Avsnitt
-
Antalet skjutningar minskar, polis och åklagare har fått skarpare verktyg och USA har infört stenhårda ekonomiska sanktioner mot vårt våldsammaste kriminella nätverk Foxtrot och dess ledare Rawa Majid. Samtidigt kommer dock nya rapporter om hur de kriminella nätverken äter sig allt djupare in i samhällskroppen. Så hur är egentligen läget i gangstervåldets Sverige våren 2025? Är den omtalade vändningen i sikte, eller är den i själva verket mer avlägsen än någonsin? Med åklagare Lisa dos Santos, före detta brottsutredaren Luay Mohageb och terrorforskaren Magnus Ranstorp. Programledare: Magnus Thorén.
-
Vad visste CIA? Vad gjorde KGB? Och var det skotten i Dallas som födde idén om ”den djupa staten”?Över 80 000 tidigare helt eller delvis hemliga dokument kring mordet på John F Kennedy offentliggjordes nyligen på order av president Donald Trump. Vad ger de för nya pusselbitar, och kommer akterna att bidra till färre konspirationsteorier kring mordet? Med Kent Werne, författare som skriver om konspirationsteorier, Göran Fröjdh, journalist på Kvartal och Malin Ekman, författare och journalist som bevakar USA på Stockholm report. Programledare:Magnus Thorén.
-
Saknas det avsnitt?
-
Med en enad front kring militärt- och ekonomiskt stöd till Ukraina och med hjälp av sanktioner skulle Väst tvinga Ryssland på knä. Men med Donald Trump och hans närmast revolutionära MAGA-politik har allt ställts på ända. Kan vi räkna med någon form av fred under 2025, när anfallskriget pågått i tre år? Kan man redan nu peka ut Ryssland som vinnare? Och vad väntar för Europa när USA ser ut att lämna kontinenten åt sitt öde? Med Magnus Ek, militär instruktör i Ukrainas armé, Stefan Hedlund, professor emeritus och rysslandsexpert och Johanna Lybeck Lilja, statssekreterare vid Finansdepartementet. Programledare: Magnus Thorén.
-
Nedlagd kärnkraft, en naiv hållning gentemot Kina och en närmast total oförmåga att inse värdet av digitalisering och tech-industri. Det är några saker som lyfts fram av experter som förklaringar till industrinationen Tysklands ekonomiska kris. Håller Europas draglok på att spåra ur, eller är ryktena om vår största handelspartners förfall överdrivna? Med Kristian Åström, ekonomijournalist och tidigare korrespondent i Berlin och Eva Häussling, jurist på Svenskt näringsliv och tysklandskännare. Programledare: Magnus Thorén.
-
Efter Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels intåg i Gaza har en global Palestinarörelse vuxit fram med demonstrationer, tältläger och krav på att Israel upphör med det kritikerna kallar ett folkmord. Vilka är aktivisternas politiska mål? Varför uppfattas rörelsen av många som antisemitisk och konspiratorisk? Och finns det skäl för politiker och oss andra att lyssna på demonstranterna mer noggrant? Med Taher Al Naasan, Inas Hamdan, Sofie Löwenmark och Nico Perrino. Programledare: Magnus Thorén.
-
En tryggare miljö där Facebook och X och ägare som Elon Musk tvingas ta större ansvar för näthat och desinformation, eller ett allvarligt hot mot vår yttrandefrihet? EU:s lagpaket Digital services act och vågen av regleringar som just nu sköljer över västvärldens digitala plattformar har väckt starka känslor. Skyddar det här oss från falska nyheter eller tystar lagarna bara obekväma röster? Med Göran Fröjdh, journalist på Kvartal och Daniel Westman, juridisk expert. Programledare: Magnus Thorén.
-
En enstöring med rätt utseende, rätt vapen, promenadavstånd till mordplatsen och kanske även ett rimligt motiv. ”Christer A” är personen som i decennier mest funnits med i utkanterna av Palmeutredningen. Kanske ändras synen på honom som möjlig mördare i och med nysläppta "Den sista boken om mordet på Olof Palme”, som bland annat tagit hjälp av ansiktsigenkänning genom AI. Med Jon Jordås, journalist och författare och Hans-Gunnar Axberger, jurist och tidigare huvudsekreterare i Granskningskommissionen. Programledare: Magnus Thorén.
-
Armlängds avstånd mellan kulturen och politiken är en princip som många säger sig högakta. Avståndet ska borga för fritt skapande, fria tankar och modiga samtal. Men varför är det självklart att folkvalda politiker inte ska blanda sig i, när det offentliga ofta står för pengarna till kulturen? Och vad hände med principen när N-ordet uttalades under Kulturnatten i Stockholm? Med Dmitri Plax, konstnärligt ansvarig på Dramaten.Doc, Stina Oscarson, dramatiker, Jesper Weithz, författare och Ola Wong, kulturredaktör på Kvartal. Programledare: Magnus Thorén.
-
Kinesiska elbilar som är bättre och billigare än BMW och Audi. Industripolitikens återkomst där egna gruvor och fabriker beskrivs som centrala för vår säkerhet och frihet. Vad innebär de snabba förändringarna för EU:s möjlighet att klara sig i konkurrensen med omvärlden? Med Anders Ahnlid, generaldirektör Kommerskollegium, Karla Wixe, utredare hos LO och Anna Stellinger, ansvarig för EU-frågor på Svenskt Näringsliv. Programledare: Magnus Thorén.
-
Rysslands krig, Kinas inflytande, terrorism och Donald Trump som möjlig president i USA. Det tecknas en mörk bild när det gäller EU:s framtida säkerhet inför valet till Europaparlamentet i juni. Vilket ben ska unionen stå på i valet mellan öppenhet inför omvärlden och ökat fokus på gränsskydd och inre säkerhet? Med Göran von Sydow, direktör för Sieps, Gunilla Herolf, forskare på Utrikespolitiska institutet och Klas Friberg, tidigare Säpochef. Programledare Magnus Thorén.
-
Maktens megafoner med egna agendor, och med beröringsskräck för de mest brännande samhällsfrågorna. Så låter ibland kritiken mot journalister. Hur hanterar vi uppdraget att beskriva verkligheten och söka sanningen? Med Johan Åsard, redaktör och tidigare chef för TV4:s Kalla fakta, Trifa Abdulla, tidigare journalist på Sveriges Radio och Jörgen Huitfeldt, chefredaktör på Kvartal. Programledare: Magnus Thorén.
-
Med sanktioner, frusen valutareserv och beslagtagna lyxbåtar ägda av oligarker skulle Ryssland tvingas på knä av Väst. Tillsammans med stödet till Ukraina skulle det göra anfallskriget hopplöst. Två år senare växer den ryska ekonomin, rubeln har inte kraschat och Trump kan vara på väg tillbaka till Vita huset. Med Johan Engvall, Centrum för östeuropastudier och Helge, frivillig soldat och utbildare i Ukraina. Programledare: Magnus Thorén.
-
På mindre än 100 år har världens befolkning ökat från två miljarder till över åtta miljarder människor. Och ökningen fortsätter. Är jorden överbefolkad? Vad går att göra åt det? Och varför anses frågan tabu inom miljörörelsen, trots larm om ökande utsläpp, utfiskade hav och hotade arter? Med Frank Götmark, professor i ekologi och miljövård och Johan Gärdebo, historiker vid Uppsala universitet. Programledare Magnus Thorén.
-
Att känna sig ensam och isolerad mot sin vilja är svårt för oss människor. Att inte ha nära vänner och inte ingå i meningsfulla sammanhang påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt, visar forskning. Hur tar man sig ur ofrivillig ensamhet? Och är verkligen vi svenskar så ensamma som det ofta påstås? Med Lena Dahlberg, professor i socialt arbete och Anna Bennich, psykolog och författare. Programledare: Magnus Thorén.
-
Satsningen på fossilfritt stål beskrivs som en hörnsten i den svenska gröna omställningen. Med hjälp av den ska utsläppen minska, Sverige tjäna pengar och Norrland få nya invånare. Men hur vet industrin att det är rätt grön teknik de satsar på? Och kan kommunerna vara säkra på att miljardlånen kommer betala sig? Med: Annika Wallenskog, SKR, Magnus Henrekson, professor i ekonomi och Niklas Johansson, direktör för klimat och kommunikation på LKAB. Programledare: Magnus Thorén.
-
Ökad jämställdhet har inneburit mycket positivt för både mammor och pappor de senaste decennierna. Men experter varnar nu för att den också lett till en ökning av såriga vårdnadstvister, och att det är hög tid att börja lära oss mer om begreppet ”föräldraalienation”. Alltså när en vårdnadshavare manipulerar barnet att ta avstånd från och bryta med den andra föräldern, trots att rimliga skäl saknas. Men hur skiljer man föräldraalienation från fall där barnen faktiskt blir utsatta, exempelvis för våld eller sexuella övergrepp? Med Anna Lytsy, journalist och författare och Christina Bergenstein, advokat specialiserad på bland annat familjerätt. Programledare: Magnus Thorén.
-
Rätten att bränna religiösa böcker offentligt är högaktuell – 53 år efter att lagen om trosfrid avskaffades. Vad är hädelse och vad innebär det för yttrandefriheten att nästan alla partier i riksdagen vill, med lagens hjälp, få stopp på framtida koranbränningar? Koranbrännaren Salwan Momika berättar med egna ord vad han är ute efter. Med Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, Ali Abdelsaid, rådgivare åt Svenska Islamiska Unionen och Ängla Pändel, ordförande i Institutet för juridik och internet. Dessutom hör ni en intervju med exmuslimen och aktivisten Zara Kay. Programledare: Staffan Dopping.
-
Fossilfri vätgas pekas av både näringsliv och politiker ut som en avgörande pusselbit för att kraftigt få ner utsläppen av växthusgaser och rädda klimatet. Men kommer det verkligen att fungera? Med Christian Sandström, biträdande professor, Jönköping International Business School och Ratio. Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet, Gustav Green, forskare inom förnybara energisystem och vätgassystem på forskningsistitutet RISE och Mikael Nordlander, utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten, bland annat Hybrit.
Programledare: Magnus Thorén
-
Den stora invandringen de senaste decennierna har i grunden förändrat den svenska befolkningen. Något som bland annat fått ledande Sverigedemokrater att tala i termer av "folkutbyte". Hur ser migrationen till Sverige faktiskt ut idag, och kommer födda i Sverige med två svenskfödda föräldrar i framtiden vara en minoritet? Och vad skulle det i så fall betyda?
Med: Martin Kolk, forskare och docent i demografi vid Stockholms universitet. Karin Lundström, demograf och utredare vid SCB och Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket. Programledare: Magnus Thorén
-
I veckan höjde Riksbanken återigen räntan till 3,5 procent. Vad gör detta med samhället efter alla år av nollränte-dopning och enorma pandemistöd? Öppnas ett ekonomiskt slukhål nu, eller handlar det om en sund tillnyktring?
Med Thomas Franzén, tidigare förste vice riksbankschef, LO:s chefekonom Laura Hartman och John Hassler, professor i makroekonomi. Programledare: Magnus Thorén.
- Visa fler