Avsnitt
-
Intervju med Magnus Viberg som är affärsområdeschef på Jafo, som säljer VVS produkter.
Magnus kommunicerar med olika delar i företaget, med kolleger, medarbetare, kunder och samarbetspartners. Han föredrar det fysiska mötet då kommunikation med kroppsspråk och eventuella undertoner inte kommer fram på samma sätt i det digitala mötet, men den digitala kommunikationen har sin plats och är ett bra komplement. Han ser digitaliseringen som den största förändringen över tid inom kommunikation med många plattformar och som har sina fördelar.
-
Vi är passionerade när det gäller kommunikation och vi övar oss hela tiden på att hitta rätt ord i rätt sammanhang men kan ändå få en reaktion som man inte räknar med. Det är lätt att vara spontan, att inte tänka efter före och ibland kan orden mottas helt fel även med personer som man känner väl. Eller att använda ord som inte förstås av alla, t.ex. ord som är inne, nya eller facktermer som blir fel i sitt sammanhang. Hur anpassar du dina ord till sammanhanget?
-
Saknas det avsnitt?
-
Vi pratar om att känna sig obekväm i olika sammanhang och hur det påverkar vår kommunikation, oavsett om sammanhanget är självvalt eller inte. Vi är eniga om att byta miljö och möta andra människor är lärorikt. Hur kommunicerar du när du är utanför din komfortzon, blir du stum, stressad, tar det lugnt eller nåt annat?
-
Att svara på enkäter har väl alla gjort mer eller mindre. Vi pratar om hur det är att svara på enkäter, att vara anonym eller inte och att sinnesstämningen kan påverka svaren. Detta är Ingrids specialområde, som menar att tolka svar och analysera dem är av största vikt för att kunna använda resultatet i verkligheten. Hur gör du när du svarar på enkäter? Svarar du på enkäter?
-
Vi resonerar kring hur barndomen präglar oss, och behovet av att passa in. Men som tur är fortsätter livet och vi kan upptäcka nya saker med oss själva, att var den man är ibland, att ha fördragsamhet med sig själv och andra, att vara i en miljö där man känner sig trygg och respekterad. Berätta gärna hur du ser på att vara den man är till oss på [email protected] eller [email protected]
-
Vi pratar lättsamt om konst, att det ger flera infallsvinklar och olika perspektiv. Ingrid jämför att titta på konst med kreativitetsträning och Cecilia håller med att konst förmedlar känslor, ljus och mystik. Det har nyligen varit konstrunda och Cecilia tycker om att besöka konstnärerna i deras hem för att uppleva konst.
-
PRAT fyller 4 år, hurra, hurra, hurra! Efter Cecilias skönsjungande ”Ja må vi leva”.. pratar vi om vad som hänt från start med röstförberedelse, om intervjuer och hur den utvecklats till nu. Vi konstaterar att vi själva har haft nytta av vårt prat och våra reflektioner både i jobb och privat och tycker att vi lär oss mer genom att just prata. Vi kommer att fortsätta prata och hoppas att du som lyssnar vill fortsätta lyssna.
-
Vi pratar om artificiell intelligens eller AI, Cecilia nämner också GPT (vilket betyder Generative Pre-trained Transformers, om vi fattat det rätt) för att vi är nyfikna, tycker det är intressant och spännande. Vi resonerar kring inom vilka områden det används som vi förstått det och den framtida utvecklingen. Kanske att jämföras med, om någon kommer ihåg mobiltelefonens användning när den kom, hur den har utvecklats och numera något som vi inte kan vara utan. Glad Påsk!
-
Att tolka texten eller det skrivna ordet är orsak till många missförstånd och konstigheter. Att vänta på besked när någon skriver att vi hör av oss och tror att det är inom kort vilket sällan stämmer för vi tolkar beskedet olika. Tonfall går förlorat och det är svårt att tolka mottagarens dagsform vilken förmodligen påverkar oss alla. Ibland behöver vi läsa texten mer än en gång för att inte göra något förhastat, känner du igen dig?
-
Visst är det härligt med beröm men kanske lite svårt att ta emot och Cecilia menar att det är ett val att ta det som beröm. I vissa sammanhang har beröm mer betydelse t.ex. i kreativa situationer eller vid uppträdande som med Tyra och Vera. Men alla tycker om att få beröm oavsett situation och sammanhang. Berätta gärna när du tycker om att få beröm [email protected] eller [email protected]
-
Att bli värderad, kritiserad eller bli kränkande bemött kan göra vem som helst svarslös. Ingrid berättar om vad som hände i samband med vilken bankkontakt hon har och Cecilia berättar om ett bemötande i samband med sitt jobb inom hemtjänsten. När blir du svarslös? Och vad gör du då?
-
Hur ofta argumenterar vi inte för att få rätt? Vad händer i sådan situation? Cecilia berättar om modet och sinnesnärvaro att hejda sig och låta motparten få känna efter. Det handlar ibland om att ha tålamod att vänta eller kanske anpassa sig och vara lyhörd. Hur gör du?
-
Årets första intervju är med Andreas Eriksson, vårdlärare inom äldreomsorgslyftet med många strängar på sin lyra, bl.a. sjuksköterska, egen företagare och idrottare. Tog ett tag men kom fram till att bli pedagog som han trivs med och tycker är kul. Andreas menar att det inte är några skillnader i kommunikationen i gruppen som han undervisar i men menar att språket och eventuell bakgrund kan ha betydelse. Han har stor nytta av sin livserfarenhet inom olika yrken, från militära och idrotten. Andreas är engagerad och tycker om att kommunicera med olika medel för att nå sina elever och ser att kommunikation kommer att vara en del också framöver.
-
Det är en vinst för alla när återkoppling fungerar, det kan ske på telefon, mail, sms bara det sker. Att behöva vänta och fundera på varför det är helt tyst och ingen hör av sig, tar både ork, kraft och tid. Men det kanske finns en gräns för återkoppling när det handlar om att tacka för något. Vi är överens om återkoppling är A och O och det behövs tydlighet i kommunikationen. Hur bra är du på att återkoppla – handen på hjärtat?
-
Det hela började med en kurs för Cecilia i Storytelling för ett antal år sedan. Det fortsatte i för Ingrids del att försöka använda det i beskrivning av sitt företag till kunder. Numera använder Ingrid det i sina kontakter för att göra ämnet inspirerande, lättsamt och med en personlig touch. Cecilia bekräftar berättandets betydelse för relationsskapande och kommunikationen. Använder du berättande i något sammanhang?
-
Att möta blicken känns naturligt ibland, ibland nödvändigt och inte alls intressant i andra sammanhang. Det kan vara på jobbet, på promenaden, i bastun, i butiken etc. Vi väljer själva om vill möta den eller om vi vänder bort blicken. Oavsett är den ett viktigt redskap i vår kommunikation. När väljer du att inte möta blicken? Eller att möta den?
-
Politiskt korrekt betyder enligt Svenska Akademins ordlista, ”att vara överdrivet noggrann med att följa rådande politiska värderingar”. Vi pratar om olika ämnen där politisk korrekthet kan användas t.ex. mångfald. Vi kommer in på återkoppling och att bli kränkt, dvs. där värderingarna kan få konsekvenser. Att vara politiskt korrekt är vi lite till mans/kvinns när det behövs, eller?
-
Ingrid berättar om att ställa frågor i sina undersökningar som används i företag som vill veta mer t.ex. från sina kunder och samarbetspartners. Cecilia berättar om de vardagliga frågorna som är viktiga att ställa i sitt jobb inom hemtjänsten. Det är en balansgång att ställa frågor för att nå den andre och samtidigt vara lyhörd. Hur ofta ställer du frågor och får svar som ”goddag yxskaft”?
-
Cecilia berättar om Simrishamns start av sitt 900 års jubileum och berättar också om sitt eget 20 års jubileum och vad det betydde för henne. Ingrid gläds mer åt andras jubileum än sina egna. Vi pratar om vad jubileum kommunicerar i olika sammanhang med sammanhållning och gemenskap. Tyra och Vera som var Cecilia och Ingrids rollfigurer besökte en del jubileum som de berättar om.
-
Ingrid berättar om sina erfarenheter med kulturella skillnader i samband med intervjuer. Cecilia berättar om kulturella skillnader när det handlar om klädsel. Allt handlar om kommunikation, att ha ögonkontakt när det är möjligt, att vara lyhörd och lyssna för att försöka mötas i samtalet. Hur hanterar du kulturella skillnader?
- Visa fler