Avsnitt
-
Vilken säsong vi har haft! I sista avsnittet innan sommaren har vi valt ut några guldkorn, tips och insikter från årets alla gäster. Vi pratar sparande, finanspolitik, boränta, hållbara investeringar och hur vi gör oss relevanta i framtiden när bara kunskap inte längre räcker till? Stort tack för att du lyssnar på podden! Glöm inte att prenumerera så får du en notis när vi är igång igen efter ledigheterna. Och betygsätt oss gärna. Vi ses igen i september!
-
Börja smått, sprid riskerna och månadsspara via autogiro. Men framför allt: vänta inte med att komma igång! Det säger Tova Larsson, verksamhetschef för Ung Privatekonomi – en systerorganisation till Unga Aktiesparare. Tova har utbildat och inspirerat tusentals ungdomar med målet att öka kunskapen och den ekonomiska hälsan.
-
Saknas det avsnitt?
-
Det globala investeringsbehovet för att klara klimatomställningen uppgår till tiotusentals miljarder kronor. Ett svindlande stort belopp men att inte göra något kostar betydligt mer. Det menar Skandias nya kapitalförvaltningschef från 1 juni Per Lindgren, och hållbarhetschef Gabriel Lundström, som på en kvart går igenom allt du behöver veta om hållbara investeringar och hur pensionskapitalet kan göra skillnad för att lösa planetens stora utmaningar.
-
Ännu har vi inte sett effekterna av Riksbankens räntebesked. Men köpare och säljare har redan börjat agera. Och enligt Hans Flink på Mäklarstatistik råder det inte längre något tvivel: Bostadsmarknaden är tillbaka i normalläge för första gången sedan 2019 - och det ser ljust ut!
-
Jobbonär, deltidsarbetare, hybridpensionär. Ja, kärt barn har många namn. I det här avsnittet träffar vi Inger Holmström och Thorbjörn Larsson, som efter långa och framgångsrika karriärer valt att haka på en tydligt växande trend: att jobba vidare efter 65. Och det är inte för att de måste. ”Meningen med livet är inte att vara ledig”, säger Torbjörn.
-
”Pengar har jättestor makt. Därför måste vi våga prata om det ännu mer.” Det säger Emma Knaggård Wendt jämställdhetsprofilen på tankesmedjan Ownershift, som menar att vi regelbundet måste ”ekonomidejta” inte bara vår partner, utan också vännerna. Hon får medhåll av Skandias pensionsekonom Mattias Munter. Han anser att det är först när vi har kunskapen om vad som långsiktigt påverkar pensionen, som vi har möjlighet att förändra den. Avsnittet släpps på Pensionens dag, som i år infaller 17 april.
-
Sverige är möjligheternas land. Det menar finansminister Elisabeth Svantesson (M) som själv fått lära sig att aldrig ta något för givet. I avsnittet pratar vi om hennes barndom, familjens tuffa 90-tal, ljuset i inflationstunneln, sparandet, vem som egentligen bestämmer mest, svårigheten att prioritera, dyra bröllop, renoveringsbehov, unga på bostadsmarknaden och samhällets enorma investeringsbehov (där pensionsspararna kan vara med och göra skillnad).
-
Isabella Ahmadi är konsumentexpert på Prisjakt och hjälper dagligen konsumenter att fatta ekonomiska beslut. Privat är hennes mål ekonomisk trygghet, där Isabella inte bara vill kunna sova gott om natten, utan också säkra en framtid "där vad som helst kan hända". Vi pratar livsstil, konsumtion och olika typer av sparande – kort och gott allt du behöver för att fatta egna smarta ekonomiska beslut.
-
Pensionsekonomen Mattias Munter kommer med goda råd och smarta tips kring lönesamtalet, skatteåterbäringen och det orange kuvertet. Kort och gott allt du behöver veta om vårens viktiga privatekonomiska händelser. Och så får vi lära oss mer om hur gröna investeringar i ditt pensionssparande kan göra skillnad för klimatomställningen.
-
Hur håller vi oss relevanta i framtiden när bara kunskap inte räcker till? Vilket mindset och vilken kompetens behövs för att göra karriär och få bra lön även framåt? Handelshögskolans rektor Lars Strannegård talar om vikten av både "råplugg" och att gå utanför sin komfortzon.
-
Dörren för nya räntehöjningar är stängd. Det konstaterar Maria Qundos och Seyran Naib på Skandias kapitalförvaltning när de ger sin syn på nuläget. De radar upp många uppmuntrande tecken för en ljusare ekonomisk framtid och ger flera bra tips för hur du som sparare kan tänka. De lämnar också en liten varning för några uppenbara risker - och varför en global indexfond inte är så väldiversifierad som man kanske tror.
-
Ekonomiprofessor Gustav Tinghög forskar i hur intuition och analytiskt tänkande påverkar vårt beslutsfattande. Han menar att ett riktigt bra val bygger på just dessa två i en kombination. Men tänk på att det kan vara bättre att fatta nio beslut som är ”good enough” än ett som är helt perfekt – och att vägen till finansiell framgång stavas automatisering!
-
I sista avsnittet för säsongen har Maria valt ut sina personliga guldkorn och en kavalkad av värdefulla spartips från säsongen som gått! Stort tack för att du lyssnar på ”En påse pengar”. Missa inte att prenumerera på podden så får du en notis när vi är igång efter ledigheterna. Och betygsätt oss gärna. Vi ses igen i januari!
-
Frågorna hopar sig efter Riksbankens räntebesked. Är räntetoppen nådd? Varför tvingas svenska hushållen ta smällen? Har vi lågkonjunktur? Vad kan vi vänta oss av sparåret 2024? Med oss har vi Skandias makroekonom Seyran Naib, som betonar vikten av en långsiktig sparstrategi.
-
Gabriel Lundström är hållbarhetschef för Skandia och ordförande för svenskt näringslivs största hållbarhetsnätverk, UN Global Compact Network Sweden. Vi pratar om hållbart sparande, avkastning, FN:s klimatmål och hur Sveriges samlade pensionskapital spelar roll för att lösa planetens utmaningar.
-
Ekonomisk jämlikhet är alltid viktigt och just nu extra aktuellt med tanke på årets Nobelpris. Vi har bjudit in Carl Johan von Seth – journalist och författare till boken ”Det ekonomiska könet”. Han pratar om ”mammatappet” och målar upp en mörk bild av både löneutveckling och karriär för den som blir förälder. Men det görs samtidigt framsteg och det finns saker att tänka på för att täppa till det ekonomiska gapet.
-
Albin Kjellberg är bara 26 men redan rutinerad som programledare, poddare och sparinspiratör. Han började intressera sig för aktier i nian och som 18-åring tjatade sig Albin in i finansbranschen. Idag driver han plattformen Investera Mera och är en av finalisterna i Årets Sparprofil. I samtalet med Maria får du som lyssnare hans bästa tips – och tankar inför det spännande sparåret 2024. -
Att lönen är viktig vet vi alla. Men ibland behöver vi också påminna oss själva om vår framtida lön – nämligen pensionen. En kvart om året är allt som behövs för att säkra ditt framtida sparande, menar pensionsekonomen Mattias Munter. I det här avsnittet svarar han på ett antal vanliga och viktiga frågor. Som hur mycket jag ska spara? Hur länge jag måste jobba och varför det är smart att löneväxla?
-
Veckopeng eller månadspeng? Bedrägerier, ränta på ränta och smartaste sättet att bostadsspara. Ja, det här är avsnittet då vi pratar pengar och barn. Matilda Westerman och Per Wreding förklarar på ett lättbegripligt sätt sådant vi alla behöver känna till om ekonomi. ”Involverar vi barn känner de sig kapabla och kapabla barn blir fantastiska samhällsmedborgare.”
-
Det kan vara lätt att fastna i negativa tankar kring sin egen privatekonomi. Sandra Johansson, redaktör på Omni Ekonomi, tipsar om hur du istället kan göra positiva prioriteringar. Du får också inblick i det intensiva arbetet på en nyhetsredaktion, där det pågår en ständig jakt på ekonomiska ljusglimtar.
- Visa fler