Avsnitt

 • I det 25:e avsnittet av podden Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund reklamprofilen, författaren och doktorn i ekonomi Nina Åkestam som precis börjat jobba på Google. Hon lyfter den ojämlika reklambranschen, lärdomar från sin utbrändhet, varför hon inte känner några chefer och tipsar om hur man bäst "gör" feminism.

  Nina är en etablerad och prisbelönad profil i reklam- och kommunikationsbranschen. Hon har även varit språkrör för Miljöpartiet, skrivit två böcker och oändligt många krönikor, doktorerat på Handelshögskolan. Men utöver sin imponerande karriär berättar hon också öppenhjärtigt om branschens baksida och sin egen utbrändhet.

  Som liten ville Nina bli en "affärskvinna med portfölj och klackar" och valde därför att läsa ekonomi på Handelshögskolan. Hon vantrivdes, och efter examen följde hon i sina föräldrars fotspår och gav sig in i reklambranschen. Väl där upplevde hon en ojämlik bransch och blev mer inriktad på jämställdhet, då hon menar att reklambranschen med sin stora påverkan på människor har ett ansvar. Därför började hon också engagera sig politiskt och argumenterar för att införa allmän sextimmarsarbetsdag. Vilket är så hon arbetar själv och har lärt sig anpassa sin omgivning efter henne snarare än tvärtom. Efter sin utbrändhet har hon avsatt "jiddertid" i sin kalender och tar fler pauser.

  Nina drivs av värderingar, vill göra skillnad i frågor om mångfald och strukturell rasism, och har som mål att bli "en tant med många historier". Det gör att hon utsätter sig för saker som resulterar i många intressanta berättelser, både personligt och i karriärval. Hon drivs också av en rädsla att misslyckas i livet, men är även medveten om "spotlight syndrome" (känslan av att alla ser en och misstag) och att hon kan magplaska enormt utan att nån ens vet vem hon är.

  Nina berättar varför hon bytt bransch till tech och hyllar sin nya chef. Hon kallar honom en hanterare eller curlingpappa som underlättar för sina medarbetare och gör att hon kan fokusera fullt på att göra sitt bästa. Hon väljer arbetssammanhang utefter frågan "Kommer det här jobbet bidra till den personen jag vill vara", men delar även hur hon genom ACT-terapi hanterar sina issues.

  Nina stämmer regelbundet av med sin inre 85-åring om hon är på rätt väg och lever efter sina värderingar. I framtiden vill Nina gärna jobba med mångfaldsfrågor och bo utomlands igen. Hon delar även sina bästa tips för att "göra" feminism (bl a göra veckoschema i familjen och ställa krav på sin arbetsgivare), ger konkreta lästips och berättar varför Lotta Mårlind på Garbergs har varit en förebild för henne.

 • I det nya avsnittet av podden Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund det prisbelönta stjärnskottet Andra Farhad. Hon berättar om sin resa från att som 14-åring i Fittja googla "hur blir jag rik" till att nu som 25-åring vara ekonomiexpert i TV4 Nyhetsmorgon. Men hennes framgångar har också skuggas av hat och hot. Avsnittet spelades in som livepodd inför publik på Google Digitalakademin.

  På frågan om hur hon tagit sig dit hon är idag är svaret hårt jobb och nätverk, då hon hoppade av universitetsstudierna för att istället helhjärtat satsa på sitt bolag Börshajen. Från början var Börshajen Andras alias på aktiechattforum och var hennes anonyma Instagram-konto för att fånga övriga aktienördars uppmärksamhet, vilket var svårt som kvinna.

  Som 14-åring i Fittja kände hon till tre sätt att bli rik: lönespara, vinna på lotto eller råna en bank. När inget av dem kändes som ett alternativ hamnade hon via en googling hamnade på Flashback, fick tipset att köpa aktier och investerade 20 000 kr i SSAB. Aktien sköt i höjden och hon fick hybris, sen störtdök den och hon insåg att hon behövde mer kunskap.

  Hon hatar att kallas influencer, men vill skapa värde och att ge tillbaka till samhället är väldigt viktigt, även om hon menar att det ger henne minst lika mycket. Hon berättar om vikten av fuck-off kapital och varför det är speciellt viktigt för kvinnor - och varför hon efter att ha varit på Beyonces konsert bestämde sig för att hon skulle skapa ett liknande event och hyrde Hovet.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • I det nya avsnittet av podden Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund det prisbelönta stjärnskottet Andra Farhad. Hon berättar om sin resa från att som 14-åring i Fittja googla "hur blir jag rik" till att nu som 25-åring vara ekonomiexpert i TV4 Nyhetsmorgon. Avsnittet spelades in som livepodd inför publik på Google Digitalakademin.

  Som liten ville hon bli fotbollsspelare och astronaut, men började på juristlinjen efter att hon sett Harvey Spector i "Suits" och ville bli hans kvinnliga motsvarighet. På frågan om hur hon tagit sig dit hon är idag är svaret hårt jobb och nätverk, då hon hoppade av universitetsstudierna för att istället helhjärtat satsa på sitt bolag Börshajen. Från början var Börshajen Andras alias på aktiechattforum och var hennes anonyma Instagram-konto för att fånga övriga aktienördars uppmärksamhet, vilket var svårt som kvinna.

  Som 14-åring i Fittja kände hon till tre sätt att bli rik: lönespara, vinna på lotto eller råna en bank. När inget av dem kändes som ett alternativ hamnade hon via en googling hamnade på Flashback, fick tipset att köpa aktier och investerade 20 000 kr i SSAB. Aktien sköt i höjden och hon fick hybris, sen störtdök den och hon insåg att hon behövde mer kunskap. Vikten av att göra sin egen analys blev tydlig.

  Hon hatar att kallas influencer, men vill skapa värde och att ge tillbaka till samhället är väldigt viktigt, även om hon menar att det ger henne minst lika mycket. Hon berättar om vikten av fuck-off kapital och varför det är speciellt viktigt för kvinnor - och varför hon efter att ha varit på Beyonces konsert bestämde sig för att hon skulle skapa ett liknande event och hyrde Hovet.

 • I det nya avsnittet av podden Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund Indiskas vd och ägare Karin Lindahl. Hon berättar om hur hon gick från managementkonsult på McKinsey till att bli vd och ensam ägare för den krisande klädkedjan Indiska och varför hon lockas av turnaround-bolag.

  Efter sex år som managementkonsult på McKinsey gick Karin över till kundsidan för att bli Chief Transformation Officer på Indiska, för att efter bara ett par månader tillfrågas om att bli vd och sedan köpa ut grundarna och bli ensam ägare. Hon berättar om hur hon går igång på tuffa utmaningar, att leda människor i förändringsprocesser, drivs av att skapa resultat & förbättra, samt att ta sig an utmaningar som är svårare än hon tror att hon klarar. Hon är visionär och anser att "Glädjen framme vid målet är större än smärtan när man vandrar".

  Karin fick jobb på McKinsey andra gången hon sökte, och stoltheten över att hon tog revansch genom att hon vågade och orkade söka igen trots ett tidigare nej har funnits med henne länge. Hennes motto är "failure is not an option", och menar att i tuffa stunder när hon oroar sig föds kreativitet eftersom hon utgår ifrån "vad behöver jag göra för att det värsta scenariot inte ska hända". Men är medveten om att hon inte kan fortsätta med att humöret avgörs av bolagets månadsresultat. Dessutom är hon besatt av mål som hon följer upp regelbundet och utvärderar.

  En nyckel i förändring är vikten av involvering menar hon, att få medarbetarna att känna sig delaktiga. Ofta sitter de på svaren, och det hon gjorde som konsult var egentligen bara att samla in och paketera det ihop med en analys. Hon är stolt över det förändringsarbete Indiska gjort och gör, och att stämningen internt är så bra trots att det varit tufft. Men är medveten om att hon inte kan djupdyka för mycket i detaljer, speciellt inte nu under sin mammaledighet, och om utmaningen att lyfta blicken. Hon tackar ja till alla inbjudningar eftersom man aldrig vet vem man kommer träffa och hur man kan ha utbyte av den.

  Karin berättar om att gå från anonym konsult till att bli ett ansikte utåt för ett välkänt varumärke och hur hon ser det som sitt ansvar som ledare att driva på för ett mer jämställt näringsliv. För att få fler kvinnor på ledande positioner uppmuntrar hon till att ta mer hjälp både privat och professionellt, och att kvinnor inte ska planera sin karriär utifrån (eventuell) familjebildning. Därtill önskar hon att fler bolag såg på jämställdhet som en strategisk fråga och sätter KPI:er och action plans för det liksom andra affärsstrategiska områden.

 • I det nya avsnittet att podcasten Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund gästen Leila “Glädjeministern” Karchaoui. Hon har en bakgrund som redovisningschef och är numera inspirationsföreläsare och använder LinkedIn för att påverka människors liv till det bättre.

  Leila har själv haft en tuff uppväxt där hennes föräldrar lämnade bort henne när hon var 6 år, och hon fick flytta från Sverige för att växa upp hos morfar i Tunisien. Men morfar lärde henne vikten av att äga sina tankar och känslosystem, acceptera det som inte går att förändra men förändra det som hon kan påverka. Det har hon tagit med sig i sin karriär, att både kunna påverka individers och bolagets resultat positivt.

  Mitt i sin framgångsrika och välavlönade karriär sa hon upp sig för att istället ägna sig helhjärtat åt att skapa ett mer medmänskligt Sverige till sina tre barn. Därför grundade hon initiativet “Bygg broar” som är en mötesplats och inspirationsföreläsningar för att bygga broar mellan människor med olika kompetens och generationer. Hennes dröm om att skriva en bok fick stå tillbaka, och hon berättar om hur hon mailade sitt förlag och frågade vad det kostar att ta sig ur avtalet.

  Leila brinner för att hjälpa människor maximera sin potential, prestera bättre och utvecklas. Hennes tre framgångsfaktorer är att vara grundad i sin story och liv, inspireras av andra som lyckats med det du själv vill göra, och att följa upp resultaten. Hon berättar varför hon slutat göra research på personer hon ska möta, och istället ställer tre frågor: “vad är det tuffaste du varit med om i ditt liv”, “vad har du lärt dig av det och vilka värderingar har det skapat i dig”, och “vad är du rädd för”.

  Hon ser Linkedin som sin största kanal att nå ut och använder den för att nå dem som inte har råd att gå på hennes föreläsningar. Leilas största framgång är att ha bidragit till att 17 hushåll på hennes gata i Tunisien fått el och vatten på grund av en vit lögn om att hon är glädjeministern i Sverige.

 • I det 21:a avsnittet av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund entreprenören och polisen Claudia Gård som är medgrundare och vd för GoFrendly. Appen hjälper kvinnor att hitta nya vänner, något hon och medgrundaren Ulrika Lilja har erfarat själva. De möttes på nätet och på sin andra kompisdejt startade de bolaget ihop. Dessutom delar Claudia erfarenheter från att jobba som polis i 8 år, hur hon lever minimalistiskt och varför uthållighet är en nyckelegenskap för att lyckas som entreprenör.

  Claudia Gård har en bakgrund som polis, personlig tränare, kostrådgivare och grundare av en träningsapp. På andra kompisdejten med nya vännen Ulrika hittade de sin affärsidé om att starta en app som hjälper kvinnor hitta nya vänner och grundade bolaget ihop. Hon berättar hur det är att starta bolag ihop med en person du knappt känner, lärdomarna från att bygga en app utan utvecklarkunskap, vikten av att fylla på med nya vänner livet ut, samt insikten att allting tar dubbelt så lång tid och kostar mer än du beräknat.

  Polisen i henne har lärt henne hålla huvudet kallt när det krisar, som när appen kraschar. Hennes största fuckup var när hon tävlade i en tv-sänd frågesport och på miljonerskronorsfrågan bad om publikens hjälp, men valde att gå på magkänsla istället för att lyssna på publiken - som hade rätt. Claudias familj lever minimalistiskt med så få prylar som möjligt, och hon berättar om sin "capsule wardrobe" bestående av endast fyra färger.

  Claudias framgångsrecept är att hon övervinner den ständigt pågående inre rädslan för att misslyckas och att hon visualiserar hur hon ska känna och fira när hon når ett mål. Uthållighet är hennes största drivkraft och hon beskriver sig som en analytisk realist som kan uppfattas som en "party pooper", men det har visat sig vara en betydelsefull mix av egenskaper i entreprenörsskapet. Claudia har hamnat där hon är tack vare "bra val, dåliga beslut och tillfälligheter", och drömmer om att lära sig vara "good enough" och att ge ut en träningsbok för gravida.

 • I det 20:e avsnittet av podcasten Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund kriskommunikationsproffset Jeanette Fors-Andrée som har forskat om krishantering och författat tre böcker inom ämnet. Hon berättar om förtroende, transparens, sårbarhet, sin kritik mot Uppdrag Granskning och hur medier gått från att sakligt granska organisationer till individfokuserade mediedrev. Jeanette berättar varför hon efter sju års forskarstudier i krishantering hoppade av precis innan sin disputation av sin doktorsavhandling. Hon bytte bana från akademin till att bygga sig ett namn som expert på krishantering och lotsar näringslivet genom förtroendekriser och dämpar mediedrev. Hon hyllar sin största konkurrent Paul Ronge som också är hennes mentor, vän och förebild (och Johanna instämmer i hyllningen då Paul var den som gav henne en fot in i pr-branschen). Jeanette berättar om varför hon skällde ut Janne Josefsson för arbetsmetoderna i "Uppdrag Granskning", och lyfter att liksom företag och makthavare ska tåla granskning ska även svenska medier granskas för att de inte ska agera åklagare eller domare. Där ser hon sin roll likt en advokat som skyddar sin klient och anser att alla har rätt till en försvarare eller kriskonsult, och dömer därför ingen. Därtill diskuteras behovet av förtroendemätningar och att ha gjort en nollmätning INNAN det krisar, vikten av att äga sin story, att "göra en pudel" och att ta in hjälp utifrån. Jeanette berättar hur hon alltid har en väska och necessär packad för att rycka in, då 80% av hennes uppdrag är akut krishantering. Hon delar också konkreta tips för hur man kan gå stärkt ur en kris och vad som krävs för att en ursäkt ska vara trovärdig. Som liten ville Jeanette bli dansare eller designer, och har alltid haft höga ambitioner och unik inriktning. Hon lär sig från alla situationer och kunder, och mäter sin framgång i huruvida hennes kunder är framgångsrika. Hon beundrar personer som vågar vara sårbara och vill själv bli bättre på att släppa kontrollen och skapa utrymme för spontanitet.

 • I det 19:e avsnittet av podcasten Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund influencern och träningsprofilen Joanna Swica. Hon som till vardags är expert på bilbärgning, men också skapat en stor följarskara som träningsprofil och är ambassadör för varumärken som Reebok och Iron Man. Joanna berättar om hur hon började sin influencerbana med att blogga som "rabiat 18-åring", sedan använde Instagram som en träningsdagbok och för att hitta vänner och som sedan blev till 22 000 följare. Hon delar varför hon prestationstränar och hur hon gick från slashas till målinriktad vinnarskalle. Dessutom hur hon tagit sig tillbaka från sina svåra olyckor med bland annat förlamning och hur de har ändrat hennes mindset att inte skjuta upp saker. Vi får höra om att tid är det lyxigaste hon vet, vilket ledde till beslutet att nu ta tjänstledigt utan plan - trots att hennes revisor ville att hon skulle planera efter 'sjukpenninggrundande inkomst' och eventuella framtida barn. Joanna berättar även om hennes största framgång som medgrundare av communityt och nätverket Friendcation med 4000 medlemmar som arrangerar events och resor för kvinnor, men också sin karriärresa som bl a logistikansvarig och hur hon hanterat klimatkritik mot idogt flygande. Dessutom berättar hon om varför det kan vara bra att göra detektivarbete inför ett möte, reklamsamarbeten, samt lärdomen att inte ta alla fighter och varför Nina Rungs är hennes förebild.

 • I veckans avsnitt av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund pastorn Esther Kazen som är mer känd som "Feministpastorn". Hon är generalsekreterare för Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd och har 20 000 följare på Instagram där hon diskuterar ämnen som feminism, sex, HBTQ-rättigheter och existentiella frågor.

  Esther är förvånad över hur provocerande många tycker att det är att vara troende 2018 och hennes fokus är att diskutera religionens plats i samhället. Hon är "teologinörd" och driver bl a en konferens om feminism för olika kristna samfund. Esther berättar om hur hennes skilsmässa som 25-åring påverkat henne och hon lyfter även vikten av historiemedvetenheten när det kommer till frågor som religionsfrihet, hemmafruar och trenden att en far överlämnar sin dotter på bröllopsceremonin. Hon talar om vikten av att fokusera inåt och att vara en hel människa, samtidigt som kan förändra världen lite grann.

  Dessutom diskuteras vad dop och konfirmation innebär, om man får svära i kyrkan och vad skillnaden är mellan ateist och agnostiker. Esthers framgångsrecept är att utgå ifrån sin egen genuina drivkraft och lyssna på hjärtat, och hon riktar sig främst mot personer vars relation till kyrkan eller kristendom skaver. Hon berättar varför hon vill "leva mitt i motsatser" och om drömmen att både skriva böcker och att starta en inkluderande kyrka.

  Esther förklarar dessutom varför hennes persona Feministpastorn blivit så stor på Instagram och hon ger också ett konkret tips på hur man kan vara snällare mot sig själv.

 • Programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund möter i detta avsnitt av Uppstickarna influencer marketing och poddproffset Felicia Lagerwall, som senast kommer från rollen som vd och försäljningschef för Perfect Day och nu har startat egna influencer & contentbyrån Make Sense Media. Med norrländska rötter och inställning tog hon en examen i HR, men har sedan bytt spår och banat sin väg i karriären inom digital marknadsföring och försäljning. Hon berättar om hur hon som 25-åring sålde in sig själv att bli chef på en stor pr-byrå, utan någon som helst erfarenhet. Felicia berättar om varför Stina Honkamaa är hennes förebild, och dessutom om varför hon lever efter mottot “det handlar inte om hur du har det, utan hur du tar det”. När Felicia blev ensamstående mamma fick hon mer driv och en ökad ansvarskänsla vilket gjorde att hon vågade kliva upp i karriären för att försörja sin dotter. Hon är dålig på att delegera och att ge & ta kritik, men hon är bra på att få saker att hända. Hon berättar om hur hon spontant teamade upp sig med sin byråpartner Karin efter att hon sa “är det nån jag inte vill ha som konkurrent är det du”, och hur det är att driva bolag ihop när man bor i olika länder - med 9 timmars tidsskillnad. Felicia delar med sig av de bästa tipsen till hur man skapar en framgångsrik podd och sin största lärdom från Perfect Day.

 • Programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund möter poddens hittills yngsta gäst, föreläsaren och fotografen Felicia Margineanu. Som 17-åring ordnade hon en manifestation mot rasism på Sergels Torg som samlade 10 000 personer. Därefter följde en våg av hot och hat, men även medial uppmärksamhet och utmärkelser. Som ung tennistalang drömde hon att bli nästa Serena Williams, men hennes svåra kroppskomplex fick henne att hoppa av. Därefter hittade hon sin stora passion fotografering, men började snart ifrågasätta sin egen roll i att föra vidare modebranschens skeva skönhetsideal och retuschering. Därefter ändrade hon strategi och håller nu normkritiska föreläsningar och fotoutbildningar. Efter manifestationen på Sergels Torg benämnde medier henne som "social media expert", vilket hon anammade enligt devisen “fake it 'til you make it” och skrev boken "Uppkopplad" om hur man kan använda sociala medier för att skapa samhällsförändring. Felicia beskriver sig själv som kreativ och barnslig person som vågar följa sina drömmar, och lever efter mottot "hakuna matata". Hon berättar också om hur hon vårdar sitt personliga varumärke, drömmen om att bli mamma och föreläsningsturnén med pojkvännen Goran Asaad där de inspirerar skolungdomar i inkludering och normkritiskt tänkande. Dessutom paniken när hennes mikrofon inte fungerade under hennes första Tedx Talk, men som tur var ska hon snart få ta revansch med sitt andra talk!

 • I veckans avsnitt av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund duon Caroline Lidman & Maria Fabricius, som grundat pr-byrån Number10. De möttes först som rivaler som tävlade om att titeln "Årets rookie" på Spinn-galan, blev sedan kollegor och vänner som insåg att delade samma vision om vad framtidens pr-byrå skulle vara. De beskriver sig själva som fartfyllda doers med stora drömmar och sin byrå som en liten snabbfotad pr-plugin. Maria berättar om sitt demokratiinitiativ Open Act, som blev till ur en ratad krönika som istället blev en lyckad crowdfundingkampanj, partiledaranalyser och samlade branschen inför valet. Hon delar även varför hennes försök att leva som sin förebild Barack Obama höll på att kosta henne både jobb och relation. Caroline berättar om varför hon startade nätverket WomenWith och hur nyckeln till att bygga nätverk med inspirationskällor är att tydliggöra "vad mötet ska ge i utbyte för båda". Hon berättar hur hennes starka driv visserligen lett till att hon gett ut två böcker vid 24 års ålder, men också kan skapa stress hos andra. De berättar om vikten av att hitta en parhäst som är lojal, har samma prioriteringar och målbild. Deras olikheter gör att de passar ihop men har också krävt att de 'finetunat' sin relation. Deras största fuckup var när de råkade signa upp sig på långa leverantörsavtal med fasta kostnader - för en nylanserad byrå utan kunder, och hur de tog sig ur det.

 • I veckans avsnitt av uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund Rättviseförmedlingens ordförande & Difference vd Seher Yilmaz.

  Som barn ville hon bli advokat eller journalist då hon hade en idé om att argumentera för saker som är viktigt, och hon förklarar sin framgång med att hon har jobbat dubbelt så hårt som andra men också halkat in på flera bananskal. Hon berättar om vikten av att föräldrarna tog beslutet att flytta till en universitetsstad för att ge barnen bättre förutsättningar, och även att hon till slut tog en examen för att laga pappans "hål i hjärtat".

  Seher trycker på vikten av att öva sig på mod och att alltid fråga sig "vad hade en vit man gjort i mitt ställe". Hon berättar om varför det är viktigt för henne att ha en centralt belägen arbetsplats, varför hon jobbar så hårt för att stoppa normaliseringen av rasism, om hennes lifehack månadsmatplanering och varför Alexandra Pascalidou är en förebild. Hon berättar om att gå från känslan av att "vara här på nåder" till insikten att hon har förtjänat sin plats och måste lita på sin kompetens. Hennes största fuckup som ledare var att tillåta härskartekniker som gick så långt att hon började varje mening med "förlåt", därtill om insikten av vilka förväntningar som kommer med hennes personliga varumärke och av att stå för rättvisa.

 • Programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund möter techexperten och grundaren av Changers Hub, Siduri Poli. Inspelningen ägde rum live inför publiken på Fotografiska "Studio Live".

  Siduri berättar att hon hade svårt att välja karriärväg då hon är intresserad av många ämnen och funderade bland annat på att bli poet, men drivkraften att förändra världen tog överhand. Hennes största drivkraft är att ge något till andra som gynnar dem och få andra att nå sitt fulla potential, och hon mäter framgång i om hon får omge och jobba med människor hon älskar. Hon berättar om vikten av förebilder, även de som är annorlunda från en själv, samt tacksamheten och också skulden hon känner gentemot sina föräldrar som offrat mycket för att hon ska få växa upp i Sverige.

  Siduri berättar om hur hennes Ted-talk närapå var hennes största fuckup då hon har svårt att memorisera tal. Men något rätt måste hon gjort som snart ska få göra sitt andra! Hon delar med sig av svårigheten med att paketera sitt eget varumärke, och hur hon bytt social media strategi för att sluta "skryta" och istället uppdatera mer sällan och då djupare reflektion & värderingsdrivet. Hon berättar om lärdomarna hon fått under bolagsbyggandet som att förankra med kollegor och ta in feedback från målgrupper när hon utvecklar sina idéer.

  Hon ser fram emot att ligga på sin dödsbädd och berätta för sina barnbarn om hur hon förändrat världen men också alla knasiga händelser som livet bjuder på. Dessutom har hon en efterlysning: en 20-30 år äldre mentor som kan vägleda henne. Kom in med tips!

 • I veckans avsnitt av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund den före detta politikern och numera public affairs-drottningen, Martina Lind.

  Hon inledde sin karriär som Folkpartiets (Liberalernas) yngsta ledamot i Stockholms kommunfullmäktige någonsin och stabschef hos dåvarande högskole- och forskningsministern Lars Leijonborg. Martina berättar att en stor anledning till att hon sedan hoppade av politikerbanan var att hon som kanslichef dagligen fick sortera ut mordhot som kom in till politikerna och skicka till Säpo. Karriären gick vidare som management konsult och pr-konsult för att sedan ta steget till entreprenör genom tjänsten Politometern som samlade och sålde social media data inom politisk opinionsbildning och slutligen som grundare av byrån Nordic Public Affairs.

  Martina förklarar vikten av "staying power", att härda ut när det är tufft, och varför hon tror på att gräva där man står och fördjupa sig för eftersom de mest spännande sakerna händer när man förfinar sig inom ett kunskapsområde. Hon berättar också varför hon inte jobbar med mål utan snarare försöker leva i linje med hennes värderingar och att hennes lifehack som entreprenör och trebarnsmor är att ha ett jämställt förhållande och att jobba hårt. Dessutom berättar Martina om den gången hon anordnade en spritfest som hamnade på löpet och som gjorde Jan Björklund rasande.

 • Elcim "Superturken" Yilmaz är en kameleont i landskapet mellan pr-entreprenör, eventplanerare och agent, trivs inte i fack men drivs av att vara med och förändra. I Uppstickarna berättar om lärdomar som att sluta bry sig om vad andra tycker, stå kvar när det blåser och kunna be om hjälp, samt varför hon lever efter mottot "give no shit and take no shit". Som strateg åt andra planerar hon inte sitt eget varumärke eller karriär och Elcim mäter framgång i om hon har muskler att klara livets uppförsbackar. Hon berättar också om bakgrunden till sin rustning - hur hennes röda tatuering längs haka och hals blev till efter en espresso martini. Därtill hör vi om hennes största fuckup som också är hennes största framgång, nämligen att hyra och fylla Globen för showen "Sverige tolkar Bowie". Vi får höra henne berätta om hur hon fick smeknamnet Superturken och varför bolagsverket inte tyckte det var ett passande bolagsnamn. Och hur hon drömmer om att driva ett barnhem parallellt med sitt nuvarande jobb och lära sig allt om aktiemarknaden för att bygga ett fuck-off-kapital.

 • I det tionde avsnittet av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund den färggranna pr-kvinnan och entreprenören Linda Waxin. Hon berättar om sin resa från att ha blivit vd på Edelman vid 30, gå i "tillfällig pension" vid 33 på grund av akut sorg, varför hon sålde sin bostadsrätt och brände sitt fuck-off-kapital, skiftade karriär på grund av magkänsla, skaffade en "energikalkyl" och mäter nu sin framgång i måttet "vara sams med sig själv". Hör också hur hon ser på sitt personliga varumärke, hur det är att ha Martin Lorentzon som mentor och varför hon siktar på att bli än mer excentrisk. Linda brinner för risktagande och vikten av kvinnligt ägande, och berättar om vad hennes nystartade tankesmedja Ownershift arbetar med. Dessutom får vi en sneak peak på hur hennes techbolag Matching Id som matchar arbetsgivare med kandidater - utan "bias".

 • I det nionde avsnittet av Uppstickarna gästas programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund av entreprenören och Karma-grundaren Elsa Bernadotte. Elsa rankas som Supertalang, Superkommunikatör, Framtidens Kvinnliga Ledare och på Forbes "30 under 30", men vad betyder det egentligen jämfört med lycka och balans i livet? Hon berättar om hur hon efter Handelshögskolan fick drömjobbet på Chanel, men hoppade av efter bara ett år för att starta eget. Elsa berättar om hur hennes värderingar gjorde att hon tog beslutet att satsa allt på en egen idé med fryst frukt på pinne, hur hon prioriterar och att hon väljer bort för att hitta rätt, och hur hon nu helhjärtat investerat i en app. Och hur ser hon på att hon lyfts och hyllas mer än övriga tre delägare, för att hon är en kvinnlig grundare?

 • I det åttonde avsnittet av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund den digitala strategen Judith Wolst. Hon var pionjär i blogg-Sverige, har jobbat med internet sen 2005, är en populär föreläsare och kommer snart ut med sin första bok om just digitalisering och dess påverkan på människan (trots att hon anser att skrivande inte är hennes starkaste sida!). Judith berättar om varför hon drömmer om att bo i Kina, hur hon trivs med att leva ett liv i obalans, om vikten av att ha fuck-off-kapital för att kunna byta spår när man vill och hur hon lever efter ett Moder Teresa-citat om att livet är en lek.

 • I det sjunde avsnittet av Uppstickarna möter programledarna Karin Bäcklund och Johanna Snickars innovationsentreprenören Sofie Lindblom. Hon som halkade in på ingenjörsutbildningen av en slump (och sedermera utsågs till en av de yngsta “Årets Alumn” på Linköpings universitet), därefter varit global innovationschef på Spotify och nu hjälper näringslivet skapa interna innovationsprocesser.

  Vi samtalar om att våga ta för sig, om att “prototypa” sig själv, om man har några förpliktelser att polera sina sociala medier som bolagsbyggare, samt Sofies mål att bygga Sveriges nästa unicorn.