Avsnitt
-
Kammarrättsdomen som befriade fem sjukhus och regioner helt från sanktionsavgifter på över 20 miljoner för brott mot GDPR har överraskat till och med specialisterna på integritetslagstiftning. En av dem är advokat Karl-Fredrik Björklund som följt fallen noga. Han intervjuas i veckans avsnitt.
-
En transkvinna nekades hjälp av telefonbanken på grund av sin mörka röst och uppmanades i stället att besöka bankkontoret. Banken fälldes för diskriminering i hovrätten. Här intervjuas transkvinnans ombud Johanna Ingemarsson på Malmö mot Diskriminering om det unika fallet.
-
Saknas det avsnitt?
-
Ska samerna få överklaga Skogsstyrelsens beslut om att tillåta avverkning av skog i samebyarna? Kammarrätten har sagt nej men Jenny Wik Karlsson, jurist på Samernas Riksförbund, är beredd att driva målen ända upp till Europadomstolen om det behövs.
-
Marie Bexelius på Airhelp är sannolikt Sveriges mest anlitade ombud i domstolarna. Nu driver hon den viktigaste tvisten på flera år mot Ryanair. Det handlar om ett villkor som hindrar svenska resenärer från att anlita ombud. Marie Bexelius berättar om det principiella fallet och om hur det går till att processa mot flygbolag.
-
Det är inte alltid hundägaren som har strikt ansvar om hunden går till angrepp. Nu har tingsrätten slagit fast att även den som passar en hund kan ta över det strikta ansvaret. I veckans avsnitt intervjuar vi advokat Anna Kontio som företrädde klienten som blev biten av en hund som hon passade.
-
Advokat Jospeh Christensson med egen byrå i Borås nekades full ersättning för tågresan till och från förvaltningsrätten i Linköping. Domstolarna ansåg att han borde ha jobbat på tåget. Nu berättar han varför han går vidare till högsta instans.
-
Det har funnits en osäkerhet kring vilken status Hamnarbetarförbundets kollektivavtal har sedan det historiska avtalet slöts med Sveriges Hamnar 2019. Nu berättar förbundets ombud advokat Anders Karlsson om AD-domen med som många väntat på.
-
Högsta förvaltningsdomstolens majoritet anser att det inte strider mot Europakonventionen att tvångsvårda myndiga personer. I veckans avsnitt möter ni advokaterna som företrädde den 18-årige mannen som fick finna sig i vård med stöd av LVU – Caroline Nord och Nathalie Medina Granberg på Advokatgruppen Mikael Nilsson. De tänker nu gå vidare till Europadomstolen.
-
Ska man dömas för anstiftan om fel person dödas i ett beställningsmord? Den frågan har Högsta domstolen bestämt sig för att avgöra. Det unika fallet diskuteras livligt bland landets jurister. I veckans avsnitt av Rättsfallet inifrån intervjuas den dömde anstiftarens försvarsadvokat Pontus Sundback.
-
Julianna Korzeniewska har fyra terminer kvar av juristprogrammet men har företrätt klienter i arbetsrättsliga mål under flera år. I ett beslut av tingsrätten nekades hon att vara rättshjälpsbiträde på grund av bristande behörighet. Men Arbetsdomstolen gav henne rätt. I veckans avsnitt berättar hon om känslan av revansch och om hur hon fortsätter hjälpa polska arbetare i Sverige på deras eget språk.
-
Justitierådet Thomas Bull var referent och tillhörde minoriteten i plenummålet där Högsta förvaltningsdomstolen sa nej till ersättning för rättegångskostnader i förvaltningsmål. Majoriteten bestämde att alla yrkanden om ersättning i fortsättningen ska avvisas vilket minoriteten kritiserar. Thomas Bull berättar om domen i veckans avsnitt av Rättsfallet inifrån.
-
Då och då stängs studenter av som plagierat andras texter på tentamen och i inlämningsuppgifter. Malmö universitet stängde dock av en student som använt sig av en egen text från en tidigare kurs utan att ange källan. Men avstängningen upphävdes av Förvaltningsrätten i Malmö. Rådmannen Henrik Hedberg som dömde i målet berättar om fallet i veckans avsnitt av Rättsfallet inifrån.
-
Åklagarna i Sundsvall höjde på ögonbrynen när en man åtalad för ringa narkotikabrott friades i både tingsrätt och hovrätt sedan han påstått att han blev bjuden på en cigarett utan att veta vad den innehöll. Normalt sett ger ett positivt analysbesked i sådana lägen en fällande dom. Daniel Brodén, chefsåklagare och kammarchef på Åklagarkammaren i Sundsvall, intervjuas i veckans avsnitt.
-
En fotbollsspelare som slog ner en lagkamrat på en träning efter att ha fått hans dobbar riktade mot sig friades i en unikt mål. I veckans avsnitt berättar hans försvarare advokat Volkan Yesil på Epsilon Advokatbyrå om hur spelaren kunde fällas i tingsrätten och frias i hovrätten.
-
En kvinna angreps av en kollega på ett av Icas lager och en lagerarbetare som blev vittne till händelsen utan att ingripa avskedades. Arbetsdomstolen ogiltigförklarade avskedandet. I veckans avsnitt av Rättsfallet inifrån berättar arbetstagarpartens ombud Jessica Berlin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, om vad domen får för praktiska konsekvenser.
-
Fastighetsägare som vill komma åt andrahandsuthyrning via Airbnb har ett bra bevisläge om de samlar information om lägenheterna där de ligger ute på nätet. Emma Österdahl, jurist och områdeschef på Fastighetsägarna, drev ett fall nyligen med framgång i hovrätten. I veckans avsnitt av Rättsfallet inifrån berättar hon om kampen mot de hotelliknande andrahandsuthyrningarna.
-
Ska man kunna använda ett bolag utan tillgångar enbart för att driva en skadeståndsprocess? Det drabbade revisionsbyrån BDO som vann men fick stå för sina egna miljonkostnader. Då valde BDO att stämma företrädaren för bolaget på processkostnaderna och vann. BDO:s ombud advokat Magnus Rydberg berättar i Rättsfallet inifrån hur det gick till.
-
Restauranger över hela landet hoppas att domstolarna ska ge dem rätt till ersättning för myndigheternas åtgärder under pandemin. Försäkringsbolagen och försäkringstagarna har tagit landets ledande juridiska experter till hjälp för att segra. I veckans avsnitt av Rättsfallet inifrån intervjuar vi två professorer på Stockholms universitet som ställt sig på var sin sida i fråga om rätten till pandemiersättning – Christina Ramberg och Jessika van der Sluijs.
-
En passagerare som blev avvisad från ett flygplan och krävde ersättning via Diskrimineringsombudsmannen fick pengar men ingen prövning. EU-domstolen ansåg att han hade rätt till det eftersom flygbolaget bara hade medgivit talan. Nu har HD avgjort målet. I veckans avsnitt av Rättsfallet Inifrån berättar DO:s jurist Tarik Qureshi om turerna i målet.
-
Kommer man för lindrigt undan om man kapar grannens träd för att få utsikt över vattnet? Det hävdar advokat Lars Deckeman som företräder en drabbad fastighetsägare på Muskö.
- Visa fler