Tips - kom på ett unikt ämne att podda om

person holding microphone on microphone stand


Poddar har fullkomligt exploderat de senaste åren och det är framförallt vissa genrer som lockar lyssnare. Krim, dokumentära berättelser och relationer är alltid populärt. Men det är många som har hakat på den trenden och därför är utbudet rätt mättat.

 

Att komma på någonting helt nytt kan vara utmanande, men även roligt och inspirerande eftersom du kan skapa något helt unikt. Här kommer tips på annorlunda ämnen att podda om:

Din personliga utveckling

Om du vill lära dig något nytt så kan du skapa en podcast runt det. Säg till exempel att du vill lära dig hoppa fallskärm. Låt lyssnaren följa med dig på resan, från de första trevande stegen tills du förhoppningsvis blir en entusiastisk fallskärmshoppare. Det behöver inte heller vara något så dramatiskt, utan det kan även vara något mindre som att du ska försöka bli en bättre förälder, mer framgångsrik student eller börja träna.

Podd om exempelvis godis eller snus

Många gillar att få rekommendationer när de ska prova någonting nytt. De läser artiklar, tar del av prisjämförelser och pratar med bekanta för att informera sig. Varför inte ta det ett steg längre och starta en podd där du tipsar om produkter som du har provat inom olika kategorier?

 

Bara fantasin sätter gränser och du kan välja flera olika produkter. Du kan till exempel betygsätta godis eller tipsa om snus du har provat från följande sortiment: swedishmatch.se/kop-snus. Det kan även vara smart att köra olika teman för varje avsnitt så att du kan hålla det varierat och intressant.

 

Brev från lyssnare

De flesta som var unga under 1980- och 90-talet minns nog Bullen där de läste upp brev som skickades in av anonyma personer. De gav sedan råd till inskickaren. Konceptet kan återanvändas och bli till en lysande podcast. Låt lyssnare skicka in brev som du läser upp och ge sedan dina bästa råd kring problemet de behöver hjälp med. Det engagerar dina lyssnare och ser till att du alltid har nytt innehåll inför varje avsnitt.

Så lokalt som möjligt

Varför inte berätta historier om spännande personer i ditt närområde? Du kan intervjua invånare med vanliga eller ovanliga jobb som bor i ditt lokalområde. Hur är det att jobba i kommunen och vad är deras personliga historia? Att centrera din podcast kring din boendeort kan bli väldigt lyckat, för det engagerar alla som har någon anknytning till området. Men det kan även vara av intresse för personer som tycker om att lyssna på andra människors levnadsberättelser.

 

En annan idé är berätta ovanlig historia om din boendeort. Det finns säkert massvis med bortglömd historia som är värt att påminna om i en podd. Nedlagda industrier, hur staden har utvecklats och tidigare skandaler till exempel.