Avsnitt

 • Från 2009, nu i högre ljudkvalitet: En sommarnatt i Falun utspelar sig Sveriges genom tiderna mest omfattande morddrama. Sju människor skjuts till döds.

  Av: Carl-Magnus Helgegren.År: 2009.

 • I över ett år har de 52 åttondeklassarna peppat inför skidresan. Men de kommer aldrig till Klövsjö. Tidigt på morgonen den andra april 2017 välter dubbeldäckaren på en smal väg i Härjedalen.

  Det är tidigt på morgonen och två plusgrader. Hela natten har elever från Ängskolan i Marks kommun suttit på bussen, på väg till skidorten Klövsjö i Jämtland. En högtalare vandrar runt mellan sätena och Ed Sheeran går varm. De har nyss rastat och många byter platser med varandra när de kommer in i bussen igen. Det är bara några timmar kvar innan de är framme.På en raksträcka två mil utanför Sveg kör bussen av vägen och välter ner i det branta diket. Den kanar hundra meter innan den till slut stannar. En av de första ambulanssjuksköterskorna på platsen beskriver att det ser ut som en krigszon. Skadade ungdomar sitter och ligger vart han än vänder sig.Tre ungdomar mister livet i olyckan, och många skadas allvarligt. Men när polisen utreder vad som hänt hittar de varken några fel på bussen eller några problem på vägen.Medverkande:Isabella Johansson Covarrubias: Passagerare på olycksbussen.Stina Almqvist: Passagerare på olycksbussen.Ellen Persson: Passagerare på olycksbussen.Anki Olsson: Mamma till Evelina som var passagerare på olycksbussen.Anders Östling: Ambulanssjuksköterska.Magnus Brodén: Helikoptersjuksköterska.Mikael Bäckström: Kammaråklagare.Av: Maria Hansson Botin.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.År: 2021.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Från 2007, nu i högre ljudkvalitet: Flera hundra personer frihetsberövas och en 19-årig man skjuts av polis. EU-toppmötet i Göteborg kantas av kaos.

  Dessutom genomfördes ett historiskt besök. George W Bush blev den förste sittande amerikanska president som satte sin fot i Sverige. På gatorna skulle över 50 000 demonstranter protestera mot makten. Den största polisinsatsen någonsin i Sverige skulle stå för ordningen.Av: Anton Berg.År: 2007.

 • När konvojen rullar upp för ett krön hörs ljudet från maskingevär inifrån djungeln. De svenska biståndsarbetarna kastar sig ur sina bilar medan kulorna viner. Tre av dem kommer inte hem den kvällen.

  Gunnar Sjöberg, Kent Andersson och Göran Larsson försöker ta skydd, men blir tillfångatagna.Det är i september 1987 som gerillagruppen Unita genomför kidnappningen i skogen utanför Angolas huvudstad Luanda. Sverige samarbetar med regeringspartiet MPLA i Angola, som även stöttas av kommunistiska Kuba och Sovjetunionen.Angola har hamnat mitt i det Kalla kriget, och gerillan, som får hjälp av USA och apartheidregimens Sydafrika, försöker få omvärldens uppmärksamhet genom att kidnappa missionärer och biståndsarbetare.I Sverige startar ett intensivt arbete med att få fångarna fria. Statsminister Ingvar Carlsson möter president Ronald Reagan i Vita huset och vädjar om hjälp. Samtidigt påbörjar gerillasoldaterna och de tre svenskarna en lång vandring genom djungeln. Men en av dem behöver bäras fram på bår.Medverkande:Gunnar Sjöberg: En av de tre kidnappade biståndsarbetarna.Vailett Sandbolm: Kidnappade Gunnar Sjöbergs syster.Isabel Lobos: Kidnappade Gunnar Sjöbergs fd fru.Joakim Fröderberg: Elektriker som jobbade i Angola som biståndsarbetare.Lena Hjelm-Wallén: Dåvarande socialdemokratisk biståndsminister.Sten Rylander: Dåvarande ambassadör i Angola.Anders Bjurner: Dåvarande chef för svenska utrikesdepartementets Afrika- och Mellanösternsektion.Annie Marie Sundbom: Diplomat och socialdemokratisk politiker.Av: Markus Alfredsson.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.År: 2021.

 • Från 2008, nu i högre ljudkvalitet: Sverige chockas av nyheten att en svensk flygöverste avslöjats som sovjetisk spion. Inte nog med det, hans spionverksamhet hade pågått i minst femton år.

 • Han kallar sig Lelle och utger sig för att vara fotograf. På nätet kontaktar han tjejer som vill bli modeller. Men när de ses för att plåta är det ofta nåt helt annat som händer.

  Lelle föreslår att de ska ta allt mer avklädda och utmanande bilder. Ofta slutar det med att de har sex, och ibland våldtar han dem. Sen säljer han flera av tjejerna till män som han säger är med i ett nätverk av fotografer.Några av tjejerna som Lelle utnyttjar går till polisen, men utredning efter utredning läggs ner. Han säger att tjejerna varit med på allt som de gjort, både när de har haft sex med honom och med de andra fotograferna.Men när Lelle använt samma tillvägagångssätt i drygt tio år är det en polis som börjar lägga ihop de olika utredningarna, och efter ett tag framträder bilden av en av en hallick och våldtäktsman med en mycket väl utarbetad metod.Medverkande:Miranda, Natalie och Johanna: Tre av de unga kvinnor som den sk Modellfotografen dömdes för brott emot.Elin Nelly: Utredare på Citypolisens sektion mot människohandel.Anna Kullenberg: Kriminalinspektör på Citypolisens sektion mot människohandel.Ulrika: Forensiker vid polisen.Av: Lasse Edfast.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2021.

 • Från 2006, nu i högre ljudkvalitet: På 80-talet slår företaget Fermenta alla börsrekord. Men snart avslöjas den ena skandalen efter den andra.

  Avsnittet från 2006 hette ursprungligen enbart "Fermenta". Detta är en något förkortad version.Av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.

 • När kommunistregimen i Rumänien faller avslöjas en mörk hemlighet barn hålls instängda i burar. De otäcka bilderna sprids över världen och hjälporganisationer blir nedringda. Många svenskar, däribland Sten och Doris Pettersson, bestämmer sig för att göra något.

  Barnhemmen är resultatet av diktatorn Nicolae Ceausescus politik under årtionden vid makten. Tillsammans med hans fru Elena levde hans familj i lyx medan den rumänska befolkningen led under mat- och elransonering.Ceausescu ville att befolkningen skulle öka. Han införde dekret 770 som förbjöd aborter och preventivmedel fick inte längre säljas. Gynekologiska undersökningar infördes på arbetsplatser. Lokala kommittéer som bestod av bland annat läkare avgjorde om ett barn ska hamna på en institution eller inte.När regimen faller blir förhållandena i de rumänska barnhemmen kända. I Sverige blir det tittarstorm när SVT sänder ett reportage från barnhemmen. Statsminister Ingvar Carlsson skriver brev till den nya demokratiskt valda ledningen i Rumänien och vädjar om handling. Hundratals barnhemsbarn adopteras av svenska familjer.Medverkande:Laurentsio Pettersson, f.d barnhemsbarn.Sten Pettersson, adoptivförälder.Doris Pettersson, adoptivförälder.Ofelia Larsson, f.d barnhemsbarn.Radu Harald Dinu, fil. dr. i historia, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.Anders Ekbom, f.d volontär för Röda Korset.Ingrid Thörnqvist, f.d korrespondent för SVT.Erik Arnér, f.d programledare för 8 Dagar.Pia Risholm Mothander, docent i psykologi, f.d universitetslektor vid Stockholms universitet.Florentina, f.d personal på rumänskt barnhem.Dokumentären är gjord av David Ohlsson.Producent är Erik Hedtjärn.Publicerad 2021

 • Från 2005, nu i högre ljudkvalitet: Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred han i början av 90-talet skräck bland Stockholms invandrargrupper. I media fick han namnet Lasermannen.

  En dokumentär av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson.Från 2005. Re-mastrad 2021.

 • Den 28 januari 2006 förvandlas ett skridskoäventyr till en tragedi. Med på turen finns David, en ung ingenjör från Stockholm. Utanför Ridö går 14 åkare genom isen.

  Räddningspådraget blir dramatiskt och komplicerat och mycket går fel med katastrofala följder. Under räddningsarbetet tappas en av de nödställda fem meter mot isen från en räddningshelikopter och åtta personer förs till sjukhus. Två människor dör.Olyckan väcker också många frågor kring kulturen av risktagande i skridskoklubben SSSK. Åkarna ur gruppen hade valt en väg som var erkänt förrädisk, där många andra grupper av skridskoåkare samma dag valt att vända för att isen var för tunn. Många undrar: varför valde gruppen den riskfyllda vägen?Medverkande.Dominique Sjögren: Bror till David Sjögren som omkom under olyckan.Philip Sjögren: Bror till David Sjögren som omkom under olyckan.Thomas Liljeroth: Åkare vid SSSK och ögonvittne.Petter Rybäck: Åkare vid Friluftsfrämjandet och ögonvittne.Per Kågeson: Säkerhetsansvarig vid SSSK under tiden för olyckan.Patrik Nilsson: Ytbärgare vid Sjöfartsverket.Mattias Hyllert: Direktör sjö- och flygräddning vid Sjöfartsverket.Ulrika By: Journalist på DN.Ylva Schöldberg: Långfärdskridskoledare vid Friluftsfrämjandet.En P3 Dokumentär av Joanna GoreckaProducent: Roger DackegårdExekutiv producent: Erik HedtjärnDokumentären är gjord 2021

 • Från 2008, nu i högre ljudkvalitet: I november 1977 inträffar ett förödande ras i området Tuve utanför Göteborg. Nio människor mister livet och flera hundra förlorar sina hem.

  Det var egentligen bara en tidsfråga. Bostadsområdet var byggt på en grund som bestod av mestadels lera. I P3 Dokumentären Raset i Tuve hör du historien om en av Sveriges värsta naturkatastrofer i modern tid, människorna som drabbades och räddningsarbetet.Av: Kristofer Hansson.Från: 2008. (Re-mastrad 2021.)

 • P3 Krim är en ny P3-podd och varje avsnitt handlar om en aktuell historia om brott och straff.

  I senaste avsnittet handlar det om mordet på Emilia Lundberg och vad som händer när någon plötsligt försvinner.Nya avsnitt av P3 Krim släpps varje onsdag, året runt.

 • En gatuförsäljare i Tunisien tänder eld på sig själv i protest mot arbetslöshet, maktmissbruk, usla levnadsvillkor och korruption. Människor i flera andra arabländer gör samma sak.

  Våren 2011 utbryter flera folkliga uppror för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter i Mellanöstern och Nordafrika.I Egypten stänger diktatorn Mubarak ner internet för att kväsa revolten. Men i en källare i Göteborg kommer internetaktivisten Christopher Kullenberg på en idé. Tillsammans med några vänner ska han fixa internet åt egyptierna med hjälp av gamla modem, så att folket kan fortsätta att sprida information om revolten.På Tahrirtorget i centrala Kairo samlas hundratusentals demonstranter från olika samhällsgrupper. Våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter uppstår och flera hundra egyptier dödas.Efter 18 dagar lyckas folket störta diktatorn som suttit vid makten i 30 år. Hoppet om demokrati sprider sig till andra länder i området och den arabiska våren gryr.Medverkande:Mina Naguib: Bloggare och egyptisk demokratiaktivist.Sarah Elbanna: Egyptisk demokratiaktivist, som flytt till Sverige.Ramy Essam: Musiker och egyptisk demokratiaktivist.Cecilia Uddén: Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern.Christopher Kullenberg: Lektor i vetenskapsteori och grundare av den krypterade chattkanalen Telecomix.Moaz Abdelkarim: Fd företrädare för Muslimska brödraskapets ungdomsfalang i Egypten.Av: Rosa Fernandez.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Hanna Toll.År: 2021.

 • NU SOM ETT ENDA AVSNITT. Det är nationaldagen 2009 och fest för skolkompisarna. Alla ska dit. Men ingen vet att en av killarna har lovat sin flickvän att döda en av tjejerna ikväll.

  Det är fyra dagar kvar till niornas bal. Festen är hans sista chans att hålla sitt löfte. Natten till 7 juni hittas Therese Johansson Rojo mördad i skogen. Två 16-åringar, en kille och en tjej, grips och snart rullas en destruktiv kärlekshistoria upp med en sms-konversation som blir ett av de viktigaste bevisen i rättegången.P3 Dokumentär-serien Mordet på Therese Johansson Rojo från 2015 finns nu som ett enda avsnitt och berättar historien om mord, kärlek, besatthet och en tonårsvärld där vuxna inte har tillträde.Ett program av: Hugo Lavett.Exekutiv producent: Caroline Pouron.År: 2015.

 • Berättelsen om hur världens mäktigaste land letade över hela jorden för att hitta världens mest eftersökte terroristledare.

  Sent en natt lyfter två militärhelikoptrar från den amerikanska basen i Afghanistan. De åker mot staden Abbottabad, där Usama Bin Laden ska finnas. Det har tagit USA tio år att hitta dit. Elitsoldaterna är väl förberedda, ändå kraschar en av helikoptrarna vid landningen. Hemma i USA har jurister förberett flera sätt att rättfärdiga operationen - som i själva verket är minst sagt tveksam när det gäller internationell lag.Medverkande:Cindy Storer, fd analytiker på amerikanska underrättelsetjänsten, CIA.Will Chesney, fd elitsoldat som medverkade under räden i Abbottabad.Peter Bergen, journalist som intervjuade Usama Bin Laden 1997.Andreas Utterström, USA-expert.Saeed Shah, journalist baserad i Pakistan.Joby Warrick, författare.En dokumentär av: Love Lyssarides.Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten.Exekutiv producent: Jon Jordås.År: 2021.

 • En veterinär i Småland blir rikskänd när han påstår sig ha hittat botemedlet mot cancer: preparatet THX, gjort av kalvbräss. Snart vallfärdar sjuka svenskar till lilla Aneby i hopp om räddning.

  Det är i början av 50-talet som Elis Sandberg, som egentligen är doktor i veterinärmedicin, börjar erbjuda injektioner med THX. Enligt honom fungerar medicinen även mot astma, ögonförändringar vid diabetes och en rad andra sjukdomstillstånd. Samtidigt utreds preparatets effekt av myndigheterna.När doktor Sandberg anklagas för kvacksalveri och hotas av fängelse stöttas han av patienter som, trots bristen på bevis, ser THX-sprutorna som sitt sista hopp. Det blir ett av de största medicinska bråken i svensk historia.En dokumentär av: Marcus Morey-Halldin. Producent: Rosa Fernandez. År: 2017.

 • Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014. Svenska läkare är frivilliga i hjälpinsatsen.

  När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden.Medverkandelista: Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet. Stefan Liljegren, katastrofkoordinator. Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet. Anders Tegnell, statsepidemiolog. Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria. Johan von Schreeb, katastrofläkare. Helena Nordenstedt, läkare och frivillig. Agneta Rosling, änka till Hans Rosling.En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.Exekutiv producent: Jon Jordås.År: 2020.

 • Den 5 april 2008 försvinner 10-åriga Engla Höglund spårlöst i Stjärnsund i södra Dalarna. Fallet kommer att skaka om och beröra hela landet och frivilliga engagerar sig i sökandet efter flickan.

  Tack vare en osannolik slump kommer polisen snart en misstänkt gärningsman på spåren. Men mötet med den misstänkta blir en obehaglig överraskning för polisen och oväntat aktualiseras plötsligt ett åtta år gammalt, men fortfarande ouppklarat, mord på en 31-årig kvinna i Falun.En dokumentär av: Therese Rosenvinge / Tredje Statsmakten.Exekutiv producent: Amanda Rydman.År: 2012.

 • Teresa och Sofia växer upp under 70-talet i en familj där de blir agade som en del av uppfostran. Men en debatt om att förbjuda aga blossar upp efter att en treåring misshandlats till döds.

  Teresa och Sofia får slag i ansiktet och i bakhuvudet, om de inte gör som de blir tillsagda. Deras mamma tycker att det är viktigt att de lär sig ha respekt för vuxna. Hon agar sina barn för att hon vill deras bästa, att de ska bli väluppfostrade.Men efter dödsmisshandeln av en treåring växer motståndet mot aga. Det finns inget uttryckligt förbud mot att slå barn i den svenska lagstiftningen. De har inte samma skydd som vuxna.Nu grundas föreningen BRIS, Barnens rätt i samhället. Genom en massiv påverkanskampanj jobbar de för att ändra vuxnas attityder till barnaga. Läkare, politiker och författare engagerar sig, och under några år vänder svenska folket sin inställning till aga. Allt fler tycker att det är fel att slå barn i uppfostringssyfte.Politiker som vill ändra lagen möter motstånd, trots folkets ändrade attityder. En av förgrundsgestalterna är socialdemokraten Birgitta Dahl, men hon är nära att ge upp kampen för barns rättigheter. Hon får inte gehör för sina åsikter. Men 1979 kommer det in två förslag till riksdagen om ett förbud. Det blir upp till de folkvalda att fatta ett beslut.Medverkande:"Teresa": blir agad när hon växer upp."Sofia": Teresas storasyster som också blir agad.Teresas och Sofias mamma.Birgitta Dahl (S): tidigare riksdagspolitiker.Cecilia Modig: författare och socionom, som utrett förbudet mot barnaga för regeringen och Rädda barnen.Emma Kristensson Bennwik: barnrättsspecialist på BRIS, barnens rätt i samhället.Av: Jonna Burén.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Hanna Toll.År: 2020.

 • Gillade du P3 Dokumentärs avsnitt om Norrmalmstorgsdramat? Då vill vi tipsa om podden P3 ID, som ägnat ett helt avsnitt åt en av dramats huvudpersoner Clark Olofsson.

  I P3 ID får vi höra om den kringflackande uppväxten, om biljakter och rån och ett flertal spektakulära rymningar från olika anstalter och fängelser. Hur kunde en serieförbrytare få samma status som en rockstjärna i det svenska folkhemmet - trots att han dömts för mordförsök och andra grova brott?I programmet hörs Clark Olofsson själv, samt journalisterna Jan Helin och Ewa Tures.Lyssna i appen SR play eller där du hittar poddar.