Avsnitt
-
Harald Liebenstein Gegner
-
Saknas det avsnitt?
-
Framväxten av socialt arbete by Akademikerförbundet SSR
-
Socionomauktorisation by Akademikerförbundet SSR
-
Åren 2017-2023 drev Socialstyrelsen och Skolverket en nationell satsning för att barn och unga ska erbjudas tidiga och samordnade insatser från skolan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten. En viktig del var att följa och stödja ett 40-tal utvecklingsarbeten i landet för att kunna sprida hinder- och framgångsfaktorer till fler. Cirka 90 kommuner och 16 regioner ingick i arbetet. I dagens podd samtalar vi med Kjerstin Bergman som arbetar på Socialstyrelsen och Ebba Silfverstolpe Agardh som kommer från Skolverket, som gemensamt har lett satsningen. De berättar bland annat hur man ska får gemensamma satsningar att fungera över tid.
-
Vilka brister finns det i vårdkedjan när det kommer till placerade barn och unga i samhällets vård? Det har Marta Nannskog och Per Alexandersson, huvudsekreterare respektive sekreterare i utredningen Barn och unga i samhällets vård i uppgift att kartlägga. I Socialtjänstpodden berättar de om sitt uppdrag och vad utredningen hittills visar. ”Vi ser strukturella brister på alla nivåer.”
Utredningen har fått förlängd utredningstid och ska nu avrapportera till regeringen den 31 oktober 2023.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
En stor andel av de brukare som har kontakt med socialtjänsten lider av psykisk ohälsa. Men får de verkligen rätt vård utifrån sina behov? I det här avsnittet pratar vi om psykoterapins ställning inom vården med Gunnar Bohamn, med. doktor och legitimerad psykoterapeut.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Många som examineras från socionomutbildningen och kommer ut i arbetslivet har inte den kunskap som krävs för att klara av arbetet. Anledningen är att det finns kunskapsluckor som beror på att utbildningen brister, bland annat då socionomutbildningen är en generalistutbildning och att det förväntas att arbetsgivaren ska fortbilda de som kommer ut. Det menar Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet. Och ett område där det tydligt saknas kunskap är om hur man arbetar med unga kriminella – ett område som blir allt viktigare att bygga kompetens inom.
Hur borde socionomutbildningen se ut? Vad bör förändras? Hör om det och mer i det här avsnittet av Socialtjänstpodden som görs av Akademikerförbundet SSR.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Sofia Wallström, generaldirektör för IVO, menar att kompetensbristen inom socialtjänstens område i dag är ett systemproblem. I Socialtjänstpodden berättar hon varför, hur hon ser på IVO:s uppdrag och på vilket sätt hon vill förändra verksamheten.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Vad gör fattigdom med en människa? Freddot Carlsson Andersson har skrivit boken B-laget: rapport från ett utanförskap, som handlar om hans personliga erfarenheter och upplevelser av fattigdom. I det här avsnittet av Socialtjänstpodden delar han med sig av sina upplevelser.
”Stigmatisering och skam är tungt, men stressen får så många konsekvenser på olika sätt. Allt från tänder som bits sönder av stress, till sömnproblem som gör att man inte kan tänka klart”, säger Freddot Carlsson Andersson.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
I november publicerade Socialstyrelsen ett kunskapsstöd med inriktning barn och unga – ett stöd som innehåller rekommendationer om vilka insatser som socialtjänsten bör använda för barn som löper hög risk för fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott.
I årets sista avsnitt av Socialtjänstpodden pratar vi med Jenny Jakobsson som är ansvarig för arbetet. Hör henne berätta om hur det gick till när kunskapsunderlaget togs fram, vad det innehåller och hur arbetet ser ut framåt.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
”Vi har börjat ta tillbaka Rinkeby”
- Många är glada att vi har flyttat till Rinkeby. De som inte är det ska inte vara det. Det ska vara jobbigt att vara kriminell i Järva, säger Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis på Järvafältet i Stockholm, i veckans Samhällsvetarpodden, som denna gång också är Socialtjänstpodden. -
Många barn som placeras utanför hemmet har upplevt svårigheter. För att kvalitén inom vården av barn och unga som placeras ska säkerställas, har regeringen tillsatt en utredare som ska föreslå åtgärder.
Rebecca Svensson, socionom och enhetschef inom den sociala barnavården, har vuxit upp i samhällets vård. I Socialtjänstpodden ger hon sin syn på direktiven och möjliga lösningar på problemen inom vården av barn och unga.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Hur överbygger vi det glapp som finns mellan den kunskap man får på socionomutbildningen och den kunskap man behöver för att arbeta som socialsekreterare? Hos SKR, 246 av Sveriges kommuner och Socialstyrelsen är lösningen Yrkesresan.
Hör Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen, Johanna Maxson, biträdande projektledare för Yrkesresan på SKR och Cristina Dahlberg, projektledare för Yrkesresan BoU från Göteborgsregionen berätta mer om detta koncept i senaste avsnittet av Socialtjänstpodden.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Samhällets olika aktörer lyckas inte fånga upp individer med en komplex problematik av psykisk ohälsa, funktionsnedsättningar och missbruk på ett tillfredsställande vis. Men de finns i alla åldrar, och riskerar överdoser, självmord och en för tidig död. Anders Printz är särskild utredare för Samsjuklighetsutredningen vars uppdrag är att hitta en lösning. Den 30 november ska de presentera sina förslag, och de pekar på stora förändringar för både socialtjänsten och hälso- och sjukvården.
Programledare: Fredrik Hjulström
Producent: Sanna Rundqvist -
Dagens unga umgås till stora delar digitalt. Vilka för- och nackdelar, risker och möjligheter finns det när socialtjänsten eller elevhälsan ger sig ut på nätet för att möta upp barnen där? Cem Celepli Atci är socionom, skolkurator och entreprenör, och i veckans avsnitt delar han med sig av sina erfarenheter av att använda ny teknik för att komma i kontakt med barn som är i behov av samhällets stöd.
Vill du veta mer om den digitala kuratorstjänsten Snaptive? Besök snaptive.se.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Verksamheten på de särskilda ungdomshemmen som drivs av Statens institutionsstyrelse har uppmärksammats mycket under de senaste månaderna. Uppdrag granskning har gjort ett reportage, regeringen har lämnat uppdrag till både SiS, Statskontoret och IVO, och frågan om hot, våld och säkerhet på institutionerna har debatterats flitigt i olika media. Hur ser Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på SiS, på myndighetens uppdrag? Och hur vill hon förändra verksamheten?
Socialtjänstpodden görs av Akademikerförbundet SSR, Sveriges ledande fackförbund för samhällsvetare.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist.
Foto: Statens institutionsstyrelse. -
Verksamheten på de särskilda ungdomshemmen som bedrivs av Statens Institutionsstyrelse, SiS, har debatterats flitigt på senare tid då boende och personal vittnar om våld och övergrepp på hemmen. Hur beskriver personalen själva våldet och vad behöver göras?
Möt Peter Andersson, forskare i socialt arbete vid Stockholms universitet, som har skrivit sin avhandling om hur anställda på SiS-hemmen påverkas av att arbeta nära våld. Peter Andersson är i grunden socionom och legitimerad psykoterapeut och har själv jobbat bland annat som avdelningsföreståndare på ett särskilt ungdomshem.
Läs hans avhandling "Hot, våld och emotionellt arbete på de särskilda ungdomshemmen: Personalens berättelser" här: https://bit.ly/3dkwRgg.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Jan Jönsson by Akademikerförbundet SSR
- Visa fler