Avsnitt
-
Äntligen har vi fått honom till podden, självaste Peter Martin!
Peter är legitimerad läkare och medicine doktor i läkemedelslära. Han har även utbildat sig vid Institute for Functional Medicine i USA. Bland annat!I dagens avsnitt ligger fokuset på IBS då Peter och Sofia reder ut lite vad det egentligen är, hur man får det och lite kort om vad man kan göra åt det. Det pratas i och med detta om precisionsmedicin också.
En viktigt avsnitt med massor av matnyttig information för alla er som misstänker SIBO.
Vi vill också säga det att all behandling är individuell och om du misstänker SIBO är det bra att kontakta en funktionsmedicinare för att få hjälp. Att äta carnivore i 2-6 veckor skadar inte om du vill pröva det, men experimentera inte med örter etc. utan professionell hjälp.Om ni har några frågor till oss kan ni kontakta oss på [email protected] eller sända PM på vår IG eller FB
-
Vi är tillbaka med ett avsnitt med Daniel från Biohacking Collective och den här gången delar han med sig av sina bästa biohacking tips.
Vi stannar upp vid rödljusterapi och Near Infra Red och vilka positiva effekter det har och hur man kan använda sig av de rödljuspaneler och lampor som sälj hos Biohacking Collective.
Dessutom kör vi en utlottning av en rödljuspanel! Lyssna på avsnittet och läs inlägget på IG och fb för instruktioner om vad du ska göra för att vara med i utlottningen.
Om ni har några frågor kan ni kontakta oss via IG eller fb eller maila oss på [email protected]
-
Saknas det avsnitt?
- I det här avsnittet av Hälsohormoner pratar vi med Daniel Larsson från Biohacking Collective!
Vi pratar lite snabbt kring varför Daniel kom in på biohacking och varför han, tillsammans med några kompisar, startade Biohacking Collective. Sen ägnar vi resten av avsnittet åt att prata om blåljusblockerande glasögon och vad de kan vara bra för och hur de fungerar.
Vår kod HÄLSOHORMONER15 gäller fram till 31/3-22 även för biohacking Collectives blåljusblockerande glasögon som ni finner på upgrit.se. Och som vanligt gäller koden också för upgrits egna produkter om du köper dem på upgrit.se.
Om ni har några frågor kan ni kontakta oss via IG eller fb, eller maila oss på [email protected]
- Vi träffar My igen i detta avsnittet och uppdaterar oss om vad som hänt sen förra året när vi intervjuade My för första gången i podden.
Då var My höggravid med tvillingar och i avsnittet pratar vi om vad som hände sen med havandeskapsförgiftning, att gå upp minst ett kilo om dagen och om fatshaming inom vården. Ett mycket viktigt avsnitt.Om ni har några frågor kan ni sända dem på DM på IG eller fb, eller maila oss på [email protected]
-
I avsnitt 92 återser vi en tidigare Hälsohormoner-gäst, nämligen härliga My Westerdahl!
I vårt förra avsnitt med My fick vi höra allt om hennes långa hälsoresa, och vi pratade bl.a. om sockerberoende och om PCOS (in och lyssna på avsnitt 76 om ni missat detta!). Ett år senare har det dock hänt mycket i Mys liv, som fått henne att omvärdera en hel del gällande hälsa.
Huvudfokus för första delen av vår intervju med My handlar om MATFRIHET. Det som fick My själv att gå från tankar om ”vad är det för fel på mig” till att känna sig mer trygg än någonsin i sin kosthållning, och i sin kropp.
För trots att My mådde bättre rent fysiskt av strikta dieter som ex. LCHF, så upplevde hon ett ganska ohälsosamt fokus på hälsa, där mat, vikt och träning upptog alla tankar.
I avsnittet pratar vi om hur nästan alla idag, framförallt kvinnor, befinner sig någonstans på ätstörningsskalan, med en ständig rädsla för att bli tjocka, eller att vårt fett på kroppen ska göra oss sjuka.
Matfrihet däremot är motsatsen till detta, och bygger på principerna för intuitivt ätande, vilka My har översatt och kokat ner till 5 principer.
Vi pratar om hur utmanande det kan vara att överge alla regler du satt upp kring din kost, diskuterar om det går att vara matfri trots att man följer en specifik kosthållning, om hur restriktivt ätande påverkar våra barn, både fysiskt och psykiskt, och mycket mer!
Hälsohormoner görs i samarbete med @Upgrit, som precis som vi brinner för hälsa! Såhär i vabbruari tipsar vi om kosttillskottet ”Rent Försvar”, med vitamin C, glycin och zink, samt ”Rent C-vitamin” – två boosters för immunförsvaret! Koden ”HÄLSOHORMONER15” ger er 15% rabatt på alla produkter från Upgrits egna varumärke, d.v.s. både livsmedel och kosttillskott!
-
Vi börjar det nya året med att berätta för er om våra egna intentioner för 2022. Vad är bra saker från 2021 som vi tar med oss in i det nya året, vad lämnar vi bakom oss och vad kan vi bli bättre på?
Vi pratar mål och intentioner, meditation och law of attraction, samt lite snabbt om kvartalsplanering.
Ämnen som kan låta flummiga, men vi lovar att vi har en mening med det vi pratar om.Om du har några frågor, kontakta oss på [email protected] eller sänd DM på IG eller fb.
-
Vi har kommit fram till årets sista avsnitt och i deta avsnitt 90 pratar vi med Michael och Helena från Naturalliving.nu.
Vi pratar om carnivore då både Michael och Helena ätit carnivore en längre tid och även coachar andra igenom kostomläggning för att dels läka kroppen och att se vad kroppen tål och inte tål.
Vi pratar om kyla, närmare bestämt om kallbad/kalldusch och dess härliga hälsoeffekter och lite praktiska frågor kring vad som räknas som kallbad, om det ger effekt om man bara är i någon minut, om man måste doppa huvudet och kan man basta i samband med kallbad?
Sen pratar vi om mindset. Om att hitta sitt inre lugn, att finna positiviteten och tacksamheten i livet.Det är som ni hör ett fullspäckat avsnitt och vi är så glada över att få dela detta med er.
Sofia och Tine passar på att önska alla fina lyssnare ett Gott Nytt År!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
I avsnitt 89 möter vi Johanna Hector, yogaläraren och entreprenören som gästar Hälsohormoner för att prata smart träning, och vila!
Vi får följa med på Johannas resa, från att (som så många andra, framförallt kvinnor) ha fastnat i prestationsmönster, till att hitta yogan, och så småningom arbeta med att lära ut en mer ärlig, intelligent och lekfull approach till livet, på många plan!
Vi pratar om soulwork club, den online-plattform Johanna skapat som innefattar både smart träning, mjuk yoga, meditation, soul surfing och mycket mer. Hur tränar vi smartare, inte hårdare, hur kan vi skapa balans mellan workout och workin, och vad innebär det egentligen att soulsurfa?
Sedan djupdyker vi in i en av Johannas senaste passion, som även Sofia upptäckt just via Johanna - yoga nidran! Vi pratar om både fysiska och psykiska effekter av nidran, hur man gör för att VÅGA VILA, och får massa bra tips på hur man rent praktiskt får till mer återhämtning i sitt liv.
Ett extra viktigt avsnitt för alla högpresterande, stressade kvinnor där ute som önskar sig ett lite mer lustfyllt liv, där axlarna har fått sjunka några cm (samtidigt som de fått de resultaten de strävar emot)!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Vi får återigen ta del av Disa Mineurs kloka ord och otroliga kunskap. I det här avsnittet pratar vi om vellförändringar och HPV. Vad är det egentlien och vad är några riskfaktorer för att få HPV. Om man väl har fått det, vad kan man göra åt det? Vi pratar dels om hur det kan gå till i vården, men också om sånt man kan göra själv i förebyggande syfte och om du redan fått cellförändringar.
Vi vill lägga in en disclaimer att varken Disa eller vi som driver Hälsohormoner uppmuntrar till att inte gå till vården eller lyssna på vad de har att säga. Vi vill endast informera och sen låta er göra era egna informerade val.
Vi pratar även lite om snippsauna, hur man kan prata med sitt/sina barn om underlivet och sex och så pratar vi kost, sömn, stress och mycket, mycket mer.
Det är ett längre och mycket matnyttigt avsnitt som vi verkligen rekommenderar att ni lyssanr på.
Missa inte del 1 med Disa som var det föregående avsnittet, nr 87.Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Äntligen får vi prata med Disa Mineur aka Wahini WIld Woman! Disa är sexualhälsorådgivare, lärare i fertilitetsförståelse, en av grundarna av Nordic Union for Fertility Awareness och har dessutom en bakgrund inom örtmedicin, shiatsuterapi och bioenergetics. Disa är också kunnig på så kallad snippsauna och är Vaginal Steam Facilitator och har även designat en ihopfällbar ångpall!
I det här avsnittet pratar vi fertilitetsförståelse, varför det är viktigt att veta mer än bara när du kommer att få mens, hur olika preventivmedel påverkar oss och miljön, klimakteriet, östrogendominans, stress, natural cycles och mycket mer.
Ett spännande avsnitt med mycket information!
Vill ni läsa mer om Disa kan ni hitta henne på instagram och facebook som @wahiniwildwoman och kolla in hennes hemsida https://www.wahini.se för massor av nyttig information.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Nu kommer den andra delen om Tines och Sofias erfarenheter av att äta en Carnivore-kost.
Vi pratar om vad vi åt, lite tips, tankar och idéer, och vad våra positiva och negativa erfarenheter var av att äta en så strikt kost.Har ni några frågor kan ni sända DM till oss på instagram eller facebook, eller maila oss på [email protected]
-
Nu är vi tillbaka med nya avsnitt för hösten och vi sparkar igång med avsnitt om carnivore!
Både Sofia och Tine har under våren och sommaren prövat på carnivorekosten av olika anledningar och i del 1 av våra erfarenheter av carnivorekosten går vi in i detalj om våra "varför". Varför valde vi att äta carnivore under en period?Dessutom pratar vi om vad det egentligen finns för olika sorts carnivoretyper, från väldigt strikt till det som en del kallar för "fusk-carnivore", men som fortfarande är ganska strikt om man jämför med andra kosthållningar.
Då vi hade så mycket att säga kring det här ämnet och fått så mycket frågor från er lyssnare valde vi att göra på avsnitt av ämnet Avsnitt två kommer ut om ett par veckor.
Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.
-
Det är dags för sommarens sista avsnitt och äntligen är Tine tillbaka i podden! Vi avslutar den här säsongen med ett specialavsnitt där vi fokuserar på ett ämne som vi tycker känns superviktigt att prata om.
I avsnitt 84 av Hälsohormoner delar vi våra topp 5-strategier för ett bättre mående. Från magen till hjärnan - vilka saker har gjort störst skillnad i våra egna liv för att minska ångest, depression och nedstämdhet?
Utan att avslöja för mycket hoppas vi att våra insikter om vad som påverkar vårt psykiska mående kan hjälpa er, eller få er att fundera över kopplingen mellan kost, rörelse, sömn, stress + och hjärnan!
Precis som vi nämner i avsnittet så uppmuntrar vi också ER lyssanre att dela ERA strateger för ett bättre mående. Lägg en kommentar på vår instagram eller facebook eller maila till oss vilka ERA strategier är. Mer information på vår instagram och faecbook-sida.
Nu tar vi semesteruppehåll!
Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.
-
Det är dags för den avslutande delen i Sofias hälsoresa 2.0, där vi under flera månaders tid har fått följa hur Petra från Upgrit har hjälpt Sofia att jobba med grundorsaken till flera olika hälsoproblem, som t.ex. IBS, histaminintolerans och näringsbrister.
Vi inleder del 5 med cliffhangern från förra avsnittet - vad visade egentligen Sofias återtest av SIBO?! (och har du ingen aning om vad vi pratar om - gå tillbaka och lyssna på del 1-4, d.v.s. avsnitt 79-82 av Hälsohormoner!)
I avsnittet år du även svar på frågor som:
- Vad är skillnaden på metan- och väte-SIBO?
- Klarar man sig med ett SIBO-test eller äe andra tester ett måste?
- Varför är det så viktigt med tarmrörelser och hur kan de (kallat migrating motor complex) påverkas av saker som ätstörningar, bantning, mediciner och mellanmål?Dessutom; mer om utrensning och olika metoder för att bli av med SIBO, vikten av att lyssna på sin kropp, påverkan av kolhydrater och socker, tips för att minska risken för återfall, och va man kan vända sig om man själv misstänker SIBO!
Alla tillskott i Sofias behandlingsplan finns att beställa på upgrit.se. Glöm inte heller våra sommarfavoriter från upgrit: ren vila, rent magnesium och rent kollagen, som du får 15% rabatt på med koden HÄLSOHORMONER15 (gäller på alla Upgrits egna produkter).
OBS! Vi vill påminna om att avsnitten med Petra och Sofia utgår från Sofias specifia bakgrund och hälsosituation just nu, samt Petras sätt att arbeta. Vill ni veta mer om vad och hur funktionsmedicin funkar generellt rekommenderar vi er att lyssna på avsnitt 74.
Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.
-
Detta är del 4 i Sofias hälsoresa 2.0. Hon har ätit en strikt carnivorekost i flera veckor och mått både bra och dåligt. I avsnittet berättar Sofia hur det har gått och Petra förklarar lite bakgrunden till att Sofia har mått som hon gjort. Sofia väntar nu på svar från sitt andra SIBO-test för att se om hennes veckor på en strikt carnivore-kost har gett resultat.
Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Då har vi kommit fram till del 3 i Sofia shälsoresa 2.0. Och efter förra avsnittet då Sofia fick veta alla resultat från de prover hon tagit så har Petra nu kommit fram till hur Sofia ska äta och vilka kosttillskott hon ska ta för att bland annat bli av med sin SIBO (bakteriell överväxt i tunntarmen).
Vad tror ni att Sofia ska äta, eller inte äta?
Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Nu har vi kommit till del 2 i Sofias hälsoresa och i det här avsnittet får Sofia reda på resultaten av alla de tester hon tagit.
Har hon problem med könshormonerna, hur ser hennes sköldkörtel ut och har hon bra nivåer av de olika B-vitaminerna, och hur var det egentligen med hennes mage, har Sofia SIBO?
Alla spännande resultat får ni ta del av i detta avsnitt.Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Under våren har Hälsohormoners Sofia påbörjat en ny hälsoresa. Hälsoresa 2.0 kanske man kan kalla den. Och den här gången får ni lyssnare den unika inblicken i hur det är att gå till en funktionsmedicinsk expert! Sofia går nämligen till Petra Bouemdienne från Upgrit och får hjälp att hitta de där sista pusselbitarna mot bättre hälsa.
I detta avsnitt går Sofia och Petra igenom de prover som Sofia gjorde inför sitt första möte. Vad säger dem egentligen och hur kan de med hjälp av privresultaten gå vidare? Måste Sofia ta fler prover?
Detta blir en serie under våren och detta är alltså del 1.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Nu är vi tillbaka! Och i veckans avsnitt har vi med oss Camilla Ahlberg som är osteopat.
Camilla säger själv att osteopatin "handlar om att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv. Jag vill veta VAD som smärtar, VARFÖR problemet/skadan uppkommit och HUR vi kan undvika att det kommer tillbaka."
Sofia intervjuar Camilla i avsnitt 78 och de pratar om hur en tid hos Camilla går till, hur hon behandlar sin patient/klient och vad olika smärta egentligen kan komma sig av. De pratar även om övrrörlighet och om mamma-mage-träning!
Mycket intressant avsnitt där du får med information och kunskap kring kroppen.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
-
Vi får träffa Karl Hultén igen och denna gång tillsammans med den andra delen av Paleoteket, nämligen Anna-Maria Norman!
Vi fokuserar mest på sköldkörteln i detta avsnitt och Paleotekets kokbok för sköldkörteln. Vi pratar om vad sköldkörteln är för något, varför det kan bli problem och vad det då blir för problem. V snackar om koppling mellan sköldkörtelsjukdom och typ 1 diabetes och kopplingen till celiaki och olika magproblem.
Vi pratar om det Autoimmuna protokollet (AIP) och hur den kostuppläggningen skiljer sig från kosten i "Kokbok för sköldkörteln" som Karl Hultén skrivit faktadelen på, med recept av Cecilia Nisbet-Nilsson (finns med i avsnitt 22 av Hälsohormoner) och där Anna-Maria Norman var redaktör för boken.
Och såklart när man pratar om sköldkörteln så pratar vi kring det här med jod. Borde man inte äta korsblommiga grönsaker (kål exempelvis) om man har problem med sköldkörteln?Ni hör ju, ännu ett fullspäckat avsnitt!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
- Visa fler