Låna pengar med betalningsanmärkning - är det möjligt?

När fler och fler människor kämpar för att få pengarna att räcka till, eller behöver pengar för att lösa en oväntad händelse, kan behovet att långa pengar bli verkligt. Men vad händer om man har dålig kreditvärdighet? Är det fortfarande möjligt att låna pengar med betalningsanmärkningar? Låt oss gå igenom hur detta fungerar.

Vad är en betalningsanmärkning

Innan vi går in på om det är möjligt att låna pengar med betalningsanmärkningar och hur man i så fall går tillväga för att teckna ett, är det viktigt att förstå vad en betalningsmärkning faktiskt innebär.

Enkelt förklarat är en betalningsanmärkning en notering som görs i samband med en kreditupplysning som visar att en person har missat att betala en faktura eller annan fordran i tid. Dessa anmärkningar kan ha en negativ inverkan på en persons kreditvärdighet och kan göra det svårare att få lån, krediter eller abonnemang på tjänster såsom telefoni och bredband. Betalningsanmärkningar kan försvinna efter ett visst antal år, men det kan ta lång tid innan kreditvärdigheten återhämtar sig.

Men trots att en aktiv betalningsanmärkning kan göra det svårt att låna pengar, finns det fortfarande möjligheter att göra det. En av de vanligaste metoderna är att låna pengar från en kreditgivare som specialiserar sig på att låna ut pengar till personer med dålig kreditvärdighet. Dessa kreditgivare kan vara mer benägna att bevilja lån än traditionella banker eller låneinstitut, men det är viktigt att notera att de ofta tar ut högre räntor och avgifter för att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar.

Snabblån

Det finns också vissa låneprodukter som är specifikt riktade till personer med betalningsanmärkningar, som snabblån, även kallat sms-lån och mikrolån. Dessa lån är ofta begränsade till låga belopp och har kortare löptider, men kan vara ett bra alternativ för personer som behöver låna pengar i en akut situation.

Skälet till detta är de snabbt ska betalas tillbaka, efter att de täckt de mest akuta kostnaderna. Därtill får även långivarna själva avgöra hur hög räntan ska vara, vilket alltså kan skapa stora skillnader långivarna emellan.

Så fungerar det att låna pengar med betalningsanmärkningar

Även om man i största mån ska undvika betalningsanmärkningar och teckna lån som kan bli svåra att betala av, finns det fall man kan vara i akut behov av pengar. Vill man låna trots betalningsanmärkningar är det dock viktigt att komma ihåg att det finns vissa villkor att förhålla sig till.

I dagsläget finns inga allmänna regler eller krav som måste uppfyllas då de kan variera från långivare till långivare. Men vissa generella villkor kan inkludera:

1.     En fast inkomst: Många långivare kräver att du har en fast inkomst, som exempelvis lön eller pension, för att kunna låna pengar. De kan även ha krav om att din årsinkomst inte får vara lägre än ett visst belopp.

2.     Svenskt medborgaskap: För att få teckna lån kräver många långivare att man är svensk medborgare. De kan också ha krav på hur länge man måste innehavt sitt medborgarskap för att de ska bevilja lånet.

3.     Åldersgräns: Av säkerhetsskäl har många långivare specifika åldersgränser. Till exempel kan en långivare välja att endast låna ut pengar till individer över 20 år.

4.     Kronofogden: Vissa låntagare accepterar enbart ansökningar från personer som inte har en aktiv skuld hos Kronofogden, eller att man nyligen genomgått en skuldsanering.

Jämför långivare

Som tidigare nämnt kan långivaren själva avgöra såväl räntesatser som avgifter som tas ut för de lån de erbjuder. Därför är det viktigt att man som låntagare gör en jämförelse av de olika lån som idag erbjuds. Genom att jämföra långivare och deras lånevillkor kan man alltså hitta det lån som passar bäst för ens egna behov och budget. Oavsett om det rör sig om det med lägst ränta, minst avgifter eller längst låneperiod.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det möjligt att låna pengar med betalningsanmärkningar, men det är viktigt att vara medveten om att räntorna kan vara högre och betalningstiden kortare. En metod är att vända sig till en kreditgivare som specialiserar sig på att låna ut pengar till personer med sämre kreditvärdighet. Det finns också låneprodukter som snabblån, som kan vara ett alternativ för personer som behöver låna pengar i en akut situation.

Det är också viktigt att jämföra olika lån och långivare för att hitta det bästa alternativet för en själv. Det kan också vara en bra idé att försöka åtgärda betalningsanmärkningarna genom att betala av på gamla skulder och se till att man betalar fakturor och fordringar i tid i framtiden.