Avsnitt

  • BIND MIN LAUP IFRÅN MIG. Via en lätt Gute-touch kastar sig vår trio huvudstupa in i 12"-remixen av svenska destilleriet Agitator. David har destilleriet i färskt minne. Vi får en lyssnarfråga om Proof, och håll i hatten – här är HELA texten från Davids bokmanus! Krut, sprit och tolv trettondelar av destillerat vatten. Och Sikes hygrometer. Vad var det i glaset?Mathias hade Craigellachie 12 YO Dram good whisky från Ceder & Tjeder; David hade ett 3 YO privatfat Isle of Lime ny svensk ek på 62%; Jeroen körde på Glen Garioch 12 YO. Binda en laup var det inte alls Johan Thorslund som visade utan Tomas Grunnspång, som jobbar på Thorslundkagge:https://www.youtube.com/watch?v=fDzurQhS1dQVeckans destilleri: Agitator!Hemsida:https://agitatorwhisky.com/sv_se/David nämnde high-gravity brewing lite en passant, det kan man läsa mer om här:Stewart, Graham G., ”High gravity brewing and distilling – Past experiences and future prospects”, Journal of the American Society of Brewing Chemists 68, nr. 1 (2010), s. 1–9.Den nya Kastanj är här!https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/agitator-4145801/David Kringlund besöker Agitator:https://www.youtube.com/watch?v=L8DEFfVCy5EAgitator på youtube:https://www.youtube.com/@agitatorwhisky5718Whisky Weekly besöker Agitator:https://www.youtube.com/watch?v=kLW-fyC-ixcLäs också:https://scanmagazine.co.uk/agitator-whisky-ground-breaking-whisky-loved-by-connoisseurs/https://distilling.com/distillermagazine/high-tech-agitator-distillery-goes-after-fast-maturing-whiskey/proof direkt från Davids bokmanus! Vi bjuder!! Gratis!!! Helt otroligt!!!!Två eller tre olika system för att mäta alkoholhalten i drycker. Ett är enkelt, från USA och fortfarande aktuellt, och ett är omöjligt som Storbritannien länge envist höll fast vid. Säger en enbart proof betyder det oftast den jämförelsepunkt som ligger vid precis 100° Proof. I USA är 100° Proof 50% och i Storbritannien är det just över 57,1%. Högre styrkor är ”overproof” och allt under förstås ”underproof”.Det amerikanska proof är enkelt: ta ABV och multiplicera med två. En standardwhisky på 40% är alltså 80° Proof och kan även beskrivas som twenty under proof. Absolut alkohol på 100% blir 200. Ett steg på den amerikanska skalan motsvarar alltså en halvt procentenhet på ABV-skalan. En komplikation i sammanhanget är att US Proof mäts vid 60° F, vilket är 15,56°C. ABV mäts istället vid 20°C. Det är synnerligen viktigt att hålla koll på temperaturen på den blandningen en mäter alkoholhalter i, eftersom alkoholen är olika många procent av volymen beroende på temperaturen. Men för vardagliga mätningar och uträkningar gäller ändå att ta amerikanskt proof och dela med två.Det brittiska systemet med deras så kallade Imperial proof är bra mycket krångligare. Att begripa definitioner och att försöka kalkylera det själv är att ge sig in i en svårgenomtränglig djungel. Proof har heller inte haft exakt samma definitioner historiskt. Däremot rådde samma tolkning av skalan Imperial proof från 1816 fram till att systemet gavs upp den 1 januari 1980. (Notera förresten att flaskor buteljerade före 1 januari 1980 inte alls alltid hade Imperial Proof som alkoholhalt på sig – skulle de på export kunde man ju inte använda ett sätt att beskriva alkoholhalt som var oebgriplig för alla utom folk i Storbritannien… Se vidare för detta datering.) 1% på ABV-skalan innebär en förändring med 1,75 Imperial Proof. Men notera att ingen punkt på skalan med Imperial Proof motsvarar exakt någon vanlig alkoholhalt så som den mäts med ABV. Den första mer brett rådande definitionen av proof utgick från Bartholomew Sikes hydrometer och bestämdes i lag 1816 [men vafan lagen är väl ändå från 1818?] som en blandning vars vikt var tolv trettondelar av destillerat vatten vid 51°F (10,56°C). Igen, temperaturen är synnerligen viktig; proof är en annan skala än ABV men fungerar likt ABV i relation till vikt. Hur många procent av en blandning som består av alkohol är beroende av blandningens temperatur. Alkoholhalt i Storbritannien kom någon gång under 1800-talets gång att börja mätas vid 60°F, varvid proof motsvarar ungefär 57,06% på ABV-skalan. Numera gäller ju 20°C vilket är 68°F, och då är proof plötsligt istället runt 57,15% på ABV-skalan.Eftersom den mer vetenskapligt fastställda definitionen av proof där den bestämdes som en viktrelation till destillerat vatten kom från just Sikes kallas skalan ibland för Sikes proof. Inte sällan skrivs detta som Sykes proof. Anledningen är helt enkelt att man oftare felstavar Sikes namn än får det rätt.Sikes hydrometer var en synnerligen viktig uppfinning. Dess högre exakthet lade grunden för möjligheten att rätt mäta alkoholhalten på destillerier. Att den gjordes obligatorisk i lag, först 1816 och sedan mer permanent fastslaget 1818, säger något om vilken roll den spelade. Med hydrometern följde även komplicerade tabeller för hur alkoholhalten skulle avläsas vid olika temperaturer. Även dessa tabeller och de speciella hjälpinstrument som behövdes för att använda dem, obligatoriska att använda vid destillerier, beskrevs i detalj i lagstiftningen.För Imperial Proof är alltså 100° Proof jämförelsepunkten och alla andra grader på skalan relaterar till 100° Proof. Detta gör att den liksom ”sitter” lite snett i relation till ABV, ofta med en decimal. En blandning vars vikt är 12/13 av vatten har en så kallad specific gravity på 0,9231 och är alltså 57,15% vid moderna 20°C. (Se också proof gallon nedan.)Såhär ser relationen mellan US och Imperial Proof ut i relation till ABV vid några olika alkoholhalter:Tabell P4. ABV, US Proof och Imperial vid några olika alkoholhalterABV US Proof Imperial Proof (alla värden ungefärliga)40 80 7043 86 75,245 90 78,746 92 80,550 100 87,557,1 114,2 10063,5 127 111100 200 175,25Källor: Charles MacLeans essä ”The burden of proof” i hans MacLean’s miscellany of whisky, med vissa mindre korrigeringar; även och några andra online konverteringsverktyg, varav dessvärre ingen är hundraprocentigt (höhö) korrekt.Om du istället har en flaska whisky där alkoholen är skriven i Imperial Proof och du behöver konvertera till ABV behöver du utgå från 100° Proof som normen. Starta därför vid ”proof”, alltså 100° Proof (57,15) och räkna hur många procentenheter från proof din flaska ligger på. Det funkar som all konvertering till ABV från Imperial proof ungefärligt. Säg att det står 80°Proof på din flaska. Det betyder förstås tjugo ”under proof”. Tjugo procentenheter under proof betyder att du multiplicerar proof med 0,8. Så: 57,15x0,8 = 45,72. Avrunda lite och tänk att står det är 80° Proof är vi nästan nästan på 46%. 70° Proof, ”30 under proof”, blir istället 57,15 x 0,7 = 40%. Den traditionella fatfyllningsstyrkan 63,5% kommer ur 1823 års Excise Act och hette där 11 over proof. 11 over proof betyder förstås 111° Proof. Vad är det då? Jo, 57,15 x 1,13 = 63,4365. Ja såhär kan man hålla på och räkna…Det finns förresten ett tredje system också, men jag tror knappt någon tänker på det som ett system byggt på Proof. Detta är systemet som den franske kemisten Joseph Louis Gay-Lussac utvecklade. I hans system, döpt efter hans efternamn, är 100° Proof istället absolut alkohol. °40 GL (Gay-Lussac) är därför 40% ABV. Skalan är alltså i praktiken exakt densamma som för ABV. Det systemet behöver vi därför inte gå in närmare på.Okej, men vadan termen då, proof? Det brukar heta att en korrekt blandning av sprit och krut skulle börja brinna vilket förr, i tider då alkoholhalt inte kunde mätas med hydrometrar, skulle utgöra bevis – proof – på dess alkoholhalt. Jag trodde det var nys, men banne mig, det stämmer faktiskt: så gjorde man i Storbritannien på sådär en 15-, 16- och 1700-talen. Den alkoholhalt vid vilken en blandning av krut och sprit brinner är faktiskt sådär omkring en 57,1%. Det visade sig dock vara ett synnerligen godtyckligt sätt att undersöka alkoholhalt, eftersom proportionerna mellan sprit och krut liksom även krutkornens storlek spelar roll för om blandningen brinner eller inte. Därav den stora vetenskapliga kampen för att korrekt mäta alkoholstyrka och som efter en del andra hydrometrar landade i Sikes version.Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • REDAKTÖR OCH FASCIST. Davids bok kommer att bli ordentligt typsatt, möjligen i typsnittet Papyrus. Mathias känner sig misshandlad och kränkt – som vi vill ha honom. Dessutom dricker han Spirit of Hven – och gillar det! Vidare dissekerar vi en bäver, eller åtminstone en whisky med dess namn och åtföljande turbolagring. Allt medan Meshuggah spelar 7/12-takt i lagerhusen. Vad var det i glaset?David hade sauternesfatslagrad Vattudalen som lagts på fat 2016 så ganska ordentligt gammal för ett första maltwhiskysläpp, 1203 kronor på Systembolaget; Jeroen hade en tolvårig Glenallachie från Douglas Laings Old Particular. Mathias hade Spirit of Hven Seven Angels no.4 St Jerahmeel, som finns tillgänglig för 797 kronor på Systembolaget. Forcerad fatlagring och the Stockhausen method!Beaver’s Dram Canadian Rye Whisky går loss på 402 kronor, tydligen har Systembolaget inte längre egna länkar till sina varor men se till exempel här:https://www.alltomwhisky.se/2024/03/beavers-dram-en-ny-premium-whisky-fran-kanada/Stockhausen:https://www.7sealsinnovation.com/en/stockhausen_methodeDet här med att snabba på lagringen på whisky:Nicholas Morgan, ”Accelerated ageing, in search of whisky’s Holy Grail”, 16/3 2022: https://www.masterofmalt.com/blog/post/accelerated-ageing-in-search-of-whiskys-holy-grail.aspxLoch Dhu 10 YO:http://tjederswhisky.se/loch-dhu/Meshuggah!https://www.meshuggah.net/Kolla också här:https://bourbonveach.com/2020/06/15/a-look-at-the-rapid-aging-of-whiskey/Återvinning av jäst? bub? förkultur? Vi återkommer kring detta, Daniel! Flóki!https://flokiwhisky.is/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • PENICILLIN, WHISKYCYKLISTER OCH POLSKA MORD. Vi sparkar igång med Den Glenallachie 12" remix, kollar nyhetsflödet om en tvättäkta mördarwhisky och undrar vad den här lilla forsen egentligen tjattrar om? Sen tar vi reda på varför Amrut egentligen är så himla snice. Vad var det i glaset?Mathias körde vatten, David ett fatsample han trodde var Craigellachie men som var ung Glenallachie, Jeroen avnjöt J. P. Wiser 23 YO. De fem drammarna David drog i sig häromdagen:https://tjederswhisky.se/fem-aktuella-fran-cadenheads/Penicillin! Inte exakt samma recept men här är en variant:https://www.liquor.com/recipes/penicillin/The Glenallachie!Martyn Jenkins, The whisky cyclist:http://whiskycyclist.weebly.com/Glenallachies hemsida:https://theglenallachie.com/Här lite om grundaren William Delmé-Evans:https://scotchwhisky.com/magazine/whisky-heroes/16288/william-delme-evans/Lite Glenallachie provad av David för ett gäng år sedan:https://tjederswhisky.se/fyra-ganger-glenallachie/https://tjederswhisky.se/glenallachie-2005-8-yo-fran-alambic-classique/Här ligger GlenAllachie:https://maps.app.goo.gl/JH1oGz7wmQTXYzYq5Den babblande bäcken!Oxford English Dictionary i sin helhet kräver specialinlogg men även vanliga dödliga kan få ut en del här: https://www.oed.com/dictionary/chatter_vBimbers grundare anklagad för grov kriminalitet”Dariusz Plazewski” var med och grundade Bimber men heter egentligen Lucasz Ratajewski:https://www.thedrinksbusiness.com/2024/02/bimber-whisky-boss-accused-of-conspiracy-to-murder/https://www.telegraph.co.uk/news/2024/02/12/london-malt-whisky-double-life-accused-bail-court/https://www.dailymail.co.uk/news/article-13073901/Boss-hipster-craft-whisky-distillery-facing-extradition-Poland-accused-murder-conspiracy-going-run-20-years-ago-starting-new-double-life-London.htmlBimber:https://www.bimberdistillery.co.uk/Dunphail:https://www.dunphaildistillery.com/Snice!Här är härliga härliga Dennis Steckel:https://www.facebook.com/dennis.steckel.3Mer om Dennis:https://www.maltermagasin.se/dennis-steckel-har-amrutfeber/https://www.amrutdistilleries.com/amrut-fever.phphttps://whiskyadvocate.com/meet-amrut-super-fan-dennis-steckel/https://www.whiskynorden.se/reportage/dennis-steckel-den-ultimata-amrutfantasten/http://www.whiskytower.se/dennis-steckel-mannen-med-amrutfeber-blodetAmrut Snice:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/190317Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • FÖR ATT JULIO MÅLPERS SÄGER SÅ!Vill man få något ordentligt gjort ska man be AI. Spotifys översättning av Jeroens namn till Julio Målpers ger fem av fem bottar i betyg. Hur gör man egentligen med faten när de kommer till destillerierna? Slurpar ur sherryn, läppjar bourbon eller är det mer oromantiskt än så? Vi sticker en pinne i såret på Mathias och berättar den slutliga vinnaren från avsnitt 200. Och firar att vi är jootjooobärs. Kränkt? Jajamen!Vad var det i glaset?Mathias hade en Ncn’ean, David smuttade den indiska whiskyn Kamet, Jeroen körde på Ben Nevis 10. Hur gör destillerierna med faten?Mycket om fathantering och whiskyindustri, även historiskt, kan man läsa om i denna bok: Nicholas Morgan, Everything you need to know about whisky (but are too afraid to ask) (London: Ebury Press, 2021), som kan köpas till exempel här:https://www.bokus.com/bok/9781529108750/everything-you-need-to-know-about-whisky/STR: enligt denna källa ska dessa fat ha blivit till omkring 2006–2007 och ha berott på att det blev ont om bourbonfat, det har vi inte sett något om tidigare dock så ta det med en nypa salt:https://learn.vadistillery.com/cuvee-casksVi slutar aldrig prata om avsnitt 200 och dessutom: RÄTT WHISKYNÖRD VANN!https://www.entreawhisky.se/200Glöm inte att vi numera är jootjooobärs!https://www.youtube.com/@EntreawhiskyHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • VAD ÄR DESTILLATET? Lyssnarfråga – hur kan man klassificera husstilen eller destillerikaraktären? Här finns tips. Via Papyrus byter THE Glenallachie stil på flarrorna. Men droppar inte THE. Vi pratar vidare om THE Macallan, THE Glenlivet och alla andra THE. Dessutom lite om DEN Spirit of Hven. Dessutom finns ETW nu på Youtube.Och förlåt alla som gillar Rögle!Vad var det i glaset?David körde Smögen, privatfatet The peat and PX project II; Mathias körde Ardnamurchan sherry cask peated; Jeroen njöt av Talisker 10. Lyssnarfråga – vad är destillatet? Hur kan man klassificera?David tänkte på en David Wishart och det var ju inte en artikel utan en hel bok, Whisky classified:https://www.bokus.com/bok/9781911595731/whisky-classified/Här är bilden David tänkte på:https://www.reddit.com/r/whiskey/comments/a7z5eg/whiskymapfromlightanddelicatetosmokyand/Avsnitt där vi tidigare pratat om destillerikaraktär:https://www.entreawhisky.se/search?utf8=✓&term=destillerikaraktärSpirit of Hven St Jerahmeel!https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/spirit-of-hven-4154202/Papyrus-sketchen
    THE Glenallachie byter stil på flarrorna!https://theglenallachie.com/glenallachie-single-malt-undergoes-visual-refresh/The Macallan. The Malt. Vi letar men hittar inte originalreklambilderna från omkring 1980 eller så, men lite om Macallan kan ni läsa här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1879/macallan/Det där med The på The Glenlivet, se till exempel här:https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/17898/why-are-other-distilleries-called-glenlivet/https://www.theglenlivet.com/en/our-story/Förlåt alla som gillar Rögle! En trea whisky finns på youtube!!!https://www.youtube.com/@EntreawhiskyHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • VILKEN WHISKY TILL SEMLAN? David dissar semmelwhisky. Craggan sägs endast om Craggan och INTE om Creggan. Vi sjunger – återigen – skruvkorkens lov och ni får en liten historisk oddyssé kring denna finessfyllda metallbit. Dessutom Lihnells destilleri, Dave Lepard och veckans destilleri 12" remix – Aberlour. Och David har nästan destillerat Hazelburn. PRIDE BY PROXY.Vad var det i glaset?Mathias hade en Hazelburn 10 YO Springbank Society på refill sauternesfat (den här: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/110305); David hade en Cragganmore 12 YO; Jeroen smuttade på en Glen Scotia Double cask.Dave LepardTack till Dennis Tennis.https://sv.wikipedia.org/wiki/Dave_LepardEn ny buteljering från Lihnell’s!Här har vi den:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/lihnell-s-3043802/Skruvkorkar galore! Emmanuel Drons Collecting Scotch whisky är långifrån billig:https://www.collectingscotchwhisky.com/Jens Fahr reder ut en hel del kring skruvkorkar i whiskyhistoria här:https://www.facebook.com/groups/310584916915120/posts/878102213496718/roll-on-pilfer-proof:https://www.vkpak.com/what-is-a-ropp-capper.htmlhttps://shura.shu.ac.uk/4448/1/MicrosoftWord-UnderstandingtheROPPProcess.pdfAberlour!Hemsidan hittar ni här:https://www.aberlour.com/en/our-deeds/A’bunadh brukar folk vara mycket förtjusta i:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/aberlour-44501/Charles Doig:https://scotchwhisky.com/magazine/whisky-heroes/7007/whisky-heroes-charles-doig/Lite mer om Aberlour:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1803/aberlour/Snygg flaska också ju!

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • SKULLE TAGIT SPRINGBANK. Vi är återigen en trio och känner ett uppdämt behov över att prata om leken under avsnitt 200. Och röstningen efteråt. Någon är rejält kränkt. Lyssnarfråga: Hur förvaras egentligen finwhiskyn på krogen? I soliga skyltfönster eller mörka lagerhyllor? Vi har svaret! Eller?Vad var det i glaset?Mathias smuttade på Agitator Sweet toast – https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/247375 – och David glufsade en 22-årig Longmorn från The Nectar: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/181338. Jeroen hade Cutty Sark Prohibition edition med kork minsann: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/63988.Mer om den fruktansvärda destillerikometen!Yamazaki 18 för 15900, som hittat! https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/yamazaki-4156001/ Yamazaki:https://house.suntory.com/japanese-whiskyRösta på de olika lagen!https://take.quiz-maker.com/poll5100245xE6cBa941-154En lyssnarfråga!The Pot Still i Glasgow:https://thepotstill.co.uk/Hur påverkas whisky av dåliga lagringsförhållanden? Massor faktiskt:https://scotchwhisky.com/magazine/features/18126/how-do-storage-conditions-affect-whisky/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • HÄR KOMMER KOMETEN! Idag försvinner alla destillerier … utom de som räddas av kvällens panel. Vår trio har två gäster som ska fightas om att rädda just sina destillerier. De utmanas inte bara av varandra, utan även av lyssnarna som paxat sina destillerier. Stämningen är rå, konkurrensen stenhård och med blod svett och whisky vaskas destilleri eller destilleri fram. Finns här bara vinnare? Kolla i LÅDAN.Vad var det i glaset?Jeroen hade en Cragganmore 20 YO Special Releases; Mathias, Lars och Cecilia myste med en Longrow 21 YO; David drack ett blindskott från David Tjeder.Mathias destillerier:Bunnahabhain:https://bunnahabhain.com/Tamdhu:https://www.tamdhu.com/Old Pulteney:https://oldpulteney.com/Spirit of Hven:https://www.hven.com/Glenburgie saknar egen hemsida men se till exempel här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1851/glenburgie/Davids uppsättning:Springbank:https://www.springbank.scot/Clynelish:https://www.malts.com/en-row/brands/clynelishBenromach:https://www.benromach.com/Yamazaki:https://www.suntory.com/factory/yamazaki/Glen Grant:https://www.glengrant.com/Cecilias uppsättning:Ardnamurchan:https://www.adelphidistillery.com/Glengoyne:https://www.glengoyne.com/Bruichladdich:https://www.bruichladdich.com/Kavalan:https://www.kavalanwhisky.eu/en/Rosebank:https://www.rosebank.com/Lars uppsättning:Midleton med allt vad det innebär:https://midletondistillerycollection.com/Buffalo Trace med allt vad DET innebär:https://www.buffalotrace.com/Lagavulin:https://www.malts.com/en-row/brands/lagavulinTalisker:https://www.malts.com/en-row/brands/taliskerArran:https://www.arranwhisky.com/Jeroens uppsättning:High Coast:https://www.highcoastwhisky.se/Mortlach:https://www.mortlach.com/Ardbeg:https://www.ardbeg.com/Glen Garioch:https://www.glengarioch.com/Glen Scotia:https://www.glenscotia.com/Lyssnarnas paxningar:Kaj Henriksson snodde Craigellachie:https://www.craigellachie.com/Martin Linder stal Loch Lomond:https://www.lochlomondwhiskies.com/Joacim Storm plockade på sig Ardmore:https://www.ardmorewhisky.com/Markus Kainen paxade Caol ila:https://www.malts.com/en-row/brands/caol-ilaAndreas Eliasson norpade åt sig Macallan:https://www.themacallan.com/en/distilleryDeeped Niclas Strandh roffade åt sig Agitator:https://agitatorwhisky.com/sv_se/Martin Arvidsson försökte sig på att snatta (New) Midleton men det var ju redan skördat!

    Vems destillerier gillar du bäst?
    Klicka här för att rösta

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960 Special Guests: Cecilia Hjortzberg and Lars Cederbro.
  • VÄLKOMMEN TILLBAKA, POGO PEDAGOG! Vår trio myser när de blir roastade, men på ett plan slår de tillbaka: Rusty nail är visst gott! Vi häpnar över designlikheter mellan Engelska Filey Bay och High Coast, och pratar form på både Benromach och Laphroaig. Dessutom gillar Serge Ceder och Tjeder Craigellachie. Pilutta på er. Vad var det i glaset?Jeroen hade en Old Pulteney handfilled 11 YO, David den gamla Old Pulteney 17 YO, och Mathias njöt av en Ncn’ean.Rusty Nail är visst jättegott! https://en.wikipedia.org/wiki/Rustynail(cocktail)Spirit of Yorkshire Filey bay:https://www.spiritofyorkshire.com/product/filey-bay-flagship-yorkshire-single-malt-whisky/Den finns också på Systembolaget:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/filey-bay-5351701/High Coast Doubles:https://www.highcoastwhisky.se/produkter/doubles-rum-casksPå Systembolaget:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-4126302/Benromach:https://www.benromach.com/Laphroaig har ändrat sin design en liten skvätt:https://www.beamsuntory.com/en/news/Laphroaig-Packaging-Redesignhttps://www.designbridge.com/news/laphroaig-dbp-packaging-redesignMy dad wrote a porno:https://www.mydadwroteaporno.com/Pogo pedagog:https://sv.wikipedia.org/wiki/Pogo_PedagogBon Accord-artikeln David excerperade:”The fire at Bon-Accord distillery” Aberdeen Journal 25 februari 1885.*Serge Valentin om den brutala tolvåriga Craigellachien från Ceder & Tjeder:https://www.whiskyfun.com/archivejuly16-1-Port-Charlotte-Caol-Ila-Auchentoshan.html#010716*Klart att ni alla vill läsa artikeln, särskilt Mathias brinner ju för detta! Varsågoda (de gillade inte styckeindelning i artiklar back in the day):”The fire at Bon-Accord distillery”, Aberdeen Journal 25 January 1885:By the fire which occurred at Bon-Accord Distillery, Hardgate, Aberdeen, yesterday morning damage has been done to the extent of between £7000 and £10,000. The fire, which broke out about two o’clock, raged with great fury, and it was six o’clock before the flames were thoroughly subdued. By that time the building had been completely gutted and the valuable apparatus destroyed. The firemen then, however, did not desist from their efforts, and to prevent the possibility of another outbreak occurring they continued to keep a continuous stream of water pouring on the ruins till a late hour last evening. No definite explanation can ge given of the origin of the fire, but the theory which receives general credence, is that an explosion had occurred at the still safe, which was in the centre of the building, and in consequence of an escape of gas from it. The still-man, who was on duty at the time, had only been absent from the stills for a few minutes, and when he returned the building was in blazes. He immediately raised the alarm, and within a very short time afterwards, the Fire Brigade, under Inspector Lewis Anderson and Assistant-Inspector Booth, was on the spot with two engines and four hose reels. That the building could not be saved was at once seen, and the firemen accordingly directed their efforts towards confining the flames to the still-house and saving the adjoining property. The utmost anxiety prevailed lest they should not be able to accomplish this, but after a good deal of hard work they succeeded. Had their efforts been unavailing the conflagration would have been of enormous extent. This will be at once seen when the position of the distillery is explained. The property consists of four buildings. Two of these stand with their gables facing the Hardgate, the third is erected in almost the same line, at the rear of the second building, and the fourth is built at right angles to the third. The manager’s house occupies the ground behind the two first mentioned buildings, and to the south of the portion of the distillery which faces Hardgate are dwelling houses. The first of the buildings in Hardgate, which extends along the road leading to Union Glen, is occupied as a grain store and duty-free warehouse, and the second, which is the property destroyed, is that in which the manufacture of whisky was carried on. The third and fourth buildings like the first are used as grain stores and duty-free warehouses. In all the buildings there was a large quantity of grain, and in the third all the manufactured whisky in casks was stored, the total quantity of liquor in stock being about 15,000 gallons.* By the destruction of the stillhouse, as has already been stated, damage has been sustained to the extent of between £7000 and £10,000. All the machinery necessary for carrying on the manufacture of whisky has either been completely destroyed or rendered useless. The plant consisted of the mash tun, where malt and hot water are mixed prior to being pumped into the four large wooden washbacks, each capable of holding about 12,000 gallons. After fermentation, the liquor is tranferred to a wash-still, from which it is subsequently let into a spirit still, then into the spirit receiver, and afterwards into the spirit vat, from which it is filled into casks. The stills are of copper, one of the two being of an exceptionally large size, and the mash tun is made of metal, the other vessels being of wood. Two large water tanks have also been destroyed. These tanks were in the upper floor of the building, and one of them fell through with a great crash to the second floor. The quantity of whisky which is estimated to have been consumed by the fire is from 1500 to 2000 gallons. The damage is covered by insurance with the Scottish Provincial and Northern Assurance Companies. The scene of the fire was visited during the day by large crowds of people, and the narrow thoroughfare of the Hardgate presented an unusually busy appearance. It was feared that the walls of the ruined building might fall, and precautions were taken by the police to keep the spectators at a safe distance from the ruin. Only members of the fire brigade were allowed within the building, and the utmost caution had to be exercised by them in going about among the debris, lest they should cause any displacement which could increase the dange to life. It was fortunate that the night was calm, otherwise it would have been impossible to have saved any of the property, and the dwelling-houses adjoining on the south would have suffered considerably. When the fire was at its height the heat was most intense, and it was with great difficulty that the firemen could carry on their operations. The utmost excitement prevailed among the residents in the locality, and those who dwelt near the distillery had their furniture at once removed to the street. Women and children ran about in a most bewildered state, and, even after all danger of the fire spreading was past it was with great difficulty that they could be persuaded to return to their homes. Considerable damage was done to the furniture of the poor people in being hurriedly dragged from the tenements. The news of the fire spread very rapidly, and in a short time a large crowd of spectators assembled from all parts of the city. Among those who were early on the scene were Baillie Kinghorn, convener of the Watching Committee, Councillors Sutherland and Lyon and Shoremaster Mearns. Within an hour from the time the fire broke out the roof of the building fell in, and the huge volume of flame which then rose into the air lit up the sky for a considerable distance. The spectacle of the conflagration was grand. The Bon-Accord Distillery is the property of a limited liability company, which was formed a few years ago, and it occupies the site of what was once a woollen and wincey mill, owned by Messrs Pratt & Keith.Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • HELIG DYKARE UNDER ISEN. Podden får ännu mer musikaliskt besök, stänger dörren för vidare destilleripaxningar inför avsnitt 200, pratar destillerinamn och whiskyregler och får en svidande ärlig recension på den berömda (beryktade?) Ceder & Tjeder Craigeallachie. Huka er!David är DIO! Helig dykare! https://www.youtube.com/watch?v=2lvs2FzF64oWhitesnakelåten med den vita bilen, kan David ha tänkt på låten Här promenerar jag igen kanske?https://www.youtube.com/watch?v=T4nzOb1HLVYVad var det i glaset?David drack ett brutalt fatsample från Craigellachie. Mathias körde med privatfatet The Bloggers från Box (High Coast). Man kan betona att Peat på flaskan avser bloggen peat.se och inget annat. Denna blogg:https://peat.se/Jeroen körde med Ben Nevis 10:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ben-nevis-5699801/Destillerinamn och whiskyregler!Bergslagens destilleri blir Lihnells destilleri. Men den gamla sidan verkar inte vara ändrad…?https://bergslagensdestilleri.se/Detta med distilled in Lillkyrka:https://tjederswhisky.se/nacken/The technical file for Scotch whisky:https://assets.publishing.service.gov.uk/media/5fd36667e90e07662ed92c85/ScotchWhiskyTechnicalFile-June2019.pdfTechnical file för irländsk whiskey hittar ni här:https://ec.europa.eu/geographical-indications-register/eambrosia-public-api/api/v1/attachments/55944Bytet från Box till High Coast gjordes redan sommaren 2018 minsann.Agitator whiskymakare:http://agitatorwhisky.com/sv_se/Martin Linder gillar ICKE Ceder & Tjeder Craigellachie 12! Skandal! Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • DAVID BEHÖVER MER SPRIT! Dagens "grej of the day" är att David fått en rent preussisk ordning på flaskor och samples i sitt whiskyrum. Vän av ordning (och även Jeroen och Mathias) undrar hur länge det håller. Det kommer en komet till jorden! Den kommer att sopa bort alla destillerier – som inte räddas. Det är grunderna i en lek som våra vänner + två hemliga medverkande kommer att leka. Här är reglerna och förutsättningarna. Veckans destilleri 12" remix är inget mindre än Lindores Abbey!Så häng med för mystiska kometer och munkbränd sprit.Halshäll! https://www.entreawhisky.se/194Vad var det i glaset?Mathias hade Bushmill 16 YO. David hade ingenting alls i något glas. Jeroen smuttade på Fuji single blended whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/233681/fuji-gotemba-single-blended-japanese-whiskyGlenglassaugh Portsoy, en rökig Glenglassaugh finns minsann även på Systembolaget!https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glenglassaugh-4146501/Den selektiva destillerikometenVar med och sno destillerier från Jeroen, Mathias, David och de två hemliga gästerna!Khaddafi om leken hon leker:https://www.youtube.com/watch?v=Lf6Xe7iVdE4Just själva stunden då han säger leken hon leker:https://youtu.be/Lf6Xe7iVdE4?t=136Veckans destilleri, 12” inch remix: Lindores Abbey!Hemsida:https://lindoresabbeydistillery.com/Det finns ganska många på Systembolaget:https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=lindores%20abbeyWikipedia:https://en.wikipedia.org/wiki/LindoresAbbeydistilleryscotchwhisky.com:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/12545/lindores-abbey/Hur Lindores Abbey trycker lite väl kraftigt på den låååååånga historien:https://lindoresabbeydistillery.com/our-story/Ja, Jim Swan var med och konsultade för det destilleriet:https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/12831/whisky-legend-dr-jim-swan-dies/Den där grejen med om de hade grävt fram basen till gamla pannor – vill de påstå:https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/21836/lindores-abbey-dig-unearths-historic-first/En intervju med ena grundaren:https://scotchwhisky.com/magazine/interviews/five-minutes-with/18059/five-minutes-with-drew-mckenzie-smith-lindores-abbey/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • SVINFETT, EN TVÅA, LIVE FRÅN SKOTTLAND OCH PROFILEN. Vår trio går igenom året som gått ur En trea Whiskys perspektiv. 50 härliga avsnitt blev det och ämnena har varierat från ett gross – 12 dussin, förlorad destillerioskuld, att podden fyllt whisky, "japansk" whisky, svenska whiskyregler, bland mycket mer. Vilket av namnen på avsnitt gillar just du bäst? Vi har våra favoriter. Och du kan vara en mandelmassenasse. Vad var det i glaset?Mathias körde på Johnnie Walker Black Label:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/David hade Spirit of Hven St Michael:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/spirit-of-hven-4134802/https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/232456/hven-seven-angelsJeroen körde en handfilled från Penderyn:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/209100/penderyn-distillery-cask-peatedAvsnitten En tvåa daily i poddformat:https://www.entreawhisky.se/search?utf8=%E2%9C%93&term=en+tv%C3%A5a+dailyEller kör med att också ha bild: https://www.youtube.com/playlist?list=PLxjvqQiH1iz-lgbslBSjUkT9sGeqMJhSpringbanks ägare heter……inte längre Hedley Wright, för han dog den 5 augusti. Här lite om den nyheten:https://www.facebook.com/officialspringbankwhisky/posts/pfbid02VcHjPuiD5bemV8jS38EhMYn8fi4f9GyzxuSAaTM6fkQpVievTcvUfQAur1KQijVRl?locale=nn_NOhttps://www.cadenhead.scot/2023/08/announcement-mr-hedley-g-wright/Tack till Skotsk Taake (Rasmus Søreng-Christensen)! https://www.facebook.com/SkotskTaakeAvsnittet vi spelade in i Skottland:https://www.entreawhisky.se/184Vårt mest lyssnade avsnitt 2023 handlade om Profilen:https://www.entreawhisky.se/178Davids granskningar av Profilen:http://tjederswhisky.se/fatsvammel-och-andelsvandel/http://tjederswhisky.se/fatsvammel-del-2/http://tjederswhisky.se/fatsvammel-del-3/Japansk whisky:https://www.entreawhisky.se/190Davids texter om det hela:http://tjederswhisky.se/kop-inte-muteki/http://tjederswhisky.se/kop-inte-muteki-del-2/http://tjederswhisky.se/muteki-del-3/Svenska whiskyregler: https://www.entreawhisky.se/193Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • FRANSK-KINESISKT WHISKYFUFFENS. Som byggt för en bondskurk med utsökt cool design (och det är en BRA sak) invigdes Pernod Ricards första kinesiska destilleri The Chuan hösten 2021. Och nu kommer deras första whisky. Er trio finner fem fel med den nyheten. Veckans destilleri är Glenglassaugh – som David får ynka tre minuter på sig med. Svårare än man kan tro! Förlåt Örkelljunga! Vi vet inte ett skit om vad som händer eller inte händer hos dig!Vad var det i glaset?Mathias hade Box 2nd step 02:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/86689/box-the-2nd-step-collection-02David hade denna härliga Craigellachie:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/130162/craigellachie-2002-smws-44109Jeroen körde på Glen Garioch 12 YO, typ en sådan häringa:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/208880/glen-garioch-12-year-oldPernod Ricard och The Chuan pure malt whiskyhttps://www.pernod-ricard.com/en/media/pernod-ricard-introduces-chuan-china-s-first-prestige-malt-whiskyJävligt häftig byggnad onekligen:https://www.yatzer.com/chuan-malt-whisky-distillery/slideshow/24Whisky Magazine reproducerar pressreleasen utan att ställa några kritiska frågor, som ett bra och pedagogiskt exempel på urusel journalistik:https://whiskymag.com/articles/pernod-ricards-chinese-distillery-the-chuan-launches-first-whisky/Reuters påstår att The Chuan pure malt whisky är whisky som är gjord i Kina vilket säger något om hur Pernod Ricards pressrelease också har lurat världspressen:https://www.reuters.com/business/retail-consumer/pernod-ricard-takes-aim-chinese-market-with-locally-made-whisky-2023-12-12/Veckans snabbdestilleri: GlenglassaughHemsida:https://www.glenglassaugh.com/whisky.com besökte destilleriet för fyra år sedan:https://www.youtube.com/watch?v=WjR65-9ZvW8Se också:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1857/glenglassaugh/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • NEJ, DEN ANDRA CLOTHWORTHY. Neck pour – de första centilitrarna av whiskyn i en flaska. Är det verkligen skillnad på den? David skuttar ned i kaninhålet och … förklarar? Veckans destilleri är Fuji Gotemba, med en doubler! David blir kvillrande glad fast Mathias fattar inte ett jota. Gimme halshäll!Vad var det i glaset?Mathias hade Agitator Argument Kastanj 2023: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/agitator-4145801/David njöt av privatfatet Benediction från Smögen, en whisky som inte finns i whiskybase. Jeroen hade vatten.Loch Ewe, rättelse!Den andra Clotworthy hette minsann John, bara så ni vet.neck pour!…var tydligen veckans ord redan i avsnitt 70:https://www.entreawhisky.se/70…varför vi kan sno lite shownotes från det avsnittet:Tydligen är detta stort även i bourbonvärlden, konstaterar vi i efterhand:https://vinepair.com/articles/neck-pour-bourbon/Här har vi två som kallar sig Whisky mystery och som provar det där med neck pour, men avsnittet var så galet långt att vi inte orkade se resultatet av det hela:https://www.youtube.com/watch?v=Jdrfv4UK0vQSamma sak här, en timme och nio minuter långt poddavsnitt, men lyssna ni som orkar så lång tid:https://mywhiskeyneat.com/blog/neckpourVeckans destilleri – Fuji Gotemba!https://en.wikipedia.org/wiki/FujiGotembadistilleryhttps://www.kirin.co.jp/experience/factory/english/whisky/Jota Tanaka är lika spännande som destilleriet där han jobbar, kolla bara dessa många många länkar:https://www.youtube.com/watch?v=57WdSNWGiwhttps://www.youtube.com/watch?v=fizqxrx7g8https://whiskyadvocate.com/Fuji-Whisky-and-Jota-Tanaka-Bridging-Japan-and-Americahttps://drinksadventures.com.au/captivate-podcast/japanese-whisky-is-back-fuji-master-blender-jota-tanaka/https://spiritsnews.se/jota-tanaka-om-regleringen-av-japansk-whisky/https://sommelieredit.com/whisky-in-a-wine-glass/https://whiskymag.com/articles/at-mt-fuji-we-find-the-pioneers-of-the-single-blended-whisky/Vi hittar en single grain på Systembolaget:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/fuji-5004101/Sakaiminato distillery verkar ha fått licens för att göra whisky 2021 så det är onekligen lite för tidigt för dem att redan ha whisky… Se bara här:https://www.nomunication.jp/2021/03/03/newly-licensed-whisky-distilleries-feb-2021-yakuza-edition/Destilleriet gör annars traditionellt snarare sake än whisky. Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • PALTKOMA SEN 12 PÅ DAN. Mathias har ätit icke-jullunch men är rejält mätt ändå. Dave Leppard och Börje Sprängsten kör ett snabbt gig. Jeroen låter värre än sin personlighet och våra vänner river av plåstret som heter "Svenska whiskyregler". Hur skulle svenska whiskyregler se ut om man jämför med de Skotska? Eller behöver de jämföras med de skotska över huvudtaget?Och för Mathias är Enya rave.Vad var det i glaset?Jeroen körde High Coast 63 batch 4; Mathias körde Box Quercus Alba (och ja, Jeroen och Mathias hade rätt, den fjärde i serien var Quercus Mongolica: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/139714/high-coast-quercus-iv); David drack te.WhiskyreglerWhiskyWeekly om svenskaste whiskyveckan:https://whiskyweekly.se/svenskaste-whiskyveckan/1380/EU:s reglering kring whisky heter Regulation (EU) 2019/787 of the European parliament and of the council och kan läsas här:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0787The Scotch whisky regulations 2009:https://www.legislation.gov.uk/uksi/2009/2890/contents/madeScotch whisky technical file:https://assets.publishing.service.gov.uk/media/5fd36667e90e07662ed92c85/ScotchWhiskyTechnicalFile-June2019.pdfhttps://www.scotch-whisky.org.uk/newsroom/scotch-whisky-technical-file-amended/Svenskt whiskyting startades tydligen 2012:https://www.food-supply.se/article/view/90686/Contract distilling, se till exempel:https://uproxx.com/life/bardstown-bourbon-company-contract-distilling-interview/Tysk indian är en låt med Olle Ljungström, om någon undrar.Scotch whisky order 1990:https://www.legislation.gov.uk/uksi/1990/998/contents/madeDavids kritik av Skånska spritfabriken från 2019:http://tjederswhisky.se/inget-mindre-an-en-skandal/Ralfy:https://www.youtube.com/user/ralfystuff/videosMatt Damon och Jimmy Kimmel:https://time.com/4473441/jimmy-kimmel-matt-damon-feud-history-timeline/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • INNAN DU DRAR, TA EN DRAM. David dricker gammal blended whisky med ett udda reklambudskap. Vår trio sätter sedan tänderna i en hel bunt med nystartade destillerier, dock via omvägen till smågamla Loch Eeeeeeeeuuh. Men Nick får inte komma, han har redan Moffat sin whisky.Vad var det i glaset då?Jeroen: Glen Scotia Double cask! Mathias: Royal Lochnagar 12! David: Bell’s 5 YO från typ 70-talet eller så!Det här med Afore ye go tas upp lite här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2313/bell-s/https://en.wikipedia.org/wiki/Bell%27s_whiskyLoch Ewehttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2986/loch-ewe/https://en.wikipedia.org/wiki/LochEwedistilleryhttp://www.whisky-distillery.net/www.whisky-distilleries.net/HighlandNorth/Seiten/LochEwe.htmlhttps://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/loch-ewe.htmlhttps://foodanddrink.scotsman.com/drink/smallest-distillery-in-scotland-goes-up-for-sale-for-around-750k/alembicpannahttps://www.entreawhisky.se/136Nya destillerier, nya projektForss destilleri som likt High Coast ligger på Höga kusten har whisky!https://www.forssdestilleri.se/Uile-bheist i Inverness:https://www.uilebheist.com/Uppsala destillerihttps://www.maltermagasin.se/uppsala-destilleri-2/och några få buteljeringar i whiskybase:https://www.whiskybase.com/whiskies/distillery/90193/uppsala-destilleri8 Doors distillery:https://www.8doorsdistillery.com/Dunphail:https://www.dunphaildistillery.com/Gartbreck distillery som varit på gång länge men som väl dödats helt nu med Pernod Ricards planer på ett Islaydestilleri...?https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/15173/gartbreck-distillery-is-there-still-hope/https://www.thespiritsbusiness.com/2023/10/pernod-to-build-islay-whisky-distillery/https://whiskymag.com/articles/chivas-brothers-unveils-plans-for-first-islay-distillery/https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/16708/gartbreck-distillery-plans-could-be-revived/Machrihanish distillery:https://machrihanishdistillery.com/Dal Riata distilleryhttps://dalriatadistillery.com/Nick Bullards Moffat distillery via hans företag Dark Sky Spirits:https://www.moffatdistillery.com/https://darkskyspirits.com/pages/future-of-dark-sky-spiritshttps://www.thespiritsbusiness.com/2021/06/moffats-first-legal-distillery-to-open-in-2022/Det gamla nedlagda graindestilleriet som hette Moffat går också under namnet Garnheath:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2000/garnheath/https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/grain-whisky.html#moffat-garnheathhttps://en.wikipedia.org/wiki/Garnheath_distilleryDornoch distillerys planeringstillstånd för ett nytt, ännu namnlöst, destilleri beskriver de lite här:https://www.thompsonbrosdistillers.com/dornochsouth/Se också: https://www.northern-times.co.uk/news/new-distillery-complex-in-dornoch-given-go-ahead-from-scotti-332260/Vi älskar roobois! Det är den bästa sortens te! (Det är lugnt, Mathias kollar ändå inte några shownotes.) Därmed fortsätter vi älska Joacim Storm, som driver denna sida:https://whiskytippset.wordpress.comHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • ÄR LARS EN AI-BOT? Vi pratar framtid och önskemål från er lyssnare, för att omedelbart backa bandet och prata helt sjuk whisky från förr. Eller vad sägs om whisky lagd på fat 1833 och buteljerad 1841? Smaknoter utlovas!Vad var det i glaset?David hade en Longrow 21 YO buteljerad 2021 som han just nu inte hittar i whiskybase:https://www.whiskybase.com/search?_token=f07Kc8dtjqUhq91V7EVF2c4Q0eRQtubggUn0kSsO&q=longrow+21-year-oldMathias körde på High Coast Hav batch 1, den hade då lite ungersk och svensk ek i sig:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/133062/high-coast-havJeroen njöt av Glen Garioch 12:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/18385/glen-garioch-12-year-oldEn trea whisky in i framtiden!Avsnittet Lars Cedebro:https://www.entreawhisky.se/125Whiskynörden Johan Borgemo har hållit igång sedan 2013, tio år nu:https://www.whiskynorden.se/Vi återkommer om Loch Ewe!Whisky från förrDen helt sjuka linan Angus MacRaild provade med whisky från för väldigt väldigt väldigt länge sedan:https://www.whiskyfun.com/#181123Davids intervju med sagde MacRaild:https://www.entreawhisky.se/152MacRaild om whisky från förr:https://whiskyauctioneer.com/news/us-customer-information-announcementhttps://whiskysponge.com/2018/04/01/old-style-whiskies-corrections-clarifications/https://whiskysponge.com/2017/04/01/whisky-looking-beyond-cynicism/https://whiskysponge.com/2016/04/01/whisky-the-past-the-possible/Kornsorten Golden Promise pratade vi lite om här:https://www.entreawhisky.se/149Ardnamurchan distillery:https://www.adelphidistillery.com/Dunphail distillery:https://www.dunphaildistillery.com/Glen Garioch drar klockan bakåt vad gäller direkteldning med mera:https://www.glengarioch.com/news/general/restoration-upgrades-at-glen-garioch-distilleryhttps://www.beamsuntory.com/en/news/Beam-Suntory-to-Invest-in-6-Million-Restoration-and-Upgrade-of-Glen-Gariochs-Distillery-in-Oldmeldrumhttps://wordsofwhisky.com/glen-garioch-restoration-upgrade-kwanele-mdluli/https://www.pressandjournal.co.uk/fp/business/local/2974411/back-to-the-future-for-glen-garioch-distillery/https://whiskyadvocate.com/why-one-scottish-distillery-is-returning-to-old-school-production/Dornoch distillery:https://www.thompsonbrosdistillers.com/https://scotchwhisky.com/whiskypedia/13867/dornoch/Kythe distillery:https://www.kythedistillery.com/Den där whiskyn lagd på fat 1833 och buteljerad 1841:https://www.scotsman.com/heritage-and-retro/heritage/oldest-scottish-whisky-in-the-world-found-behind-cellar-door-in-perthshires-blair-castle-set-for-auction-4349695Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • DRAR IGÅNG ALLA SAFTBLANDARE. David kommer med ett köpråd angående fejkjapanen Muteki. Håll i er, för det är ett långt köpråd som går igenom Systembolagets regler såväl som reglerna för vad som får kallas japansk whisky eller inte. Karatewhisky lagrad på Mizunara-ek för under 400 kr? Nej, tyvärr. Vidare leker vi 1-247 och hittar Rita road i Yoichi. Vad var det i glaset?Jeroen körde Ben Nevis 10 YO:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ben-nevis-5699801/Mathias hade någon av alla dessa Ardnamurchan med många siffror efter AD. Numera heter de faktiskt bara AD. Japansk whisky, Muteki och Systembolagets svarDavids granskning av Muteki:https://tjederswhisky.se/kop-inte-muteki/De japanska whiskyreglerna som kom 2021:https://blog.thewhiskyexchange.com/2021/02/new-japanese-whisky-labelling-standards/https://www.forbes.com/sites/akikokatayama/2021/04/01/japanese-whisky-finally-defined-now-you-know-what-exactly-you-are-paying-for/https://www.nomunication.jp/2021/02/17/finally-a-standard-for-japanese-whisky/https://whiskycast.com/japanese-whisky-industry-sets-standards-for-japanese-whisky/https://drinksint.com/news/fullstory.php/aid/9475/Japansnewwhiskyregulations:Whatdotheymean.htmlSe också här:https://en.wikipedia.org/wiki/JapanesewhiskyDet där med att Systembolaget anser att Ardbeg kan buteljeras som svensk whisky om faten legat i Sverige ett tag:https://tjederswhisky.se/systembolaget-menar-att-ardbeg-kan-vara-svensk-whisky/1 till 247!Cuilms stavas culms och kan inte avläsas som det står i boken. Cut är något annat än vad som står i boken. Men Rita road finns faktiskt i Yoichi! Kolla här bara:Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • DEN HÄR HUMMERN ÄR KALL! David är tillbaka efter sin lyxweekend och Mathias och Jeroen tar på pudeldräkten för att springa ett varv. Avsnittet är för övrigt spontansponsrat och David firar med en fyrdubbel dram! Det som händer i Fiskebäckskil stannar … inte i Fiskebäckskil. David berättar om hummerfiske, 3 000 flaskor whisky och frotterande med gräddan av branschen. Eller som Patrik Barkevall skulle sagt: SVIN!Veckans destilleri 12" remix är Oban, upphittat i western highlands och David kommer med en ny lek! SPECIAL RELEASES ÄR INTE SINGLE CASKS – OKEJ?!?!Jeroen och Mathias ber verkligen om ursäkt…! Vad var det i glaset?En himla massa High Coast, helt galet! Mathias körde Berg batch 1:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/133063/high-coast-bergJeroen hade High Coast 63, okänt batchnummer men vi länkar vi batch 4:https://www.highcoastwhisky.se/produkter/63-batch-4David hade hela High Coasts core range i denna nya stiliga box:https://www.highcoastwhisky.se/produkter/the-origins-boxPå bolaget hittar man den här:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8588704/Fiskebäckskil, en kärlekshistoriaBrygghuset i Fiskebäckskil, ett riktigt magiskt ställe: https://www.brygghusetkrog.se/Hotellet (eller de båda hotellen, om man ska vara petig):https://www.brygghusetkrog.se/hotell/Lite lite lite om vad som finns i whiskyväg, Reine som driver Brygghuset är mannen i mitten:https://www.brygghusetkrog.se/whisky/Den Littlemill David provade som verkligen inte förtjänar de 85 poäng som är snittet i whiskybase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/86087/littlemill-08-year-oldVeckans destilleri, 12 inch remix: Oban! Galet, Diageo har tydligen en egen hemsida för Oban! https://www.obanwhisky.com/Se också:https://www.malts.com/en-gb/distilleries/obanHär kan man se hur destilleriet ligger mitt i stan: https://www.prnewswire.com/news-releases/oban-scotch-whisky-welcomes-you-home-to-its-tiny-coastal-town-in-new-postcards-from-oban-campaign-301273919.htmlLite om destilleriets historia:https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/oban.htmlhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/1884/oban/Enligt uppgift här ska malten hålla 1–2 ppm:http://whiskycyclist.weebly.com/oban-distillery.htmlEller kanske 2–3 ppm? Se här:https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/scotch-whiskey/oban-unique-highland-whisky/Leken 1 till 274!Köp inte den här boken:https://www.bokus.com/bok/9781910985922/the-whisky-dictionary/interactive maturation ska man inte lära sig ur den boken, titta istället till exempel här:https://whiskymag.com/articles/what-happens-in-the-cask/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • ÅNGESTEN ÄR DET SISTA SOM ÖVERGER EN. Kvällens duo (!) ser oss nödgade och tvungna att avhandla lite fotboll innan vi landar i Special Releases. Säkert bra och mestadels – med undantag – snygga flaskor. Men så pass dyrt att … nej. Veckans destilleri är närmare 7" remix och i stort sett omöjligt att uttala rätt. Möt Auchroisk! Finlaggan som Mathias inte klarade av: https://tjederswhisky.se/finlaggan-torvbomben/David var borta för att han myste med en massa människor i Fiskebäckskil, på det här stället:https://www.brygghusetkrog.se/Vad var det i glaset?Mathias drack Manly Spirits från Australien:https://manlyspirits.com.au/Coastal Stone som Mathias köpte:https://manlyspirits.com.au/pages/our-spirits-whiskyJeroen körde med J.P. Wiser’s cask strength blend 23 YO:https://tjederswhisky.se/jp-wiser-23-yo-cask-strength-for-sweden/Davids smaknoter om den nya 27-åringen:https://tjederswhisky.se/jp-wisers-27-yo/Diageo Special Releases 2023Här en del detaljer från Diageos hemsida:https://www.malts.com/en-gb/products/collections/special-releases-2023Jeroen säger att de är single casks – det är de dock inte, utan så kallade batchade produkter, alltså att flera fat har blandats ihop. Henrik Aflodal om dem:https://spiritsnews.se/special-releases-2023/Joakim Storms kritiska tankar:https://whiskytippset.wordpress.com/2023/11/03/whiskytankar-diageo-special-releases-2023/Veckans destilleri: Auchroisk!Se till exempel:https://en.wikipedia.org/wiki/Auchroisk_distilleryoch:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1813/auchroisk/För en lite mer detaljerad beskrivning, se här:https://unfiltered.smws.com/unfiltered-10-2022/distillery-profile-auchroiskHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960