Avsnitt
-
Veckans avsnitt tillägnas åt påskupploppen och om varför upploppsmakarna är dem enda som bär skulden för kravallerna. I debatten har det gjorts försök att rättfärdiga attackerna mot allmänheten och mot polisen genom att skylla på en koranbränning. Vi menar på att våldet är det verkliga hotet mot yttrandefriheten i Sverige.
Det spelar ingen roll vem som bränt koranen eller andra religiösa böcker, det centrala är att man får göra det. Om allt fler i svensk media, makthavare och politiker slätar över attackerna, desto viktigare att protestera mot det. Svensk grundlag och demokrati måste vara mer värt att försvara än rädslan för nya attacker, något som bana väg för ännu värre inskränkningar av yttrandefriheten i framtiden.
Du kan också lyssna på Krimspaning via Spotify, iTunes och Soundcloud.
På Soundcloud finns även möjlighet att följa, gilla och kommentera avsnitten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi ser ju mord på film och i Sverige tyvärr allt oftare på nyheterna, men egentligen vet vi ganska lite hur en mordutredning går till i verkligheten. Peter Springare, en av Sveriges mest erfarna utredare, berättar om hur verklighetens mord och de mörkaste sidorna för mordutredare.
Hanna Lindholm får möjligheten att ställa frågor om mordutredningar som de flesta kanske undrat över men inte vågat ställa. Inklusive morbida frågor som om man kan obducera ett lik som hittas efter en lång tid, hur rutinerna ser ut i obutkionssalar, vilken yrkesgrupp polisen vänder sig till när man inte vet identiteten på offer, varför svensk polis alltid använder schäfer som polishund och om den fruktansvärda uppgiften att lämna dödsbud till mordoffrets anhöriga.
Bakom varje mordrubrik finns ett offer, en fysisk kropp och många hårt arbetande personer i rättsväsendet och rättsmedicinvården som måste svåra jobbet som de flesta av oss inte hade klarat av.
Du kan också lyssna på Krimspaning via Spotify, iTunes, Acast och Soundcloud.
På Soundcloud finns även möjlighet att följa, gilla och kommentera avsnitten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Saknas det avsnitt?
-
Länk till kandidatuppsatsen: Förnedringsrån som statusmarkör
I veckans avsnitt av Krimspaning ger Hanna och Peter sina spaningar på invansionen i Ukraina. Regeringens dubbelmoral i svensk vapenexport exponeras och Hanna delar ut några hårda smockor mot Socialdemokraternas fjäskande för krigförande diktaturer.
Hanna och Peter frågar sig hur ordet förnedringsrån kunde komma med i nyordslistan över svenska nyord, samtidigt som kriminologer fortsätter förneka att fenomonet överhuvudtaget existerar. På samma tema berättar Hanna om sin kandidatuppsats och vad som visade sig vara de verkliga orsakerna bakom förnedringsrån – ett sätt för unga gärningsmän att demonstrera makt och skryta för äldre kriminella.
Hanna förklarar vad en NTU-enkätundersökning är för något och krossar den trötta klyschan om ökad anmälningsbenägenhet. Där Hanna menar att kombinerad statistik från NTU-undersökningar och BRÅ-rapporter egentligen visar tvärtom, att ökad anmälningsbenägenhet är en myt och att grova brott faktiskt ökar.
Slutligen diskuterar Hanna och Peter varför förebyggande arbete är meningslöst i områden där kriminalitet glorifieras och betraktas som ett sätt att uppnå högre status.
Du kan också lyssna på Krimspaning via Spotify, iTunes, Acast och Soundcloud. På Soundcloud finns även möjlighet att följa, gilla och kommentera avsnitten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denna vecka synar Hanna och Peter regeringens bluff om fler polisanställda och hur Socialdemokraternas argument vilseleder. Peter berättar om de metoder som mäter polisens effektivitet och vad siffrorna säger om polisens arbete idag. Vad betyder lagföringskvot? Vad är skillnaden mellan olika misstankegrader? Och vilken roll spelar en lägre eller högre misstankegrad i ett frihetsberövande? Peter ger oss en inblick i vad bevisvärderingsprinciper är, samt varför en förundersökning och en rättegång värderar samma bevisning helt olika. Peter går också in på vad begreppen muntlighetsprincipen och rättsfaktum existens betyder och vad de har för betydelse för hur domstolen värderar bevisning. Till sist diskuterar Hanna och Peter om för- och nackdelar med fri bevisföring i det svenska rättsväsendet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det andra avsnittet av Krimspaning berättar Hanna om sina erfarenheter av att vara målsägande under en rättegång och om den långa vägen till brottsofferersättning. Till och med Peter, som varit polis i hela sitt yrkesliv, blir förvånad över hur snålt det svenska rättsväsendet är mot brottsoffer som har rätt till skadestånd – samtidigt som samma system är generöst mot dömda kriminella. Peter och Hanna diskuterar därefter riskbeteenden bland sexualbrottslingar och avgörande beteendemönster som gjorde att Peter till sist lyckades gripa en serievåldtäktsman i Örebro.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Premiär för Krimspaning! Ett poddprogram av kriminologen Hanna Lindholm och polisen Peter Springare som har span på brottsplats Sverige. I avsnitt ett pratar vi bland annat om hur Peter Springare blev Polismyndighetens största kritiker och varför polisens omorganiseringar lett till mer korruption.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.