klint. Ska verken alls visas för allmänheten - eller ska de vara strikt förbehållna de ”andliga sökare” som nämns i stadgarna för den stiftelse som äger verken?
Men hur ska det tolkas, i så fall?
Vem är andlig sökare och vem är det inte?
Johan af Klint är nuvarande stiftelseordföranden Erik af Klints farbror och utkom härom veckan med en skrift som försöker reda ut vilken sorts andlig sökare Hilma af Klint själv var.
Den är skriven på engelska och heter "Hilma af Klint's Philosophy of Life".
P1 Kulturs Mårten Arndtzén gick på besök hos Johan af Klint.
-
På Bildmuseet i Umeå har konstnären Shubigi Rao från Singapore djupdykt i hur kulturell förstörelse kan ses som ett enormt hot mot det fria ordet. P1 Kulturs Joakim Silverdal mötte en konstnär med ett hjärta som blöder för ord och människans värde.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Karolina Ramqvist tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2025 för Den första boken. Möt henne i samtal med Sveriges Radios lyssnarjury och P1 Kulturs programledare Johar Bendjelloul.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Visa fler