Avsnitt
-
Äntligen är LWK-podden tillbaka och det med besked! Lina har hittat en fantastisk poddkompis och tillsammans kommer de under våren att vända och vrida på föräldraskapets stora och svåra frågor. Vad har du googlat på och inte fått svar på? Skicka in din fråga till: podcast@lifewithkids.se
I första avsnittet avhandlas en vanlig o-googlebar fråga just nu: Hur hanterar man Coronan med barn? Vad gör alla föräldrar nu när det inte går att göra så mycket utanför hemmet? Hur länge ska detta hålla på? Är vi bortskämda i Sverige och gnäller lite väl mycket? Hur har Coronan påverkat oss i föräldraskapet och kan det vara så att det fört med sig väldigt mycket bra saker också?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Säsongsasvlutning! Men vilken säsongsavslutning sen! Vi träffar psykologerna och författarna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni som har kokat ner föräldraskapet till ett koncentrat. Utifrån forskning och erfarenheter ifrån föräldrautbildningar har de skrivit boken "Vad alla föräldrar borde veta". I boken presenteras den psykologiska tallriksmodellen med de ingredienser som har visat sig få störst betydelse och mest effekt för våra barns hälsa, motståndskraft och välmående när de blir stora. Detta och mycket annat djupar vi oss i!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Saknas det avsnitt?
-
Möt pappa Kristoffer. Med två stora barn, en liten hemma och ett fjärde på väg får vi ta del av många lärdomar och erfarenheter. Det blev ett fint samtal om att låta barnen vara med i allt, att man visst ska skämma bort sina barn och det dåliga samvetet när man höjt rösten lite för högt utan anledning.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vi återser Åsa Gustafsson ifrån Friends för att prata om stora och svåra frågor. Hur står det till med mobbningen i Sverige - ökar eller minskar det? Hur har Coronan påverkat barn och ungas psykiska hälsa? Vad kan man göra som förälder för att hjälpa ett barn som mår dåligt i skolan? Vi pratar om ensamhet och mobbning, både ur ett samhällsperspektiv och i den lilla familjen och reder ut vad vi vuxna har för skyldigheter gentemot våra barn.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hurra! Gunilla Bergensten är tillbaka i podden och Lina redovisar hur det har gått på hemmaplan med att säga upp sig själv som familjens projektledare och de gräver djupare i hur dåliga vi föräldrar är på att låta våra barn träna på misslyckanden och motgångar.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
En liten present från oss till dig. Stoppa lurarna i öronen, säg att du ska lyssna på podd och ta dig till ditt favoritställe. Oavsett om det är ett varmt bad, en skogspromenad, en jogging tur, i sängen eller att bara sitta en stund i stillhet kommer här 40 minuter bara för dig och din återhämtning.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hur kan vi bli smartare som föräldrar för att få smartare barn? Hur lär sig barn? Ska jag verkligen ljuga om jultomten och vad händer om jag helt plötsligt berättar sanningen? Vi landar i att kaffe är bra i stort sett jämt och att det här med att ha tråkigt skapar mer kreativa barn. Denna vecka återhör vi en kär gammal vän - Mattias Ribbing som berättar om begreppet Smart Föräldraskap. Vi får också ta del av Mattias livsval att flytta från storstan och vad det gett för konsekvenser för honom och hans familj. Inspelat i november 2018.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vad är egentligen bra mat? Hur tänker man som en dietist? Vad bör man alltid ha hemma i skafferiet och om jag bara ska fokusera på en sak för att göra våra matrutiner lite bättre där hemma, vad är viktigast då? Vår favorit-dietist Sara Ask lotsar oss med säker hand genom mat-djungeln där det är så lätt att gå vilse. Vi zoomar ut ifrån specifika mat-problem och samtalar om hur man hittar middagsfriden, lugnet och glädjen över att familjen kan mötas över en måltid tillsammans.
Tidigare avsnitt med Sara är:
69 - Våga välja vego85 - Bra mat i små magar90 - matkrånglande barnSamt miniserien "Barn och mat" som släpptes 19 mars 2019 (Lyhörd matning, Vanliga utmaningar, Näringslära och Myter och missuppfattningar)See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Den här veckan lyssnar vi oss tillbaka till när vi träffade Clara och Helga som tillsammans skrivit boken Må bra som förälder- psykologernas strategier för småbarnsåren. Att få barn är omvälvande och beskrivs ofta som fantastiskt på alla vis. Det ställs krav och vi antar ofta att saker och ting måste vara på ett visst sätt för att vara ok. Men vad gör det med oss när vi hela tiden måste vara den där perfekta föräldern men hemlagad mat och alla kläder i rätt storlek? Vi pratar om hur man som förälder kan hantera sina känslor och acceptera saker som de är och kanske inte alltid sträva efter något annat eller mer. Vi pratar återhämtning och vilka strategier vi kan ha för att livet med barn ska bli så bra och roligt som möjligt och en hel del annat. Helena passar också på att outa ett av hennes kanske mindre charmiga tillfälle som förälder. Ett avsnitt att reflektera över, kanske speciellt så här inför jultider. Inspelat våren 2019.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Denna vecka ger vi er ett öppet, ärligt och härligt samtal med författaren Gunilla Bergensten. Vi reder ut hur det står till med det jämställda föräldraskapet idag, varför pappor inte vill (eller behöver) ta huvudansvaret för familjelogistiken och hur man kan bemöta alla dessa tänkbara (och otänkbara) förklaringar till hur den skeva ansvarsfördelningen kommit till. Spoiler: det finns en väg ut! Gunilla skrev 2008 boken "Familjens projektledare säger upp sig" och har precis lanserat den som ljudbok.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Det det är mycket som händer på insidan när man är i 9-12-års åldern. Ditt lilla barn förvandlas nu till en Tweenie och genomgår något som vi vuxna skulle kalla för en livskris. Leksaker slängs ut och det egna rummet byter karaktär. Musiken och kläderna blir annorlunda och föräldrarna byter plats med kompisarna som de viktigaste personerna för barnet. Existensiella frågor om den egna identiteten, om man verkligen är den där killen eller tjejen fortfarande som man alltid trott att man var dyker upp och man kan känna sig enormt ensam i sina tankar om sig själv och sin omgivning. Vi träffar barnpsykologen och författaren Reyhaneh Ahangaran som skrivit "Allt som händer inuti " och "Känsloboken" och som ger sina bästa tips och råd hur vi som föräldrar kan stötta barnet i denna viktiga tid.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Läslust och bokglädje! Denna veckan träffar vi Johanna Stenlund - Barnens boktips - som tipsar oss om de allra bästa böckerna just nu, från ide allra minsta barnen och upp till tonåringarna. Detta är en skattkista för alla som har barn i sin närhet, inför läslovet, för att uppmuntra läsglädjen hemma, som present till andra barn eller som en perfekt önskelista inför framtiden. Johanna berättar också om de hetaste trenderna ifrån bokmässan och ger sina bästa tips för att öka vardagsläsningen där hemma.
Johanna har samlat alla böcker hon pratar om här: http://barnensboktips.se/boktips-och-barns-lasning-poddgast-hos-life-with-kids/
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Den svensk-norska psykologen och familjeterapeuten Hedvig Montgomery berättar vad som är det allra viktigaste att fokusera på i föräldraskapet. Hon är inte mycket för de senaste metoderna, strategierna och modellerna som får oss att få dåligt samvete när vi inte lyckas med dem i vardagen. Istället lär hon oss hur vi skapar starka band till våra barn som möjliggör att både de och vi kan växa, var för sig och tillsammans. Och vi slår ett slag för Good Enough!
Hedvig har skrivit den fantastiska bokserien "Föräldramagi" med fyra böcker kring hur föräldraskapet förändras i takt med att barnen växer.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hur pratar man med barn på lågstadiet om saker som känns jobbigt? Hur kan man hjälpa dem att sätta ord på sina känslor och vilka är de bästa tipsen för att göra samtal om känslor en naturlig del av vardagen? Vi träffar barnpsykologen och författaren Reyhaneh Ahangaran som är aktuell med "Känsloboken" och som ger sina bästa tips och råd.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vi återsänder mötet med hjärnforskaren Sissela Nutley och denna gång pratar vi om tonåringar, deras skärmanvändande, hur det påverkar dem och hur vi som föräldrar kan förhålla oss till dem. Vi snackar också en hel del om oss vuxna, hur skärmarna påverkar våra liv och våra relationer. Har vi verkligen lika trevligt på en middag när telefonerna ligger på bordet? Vilka strategier kan jag ha om jag tycker att mitt skärmanvändande gått överstyr och jag inte längre bara tycker att det är skoj? Kan man bli sjuk av skärmen och vilka tecken ska man ta på allvar? Ett samtal om vad som egentligen är viktigt i livet och för- och nackdelar med våra uppkopplade liv! Inspelat sommaren 2019.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Här kommer bästa inspirationen inför höstens VABbande - Idag pratar vi kreativitet för alla åldrar! Kreativa Karin är en av landets mest erfarna pysslare och hon inspirerar oss med idéer och tips kring pyssel och DIY. Hur kommer man egentligen igång med pysslandet tillsammans med sina barn och varför ska man pyssla? Karin ger oss sina tankar på vilket material som är extra användbart i olika åldrar, hur man pysslar näst intill gratis och vilka verktyg man alltid ska ha hemma. Vi får också ta del av Karins bästa idéer för ett lyckat barnkalas och inför olika högtider. (Bild på Karins Fågelrestaurang ligger på vårt instakonto - lifewithkids.se). Inspelat tidig vår 2019.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Följ med till den berömda Värvet-studion för att höra Kristoffer Triumf berätta om sitt föräldraskap. Om den skakiga starten, om att vara bonuspappa och vikten av att hänga mer med sina kids. Inspelat tidig vår 2020.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vi träffar fantastiska Ebba Kleberg von Sydow. Hon som alltid strålar Säker Stil, alltid verkar ha något nytt på gång och samtidigt verkar så lycklig. Hur lyckas hon hitta balansen i livet och hur känns det när allt en dag plötsligt faller och man kraschar? Inspelat tidig vår 2020.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Möt pappa Schyffert. Nybliven pappa för tredje gången och trots (eller tack vare) att det var nästan 20 år senast, så är han full av visdom, erfarenhet och genomtänkta resonemang om föräldraskapet och papparollen. Henrik berättar om att sitta-stubbe, om hur olika han och Nour blir behandlade av media, om det var självklart att bli pappa igen och hur man ska undvika skilsmässa under småbarnsåren. Ett inspirerande avsnitt som spelades in i början på mars 2020, precis innan pandemin slog till.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
I dessa tider är vi många som känner ors, rädsla och ångest. Det kan även våra barn göra. Därför återsänder vi denna intervju med barnpsykologen Martin Forster om hur kan jag som förälder bemöta mina barns rädslor på bästa sätt när det rationella argumentet att det minsann inte alls finns några monster på övervåningen inte riktigt funkar. Och hur gör man när de är rädda för något som faktiskt kan vara farligt på riktigt?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Visa fler