Avsnitt

  • Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen i avsnitt 112. Först blir det lite kort om ett bra inslag på Nyhetsmorgon i TV4 där man diskuterade övervikt och feta. Från det går vi över till frågan om gener och fetma och vad det faktiskt betyder när man säger något i stil med att fetma är 50 procent ärftligt eller gener.

    Efter det så diskuterar vi kort en nyhet om att barn 3-5 år blev tyngre under pandemin men att deras vikt sedan verkar ha återgått till samma som före pandemin så fort vardagen återgick till den som var före pandemin.

    Till sist diskuterar vi den sista delen i SvD kring ultraprocessad mat, ”Är evidens man sällan ser kring mat och hälsa”.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack om påsklov och landslagsfotboll (00:07:58) Ett bra inslag i Nyhetsmorgon kring fetma med "doktor markus" (00:16:38) Fetma och övervikt hos små barn ökade under pandemin men har gått ner igen (00:26:55) Del fyra om ultraprocessad mat i SvD, aka när Jacob spårar iväg
  • Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell. Det blir både ett snack om hur du kan använda det för att försöka avgöra om ett livsmedel är bra eller mindre bra och om det är någon som försöker vilseleda dig med falska påståenden om produktens innehåll.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack om VAB och (00:03:45) Hur kan man använda en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell (00:08:33) Ingrediensförteckning anger det som det finns mest av först (00:11:22) Saker som finns med men där dosen är för liten (00:15:29) Det som har fet eller kursiv text är markerat för att det är vanliga allergener (00:20:13) Försöka värdera vad som är bättre och sämre livsmedel (00:23:53) Innehåller produkten mycket tillsatt fett, tillsatt socker eller rent mjöl? (00:25:09) Socker och sockerarter är inte samma sak (00:26:55) HFCS var under några år ansedd som en stor orsak till ohälsa (00:40:32) Fettkällorna är vanligen enkla att känna igen (00:45:17) Man får inte ljuga i ingrediensförteckning men företag försöker ändå vilseleda ibland
  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen i avsnitt 110 av Hälsoveckan by Tyngre. Alla har hört talas om att blodsockret åker upp och ner efter att du har ätit men inte särskilt många har funderat på vad som händer med det andra som också finns i maten. Hur påverkas till exempel nivåerna av fett i blodet efter du ätit något med fett? Och vad vet vi om dess påverkan på hälsan?

    Linnea berättar också om att det sker en reaktion av immunförsvaret efter en måltid där en del inflammationsmarkörer ökar flera timmar efter du ätit. Idag vet vi dock ännu inte särskilt mycket om vad det har för påverkan på vår hälsa och vad som är en normal reaktion kontra en onormal reaktion.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Kort introduktion med Linnea och Jacob (00:01:11) Kort om olika typer av miljögifter i vår mat (00:05:10) Vad händer precis efter vi har ätit, postprandiellt (00:07:38) Våra kroppar reagerar ofta på det vi äter över många timmar framöver (00:11:28) Hur kroppen reagerar efter en måltid kan säga lika mycket eller mer om en persons hälsa som etablerade fastevärden (00:15:09) Efter en måltid så ökar fettnivåerna i flera timmar efteråt (00:23:06) Efter toppen med blodfetter så kommer det en inflammatorisk process med oklar betydelse (00:26:25) Det är väldigt svårt att veta vad som orskar vad när man tittar på saker efter en måltid? (00:29:24) Hur fettnivåerna påverkas av en måltid förutsäger mer inflammationssvaret än hur blodsockret förändras (00:32:43) Varför ska man bry sig om hur saker fungerar på detaljnivå om vi vet en lösning? (00:36:01) Att det är så stort fokus på blodsocker hos allmänheten beror nog på att man kan mäta det lättare
  • Jacob och Erik är ännu en gång själv bakom mikrofonerna för att spela in ett avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre. Avsnitt 109 handlar om fasta och sport-BHs.

    Först diskuteras kort en nypublicerad studie där forskare visat att en för hårt åtsittande sport-BH kan påverka andningen och syreupptaget negativ hos vältränade kvinnor. Kvinnorna i studien valde dessutom lite för hårt sittande BH när de själva fick välja vilken de ville springa med vilket tros ha att göra med att de provar ut sin modell när de är inaktiva.

    Efter det följer en lång diskussion om en väldigt komplicerad studie på hur det så kallade proteomet förändras under 7 dagar med bara vatten. Det här är utan tvekan de mest komplicerade studie som har diskuterats i podden genom åren och därför blir det mest en diskussion kring introduktionen och forskarnas diskussion kring deras egna resultat istället för en diskussion kring metoden och resultatet i studien vilket brukar vara det vanligare. En av flera saker som forskarnas resultat pekar mot är att fasta som varar kortare tid än 2-3 dagar inte är troligt att ha en positiv effekt på hälsan utöver den som kommer från vanlig kalorirestriktion.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack med en fantastisk historia från Erik (00:06:20) En för tajt sittande sport-BH kan påverka andningen och öka ansträningen (00:12:20) Vad händer i kroppen under en sju dagar lång vattenfasta
  • I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna. Då vi har diskuterat mycket kring ultraprocessad mat sen tidigare så blir fokus i veckans diskussion mer på vinklingen och en del av formuleringarna i SvD och inte så mycket kring den faktiska forskningen på Ultraprocessad mat.

    Om du är mer intresserad av forskningen så rekommenderar vi avsnitt 106, Reklaminslag för ”Vad vi äter” på SVT och avsnitt 432 av Tyngre Träningssnack, Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack om sladdar och annat kul som ligger gömt i olika lådor (00:04:19) Introsnack om Eriks flytt till hus (00:05:36) Svenska Dagbladets artikelserie kring ultraprocessad mat (00:06:29) Del 1 föder mest konspirationsteorier och insinuerar att NNR är ett köpt arbete (00:08:13) När BBC och andra kanaler blir till reklampelare (00:13:46) Del 2 handlar inte egentligen om ultraprocessad mat utan om ett annat sätt att kategorisera mat (00:21:38) En algoritm som ger alla livsmedel en poäng utifrån hur processade de anses vara (00:24:44) Otydligt technobabbel som tilltalar alla (00:36:29) Del 3 Svenskar äter sämre och sämre, särskilt de unga (00:41:09) Erik har letat emulgeringsmedel i brödhyllan (00:42:39) Råd är intressant att diskutera men det får inga direkta effekte för sig själv (00:45:07) Det saknas en diskussion kring vad för åtgärder som föreslås från SLV och Folkhälsomyndigheten
  • I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag. En del av de saker som tas upp går inte riktigt att påverka medan mycket annat skulle kunna göras bättre med mer pengar och smartare studieupplägg.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack om branden i Göteborg och nyårslöften (00:05:57) Snack kring forskningspengar och svårigheter kring att studera frågor kring kost (00:11:57) Liknande studier som kommer med flera år emellan fast med olika terminologi (00:14:51) Det ges väldigt lite offentliga medel till nutritionsstudier i Sverige (00:22:30) Du kan få pengar från privata stiftelser och företag för studier (00:26:11) Vad ska man jämföra med i nutritionsstudier? (00:28:32) De som påstår sig basera sina kostråd på vetenskap men är emot vaccin är fåntrattar (00:33:26) Sponsrade studier har ofta metoder där utfallet med stor sannolikt blir positivt för produkten (00:34:42) Det går att blinda en hel del i nutritionsstudier men det används lite för sällan (00:40:00) Hur man försöker använda placebo inom träningsforskningen (00:43:30) Ett exempel på en värdelös nutritionsstudie som ändå fått stor uppmärksamhet
  • Avsnitt 106 av Hälsoveckan och hela panelen är samlad om än olika förberedda. Huvudämnet denna gång är ett inslag i Carina Bergfeldts talkshow där Chris Van Tulleken i drygt tio minuter får göra reklam för sin bok ”Vad vi äter” (originaltitel Ultra-Processed People). Det är ett inslag med både högt och lågt där en del bra blandas med rent trams utan några kritiska motfrågor från någon från SVT.

    Efter det blir det en kort genomgång och diskussion kring en ny studie där man studerat en folkgrupp som levde i Peru innan jordbruket där man har funnit att en stor majoritet av deras kalorier kom från vegetabilier.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack (00:02:56) Om Ultraproccessad mat i Carina Bergfeldts talkshow (00:38:07) Folkgrupp som uppskattas ha ätit 80 procent vegetabilier innan jordbruket
  • Avsnitt 105 är ett kortare avsnitt där Erik, Caroline och Jacob endast diskuterar ett ämne, Utrikesbyråns avsnitt Aldrig mera fet som sändes i slutet av januari kring de nya fetmamedicinerna.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack som Erik drar in på bilar (00:03:17) Aldrig mera fet på SVT (00:22:34) Outro om melodifestivalen startat av Erik
  • Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbeta med, och forskning på, kost vid typ 1 diabetes.

    Vi börjar med en inledning som handlar lite allmänt om typ 1 diabetes. Lite kring dess historia och hur behandlingen ser ut idag. Sen hoppar vi in på Sofias forskning där hon har utfört två randomiserade studier på olika former av kostupplägg för typ 1 diabetiker med förhöjt långtidsblodsocker. I den ena studien testade man effekterna från mer intensiv hjälp och rådgivning och i den andra tittade man på skillnader mellan en kost med 30 energiprocent kolhydrater och 50 energiprocent kolhydrater.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Ett tråkigt men kort intro av Jacob (00:01:17) Presentation av Sofia Sterner Isaksson (00:04:15) Skillnaden på typ 1 occh typ 2 diabetes (00:07:21) Behandlingen för typ 1 diabetiker idag jämfört med förr (00:08:45) Kostråden till typ 1 diabetiker förr (00:12:53) En förenklad förklaring av vad insulin gör kring blodsockerkontroll (00:16:48) Målet är en jämnvikt med normala blodsockernivåer - inte att minimera (00:18:32) Dagens kostråd till typ 1 diabetiker (00:22:45) Epidemiologi på typ 1 diabetiker är extra klurig då behandlingen förbättras mycket över tid (00:26:48) Påverkas hälsan av högt insulin eller är det bara högt blodsocker? (00:31:41) Sofias RCT-studier på olika kostupplägg vid typ 1 diabetes (00:34:50) Risken med att fokusera för mycket bara på kolhydrater och blodsocker (00:45:51) Studier tittar på genomsnitt och vården försöker ge individanpassade kostråd (00:50:14) 30 energiprocent kolhydrater vs 50 procent kolhydrater i en RCT (00:56:39) Genomsnittsblodsockret var lägre över 4 veckor med mindre kolhydrater (01:04:45) Studien är utförd på vuxna med förhöjt långtidsblodsocker (01:06:23) Resten av doktorsavhandlingen lär bli ytterligare analys av tidigare data
  • Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen eftersom de upplevt att de inte mått bra med sin kost eller att de känt ett ökande begär efter att få äta kött igen. Artikeln tar också upp en del kring biotillgängligheten av näringsämnen i de nya köttsubstituten som kommit ut på marknaden de senaste åren.

    Efter det diskuteras en artikel i DN som påstår sig handla om vilka kolhydrater som är bäst att äta för att hålla vikten. Men i själva verket har studien tittar på stora kostmönster där inte bara typen av kolhydrater ar skiljt sig utan även andra saker likt intaget av processat kött och sötsaker.

    Till sist blir det en kort notis kring en ny trend på sociala medier där man varnar människor för att dricka havredryck eftersom det ska ge en ”spike” av blodsockret.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack (00:01:33) En snabb ny introduktion av oss (00:04:11) Överger veganismen: ”Flera äter kött i smyg” - enlig SvD (00:30:35) Så väljer du rätt kolhydrater för att hålla vikten - enligt DN (00:38:33) Oatly påstås vara dåligt eftersom det ger en "spike" av blodsockret
  • Erik, Caroline och Jacob diskuterar netflixdokumentären ”You are what you eat – a twin experiment” där vi får följa fyra tvillingpar där den ena tvillingen ska äta vegankost medan den andra ska äta en nyttig blandkost. Dokumentären är skapad av samma personer som stod bakom dokumentären The Game Changers som var väldigt populär under 2019 men samtidigt också fick mycket kritik för att den var missvisande och vilseledande.

    Samtidigt som de fyra tvillingarna i You are what you eat fick äta sina dieter så var det 18 andra tvillingpar som gjorde en liknande resa och resultatet för alla deltagarna är publicerade i en studie med titeln Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins och resultatet från den diskuteras också ingående.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack - Brutet nyårslöfte och trasiga bilar (00:05:28) Snack kring Netflixdokumentären "You are what you eat" (00:10:04) Varning - det här är inte hälsotips! (00:12:04) Information om vad som gjordes i den faktiska studien som nu är publicerad (00:24:01) Upplägget på dokumentärserien "You are what you eat" (00:26:16) Det är mycket reklam för personer som tjänar pengar på det här (00:31:33) Om sjundedagsadventisterna i Loma Linda (00:35:14) Det är mycket som man ska testa men tittaren får inte veta särskilt mycket (00:37:09) Porrtestet!! (00:43:14) Bakterier kan spridas men hur stort är problemet i praktiken? (00:45:53) Det klassiska konspirationskortet kring köpta kostråd och forskare (00:48:13) Det tydligaste exemplet på filmens otroligt stora bias (00:54:21) Det är oklart om TMAO är en kausal riskfaktor
  • Erik, Caroline och Jacob diskuterar först en ny studie i JAMA Internal Medicine med titeln ”Effect of an Intensive Food-as-Medicine Program on Health and Health Care Use” där man försökt att förbättra blodsockerkontrollen hos typ 2 diabetiker med hjälp av utbildning och mycket stöd samtidigt som man också tillhandahöll nyttig mat gratis till deltagarna för att täcka tio måltider varje vecka i ett helt er. För en kostnad på uppskattningsvis drygt 20 000 på ett år så fick man ingen mätbar effekt på något av utfallen jämfört med förändringarna i en kontrollgrupp.

    Efter det diskuteras ett inlägg av Johannes Cullberg på Instagram där han påstår att han skäms över att vara svensk eftersom livsmedelsverket inte ger några råd kring det som kallas för ultraprocessad mat.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack om positiva och negativa saker i livet (00:11:07) Food as Medicine intervention har ingen effekt alls på typ 2 diabetikers blodsockerkontroll (00:34:39) Jacob har tappat sina behörighet till vetenskapliga artiklar via universitet (00:35:21) Johannes Cullberg skäms över att vara svensk (00:39:39) Brasiliens kostråd från 2014
  • Första avsnittet för 2024 och för första gången är alla panelmedlemmar med samtidigt i podden. Caroline, Erik, Linnea och Jacob diskuterar lite kring året som har gått och vad de tror kan bli heta ämnen under det nya året.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Alla fyra är med i podden för första gången (00:04:57) Panelens nyårslöften (00:11:52) Kort genomgång av året som har gått för podden (00:13:13) Årets mest lyssnade avsnitt (00:14:41) Carolines spaning inför nästa år (00:26:17) Det lär blir mer snack kring ultraprocessad mat och diskussioner samt forskning kring mekanismer
  • Erik, Caroline och Jacob svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 99 av Hälsoveckan by Tyngre. Det blir bland annat en diskussion kring hur bra midjemått fungerar för att identifiera fetma eller ökad risk för sjukdom, om sockerfri choklad är bättre trots att det innehåller lika mycket kalorier som vanlig choklad och om kiropraktik är pseudovetenskap?

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Är Kalle Ankas jul inne på sin sista vers? (00:04:03) Om det är så viktigt med järn till småbarn, varför ger man det då inte som tillskott likt d-droppar? (00:08:41) Hur kan det finnas ett midjemått som avgör risk för sjukdom? (00:26:58) Är sockerfri choklad bättre än vanlig choklad när de innehåller lika mycket kalorier? (00:29:06) Är kiropraktik en bluff? (00:36:49) Våra tankar kring ozempicbristen idag
  • I sista avsnittet innan julen är det mycket fokus på julen och både saker som verkligen hör den till och annat som vissa verkar koppla till den av lite oklara anledningar. Först börjar dock avsnittet med en diskussion kring en ny studie på fetmamedicinen Tirzepatide där man visar att människor börjar gå upp i vikt igen om de inte längre får medicinen. Viktuppgången var dock långsammare än själva viktnedgången och vi diskuterar därför om möjliga framtida lösningar där personer kanske kan minska på dosen över tid eller kanske glesa ut på doserna.

    Efter det så kommer vi in på en artikel från hjärt- och lungfonden med titeln ”Julstress är inte bra för hjärtat”. Huvudämnet i den artikeln är att infarkterna ökar över jul och nyår. Tillsammans med den informationen ges dock en del hälsoråd som även om de är bra som generella råd att följa året runt inte lär ha någon nämnvärd effekt på en persons risk för infarkt om hen bara följer dem över julen.

    Till sist så diskuterar Caroline, Jacob och Erik lite kring hur man kan förhålla sig till all extra mat och energi som brukar finnas tillgänglig över helgerna.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack med fokus på den stundande julen (00:04:54) Vad händer i fall man slutar med fetmamedicinerna efter en viktnedgång? (00:29:05) Vad kan orsaka att det sker fler hjärtinfarkter under julhelgen (00:43:03) Hur kan man förhålla sig till all extra mat under jul och nyår?
  • Erik och Jacob får hålla låda själv i avsnitt 97 av Hälsoveckan by Tyngre. I detta avsnitt diskuteras dels ett kort klipp från Agnes Wold där hon säger att hon tycker att rådet om 10 000 steg är överdrivet och efter det blir det en diskussion kring en artikel i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad där Kerstin Bismark utlovar viktnedgång bara man följer hennes fyra, ganska oklara, råd.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Introsnack - VAB hemma hos Gudiol (00:02:39) Erik tycker pepparkakan är överskattad (00:05:31) Agnes Wold säger att snacket om 10 000 steg är överdrivet (00:08:54) 10 000 steg om dagen är kanske ett onödigt högt tal? (00:15:58) Överskattar folk hälsoeffekterna från mycket träning istället för måttlig? (00:24:52) Fyra råd som ger garanterad viktnedgång enligt Kerstin Bismark (00:26:01) 1 Ät inte för sent på kvällen (00:32:53) 2 Avstå från mellanmål (00:35:22) För stort fokus på att man SKA äta ofta tror Jacob kan försämra kosten i stort (00:39:44) 3 Rör på dig mer (00:42:13) 4 Fasta ger snabbare frisättning av fett (00:44:15) När man äter har små effekter i jämförelse med vad man äter (00:45:31) Fasta verkar om något vara lite negativt för kroppssammansättningen (00:51:32) Jacob tror inte att råden bara för sig själv hade gett viktnedgång hos alla
  • Avsnitt 96 av Hälsoveckan by Tyngre tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner för att diskutera de senaste veckornas rubriker och diskussioner kring mens och träning. Både svenska fotbollsförbundet och svenska basketförbundet har startat kampanjer samtidigt som en del företag även de har lanserat sina kampanjer för att sätta fokus på frågan.

    Tyvärr har den information som kommit ut haft en hel del brister både när det gäller en del av sakerna som tas upp men också i att det finns betydelsefulla saker som inte nämns.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Helena Kopp Kallner är tillbaka (00:04:43) De flesta har ingen koll på hur en menscykel ser ut (00:07:37) Hur den typiska menscykeln ser ut under en kvinnas liv (00:12:05) Det går inte att veta hur hormonerna är hos en viss kvinna utan att faktiskt mäta dem (00:13:47) Hur hormonella preventivmedel fungerar (00:19:47) En hel del kvinnliga idrottare påverkas av sin menscykel (00:22:04) Att menstruera så mycket som kvinnor gör idag är sannolikt inte "naturligt" rent historiskt (00:25:52) Presterar som kvinnor grupp bättre eller sämre under olika delar av cykeln? (00:27:20) Det finns en hel del studier på menstruation och prestation men det är väldigt svårstuderat och den praktiska nyttan är troligen låg (00:34:58) Det är också svårt att veta vad man ska ha för outcome (00:37:16) Troligen gör man det bara svårt i onödan för kvinnor (00:41:27) Det finns inget bra stöd för att periodisering efter menscykeln ökar prestationen (00:46:29) Saker som kan visa sig på djur i labb går inte alltid att hitta i människor som lever fritt (00:49:11) Att man bör äta olika under olika delar av cykeln finns det inga belägg för
  • I avsnitt 95 av Hälsoveckan by Tyngre har Jacob först en uppföljning kring avsnittet om att region värmland erbjuder nyblivna mammor hjälp med viktnedgång efter graviditeten. Efter det så blir det en diskussion kring Ultraprocessad mat. Som utgångspunkt i den diskussionen använder vi en ny studie där forskare har tittat på sambandet mellan intag av olika typer av ultraprocessad mat och hälsa i EPIC-kohorten.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Försnack om barn som förstör sina hem (00:03:08) En uppföljning kring region värmland och tolkning av dagens forskning (00:19:43) Ultra processad mat och metabola sjukdomar i EPIC-kohorten
  • Erik är sjuk så Jacob och Caroline håller i taktpinnen i avsnitt 94 av Hälsoveckan by Tyngre. Väldigt passande så blir ämnet någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.

    En historia som började i slutet av 2016 när en vid den tiden väldigt känd forskare kring ätbeteende, Brian Wansink, skrev ett inlägg på sin blogg där han i princip avslöjade att hans doktorander höll på med väldigt uppenbar p-hacking. Det här i sin tur ledde till att forskare började titta närmre på Wansinks publicerade studier och de fann många saker som helt omöjligt kunde stämma. Till sist var det mängder av Wansinks studier som blev tillbakadragna och han förlorade sin tjänst på Cornell University.

    Många av resultaten som Wansink publicerat kändes dock ”självklara” på något vis och några av de effekter som han rapporterade har även andra forskarlabb rapporterat. Nyligen publicerades också en väldigt väl utförd replikationsstudie av ett av Wansinks mest kända experiment där försökspersoner fick äta soppa från en skål som aldrig blev tom.

    Efter det här så förklarar även Caroline varför det är en dålig idé att använda sig av ipren eller annan NSAID som smärtlindring i fall man ska göra något väldig ansträngande.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Kort intro (00:01:51) Wansink, p-hacking, resultat man vill tro på och betydelsen av replikation (00:30:56) Problemet med ipren som smärtlindring när du ska göra något väldigt jobbigt
  • Linnea är tillfälligt tillbaka från mammaledighet och tillsammans med Erik, Jacob och Caroline så diskuteras veckans rubriker kring att barnmorskemottagningar och dietister i region värmland har börjat samarbeta för att kunna erbjuda nyblivna mammor hjälp med att gå ner i vikt efter graviditeten om de så önskar.

    Linnea börjar med att förklara vad man har gjort i studierna som metoden bygger på och sedan går vi vidare in på den orimliga och rimliga kritiken som har riktats mot metoden och kommunikationen kring den.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Kort introsnack och Linnea gör ett tillfälligt återbesök (00:01:38) Region Värmland erbjuder hjälp för personer som vill gå ner i vikt efter graviditet (00:42:38) De otroligt dåliga argumenten emot interventionen och felaktiga påståenden kring diethjälp inom vården (01:01:09) En del av kritiken som Jacob tycker har varit rimlig