Avsnitt
-
I säsongens sista avsnitt innan sommaruppehållet bjuder vi på spaningar från Almedalen med en mångfaciliterad gäst, Maja Fjaestad. Hon är adjungerad professor på LTU, forskare på Institutet för Framtidsstudier och expertkoordinator inom samhällspolitik och beredskap vid Centrum för hälsokriser. Maja är också aktuell med boken "AI och makten över besluten".
Vi diskuterar bland annat:
Spaningar från Almedalsveckan ur ett AI-perspektiv. Den svenska politikens inställning till AI och dess utveckling. Utmaningar och möjligheter med AI i offentligt beslutsfattande. Om AI utgör ett hot mot demokratin.Glad sommar, vi hörs i höst igen
Sofia & Frida
-
I veckans avsnitt gästas vi har vår återkommande expert Nils Janse.
Nils förklarar vad AI-agenter är, hur de skiljer sig från Siri och Alexa, och hur de kan komma att påverkan vår vardag. Vi pratar också om vad det finns för agenter redan idag, för och nackdelar samt etiska frågor.
På med hörlurarna och välkommen in i agenternas värld.
-
Saknas det avsnitt?
-
Veckans gäst är Johan Falk, tidigare journalist och lärare, som nu arbetar på Skolverket och är författare till böckerna "AI och skolan" och "AI för nybörjare". Han har varit gäst hos oss tidigare och hade så mycket klokskaper att dela att vi bjöd in honom igen för att fortsätta samtalet. Vi diskuterar AI-teknikens utveckling och dess centrering hos ett fåtal företag i USA, datorchip och dess påverkan, samt energikostnaderna för att träna språkmodeller. Johan delar sina tankar om framtida undervisning, arbetsplatser, och hur vi kan förbereda kommande generationer för en AI-driven värld.
Rabattkod till Johans bok AI för nybörjare: falk24. Besök https://www.nok.se/ för mer information.
-
Vårt kanske mest filosofiska avsnitt hittills, med Tomas Seo, innovationsstrateg som hjälper ledningsgrupper och styrelser att ta tillvara på nya möjligheter. Tomas är även författare av nyhetsbrevet “Detta förändrar ju allt”. Vi utforskar AI-agenter – vad de är, hur de fungerar och hur de kan omforma framtidens organisationsstrukturer. Vi diskuterar också hur våra relationer till AI kan komma att utvecklas:
Kan vi känna något för dem? Just nu är det deras följsamhet och bristande minne som utgör utmaningar. Slutligen dyker vi ner i spännande frågor kring simulationer, agens och vad det verkligen innebär att vara människa.
Missa inte detta tänkvärda avsnitt!
-
Veckans gäst är Johan Falk, tidigare journalist och lärare, som nu arbetar på Skolverket och har skrivit två böcker: "AI och skolan" och "AI för nybörjare". Vi diskuterar hur mycket av de bakomliggande teknikerna till generativ AI som du behöver förstå, hur snabbt utvecklingen går och hur den påverkar samhället. Vi pratar även om vikten av att diskutera huruvida AI ska vara ett mer passivt verktyg eller en aktiv kraft på arbetsplatsen.
Rabattkod till Johans bok: falk24. Besök https://www.nok.se/ för mer information.
-
Ola Andersson är tillbaka för att ge oss de senaste nyheterna om generativ AI.
Här är några av veckans höjdpunkter:
Viktigt att veta- AI- plattformarna utvecklas och uppgraderas allt mer. Vad betyder det och hur påverkar det dig som användare? Bra att veta- mobilanpassade versioner av generativ AI, mer strömsnålt och snabbare men klenare? Men kanske ändå tillräckligt för att få en terapisession av chatgpt på lunchpromenaden. Kul att veta- Vad är Limitless och varför har man tagit fram en pryl som som ser ut som ett hemtjänstlarm? -
I veckans avsnitt diskuterar vi EU:s nya AI-lagstiftning med techjuristen Linn Alfredsson. Vi utforskar lagens syfte, diskuterar dess riskkategorier och viktiga detaljer som berör alla. Linn delar också med sig av praktiska utmaningar och tipsar om hur man skapar tydliga riktlinjer för AI-användning på arbetsplatsen.
Oavsett om du arbetar direkt med AI eller bara är nyfiken på ämnet, är detta avsnitt du inte får missa.
-
I veckans avsnittet möter vi Sahar Tahvili, sektionschef på Ericsson och forskare inom Industrial AI Systems, för en djupdykning i hur AI-teknologin formar politik och samhälle under det globala supervalåret 2024.
-
I veckans avsnitt har vi bjudit in Niklas Laninge, psykolog med specialisering inom beteendedesign. Niklas delar med sig av sina kunskaper om hur beteendedesign kan förenkla utvecklingen och integreringen av digitala produkter och ny teknik. Vi utforskar även orsakerna till att Sverige ligger efter i utvecklingen och användningen av AI och siar om hur framtidens arbetsliv kan komma att se ut.
-
I veckans avsnitt gästas vi av Joakim Jardenberg, känd för sina insiktsfulla och lättillgängliga #ensakidag-filmer om teknik och AI. Han är rådgivare, affärsängel, bloggare och medieguru som idag arbetar på Volvo group. Vi diskuterar idén med “check” eller AI-körkort och betonar vikten av att ha robusta säkerhetssystem likt rejäla säkerhetsbälten, som tillåter oss att 'köra i diket' och lära av misstagen, snarare än att bara fokusera på de potentiella riskerna med AI. Vi utforskar även orsakerna till att Sverige ligger efter i AI-mognaden.
-
Copilot är jobbassistenten som bland annat gör det lättare att hitta företagsinformation än att söka på intranätet, den skapar tabeller av texter och hjälper dig prioritera actions i dina mail. I veckans avsnitt tar vi reda på mer om Copilot, hur den fungerar och vad som är bra att tänka på innan man inför den i sin organisation. Vår gäst är systemvetaren Magnus Karlsson, som har lång erfarenhet inom IT-området. I sin nuvarande roll är han ansvarig för nya produkter och tjänster varav Copilot är en av dem.
-
Vår gäst för veckan är kulturvetaren som sadlade om och idag arbetar som redaktör och projektledare på LRF Media. Känd för sin förmåga att spana in framtidens teknik, är han också en vår återkommande gäst som uppdaterar oss på de senaste AI-nyheterna.
Tillsammans utforskar vi EU:s AI Act och dess potential att omforma branscher genom nya affärsmodeller baserade på försäljning av träningsdata. Vi diskuterar hur generativ AI inte bara blir en del av vår mjukvara, utan även formar hur vi interagerar med tekniken i vårt dagliga liv. Kan AI snart hantera dina tandläkarbokningar eller hålla koll på din försvunna katt? Vi djupdyker i dessa frågor och pratar även om den humanoida roboten Figure 1, utrustad med ChatGPT, och dess förmågor.
-
I veckans avsnitt gästas vi av Åse Andersson, utvecklingsledare på socialtjänsten i Linköping. Hon delar med sig av sina erfarenheter från ett projekt där de testat prediktiv AI för att utveckla ett prognosverktyg för placering av barn och unga. Vi får höra om lärdomar från projektet, de viktigaste framgångsfaktorerna och tips på vad man ska ha med sig innan man sätter igång projekt som detta.
Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör så betygsätt gärna i appen, prenumerera och dela. Missa inte att AI för folket har en egen Linkedin-sida.
-
I det här avsnittet träffar vi Kim Elman, chef för RISE Centrum för cybersäkerhet.
Vi lever i en tid av både snabb teknisk utveckling och ökade politiska spänningar, vilket innebär både utmaningar och möjligheter. Hybridkrigföring och cyberangrepp har blivit allt vanligare, som ett led i detta. Vi diskuterar AI:s roll i att öka cybersäkerheten, riskerna på våra arbetsplatser och framtida behov av kunskap inom området. Du får också med dig konkreta tips på vad du kan tänka på och göra i din vardag.
Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör så betygsätt gärna i appen, prenumerera och dela. Missa inte att AI för folket har en egen Linkedin-sida.
-
I veckans avsnitt gästas vi av bolagsjuristen Jakob Iwars för att utforska de juridiska dimensionerna av artificiell intelligens.
AI är inte bara ett område fullt av möjligheter, det väcker också viktiga frågor och utmaningar som t ex balansen mellan innovation och integritetsskydd. När tekniken utvecklas, hur väl lyckas lagstiftningen hålla jämna steg och hur gör vi etiska överväganden kring bias och rättvisa?
Vi djupdyker i hur företag bör hantera personuppgifter och känslig data med omsorg. Vi pratar också om vikten av att företag håller sig uppdaterade med internationella standarder och navigerar i den komplicerade lagstiftningen, särskilt med tanke på EU:s AI Act och GDPR.
Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör så betygsätt gärna i appen, prenumerera och dela. Missa inte att AI för folket har en egen Linkedin-sida.
-
I veckans avsnitt gästas vi av teknik-innovatören som brinner för jämställdhet och mångfald, Paulina Modlitba. Vi utforskar AI:s påverkan på arbetslivet och samhället. Vad AI betyder för individen och hur företag kan använda det för innovation och konkurrenskraft. Vi diskuterar också AI:s potential att antingen främja eller motverka jämställdhet och mångfald, samt hur företag kan hantera de etiska utmaningar som följer med AI.
Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör så betygsätt gärna i appen, prenumerera och dela. Missa inte att AI för folket har en egen Linkedin-sida. -
Det här är AI för Folket! Frida och Sofia berättar om vilka de är, varför de sitter under filtar i Sofias kök och vad du kan förvänta dig av kommande avsnitt. Kommer AI utplåna världen eller frälsa oss från allt elände? Häng med på vår vetgiriga resa!
Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör så betygsätt gärna i appen, prenumerera och dela. Missa inte att AI för folket har en egen Linkedin-sida.
-
Vår gäst för veckan är Nils Janse, ingenjören som pluggade AI för redan 20 år sedan, även vår återkommande expert.
I detta avsnitt får du värdefulla tips på hur du kan optimera dina interaktioner med Chat GPT för att få bästa möjliga svar. Dessutom utforskar vi varför expertis och intuition fortfarande är av stor vikt.
Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör så betygsätt gärna i appen, prenumerera och dela. Missa inte att AI för folket har en egen Linkedin-sida.
-
I detta avsnitt möter vi André Andersson, VD och medgrundare av Scribill, som delar med sig av sin erfarenhet från att omvandla sin contentbyrå till ett utbildningsföretag, med fokus på generativ AI. Vi diskuterar AI:s framtida roll och André ger handfasta tips för ledare som vill komma igång. Dessutom berör vi vikten av att hantera rädslor som chef i en teknikdriven värld.
Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör så betygsätt gärna i appen, prenumerera och dela. Missa inte att AI för folket har en egen Linkedin-sida.
Frida & Sofia
-
I det här avsnittet utforskar vi datakvalitet och dess inverkan på arbetslivet och sjukvården, tillsammans med Dan Hasson, expert på kvantitativ data, stress och arbetsmiljö. Dan lyfter betydelsen av hög kvalitet och riskerna som är associerade med bristfällig hantering. Han betonar att data av låg kvalitet inte kan omvandlas till användbar information bara genom att omkategoriseras, och ger oss tips på vad vi kan tänka på. Vi tittar även närmare på vikten av domänkunskap och effekterna av bristande kommunikation på arbetsplatsen.
Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör så betygsätt gärna i appen, prenumerera och dela. Missa inte att AI för folket har en egen Linkedin-sida. - Visa fler