Avsnitt

  • Veckans gäst är Åsa Johansen, en av kvinnorna som driver Women in tech, det mest hypade eventet kring jämställdhet inom tech. Vi pratar en del om det i hennes avsnitt som släpps på söndag. Men också om vad förebilder egentligen är. Är det alltid den där personen som syns och hörs mest? Eller är det kanske viktigare att visa på förebilder som vi kan relatera till? Kan inte det också vara en viktig del i att riva det där systemet som inte har lika förutsättningar för alla?

    Ett annat ämne vi berör är det där att vara sann i sig själv, vilket ju inte är helt lätt i en värld där vi ofta anpassar oss för att passa in i ett system som kanske inte alltid är riggat till vår fördel. Vi pratar om att det kanske handlar till stor del om att förstå att man inte kan allt själv. Att det är tillsammans som vi åstadkommer saker. Vilket också är ett viktigt budskap i en värld där vi ofta intalas att det är upp till oss som individer att lyckas. Jag och Åsa pratar en del om det där i hennes avsnitt.

    Och ska vi på något sätt kunna förstå att vi inte kan allt själva behöver vi ju också släppa in andra, våga delegera. Och för att det ska vara möjligt behöver vi också tämja våra kontrollbehov. Och Åsas tips på hur man kan göra det, ja, dom ska ni få nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingel: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Luul Jama som är grundare av Existera, en organisation som jobbar mot könsstympning.

    Det är ett ämne som är otroligt stigmatiserat att prata om en och som det saknas kunskap om, trots att det är alldeles för vanligt förekommande. Och som vanligt försöker jag leva efter devisen att kunskap är makt, och att vi genom kunskap kan bryta stigmatiseringen. Därför bjöd jag in Luul till podden för att sprida just kunskap. Det är ett samtal om denna typ av övergrepp och vilken effekt det har på kvinnor som blir utsatta för det. Många av dem förstår till exempel inte att de blivit det förrän de blir vuxna eftersom de utsätts som så små, vilket skapar massor med känslor som de flesta av oss inte kan sätta sig in i. Men vi kan i alla fall försöka förstå, bland annat genom att lyssna till människor som Luul.

    Men, självklart pratar vi också mer om henne. Att komma från Kenya och ta sig in i det svenska samhället. Att hitta sätt att få jobba med sin hjärtefråga och på så sätt göra skillnad för enormt många.

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingel: Ludvig Gawell

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • På söndag släpps ett avsnitt med Luul Jama som är grundare av Existera, en organisation som jobbar mot könsstympning.

    Det är ett ämne som är otroligt stigmatiserat att prata- och som det saknas kunskap om, trots att det är alldeles för vanligt förekommande. Och som vanligt försöker jag leva efter devisen att kunskap är makt, och att vi genom kunskap kan bryta stigmatiseringen. Därför bjöd jag in Luul till podden för att sprida just kunskap. Det är ett samtal om denna typ av övergrepp och vilken effekt det har på kvinnor som blir utsatta för det. Många av dem förstår till exempel inte att de blivit det förrän de blir vuxna eftersom de utsätts som så små, vilket skapar massor med känslor som de flesta av oss inte kan sätta sig in i. Men vi kan i alla fall försöka förstå, bland annat genom att lyssna till människor som Luul.

    Men, självklart pratar vi också mer om henne. Att komma från Kenya och ta sig in i det svenska samhället. Att hitta sätt att få jobba med sin hjärtefråga och på så sätt göra skillnad för enormt många.

    Och eftersom kunskap är makt, och i det här fallet möjligheten att vara en del av en viktig förändring för att avstigmatisera ämnet könsstympning, så ska du nu få höra tre saker som du behöver veta om just det ämnet!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingel: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Yashar Moradbakhti. I hans avsnitt pratar vi om att det kan vara gynnsamt att ha inställningen att människor har goda intentioner och men också vetskapen om att alla har olika förutsättningar att driva på en utveckling i samhället. Det finns ju massor med saker som kan hindra oss från det. Språk är ju ett exempel på ett sådant hinder. Ett hinder som Yashar såg och skapade en lösning för.

    I det här avsnittet får ni höra mer om den resan. Om visioner, drömmar och att när man hittar meningsfullhet i det man gör så blir pengar och allt det där mindre viktigt. Att hitta det är inte lätt. Men att nyfikenhet är en av nycklarna till att göra det är också något vi pratar om i veckans avsnitt.

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingel: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Yashar Moradbakhti. I hans avsnitt som släpps på söndag pratar vi om att det kan vara gynnsamt att ha inställningen att människor har goda intentioner och men också vetskapen om att alla har olika förutsättningar att driva på en utveckling i samhället. Det finns ju massor med saker som kan hindra oss från det. Språk är ju ett exempel på ett sådant hinder. Ett hinder som Yashar såg och skapade en lösning för.

    I hans avsnitt får ni höra mer om den resan. Om visioner, drömmar och att när man hittar meningsfullhet i det man gör så blir pengar och allt det där mindre viktigt. Att hitta det är inte lätt. Men att nyfikenhet är en av nycklarna till att göra det är också något vi pratar om i veckans avsnitt.

    Men såklart så är också Yashar gäst för att vara en manlig förebild, som vågar pratar om jämställdhet. Och han tror att vi - för att få fler män engagerade i jämställdhetsfrågor - behöver utmana status qou. Och hur man gör det ska ni få hans tips på nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Ja, det finns ju någon form av lögn i dagens samhälle om vad lycka är och hur vi når den. Och det här pratar jag med lyckopsykologen Katarina Blom om i veckans avsnitt. Alltså hur vår lycka formas av vår omvärld och vikten av att reflektera kring varför vi känner längtan efter vissa saker. Leder vi varandra fel? Och hur påverkar individualismen i vårt samhälle vår möjlighet att vara lyckliga? Om omvärlden talar om för oss att ”Om jag bara bestämmer mig så kan jag bli lycklig” - blir det då svårare att faktiskt bli det i en värld där vi behöver varandra? Självklart analyserar vi också det här ur ett jämställdhetsperspektiv, och landar kanske föga förvånande i att allt det här är svårare för kvinnor eftersom kraven ofta är mycket högre på oss ur fler aspekter.

    Jag älskade mitt samtal med Katarina och jag hade kunnat prata med henne i typ minst en timme till. Jag tror nämligen det är så enormt viktigt att vi granskar vår omvärld utifrån de perspektiv som kommer upp här om vi vill må bra på riktigt.

    Köp Katarinas bok Tillsammanseffekten: https://www.adlibris.com/se/bok/tillsammans-effekten-hur-goda-relationer-gor-dig-starkare-lyckligare-och-friskare-9789178875023?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiArrCvBhCNARIsAOkAGcVQjweM-CBVhFJr82OtV_3bMl3QLcMu6iHjUNaC4rKA3wgrt3S_YUQaAvMvEALw_wcB

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är lyckopsykologen Katarina Blom och i hennes avsnitt som släpps på söndag pratar vi om att det finns ju någon form av lögn i dagens samhälle om vad lycka är och hur vi når den. Alltså hur vår lycka formas av vår omvärld och vikten av att reflektera kring varför vi känner längtan efter vissa saker. Leder vi varandra fel? Och hur påverkar individualismen i vårt samhälle vår möjlighet att vara lyckliga? Om omvärlden talar om för oss att ”Om jag bara bestämmer mig så kan jag bli lycklig” - blir det då svårare att faktiskt bli det i en värld där vi behöver varandra? Självklart analyserar vi också det här ur ett jämställdhetsperspektiv, och landar kanske föga förvånande i att allt det här är svårare för kvinnor eftersom kraven ofta är mycket högre på oss ur fler aspekter.

    Jag älskade mitt samtal med Katarina och jag hade kunnat prata med henne i typ minst en timme till. Jag tror nämligen det är så enormt viktigt att vi granskar vår omvärld utifrån de perspektiv som kommer upp här om vi vill må bra på riktigt. Och vill man göra det, ja då kan det vara bra att på något sätt ta reda på sitt eget välbefinnande som det är just nu. Och hur man gör det ska ni få tips på nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Ja, det där att skilja på sak och person är ju så enormt viktigt i en värld där prestationer ofta är en del i hur vi bedömer andra. Vad vi berömmer och pratar om är avgörande för vilka val vi gör, hur vi ser på oss själva och våra förutsättningar att göra det vi vill, och strunta i vad andra tycker om det.

    Men vad innebär det att inte ta någon skit? Och hur hittar man modet att inte göra det och stå upp för sig själv? Det är ju inte lätt. Jag och Elisabeth gör några reflektioner kring hur det också hänger ihop med makt och privilegier. En väldigt viktig aspekt att ta hänsyn till.

    Vi har också ett samtal om hennes religösa bakgrund i Livets ord, hennes tankar om hur det påverkat hennes syn på jämställdhet och självklart också om hennes resa till att bli Sveriges finansminister.

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Elisabeth Svantesson, Sveriges finansminister. I hennes avsnitt som släpps på söndag får ni höra ett samtal om vikten av att skilja på sak och person i en värld där prestationer ofta är en del i hur vi bedömer andra. Vad vi berömmer och pratar om är avgörande för vilka val vi gör och hur vi ser på oss själva. Och våra förutsättningar att göra det vi vill, och strunta i vad andra tycker om det.

    Men vad innebär det att inte ta någon skit? Och hur hittar man modet att inte göra det och stå upp för sig själv? Det är ju inte lätt. Jag och Elisabeth gör några reflektioner kring hur det också hänger ihop med makt och privilegier. En väldigt viktig aspekt att ta hänsyn till.

    Vi har också ett samtal om hennes religösa bakgrund i Livets ord, hennes tankar om hur det påverkat hennes syn på jämställdhet och självklart också om hennes resa till att bli Sveriges finansminister. En resa som självklart också präglats av att hon tagit sig fram i en mansdominerad värld, och hur man överlever i en sådan, det ska ni få tips på nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Per Wallentin. Det här är ett avsnitt med honom där han berättar om något som många av oss kan känna igen oss i och se hända runt omkring oss i näringslivet. Alltså att bolag pratar om att det gör massa saker för jämställdhet, och kör någon form av numbers game, men att det egentligen inte leder till någon skillnad. Vi känner nog också många igen det faktum att många ledare tror att de minsann vet och har koll på läget, fast de kanske egentligen inte har det.

    Så hur kommer man till insikten om att det faktiskt inte har så bra koll som man tror att man har? Och hur tar man sig vidare från det? Det berättar Per om i hans avsnitt. Både om sin egen men också hans bolags resa. Det här är ett avsnitt som jag på riktigt kan hjälpa många!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Per Wallentin. På söndag släpps ett avsnitt med honom där han berättar om något som många av oss kan känna igen oss i och se hända runt omkring oss i näringslivet. Alltså att bolag pratar om att det gör massa saker för jämställdhet, och kör någon form av numbers game, men att det egentligen inte leder till någon skillnad. Vi känner nog också många igen det faktum att många ledare tror att de minsann vet och har koll på läget, fast de kanske egentligen inte har det.

    Så hur kommer man till insikten om att det faktiskt inte har så bra koll som man tror att man har? Och hur tar man sig vidare från det? Det berättar Per om i hans avsnitt som släpps på söd´ndag. Både om sin egen men också hans bolags resa. Det här är ett avsnitt som jag på riktigt kan hjälpa många!

    Men, som ni vet så har jag ju också ett syfte med att ibland ha med män i min podd. Och det är att jag vill få fler män engagerade i jämställdhetsdebatten. Och hur Per tror att vi kan få det, ja det ska ni får höra om nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Liza Eriksson, grundare av Redlocker som tillhandahåller fritt mensskydd. Och jag tror många kan känna igen sig i känslan av att det egentligen är helt galet att det inte finns överallt och att det inte ifrågasätts mer. Det här är ett avsnitt med Liza om hur hon och hennes medgrundare en frustrationen och skapade en produkt som kan bidra till att lösa problemet. Inte bara att ge tillgång till fritt mensskydd, utan också till att normalisera samtalet om mens. Det är ett avsnitt som inger hopp. Inte bara om allt jag pratar om nu, utan också om en yngre generation.

    Men avsnittet handlar såklart inte bara om mens utan också om att vara en ung kvinnlig entreprenör och vilka utmaningar det kan komma med. Om att lära känna sig själv och på så sätt också kunna hantera det. Ja, ett matnyttigt avsnitt med andra ord!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Liza Eriksson, grundare av Redlocker som tillhandahåller fritt mensskydd. Och jag tror många kan känna igen sig i känslan av att det egentligen är helt galet att det inte finns överallt och att det inte ifrågasätts mer. På söndag släpps ett avsnitt med Liza om hur hon och hennes medgrundare en frustrationen och skapade en produkt som kan bidra till att lösa problemet. Inte bara att ge tillgång till fritt mensskydd, utan också till att normalisera samtalet om mens. Det är ett avsnitt som inger hopp. Inte bara om allt jag pratar om nu, utan också om en yngre generation.

    Men avsnittet handlar såklart inte bara om mens utan också om att vara en ung kvinnlig entreprenör och vilka utmaningar det kan komma med. Om att lära känna sig själv och på så sätt också kunna hantera det. Ja, ett matnyttigt avsnitt med andra ord!

    Och hörni, mens, det är ju något som tyvärr fortfarande är rätt skämmigt att prata om ibland trots att det är något av det mest naturliga som finns. Ämnet i sig behöver normaliseras. Och hur vi kan göra det, ja det ska ni få tips på nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Vi vet att självskadebeteende och psykisk ohälsa ökar bland flickor och vi pratar mycket om det. Men en sak som slagit mig är att det ofta är vi vuxna som gör det, ofta utan att lyfta rösterna för de flickor som vi pratar om. Därför jag så glad att den modiga Tilda Boisen ville gästa min podd, dela sin historia och också för att prata om vad vi vuxna kan göra för att vara bästa möjliga stöd. Självklart finns ingen universell lösning, men att öppna upp för en persons perspektiv kan förhoppningsvis i förlängningen öppna upp för andra.

    Vi har också såklart ett samtal om hur den ojämställda omvärlden påverkat henne mående och hur hon hör samtalen går bland unga kvinnor idag. Hur är det att leva upp till samhällets krav? Hur påverkar sociala medier? Ja, ni förstår, en ung kvinnas perspektiv på allt det där som vi ofta pratar om i den här podden.

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Tilda Boisen, och i hennes avsnitt pratar i om psykisk ohälsa. Vi vet att självskadebeteende och psykisk ohälsa ökar bland flickor och vi pratar mycket om det. Men en sak som slagit mig är att det ofta är vi vuxna som gör det, ofta utan att lyfta rösterna för de flickor som vi pratar om. Därför jag så glad att den modiga Tilda ville gästa min podd, dela sin historia och också för att prata om vad vi vuxna kan göra för att vara bästa möjliga stöd. Självklart finns ingen universell lösning, men att öppna upp för en persons perspektiv kan förhoppningsvis i förlängningen öppna upp för andra.

    Vi har också såklart ett samtal om hur den ojämställda omvärlden påverkat henne mående och hur hon hör samtalen går bland unga kvinnor idag. Hur är det att leva upp till samhällets krav? Hur påverkar sociala medier? Ja, ni förstår, en ung kvinnas perspektiv på allt det där som vi ofta pratar om i den här podden

    Men hur möter vi ungdomar och barn som lider av den värld vi lever i? Ja, det ska ni få Tildas tips på nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Ja hörni, tjatsex eller husfridssex som det också kallas är inte alltför ovanligt. Jag får ofta höra både från vänner och följare att man liksom ställer upp på sex fast man egentligen inte vill.

    Det finns precis som med allt annat enormt mycket normer knutna till sex som ställer till det både för oss och för män. Och trots att sex borde vara något som tillför njutning och lycka så blir det tyvärr också ofta knutet till prestation. Allt det här gör att vi skapar dynamiker som kanske inte alltid är hjälpsamma. Men hur tar vi oss förbi dem?

    Det pratar jag och Malin Drevstam om i veckans avsnitt, och hur det inte bara hänger ihop med det jag redan nämnt utan också om hur det formas redan när vi är barn. Skämtar vi till exempel på middagar om att pojkar börjat dra i snoppen men inte om att flickorna hittat sin klitoris? Allt det där påverkar ju i långa loppet hur vi ser på kvinnors sexualitet.

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Malin Drevstam, psykoterapeut och sexolog. På söndag släpps ett avsnitt om just sex ur ett jämställdhetsperspektiv. Vi pratar bland annat om tjatsex eller husfridssex som det också kallas vilket ju tyvärr inte är alltför ovanligt. Jag får ofta höra både från vänner och följare att man liksom ställer upp på sex fast man egentligen inte vill.

    Det finns precis som med allt annat enormt mycket normer knutna till sex som ställer till det både för oss kvinnor och för män. De gör att vi skapar dynamiker som inte alltid är hälsosamma. Och trots att sex borde vara något som tillför njutning och lycka så blir det tyvärr också ofta knutet till prestation. Allt det här gör att vi skapar dynamiker som kanske inte alltid är hjälpsamma. Men hur tar vi oss förbi dem?

    Det pratar jag och Malin Drevstam om i hennes avsnitt som släpps på söndag, och hur det inte bara hänger ihop med det jag redan nämnt utan också om hur det formas redan när vi är barn. Skämtar vi till exempel på middagar om att pojkar börjat dra i snoppen men inte om att flickorna hittat sin klitoris? Allt det där påverkar ju i långa loppet hur vi ser på kvinnors sexualitet.

    En del i att liksom ta sig förbi många av de här hindrena, som vi kan påverka själva, det är att förstå sin egen sexlust. Och hur du kan göra det, ja det ska du få tips på nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Allt vi gör och vilket värde vi sätter på oss själva är ju väldigt beroende av vilken kontext vi befinner oss i, och det kommer påverkas av våra bakgrunder och vilka vi är. Men i en värld där vi ofta värderas utifrån våra prestationer och där de bedöms olika på grund av vilka vi är, hur kan vi hitta vårt eget utöver det? Och om vi har en bild av var vi ska, och en viktig pusselbit av det rasar, hur tar vi oss vidare från det? Hur kan vi omdefiniera den bilden? Det pratar jag och Siduri Poli om i veckans avsnitt.

    Hon är också en entreprenör som är känd för sitt arbete inom mångfald, bland annat genom sin bok ”Att lyckas i en vit värld”. Utmärkelserna hon fått går knappt att räkna på en hand och hon är en värdig vinnare av dem eftersom hon jobbat aktivt med att koppla ihop innovation och nya tekniker med inkludering för att Sverige ska gå i rätt riktning. Hur hon gjort det pratar vi såklart också mer om i hennes avsnitt.

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Siduri Poli och i hennes avsnitt som släpps på söndag pratar vi om hur vilket värde vi sätter på oss själva är ju väldigt beroende av vilken kontext vi befinner oss i, och det kommer påverkas av våra bakgrunder och vilka vi är. Men i en värld där vi ofta värderas utifrån våra prestationer och där de också bedöms olika på grund av vilka vi är, hur kan vi hitta vårt eget utöver det? Och om vi har en bild av var vi ska, och en viktig pusselbit av det rasar, hur tar vi oss vidare från det? Hur kan vi omdefiniera den bilden? Det pratar jag och Siduri Poli om i veckans avsnitt.

    Hon är också en entreprenör som är känd för sitt arbete inom mångfald. Utmärkelserna hon fått går knappt att räkna på en hand och hon är en värdig vinnare av dem eftersom hon jobbat aktivt med att koppla ihop innovation och nya tekniker med inkludering för att Sverige ska gå i rätt riktning. Hur hon gjort det pratar vi såklart också mer om i hennes avsnitt.

    Och en del av hennes förändringsarbete är också hennes bok ”Hur man lyckas i en vit värld” och hur man gör det, ja det ska du får några tips på nu!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Agneta Sjödin. Hon har under väldigt lång tid jobbat med sig själv. Hoppat av en resa som ur ett allmänt perspektiv verkade framgångsrikt, men som kanske inte var det ur ett inre.

    Det är ju faktiskt inte helt ovanligt att vi behöver yttre bekräftelse för att må bra. Vi alla behöver såklart bli sedda, hörda och bekräftade! Men, vill vilken gräns? Och när blir det skadligt? Och kanske framförallt, vad kan vi göra för att komma ur det? Det här och mycket mer pratar jag med Agneta Sjödin om i hennes avsnitt.

    Vi pratar om olika dimensioner, hur världen skulle gynnas av att fler människor blev mer syftesdrivna, och vilket värde det har för en själv.

    Vi landade verkligen i en stund som blev så härlig och givande, och jag tror ni kommer tycka detsamma.

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning: Oscar Zachrisson

    Jingela: Ludvig Gawell