Avsnitt

 • ”Min vision är att vi verkligen ska vara det mest transparenta pensionsbolaget på hållbarhet, man ska kunna ställa oss till svars och det ska vara tydligt och enkelt.”

  Elin och Johan träffar Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef på SPP, som berättar hur de arbetar för att förvalta våra tjänstepensioner på ett hållbart sätt.

  Vi pratar om hur SPP arbetar för att öka den interna kunskapen för hållbarhetsfrågor, hur de genom konkret data försöker så sina kunder att tänka mer hållbart när det gäller deras placeringar, hur pengar som placeras nu har en påverkan på framtida hållbarhetsmål, hur de börjat utveckla en hållbarhetskarta för att enkelt kunna se hur hållbara ens placeringar är, hur förhållandet mellan hållbarhet och lönsamhet har förändrats de senaste åren, hur intresset för hållbarhet har ökat och blivit en mer naturlig del av företags strategi-, affärs-, och verksamhetsutveckling. Taxonomin? Vad är det och hur kommer det påverka framtida analyser av investeringar? 

  Vi pratar även om vikten av exponentialitet i hållbarhetsutvecklingen och att vara medveten om de här frågorna då det smittar av sig på både ens egna och andras beteende. 

  TACK Johanna för att du ville gästa oss i detta avsnitt av Sustainability Talks och inspirera oss till att lyfta frågan om hållbara investeringar men även att se över våra egna pensionsplaceringar!

 • ”Mer och mer ska vi lösa saker och ting tillsammans. Det är konkurrensneutralt. För att saker hänger ihop.”

  Johan och Elin träffar Mattis Bergquist, Hållbarhetschef på Coop, i ett samtal om praktiskt hållbarhetsarbete.

  Vi pratar om att jobba med hållbarhetsfrågor hela livet, om att ha naturen med sig, om mikroperspektiv och att det storslagna finns i det lilla, om det etiska dilemmat med bonusar, om prestige som hinder för samarbete, om utvecklingen av hållbarhetsområdet under de senaste 20 åren, om komplexitet, om CSR och managementkultur, om att hållbarhet inte är svartvitt, om den härliga trögheten i kooperationer, om faran med att få priser för att vara grönast i branschen, om Coops hållbarhetsdeklaration och att ta ett helhetsgrepp om hållbarhet, om samarbetet med leverantörer och att lansera till kund i ett nästa steg, om att skapa en plattform för förbättringar och transparens, om vikten av att ha en kompetent grupp runt sig när man leder komplexa projekt, om att vänta in omgivningen, om att ta skiten om den inte går bra, om att ta nästa steg inom hälsa och matsvinn och om att ha det gröna varumärket i ryggen.

  Vi avrundar med vikten av att vänta in sin omgivning och om att VÅGA skapa de stora komplexa projekten eftersom det ÄR tillsammans-frågor vi jobbar med.

  TACK Mattis för att du ville gästa oss i detta premiäravsnitt av Sustainability Talks och dela med dig av dina erfarenheter och kloka perspektiv!


 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.