Avsnitt
-
Avsnittet går igenom utrustningen som ska vara med i bilen och hur man vet vad som minst ska vara med. Även det som polisen förväntar sig ska finnas. Även den personliga utrustningen och vad som gäller för medhjälpare. Får vi ha med en passagerare i lastbilen som kör ADR?
Avslutar med tunnelrestriktioner och reder ut begreppen. I första postition tittar vi om vi kör styckegods och i den andra position när vi kör tankbil. Bokstaven säger oss i vilken tunnel vi inte får köra i. Det är en luring som man behöver bli påmind om.
-
Hur ska transporten storetiketteras och märkas när det körs som styckegods?
-
Saknas det avsnitt?
-
Det här avnittet handlar om overpack, riktningspilar, tömda ej rengjorda förpackningar och mycket annat.
-
Miljöfarlig ämnen ska märkas med särskild märkning, fisken och trädet. Du hittar det i säkerhetsdatabladet, avsnitt 14.
Krav på förpackningar att rätt material används till olika produkter. En del förpackningar ska tåla att staplas. Förpackningarna ska klara att hanteras och i vissa fall ska de besiktas med jämna mellanrum.
En plastdunk får endast användas i 5 år.
En IBC i metall ska besiktas vart 2,5 år
-
Farligt gods är ämnen och föremål som utgör en direkt risk för människa och miljö. Hur stor risken är beror främst på mängden och farlighetsgraden hos det farliga godset.Godset ´s egenskaper kan framkalla flera olika reaktioner hos människan och i naturen. Det kan finnss stora risker vid kemiska reaktioner.
Att ha kunskap om farorna är nödvändigt för att agera rätt för att begränsa skador vid en ev olycka.
-
Kursdel 2
Det här avsnittet handlar om farligt gods med hög riskpotential.
Vad är det egentligen för skillnad mellan skyddsplan och transportskydd?
När behövs övervakning och speciella parkeringsplatser?
Bisse och Fia reder ut och förklarar.
Transportskydd (ADR kapitel 1.10). -Hur kan godset skyddas mot brottsliga angrepp. Viktigt att varje person genomför en utbildning hos arbetsgivaren. Dokumentation för genomförd utbildning sk asparas av arbetsgivaren i 5 år.
Skyddsplan (ADR 1.10.3.2.2). Företag som behöver ha skyddsplan har krav på sig att berörd personal ska vara väl insatta i planen. Skyddsplanen ska inte hamna i orätta händer och den får inte spridas.
Parkering av farligt gods som har krav på övervakning av fordon enligt ADR 8.4.1
en parkeringsplats, övervakad av en tillsynsman som har underrättats om lastens egenskaper och var föraren uppehåller sig. en allmän eller privat parkeringsplats där fordonet inte förväntas bli skadat av andra fodon en lämplig öppenplats som är avskild från vägar och bostäder där allmänheten normalt inte passerar eller uppehåller sig. -
I kommande avsnitt så går vi igenom bildspelet. Samma bildspel som Bisse och Fia använder vid sina ADR-kurser.
I första avsnitten så beskrivs vad som är farligt gods, multimodala transporter, internationella transporter v. nationella transporter. Chaufförens ansvar i jämförelse med avsändare-, lastare-, transportör- och lossaresansvar.
-
I det här avsnittet pratar vi specifikt om ADR-provet för tank.
- Metallskyltar
-Tankkod
-Tankhirarkin
-Fordonscertifikat
-Tankbesiktningar
Tackar Litra gas AB som gör podden möjlig!
-
ADR styckegods, grund
Vad är bulktransport?
Vad är multimodal transport?
Kan både chaufför och åkare bötfallas för en och samma sak?
Genomgång av chaufförens ansvar
-
Nya bestämmelser:
För tankbilar som kör komprimerade gaser och har säkerhetsventil märkas med SV.
VIktigt att hålla koll på skriftliga instruktioner och Bisse får frågan om etikett 5.2
Och mycket annat bjuds du på i detta avsnitt av ADR-podden!
-Tack Litra gas AB för att göra ADR-podden möjlig!
-
Kai Wränghult och Stig Tedfeldt har gjort mycket i ADR-Sverige!
Följ deras intressanta bana genom livet. De båda har varit involverade i det mesta vad som gäller ADR. De båda har en militärbakgrund och båda har även arbetat på MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap. De har även varit involverade i NATO på olika sätt.
-
Hur fordonet ska skyltas och etiketteras kan vara klurigt. Särskilt när man inte håller på med det så ofta eller man är van att köra några speciella farligt gods ämnen. Podden hjälper dig att hålla koll och vi går igenom klurigheterna samt ger tips om hur man kan hålla ordning på alla regler... och undantag.
-
När Sofia och Bisse lärde känna varandra så hade de var sitt åkeri, Bisse hade lastbilar för stycke och Sofia tankbilar. Nu träffas de tio år senare och är båda ADR-lärare för stycke, tank och explosivt. De båda är även Säkerhetsrådgivare för farligt gods.
Under en ADR-utbildning så var det en chaufför, Rosie som såg behovet av en ADR-pod. Vi sökte efter en sådan pod men det fanns inte. Bisse och Sofia tar nu tag i behovet och skapar ADR-podden!
Här kommer en kort presentation av Sofia och Bisse!
-
Hur man skyltar och etiketterar en tankbil. Lite särbestämmelser för tankbil.
Hur håller man ordning på bestämmelserna kring reducerad mängd, begränsad mängd och hur räknar man ut värdeberäknad mängd. Bisse reder ut begreppen.