Avsnitt
-
Den här veckan gästas vi av Amat Levin, journalisten och personen bakom kontot @svarthistoria.
Vi pratar om Amats bok, Slumpens barn. Om en stor del av den svenska historian som man inte vet, om Black lives matter-rörelsen, om sensationsmedia, godhetssignalering och om att inte hantera rasism på samma sätt som jämställdhet och sexism. Om strukturer och framtid.
Ni hittar Amats bok här: https://www.adlibris.com/se/bok/slumpens-barn-den-osannolika-berattelsen-om-nar-sverige-motte-gambia-9789127161160?gclid=Cj0KCQiAj9iBBhCJARIsAE9qRtDwQzk4y_pAwOTWHSXuRtgf9CBDGbfqpPSTAqDZiSd55e5QtoyFD7MaAuyZEALw_wcB -
Denna veckan är vi tillbaka med ett nytt, jävligt viktigt avsnitt om att vara kvinna, om att äga sin sexualitet, om aktivism och samhälleliga strukturer. Med oss har vi Cassandra Klatzkow, influencer, modell, sångare och poddare som själv varit öppen och pratar mycket om dessa frågor. Hur är det egentligen med hela "insta vs reality"-trenden? Hjälper den eller stjälper den kroppsaktivismen? Och måste man verkligen älska sin kropp?
-
Saknas det avsnitt?
-
Här kommer den sista delen i vår serie om sekter. Denna gången gästas vi av Johan Hultgren från Hjälpkällan. Hjälpkällan är en ideell organisation som hjälper avhoppas från sekter. Johan har själv egna erfarenheter av att lämna en sekt, men vi pratar utöver detta hur man kan stötta avhoppare, vad man oftast behöver hjälp med, hur man ska agera som anhörig till någon som håller på att dras in i en sekt och vad man kan stötta med när man känner någon som precis lämnat detta bakom sig. Ni kan läsa mer på hjälpkällan.se
-
I denna delen av serien pratar vi om världen runt alternativterapin, och hur denna världen är helt oreglerad och ibland kan liknas vid en sekt. Redan år 2014 uppmärksammades detta i en artikel i Modern psykologi som ni kan läsa här:
https://modernpsykologi.se/2014/06/10/1150/
I veckans avsnitt gästas vi av Anette Nyman som efter ett tumörbesked och en knacklig relation bestämde sig för att söka sig till alternativterapin, då hon inte fick den hjälp hon kände att hon behövde från vården. Hon reser till "Läketorpet" (som egentligen heter något annat) och blir sen fast där. Inte pga tvång, men...
Ni hittar båda Anettes böcker här: http://anettenyman.se/bocker -
I den här fjärde delen av poddserien träffar vi Suvi Kling. Hon föddes och uppfostrades in i Jehovas vittnen och redan som femåring kunde hon bibeln utan och innan. Tidigt började hon leva ett dubbelliv och som ung vuxen blev hon utesluten ur gemenskapen.
Jehovas vittnen är en religiös organisation. Samfundet blev 1995 omnämnd som en sekt i svensk lagstifning men idag är det ett registrerat trossamfund. Många verkar dock vara rörande överrens om att Jehovas vittnen är just en sekt. Många avhoppare vittnar om en organisation präglad av bestraffningar och kontroll. -
Denna veckan gästas vi av Hanna Widerstedt, som blev Hanna med hela svenska folket år 2012 då hon blev årets mest googlade person efter sin mycket väl uppmärksammade blogg, youtube, medverkan i Big Brother och realityshowen med Jockiboi (Joakim Lundell). Efter extremt mycket uppmärksamhet och en ångestattack i Nyhetsmorgon tog hon sitt pick och pack till Berlin med målet att leva på sin konst. Det blev dock inte riktigt som hon tänkt sig och åren i Berlin blev kantade arbete inom prostitution på strippklubbar och bordeller, våld och självmordstankar.
Hanna är nu aktuellt med boken "Till alla mina torskar" som nu är släppt. -
Denna veckan gästas vi av psykiatrikern Åsa Nilsonne. Åsa har skrivit flera böcker inom psykiatri och nu senast "Mindfulness utan flum", som handlar om styrkan i mindfulness och om att lära sig att leva med sina känslor. Självklart ska man inte lida sig igenom livet, men det är också viktigt att lära sig att leva i sina skavigheter och inte alltid tro att man måste, genom enkla vägar, fly ifrån allt som är och känns jobbigt.
-
Det har äntligen blivit dags för en ny poddcollab. Denna gången, efterlängtat, med Peg och Penny Parnevik och deras podd Pillowtalk.
Vi pratar om skillnaderna mellan hur man pratar om psykisk ohälsa och ångest i Sverige och USA. Hur det var när dom gick i high school. Vi pratar om självhat, om hur kroppen förändras och om mom-shaming. Nästa vecka hittar ni alltså oss i deras podd. Tack för att ni lyssnar! -
Ja, årets sista dag och också 2020's sista avsnitt. Vi ger väl oss på ett litet försök att knyta ihop någon sorts säck men också prata om vad som präglat oss det här året, bortsätt från pandemin då såklart.
Det pratar om cancel-kulturen, om två tydiga läger och den ointressanta gråzonen godhetsmakeri och bekräftelse och rädslor.
Och så en liten nyårslista, precis som vanligt. Inga löften men, en liten SKJUTS för någon kanske. -
I veckans avsnitt får vi prata med Malin. På annandag jul 2004 befann hon och tre av hennes barn sig i Khao Lak i Thailand. Hon överlevde, men det gjorde inte Filip, Emma och Vivi. På lördag har det gått 16 år.
Vi önskar att du vill ta 1 timme i jul och lyssna på detta viktiga och fina avsnitt. Att vara tacksam för det man har och påminnas om hur kört det lilla livet är.
Tack Malin för att vi fick komma till dig och lyssna på din och dina barns berättelse. -
Denna veckan gästas vi av Håkan Järvå, psykolog, författare och expert på radikala rörelser. Vi pratar om manipulation, vem som blir indragen i dessa radikala rörelser och om vad som utmärker en sekt egentligen. Vi pratar också om vad man kan eller bör göra som anhörig, eller snarare vad man INTE bör göra om man misstänker att någon i ens närhet håller på att dras in i eller har hamnat i någonting som inte är bra för den personen.
Håkan har skrivit flera böcker som du hittar här: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=H%E5kan%20J%E4rv%E5
Och snart kommer ännu en ny bok! -
Knutby Philadelphia, församlingen som fick en enorm mediabevakning efter 2004 när det uppmärksammade mordet på Alexandra hände. Helge Fossmo och Kristi Brud blev, vad man skulle kunna kalla, frontfigurer i församlingen som dom flesta sedan dess sett på med ilska, frågetecken och enorm nyfikenhet. I mångas ögon skulle församlingen bli känd som en sekt och nyheter över hela världen har uppmärksammat den. Peter Gembäck, fd pastor i församlingen, anmälde till slut sig själv, Åsa Waldau (Kristi Brud) och ytterligare en pastor till polisen.
Det här är Peters historia, så som han minns den. Självklart finns det fler erfarenheter av vad som hände i Knutby.
Vill ni läsa mer så har Peter precis släppt sin bok: Knutby inifrån: så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt.
Ni hittar den bla. här: https://www.adlibris.com/se/bok/knutby-inifran-sa-forvandlades-pingstforsamlingen-till-en-sekt-9789188849779 -
När Helena var 21 år reser hon till USA, och träffar där en karismatisk trevlig person som presenterar sig som att komma ifrån en studentförening. Resten är som man brukar säga, historia. Helena blir indragen i Moon-rörelsen och några månader innan hon ska bli bortgift i ett av dom stora massbröllop som Moon är mest kända för, blir hon kidnappad av sin familj som rest från Sverige för att frita Helena. Hur blir man indragen i en sekt? Varför lämnar man inte? Och vad bär man med sig för känslor efteråt?
Det här är vår poddserie om sekter. I kommande avsnitt gästas vi av bla. Peter Gembäck från Knutby Philadelphia, Håkan Järvå, psykolog och specialist på sekter och Anette Nyman, om den alternativa terapin. -
Ny poddserie: Vi måste prata om sekter. Premiär 3/12.
Medverkar gör bla: Helena Löfgren, psykoterapeut och fd medlem i Moon-rörelsen, Peter Gembäck, fd pastor i församlingen Knutby Philadelphia och Anette Nyman, journalist och författare till boken "Terapeuten" om världen runt den alternativa terapin. -
För några veckor sedan släppte vi ett avsnitt om att vara förälder till ett barn med psykisk ohälsa. Då gästades vi av mamman Veronica och vi slogs då av hur konstigt naturligt det känns att det alltid (inte alltid men ofta) är mammorna som tar på sig den ansvariga rollen i allt kring känslor och när saker och ting är jobbigt. Varför är det så? Vart är alla pappor? För såklart är det inte så att alla papper INTE bryr sig.
Idag gästas vi av Ante, vars ena tvillingdotter haft Anorexia. När Ida, hans dotter drabbades märkte han att han inte hade några redskap alls att närma sig henne eller känslorna kring hennes ätstörning. Han hade stöttat i skidspåret på helgerna och jobbat borta i veckorna.
Det här är Antes erfarenhet av att vara pappa. Den viktigaste och mest utvecklande rollen han har, enligt honom själv. Hur hanterar man en sån här familjesituation? Hur ska pappor lära sig att också prata känslor? Hur känns det när man som pappa själv känner att mamman är det självklara valet att vända sig till när man mår dåligt? -
Ja. Det har blivit dags för ännu ett terapi-avsnitt, denna veckan med terapiformen DBT i fokus. Dialektisk beteendeterapi.
Såhär skriver socialstyrelsen: Dialektisk beteendeterapi är en form av kognitiv beteendeterapi som syftar till att minska självskadande beteende hos personer med emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare borderline personlighetsstörning).
Och med oss har vi Anna Kåver, psykolog och psykoterapeut som var med och tog DBT till Sverige. Ett proffs i frågan med andra ord.
Tack för att ni lyssnar! -
Ja? Varför vill man imponera på sin psykolog egentligen? Denna veckan pratar vi om att vilja bli omtyckt, säga att man gjort hemuppgifterna fast man inte har dom och om att verka påläst och nästan lägga orden i munnen på sin egna psykolog. Det här är väldigt vanligt förekommande och det är heller inte helt ovanligt att man blir lite förälskad i sin psykolog, känner ett behov av att vara psykologens favorit, prestera under psykologtimmen eller försöka få sin psykolog att skratta och må bra. Haha, ja ni hör ju. FÅ SIN PSYKOLOG ATT MÅ BRA? När man själv söker hjälp för att man mår dåligt? Ah. Snacka om att göra sig själv en björntjänst.
Här kan ni läsa mer om Faces of Ellos som vi pratar mer om i avsnittet: https://clk.cure.media/4e7a04c -
Denna veckan gästas vi av föreningen Storasyster och pratar om sexuellt våld. I sviterna av Corona-krisen har man kunnat se ett ökat våld i nära relationer. Vi pratar om detta, såklart, men också om allas ansvar i att våga säga ifrån när man ser en man behandla en kvinna dåligt. Vi pratar även om vikten i att fortsätta våga ställa frågor till den man misstänker utsätts i sin relation. Våga fråga!
-
Det började som en romans på internet. Paulina var verkligen redo att träffa någon att bygga en familj med, och började prata med en man som sa sig befinna sig på samma plats i livet.
Men första dejten blev inte riktigt som hon tänkt sig. Den hon trodde skulle bli hennes pojkvän kör henne till en lägenhet där en annan man väntar, och hon tvingas ha sex med dom båda. Detta är startskottet för en tid där Paulina såldes som sexslav av den hon alltså trodde tyckte om henne för den hon var. Tillslut såg Paulina ingen annan utväg än att dö, men samtidigt får hon veta att hon är gravid, vilket blir hennes vändpunkt och styrkan att våga försöka slita sig loss från det destruktiva livet hon ofrivilligt hamnat i.
Paulinas bok heter Utnyttjad, våldtagen och såld: en sann historia. -
Det berömda avsnitt 300 är här!!! I början av året gjorde vi ett avsnitt om kärleksångest och varaktiga relationer, och det var många av er som uppskattade det. Såååå, här kommer ännu ett kärleksavsnitt, lite mer tillägnat alla era singlar där ute. Det är så himla många som skriver till oss om ensamhet, oro inför dejtande eller rädsla över att förbli ensam. Denna veckan gästas vi därför av kärleksexperten Daniella Gordon som hjälper till med hejdundrande bra tips. Varför ÄR det så viktigt med självkärlek, egentligen? Hur slutar man anpassa sig efter alla andra? Och hur lär man sig hantera ett kärleksnederlag utan att klandra sig själv?
- Visa fler