Avsnitt
-
Ungefär en femtedel av de anmälda misshandelsbrotten handlar om misshandel av en närstående och var 15:e person uppger sig ha blivit utsatt för brott i en relation. Vilken typ av brott handlar det om, vad ska sjukvården vara uppmärksam på och går det att förebygga dödligt våld i nära relationer? Dessa frågor och mycket annat som rör våld i nära relationer diskuterar vi i den här podden från Vetenskap och hälsa.
-
Att följa med någon hem efter en kväll på klubben, kan det tolkas som ja till sex? Och vad händer om ni redan fått av er kläderna och du plötsligt känner att det här vill jag inte.
I den här podden pratar vi om oklara sexuella situationer och om hur ungdomar resonerar kring gränsdragning. Vi intervjuar Charlotta Holmström, biträdande professor i socialt arbete vid Malmö universitet. -
Saknas det avsnitt?
-
Vad är normal hörsel och vad är det som gör att en del drabbas av tinnitus? I det här avsnittet träffar vi tinnitusforskare Jonas Brännström, Lunds universitet.
-
I år uppmärksammas gensaxen Crispr med ett nobelpris i kemi. I det här poddavsnittet får du möjlighet att förstå mer om dina gener, hur gentekniken fungerar, vilka möjligheter den erbjuder – och vilka frågor den också väcker. Och så göra vi en tillbakablick i historien. I podden medverkar flera forskare från Lunds universitet.
-
I detta avsnitt från Vetenskap & hälsa gräver vi djupare i tidigare pandemier, lär oss om mer om pandemins olika faser och om vilka lärdomar vi fått från såväl pesten som spanska sjukan. Peter Nilsson, forskare vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus och Bodil Persson, som doktorerat i pesten i Skåne, berättar mer.
-
I veckans poddavsnitt möter vi smärtforskare från Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet för att lära oss mer om smärta och vad som sker när den blir långvarig. Vad händer i kroppen och vad finns det för hjälp att få? Marcelo Rivano Fischer, forskare och läkare, reder ut begreppen.
Vi möter artrosforskaren Martin Englund, läkare vid Skånes universitetssjukhus, som undersökt förskrivning av opioider vid artros, och smärtläkaren Henrik Grelz som forskar på opioider vid Lunds universitet, berättar mer om sin forskning och vad man kan tänka på om man lider av långvarig smärta. -
Vad är det som händer när djursmittor plötsligt börjar smitta även oss människor? Varför utvecklas vissa till stora epidemier medan andra kvävs i sin linda? Vad är en superspridare? Det är några av de frågor vi diskuterar i den här podden. Gäst i studion är Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet.
-
Låga fertilitetstal är ett växande problem som börjar märkas i allt fler länder. Orsakerna till varför det är så är förmodligen många, både biologiska och sociopolitiska och att inte skaffa barn kan vara både självvalt och ofrivilligt.
I den här podden fokuserar vi på den ofrivilliga barnlösheten, vad man vet om orsakerna och vilken hjälp som finns att få.
Vi diskutera dessa frågor med Margareta Kitlinski och Aleksander Giwercman, båda överläkare inom reproduktionsmedicin vid Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Aleksander är också professor i andrologi vid Lunds universitet, dvs. männens motsvarighet till gynekologi. -
Hur påverkas vår hjärna av träning? Vi möter forskare i neuroinflammation från Lunds universitet som i epidemiologiska studier följt nära 200 000 Vasaloppsåkare och lika många ur övriga befolkningen. Här berättar de om resultaten.
-
Vad kan vi göra för att förbättra vår möjlighet till att få ett gott åldrande? Och vilka faktorer är viktiga för livskvaliteten? Vilka riskfaktorer förklarar varför en del blir sjuka - medan andra fortsätter att vara friska långt upp i åldern? Vi träffar Sölve Elmståhl, geriatriker och överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.
-
Den medicinska forskningen gör ständigt stora framstegen och har hjälpt många människor. Samtidigt har det öppnat upp för oseriösa aktörer som vill tjäna pengar på människors desperation och längtan. Vi intervjuar Susanne Lundin som är professor i etnologi vid Lunds universitet, och som i sin forskning har intresserat sig för de gråzoner som kan uppstå kring organ-, fertilitets- eller stamcellsresor.
-
I den här podden diskuterar vi olika möjligheter att förebygga psykisk ohälsa. Vi pratar om vad primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin gör, vi får höra vad som görs för att få ner antalet självmord och vad som finns att göra för att förhindra att människor fastnar i spelberoende.
-
Barn med adhd by Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne
-
Vårt åldrande by Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne
-
Typ 1-diabetes i fokus by Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne
-
Charkuterier, det vill säga mat som korv, bacon eller annat processat kött har klassats som cancerframkallande. Men hur farligt är det att äta en korv då och då, kan man få cancer av för mycket socker, vad säger forskningen om kaffe och finns det mat som skyddar mot cancer?
Vi får hjälp att reda ut vad forskningen säger i dessa frågor av Isabel Drake som är epidemiolog vid Lunds universitet och forskar bland annat på vilken betydelse vår livsstil och våra gener har för vår hälsa och för risken att insjukna i cancer. -
Hur kan kunskap om förändringar i cancertumören leda till nya behandlingar? Vad skiljer en cancercell från en vanlig cell?
Vi träffar Thoas Fioretos, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Labmedicin, Region Skåne, som berättar om sin forskning inom klinisk genetik och om hur han och kollegornas intresse riktades mot en viss molekyl på ytan av blodcancerceller – och vad det lett vidare till. Vi får också höra om hur forskare i Lund 1956 lyckades ta bilden som visade att vi har 46 kromosomer i cellerna och hur Thoas Fioretos och hans forskarkollegor försöker förstå hur blodcancer uppstår och kan behandlas på nya sätt. -
Ena dagen får vi cancer av att dricka kaffe, nästa dag kan vi läsa om att kaffedrickare lever längre än de som inte dricker kaffe. Vi bombarderas av påstående om vad som är bra eller dåligt för vår hälsa men hur ska vi tolka dem och behöver vi bry oss överhuvudtaget? För att reda ut dessa frågor har vi bjudit in Jonas Manjer, som är professor vid Lunds universitet och bröstkirurg vid Skånes universitetssjukhus. Som epidemiolog försöker han besvara frågor om vem som löper risken att bli sjuk och när.
-
Våra blodkroppar förnyas hela tiden och det gör också våra hudceller. Men när hjärncellerna dör, som till exempel vid Alzheimers och Parkinsons sjukdom, eller i samband med en stroke, så bildas inga nya hjärnceller. Men finns det verkligen ingen möjlighet att ersätta de förlorade hjärncellerna?
För att reda ut frågan har vi bjudit in Malin Parmar, som är professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet och som forskar på olika möjligheter att reparera hjärnan. -
Det är många som drar en lättnadens suck när provsvaret från screeningundersökningen inte visade några ”fynd” utan är normalt. Att på detta sätt söka efter sjukdomar – eller förstadier till sjukdomar – i symtomfria människor, har uppenbara fördelar: behandling kan sättas in i tidigt skede. Samtidigt finns det aspekter av screening som vi kanske inte tänker så ofta på. Vi träffar Christine Kumlien, forskare vid Malmö universitet och sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus, som forskar på screeningen.
- Visa fler